Δεν πάψαμε ποτέ να λατρεύουμε όχι μόνο την ελευθερία, αλλά και τη φιλοσοφία των διακοπών στο κάμπινγκ. Ακόμα περισσότερο δε στο ελεύθερο κάμπινγκ, έστω κι αν είναι πια απαγορευμένο και κυνηγημένο, εδώ και κάμποσο καιρό.
Τα πολύ τελευταία χρόνια, παρ’ όλα αυτά, ορισμένες τοπικές αρχές σε προορισμούς που έχουν αναδειχθεί ως δημοφιλείς για πιο εναλλακτικές μορφές τουρισμού, έπαψαν να το κυνηγάνε. Μάλιστα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι το υποστηρίζουν κιόλας –έστω και διακριτικά. Φτιάχνοντας λ.χ. υποδομές γύρω από θέσεις ελεύθερου κάμπινγκ, οι οποίες αναλαμβάνουν να προστατέψουν την καθαριότητα και την ισορροπία του περιβάλλοντος.
Όμως ο καλός ο camper ξέρει από μόνος του πώς να διαχειριστεί τη φύση και πώς να την προστατέψει. Για όσους πάλι δεν νιώθουν έτοιμοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να ξεχυθούν στα οργανωμένα ή και στα ελεύθερα κάμπινγκ της ελληνικής εξοχής, είμαστε εμείς εδώ, να τους βοηθήσουμε.
Στην ελευθερία λέμε ναι
Δεν υπάρχουν ωραιότερες διακοπές για όσους αγαπούν πραγματικά τη φύση. Αυτή η επαφή με το χώμα, με το πράσινο, με την αμεσότητα, με τη θάλασσα, είναι πραγματικά μοναδική. Φυσικά, έχει και τη δυσκολία της. Όμως, όσοι προσπαθήσουν το κάμπινγκ, θα το λατρέψουν. Να λοιπόν μερικές συμβουλές γι’ αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν.
Καταρχήν, στο ελεύθερο camping θα πρέπει να διαλέξετε με προσοχή το μέρος όπου θα κατασκηνώσετε. Να έχει πρόσβαση στον πολιτισμό, αλλά και να διασφαλίζει την απομόνωση και τις προμήθειες φαγητού, όπως βέβαια και το αναγκαίο πάγωμα για τις παγοκύστες. Να έχει σκιά και, αν είναι δυνατόν, να πιάνει σήμα το κινητό. Θα πρέπει επίσης να έχετε μαζί σας σκηνή, στην οποία να μπορείτε αν γίνεται να μπαίνετε όρθιοι. Σημαντικό είναι ασφαλώς να κλείνει και σωστά, ώστε να αποφύγετε τυχόν απρόσκλητους επισκέπτες.
Επιπλέον, το πακέτο του ελεύθερου κάμπινγκ περιλαμβάνει κρεβατάκια ή στρώματα φουσκωτά (ή αφρολέξ) για ξάπλωμα χάμω, καθώς και μαξιλαράκι φουσκωτό, ώστε ο ύπνος να είναι ξεκούραστος. Θα πρέπει να έχετε κι έναν μικρό φακό led για φως στη σκηνή, ενώ θα σας βολέψει πολύ να αγοράσετε μικρούς γάντζους με κυκλικό χταποδάκι στην άκρη, ώστε να μπορείτε να κρεμάτε μικροαντικείμενα. Θα χρειαστείτε βέβαια και τέντα για σκιά, καθώς και χαλάκι (ψάθα ή ό,τι άλλο προτιμάτε). Το οποίο θα απλώσετε ακριβώς μπροστά στη σκηνή, για να αφήνετε εκεί τα παπούτσια σας.
Για μαγείρεμα, τώρα, συστήνεται μια μεσαία φιάλη γκαζιού τριών κιλών, που παίρνει πάνω της ένα σύστημα με δύο μάτια. Αυτή τη φιάλη μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε βιδώνοντας επαναλαμβανόμενους σωλήνες ειδικού τύπου, οι οποίοι στο τέλος τους παίρνουν μια λάμπα λουξ, που θα εξασφαλίσει φως από ψηλά στο τραπέζι σας. Πρόκειται για καταπληκτικό εργαλείο.
