Το Ράλι Ακρόπολις είναι εδώ και δεκαετίες το σύμβολο του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα. Φέτος, μετά από μια περίοδο που οι φίλοι του σπορ θέλουν να ξεχάσουν, επιστρέφει μετά από 8 χρόνια στο πρόγραμμα του WRC, του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Ράλι.

49

Με αφετηρία την Αθήνα, πέρασμα από Πελοπόνησσο, «όργωμα» μεγάλου μέρους της Στερεάς Ελλάδας και τερματισμό στην Λαμία το φετινό Ράλι Ακρόπολις, από 9 έως 12 Σεπτεμβρίου είναι προφανώς επίγειος παράδεισος για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αλλά και η ιδανική ευκαιρία για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία και τη φύση της Ελλάδας με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η εκκίνηση κάτω από τον Ιερό Βράχο και η «ειδική διαδρομή» στο Σύνταγμα

Όπως είναι γνωστό, επίκεντρο του Ράλι Ακρόπολις θα είναι η πόλη της Λαμίας, με το κεντρικό service Park, το σημείο που οι «σκληροπυρηνικοί» φίλοι του σπορ θα επισκεφτούν οπωσδήποτε να βρίσκεται στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Το shakedown θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε διαδρομή μήκους 4,30 χλμ., πέριξ της Λαμίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα κατέβουν στην Αθήνα, καθώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η εκκίνηση κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Aμέσως μετά θα διεξαχθεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά εγχειρήματά του φετινού αγώνα. Πρόκειται για την «Cosmote 5G Athens Stage», την πρώτη ειδική διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις 2021, μήκους σχεδόν 1 χλμ.που θα διεξαχθεί γύρω από την Πλατεία Συντάγματος.

Από την Κορινθία στη Φθιώτιδα

Η πρώτη μέρα του αγώνα περιλαμβάνει τις ειδικές διαδρομές Λουτράκι και Αγίους Θεοδώρους. Στη συνέχεια τα αυτοκίνητα θα ανηφορίσουν προς τη Θήβα μια διαδρομή δημοφιλή στους φίλους του Ράλι και εν συνεχεία θα κατευθυνθούν στην Ελάτεια, μία διαδρομή που αξίζει να τη δείτε από κοντά μόνο και μόνο για όσα μπορείτε να δείτε εκτός από έναν αγώνα αυτοκίνησης.

Η πανέμορφη ειδική διαδρομή Ελάτεια- Zέλι

Ο επισκέπτης της Ελάτειας θα εντυπωσιαστεί από το φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο. Θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσει με την ιστορία επισκεπτόμενος την αρχαιολογική συλλογή της Ελάτειας αλλά και το μυηναϊκό νεκροταφείο.

Οι μνημειώδεις λαξευτοί, θαλαμωτοί τάφοι της Ελάτειας και της ευρύτερης περιοχής με τις πολλαπλές ταφές και τα πλούσια κτερίσματα, δίνουν το στίγμα των ύστερων φάσεων του μυκηναϊκού πολιτισμού και της πρώιμης εποχής του σιδήρου.

To Ράλι περνάει από τη λίμνη

Η ειδική της Ελάτειας περιλαμβάνει και πέρασμα των αυτοκινήτων από τη λίμνη Νευρόπολη. Σε υψόμετρο τα 1100μ., στη θέση Τριανταφυλλιά Νευρόπολης, ένα μεγάλο καρστικό βύθισμα συγκρατεί τα υδάτινα ρεύματα σχηματίζοντας τη λίμνη Νευρόπολη.

Το τοπίο είναι σπάνιο για τον Ελλαδικό χώρο τόσο τους χειμερινούς μήνες όσο και τους θερινούς όπου το έδαφος παραμένει υγρό χαρίζοντας «σπίτι» σε διάφορα φυτά και αμφίβια, που δύσκολα συναντάς σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Πού να μείνετε

Κραναία Αθηνά. Δύο παραδοσιακοί ξενώνες, ένας παραδοσιακός του 1895 και ένας νέος. Ελάτεια Φθιώτιδος. Τηλ. 22340 31400

Πού να φάτε

Ταβέρνα Καραΐσκος. Παραδοσιακή χασαποταβέρνα με εξειδίκευση στην…προβατίνα. Αγίας Τριάδος, Ελάτεια. Τηλ. 2234 031389

Ταβέρνα ο Πόντος. Ταβέρνα με ειδίκευση στο κρέας και σπεσιαλιτέ την προβατίνα. Γυμναστηρίου, Ελάτεια. Τηλ. 2234 032085

Στην Παύλιανη και στη Γραβιά

Το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, είναι η μέρα του αγώνα με το μεγαλύτερο αγωνιστικό αλλά και το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Η ειδική της Παύλιανης χορταίνει το μάτι του θεατή, είτε του αρέσουν τα αυτοκίνητα είτε να απολαμβάνει το ορεινό τοπίο της Οίτης, όπου υπό συνθήκες υπάρχει ακόμα χιόνι. Η Παύλιανη είναι εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να δουν από κοντά όλες τις μέρες του αγώνα. Ειδικά για όσους ταξιδεύουν οικογενειακώς.