Οι πλέον αναγκαίες προμήθειες
Ένα θερμός κι ένα φορητό ψυγείο για παγωμένες μπύρες, κρασιά ή φρούτα, για φοβερές μάσες κάτω από την παχιά σκιά τα μεσημέρια ή κάτω από τα αστέρια το βράδυ.
Έναν πολυσουγιά, ένα τηγάνι και μια κατσαρόλα. Σπίρτα και αναπτήρα, ασφαλώς, μα και γατζάκια –και αυτά με το χταποδάκι, μα και τα άλλα, τα αλουμινένια με το μανταλάκι, που πιάνουν στους στύλους της σκηνής.
Ειδικές συσκευασίες με πλαστικά πιάτα, ποτήρια και πιρούνια, μια σχάρα για ψήσιμο στα κάρβουνα, ένα-δύο μπολ για σαλάτα, (συνήθως τα περιέχει η στρογγυλή συσκευασία με τα πιάτα), απορρυπαντικά, χαρτί υγείας, φαρμακείο, έναν καλό φακό (πέρα από τον προαναφερόμενο μικρό). Και οπωσδήποτε εντομοαπωθητικά, αντικουνουπικά και φάρμακο για τα τσιμπήματα.
Σφυρί, σκοινί κι ένα «φανάρι» για το ψωμί ή για άλλα προϊόντα στα οποία δεν θέλετε να έχουν πρόσβαση τα πετούμενα. Στις προμήθειες των τροφίμων δεν πρέπει να ξεχάσετε νερό, πατάτες, αυγά, αλλαντικά και τυριά, ψωμάκι, φρούτα, σαλατικά, καφέ, ζάχαρη και μαρμελάδα για πρωινό. Κι αν θέλετε φρυγανιές, κράκερ, κρουασάν και μπισκότα, που θα μεγεθύνουν την απόλαυση ενός καλού πρωινού. Μην ξεχνάτε τέλος ότι την επίπλωση πρέπει να συμπληρώνουν άνετες πτυσσόμενες καρέκλες ή ξαπλώστρες και τραπεζάκι πλιάν, ώστε να απολαμβάνετε χαλαρά το φαγητό σας, αντικρίζοντας τα ηλιοβασιλέματα.
Μερικά ακόμα βασικά
Στο ελεύθερο camping θα πρέπει να φροντίσετε για τη ντουζιέρα. Αυτό σημαίνει μαύρους νερόσακους που, μένοντας στον ήλιο, ζεσταίνουν το νερό. Φυσικά θα χρειαστείτε και σαμπουάν, μα και αφρόλουτρο. Καλό είναι μάλιστα να έχετε κι ένα σαμπουάν θαλάσσης, αν κάποια στιγμή σας λείψει το νερό. Δεν θα απαρνηθείτε βέβαια ούτε τα ξυριστικά, ούτε και τα καλλυντικά σας, τα οποία είναι αναγκαίο να συνοδεύονται κι από ένα καθρεφτάκι. Επιπλέον, τόσο η υγιεινή, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος επιβάλλουν σφουγγαράκια κουζίνας και σκουπιδοσακούλες, ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε τα σκουπίδια στο πλησιέστερο σημείο του πολιτισμού.
Ο ρουχισμός, τώρα, είναι θέμα γούστου. Μην ξεχνάτε πάντως ότι δεν χρειάζεται να πάρετε μαζί ολόκληρη τη γκαρνταρόμπα σας: μερικά κοντομάνικα μπλουζάκια, μπλου-τζιν, σορτσάκια, μαγιό, ένα καπέλο και μια πετσέτα είναι αρκετά. Καλό θα είναι να συμπληρωθούν κι από ένα ελαφρύ μπουφάν, σαγιονάρες-παντόφλες από αυτές που μπαίνουν και στη θάλασσα. Και σίγουρα ένα ζευγάρι κλειστά αθλητικά παπούτσια. Πιθανόν να σας φαίνονται πολλά όλα αυτά, αλλά μην ανησυχείτε. Εδώ σας προτείνουμε μια ολοκληρωμένη λίστα, που μπορεί να αρχίσει από τα απαραίτητα και να συμπληρώνεται σταδιακά.
Αν τα έχεις όλα αυτά, τότε μπορείς να κάνεις κάμπινγκ (ελεύθερο ή οργανωμένο) χωρίς να ανησυχείς ότι θα σου λείψει κάτι όταν το χρειαστείς: θα έχεις περιορίσει πολύ την ταλαιπωρία που ούτως ή άλλως το συνοδεύει. Απλά μην ξεχνάμε κιόλας ότι τα καλά κόποις κτώνται.
Αυτό πάντως που δεν πληρώνεται με τίποτα και καθιστά το κάμπινγκ ανεπανάληπτο και κάτι που δεν θα ξεχάσεις ποτέ, είναι να μπορείς να ξυπνάς, να κάνεις δυο βήματα και να βουτάς. Ειδικά αν σηκώνεσαι πρωί, γιατί εκείνη την ώρα όλη η φύση ησυχάζει –μόνοι ήχοι είναι τα τζιτζίκια, τα πουλιά και τα θροΐσματα των φύλλων– και η θάλασσα είναι τόσο λάδι, ώστε σκέφτεσαι ότι μπορείς και να την περπατήσεις. Έπειτα, καθώς ανηφορίζει ο ήλιος και ξυπνά τη φύση, οι μυρωδιές και τα αρώματα είναι λες και την υποδέχονται: η θάλασσα μοσχοβολάει και τα βουνά, τα φαράγγια, οι χαράδρες, το χώμα, στέλνουν τις δικές τους ευωδιές. Αν βουτήξεις σε τέτοιες στιγμές, αισθάνεσαι κάπως σαν τον Ροβινσώνα Κρούσο: μόνος στην αγκαλιά του νερού, να αντιλαμβάνεσαι την απεραντοσύνη του.
Όποιος δεν το έχει ζήσει, δεν μπορεί να το καταλάβει. Γιατί το κάμπινγκ σε γειώνει, δημιουργώντας σου ένα πρωτόγονο συναίσθημα. Η παραμονή για κάποιες μέρες σε άμεση και συνεχή επαφή με τη «μητέρα» γη οδηγεί σε μια αρχέγονη επαφή με την εδαφική ενέργεια. Ειδικά αν περνάς τις περισσότερες ώρες σου ξυπόλητος ή ξάπλα στην άμμο (το πρωί ειδικά, που ακόμα δεν καίει) ή κάτω από την παχιά, ευλογημένη σκιά κάποιου αρμυρικιού ή πεύκου. Είναι μια ενέργεια που την έχουμε πάντα ανάγκη, σαν μια «αντιοξειδωτική» προστασία.
Ο σωστός camper
Το ελεύθερο camping δεν απευθύνεται στον οποιονδήποτε. Οι free campers είναι άνθρωποι που λατρεύουν τη φύση κι έτσι, όταν βρίσκονται κοντά της, όχι μόνο δεν την ταλαιπωρούν, αλλά την προσέχουν και την προστατεύουν.
Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργούν σκουπίδια, δεν τη «βασανίζουν» καταστρέφοντας το πράσινο, κόβοντας δέντρα ή μεταφέροντας υλικά άσχετα με το περιβάλλον. Δεν ανάβουν φωτιές κοντά στη χλωρίδα και φυσικά δεν ενοχλούν τις φωλιές και τους τόπους όπου ζει η πανίδα της περιοχής.
Τέλος, ο σωστός camper αποφεύγει να δημιουργήσει ηχορύπανση με ουρλιαχτά τύπου «Γιωργάκη, το καπέλο σου» ή με συμπεριφορές τύπου «παίζω τη μουσική που μου αρέσει στη διαπασών». Γιατί το κάμπινγκ προσφέρει μεν τις ωραιότερες και φθηνότερες διακοπές, πάντα όμως με άποψη και σεβασμό στο περιβάλλον –τόσο το φυσικό, όσο και το ανθρώπινο, που το αποτελούν οι υπόλοιποι campers τριγύρω σας. Και γενικότερα, άλλωστε, διακοπές δεν σημαίνει μόνο μπάρμπεκιου, μπύρες και τσιφτετέλια. Εκτός κι αν έχετε βρεθεί κάπου μόνοι σας.
Διαβάστε ακόμα:
Road trip με τροχόσπιτο: O Γιώργος Βαγιάτας προτείνει τα καλύτερα μέρη για να πάτε με Van
Το ζευγάρι που κάνει «τον μήνα του μέλιτος» εδώ και 10 χρόνια, με κάτω από 50 ευρώ την ημέρα