Και αυτό γιατί στο χωριό υπάρχει ένα από τα ωραιότερα πάρκα αναψυχής στην Ελλάδα. Μπορεί να μην το ξέρετε αλλά πιθανότατα το έχετε δει ήδη κάπου, καθώς εκεί έχουν γυριστεί τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικά σποτ και καμπάνιες. Όμως όσο καλές και να είναι οι φωτογραφίες και οι λήψεις με κάμερα, το αδικούν.

Όσο για την ειδική διαδρομή της Γραβιάς, πολλές φορές ο επισκέπτης θα χάσει από το μάτι του το αυτοκίνητο το οποίο εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται μέσα στα έλατα.

Πού να μείνετε

Παύλιανη Apartments: Καλόγουστα πέτρινα διαμερίσματα με χαρακτήρα και όμορφη διακόσμηση. Παύλιανη. Τηλ. 698 184 4760

Ο Ξενώνας της Κατερίνας: Ξενώνας στην Άνω Παύλιανη, δίπλα στην γραφική πλατεία του χωριού. Μέσα στον ξενώνα υπάρχει και ταβερνάκι και ωραία μαγειρευτά πιάτα. Τηλ. 2231083009

Πού να φάτε

Ταβέρνα Λίτσα: Ίσως το πιο ωραίο φαγητό της περιοχής. Ζουμερά κρεατικά, ολόφρεσκα κηπευτικά, πεντανόστιμες τηγανιτές πατάτες και καλό χύμα κρασί. Επαρ.Οδ. Οίτης 142, Παύλιανη. Τηλ. 2231 083039

Κατσίμπας: Κρεατικά, της ώρας, μαγειρευτά και πίτες στην Άνω Παύλιανη. Τηλ. 2231 083004

Emmy’s Εδεσματοπωλείον: Μαγειρευτό φαγητό, καφέ, cocktail, σε ένα εδεσματοπωλείο με σύγχρονο χαρακτήρα. Άνω Παύλιανη. Τηλ. 2231 400023

Must see

Casa de Papel: Μην χάσετε την επσκεψη στο παρκάκι της Παύλιανης όπου θα βρείτε την πιο πρωτότυπη καντίνα για καφέ, ροφήματα και κοκτέιλ. Πουφ, καναπέδες, σόμπες μανιτάρια και ένα VW έτοιμο να σας πάρει μαζί του στο πιο Instagramικό σκηνικό της περιοχής. Παρκάκι Παύλιανης

Τα Λουτρά Υπάτης

Για όσους το Ράλι λειτουργεί περισσότερο ως αφορμή και όχι ως αιτία για μία εκδρομή. Τo χωριό βρίσκεται στους πρόποδες της Οίτης, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Λαμία και οφείλει το όνομα του στα ιαματικά λουτρά που λειτουργούν στον οικισμό, η οποία δημιουργήθηκε ως λουτρόπολη στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι πηγές των λουτρών είναι γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Τα νερά της πηγής των Λουτρών Υπάτης ανάβλυσαν μετά από ένα μεγάλο σεισμό τον 5ο αιώνα π.Χ. Η οργάνωση των ιαματικών πηγών άρχισε από το 1805 και στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν η μόνη άρτια οργανωμένη ιαματική πηγή στην Ελλάδα. Το 1960 κατασκευάστηκε και μπήκε σε λειτουργία ένα πρότυπο υδροθεραπευτήριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Σήμερα τα προτιμούν οι «ψαγμένοι του ιαματικού τουρισμού.

Πού να μείνετε

Alexakis Hotel & Spa: Κοντά στις ιαματικές πηγές της Υπάτης. Λουτρά Ύπατης. Τηλ. 2231 059380

Galaxias: Αγίου Κωνσταντίνου & Οδυσσέα Ανδρούτσου Λουτρά Υπάτης. Τηλ. 2231 059355

Πού να φάτε

Ταβέρνα οι Μουριές; Για κρεατικά και μαγειρευτά. 25ης Μαρτίου, Λουτρά Ύπατης. Τηλ. 2231 059488

Ο «Ταρζάν», μία ειδική διαδρομή με ονοματεπώνυμο και ιστορία

Πρόκειται για την πιο γνωστή ειδική διαδρομή στο ευρύτερο κοινό, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο όνομα της αλλά και στη δυσκολία της. Οι οδηγοί κινούνται σταθερά σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, σε ένα πανέμορφο αλλά άγριο τοπίο. Φέτος επιστρέφει στο πρόγραμμα του Ακρόπολις ύστερα από περίπου μια 15τία και έχοντας τον ρόλο της Power Stage. Ενδεικτική της δυσκολίας αλλά και της ιδιαιτερότητας της διαδρομής είναι ο αγώνας του 1991. Τότε Γάλλος οδηγός και μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής Ντιντιέ Οριόλ διέλυσε τον τροχό του αυτοκινήτου του, κάτι που του στέρησε τη νίκη στον αγώνα. Παρόλα αυτά δήλωνε πάντα πως ήταν η αγαπημένη του ειδική διαδρομή

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Ο «Ταρζάν», ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα στην ειδική διαδιρομή ήταν ο Γιώργος Μπούργος.. Ο Μπούργος ήταν αστυφύλακας ο οποιος ζούσε στην Αθήνα έως το 1975, όταν και ασθένησε από φυματίωη. Έπρεπε να μετακομίσει σε περιβάλλον με καθαρό αέρα και επέλεξε τον τόπο καταγωγής του, τη Φουρνά Ευρυτανίας. Το γιατί είναι μάλλον εύκολα εξηγήσιμο. Σε υψόμετρο 900 μέτρων, το χωριό περιβάλλεται από ένα καταπράσινο ελατοδάσος.

Έτσι ο «Ταρζάν» έζησε ακόμα πάνω από 50 χρόνια και ταυτίστηκε με το Ράλι Ακρόπολις και τη συγκεκριμένη ειδική διαδρομή. Η καλύβα του, στη θέση Ζαχαράκη, ένα σημείο που ενωνεται η Ευρυτανία,, η Φθιώτιδα και η Καρδίτσα η δεν είχε ρεύμα , και έγινε το σημείο που όλα τα τα πληρώματα σταματούσαν για να ξεκουραστούν από τις δοκιμές και να πάρουν μια ανάσαΟ Μπούργος δεν μιλούσε καμία ξένη γλώσσα, όμως κατάφερνε να τους εξυπηρετεί με κάθε είδους κεράσματα, από μία περιοχή που φημίζεται για την ποιότητα των ντόπιων προϊόντων.

Όταν βρεθείτε εκεί οδηγείτε με σύνεση και προσοχή για να χαρείτε χωρίς άγχος τα υπέροχα τοπία που θα ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας. Στο εκκλησάκι των Αγ. Αναργύρων υπάρχει χώρος αναψυχής, όπου αν ο καιρός είναι καλός, αξίζει να σταματήσετε για λίγο και να απολαύσετε την άγρια ορεινή ομορφιά του τοπίου.

Ο «Ταρζάν» θα είναι η τελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα, ο οποίος θα τερματίσει στη Λαμία το απόγευμα της Κυριακής. Ευκαιρία για ένα πολύ καλό γεύμα σε κάποια από τις πολύ καλές ταβέρνες της πόλης.

Τα καλύτερα σημεία για παρακολούθηση του αγώνα κάθε μέρα

Την Παρασκευή επιλέξτε το 5ο χιλιόμετρο της ειδικής διαδρομής Λουτράκι, από το οποίο όμως δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε πριν την ολοκλήρωση του αγώνα. Το Σάββατο επιλέξτε το σημείο Πυρά Ηρακλέους στην ειδική διαδρομή της Παύλιανης. Την Κυριακή πηγαίνετε στο 14ο χιλιόμετρο της ειδικής διαδρομής του Ταρζάν, στη θέση Χάνι Καραγιάννη.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι θεατές

Η ασφάλεια κάθε εμπλεκόμενου αποτελεί προτεραιότητα για την οργάνωση, που ειδικότερα για τη φετινή χρονιά καλεί τους θεατές να σεβαστούν και το υγειονομικό πρωτόκολλο. Αξιολογώντας την επιδημιολογική κατάσταση όπως είναι αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και σύμφωνα με οδηγίες-εισηγήσεις επιστημονικών συνεργατών του Rally Acropolis, στο Service Park του αγώνα, που βρίσκεται στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος θεατών.

Η είσοδος στον συγκεκριμένο χώρο θα επιτρέπεται μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους ή στους έχοντες πιστοποιητικό νόσησης (που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει για έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση). Οι ανήλικοι άνω των 12 και έως 15 ετών θα κληθούν να προσκομίσουν PCR test 72 ωρών ή Rapid Ag test 48 ωρών. Στους ανηλίκους έως και 12 ετών θα επιτρέπεται η είσοδος και με αρνητικό self-test που θα έχει διενεργηθεί την ίδια μέρα.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο Service Park, ενώ συστήνεται στους θεατές να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας (1,5 μ.) και να μη συνωστίζονται εμπρός από τους χώρους των αγωνιστικών ομάδων.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους χώρους εστίασης, θα λειτουργούν με τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για την παρακολούθηση του αγώνα στις ειδικές διαδρομές, συστήνεται θερμά η εφαρμογή όλων των υγειονομικών μέτρων, με χρήση μασκών και αντισηπτικών για τα χέρια, καθώς και με διατήρηση αποστάσεων.

Για τον καλύτερο και ασφαλέστερο προγραμματισμό, στο www.acropolisrally.gr, και συγκεκριμένα στον τομέα «Θεατές», έχουν αναρτηθεί οι χάρτες των ειδικών διαδρομών του Rally Acropolis, όπως και οι προτεινόμενες προσβάσεις, σε αρχεία που υποστηρίζονται από την εφαρμογή Google Earth.