Η χιονοδρομική σαιζόν στην Ελλάδα ξεκινά συνήθως στα μέσα Δεκέμβρη έως τις αρχές Ιανουαρίου. Στο διάστημα λοιπόν από τώρα μέχρι τα ρατράκ να στρώσουν την πρώτη φετινή πίστα εσείς θα πρέπει να έχετε κάνει την ανάλογη προετοιμασία.
Κανονικά αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει με το τέλος της προηγούμενης χιονοδρομικής σαιζόν, με το που «κρεμάτε» δηλαδή τα πέδιλά σας στην αποθήκη, ωστόσο μόνο οι φανατικοί των χιονοσπόρ πράττουν τα δέοντα, οι υπόλοιποι συνήθως είμαστε της τελευταίας στιγμής.
Με το πέρας της προηγούμενης χιονοδρομικής περιόδου θα πρέπει να καθαρίσετε με ένα πανί τα σκι σας ώστε να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιές και στη συνέχεια να χαλαρώσετε τις δέστρες σας. Επίσης, πρέπει να φροντίσετε για την κάτω επιφάνεια των σκι σας, για την επισκευή και το κέρωμά τους. Ωστόσο επειδή συνήθως με το τέλος της σαιζόν απλά τα κλείνουμε στην αποθήκη, το φθινόπωρο είναι η επίσημη περίοδος για τους περισσότερους για την προετοιμασία του εξοπλισμού.
Δηλαδή και τα σκι μας χρειάζονται μια φουλ περιποίηση, κάτι σαν μανικιούρ. Τι περιλαμβάνει αυτή; Αν την προηγούμενη χρονιά δεν έχετε κατέβει μια πίστα στρωμένη αποκλειστικά με πέτρες αυτό που κατά κύριο λόγο χρειάζεται να κάνετε είναι καθάρισμα και κέρωμα. Με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια και ίνες θα καθαρίσετε όλες τις επιφάνειες των πέδιλών σας πριν προχωρήσετε στο κέρωμα.
Για το κέρωμα θα χρειαστείτε μια ειδική ξύστρα, ειδικό κερί, ένα παλιό σίδερο ρούχων και μια ειδική λίμα για τις μεταλλικές ακμές των πέδιλών σας. Θα χρειαστεί επίσης να έχετε μια επιφάνεια στην οποία θα βάλετε τα σκι σας και λάστιχα ώστε να μαζέψετε πιο χαμηλά τα φρένα αλλά και μια μέγγενη που θα τα κρατά σταθερά.
Κρατήστε το κερί στο κάτω μέρος του ζεστού σίδερου και αφήστε το να στάξει στη βάση. Δουλέψτε από την άκρη μέχρι την ουρά, ώστε να στάξετε σταγονίδια κεριού σε ολόκληρη την επιφάνεια. Στη συνέχεια περάστε το ζεστό σίδερο κατά μήκος της βάσης του σκι έτσι ώστε να απλώσετε το κερί παντού ομοιόμορφα, με γρήγορες κινήσεις για να μη καταστρέψετε τα σκι.
Αφού απλώσετε ένα παχύ στρώμα ζεστού κεριού θα το αφήσετε να στεγνώσει για λίγο, τόσο όμως ώστε ακόμα να εξακολουθεί να είναι ζεστό στην αφή αλλά όχι τελείως μαλακό. Με την ξύστρα τώρα θα το αφαιρέσετε μέχρι να μην υπάρχει καθόλου κερί στις μεταλλικές άκρες. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακονίσετε τις ακμές σας, όμως μην περνάτε τη λίμα από την άκρη στην ουρά του σκι. Αντίθετα εστιάστε στα τραχιά σημεία και μην πιέζετε πολύ δυνατά. Εάν όλο αυτό σας φαίνεται πολύ δύσκολο ή εάν τα σκι σας έχουν έχουν βαθιές γρατσουνιές και βαθουλώματα και οι ακμές είναι αρκετά ταλαιπωρημένες τότε καλό είναι να πάτε τα σκι σας σε ένα κατάστημα ski service.
Γιατί πρέπει να γίνει όλη αυτή η διαδικασία πριν ανέβουμε στις πίστες; Γιατί φροντίζοντας τον εξοπλισμό αποδίδετε καλύτερα και οι κινήσεις σας είναι ομαλότερες και ακριβέστερες. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σας κρατά ασφαλείς και μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως οι μπότες σας, θέλουν και αυτές ανάλογη φροντίδα. Στο τέλος κάθε χιονοδρομικής σαιζόν θα πρέπει να αφαιρείτε το εσωτερικό τμήμα της μπότας και να κλείνετε καλά τα clips στο πιο σφιχτό σημείο καθώς το πλαστικό έχει μνήμη. Εάν αφήσετε τις μπότες σας ξεκούμπωτες το σχήμα τους θα αλλοιωθεί και κατά συνέπεια και η σωστή εφαρμογή τους. Η σωστή μπότα είναι αυτή που κάνει σχεδόν όλη τη δουλειά καθώς μεταφέρει τη δύναμη του σώματος στα πέδιλα.
Το κούμπωμα της μπότας μάλιστα θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά που τις αφαιρείτε. Στη συνέχεια θα πρέπει να τις αποθηκεύσετε σε στεγνό μέρος. Πριν ανέβετε στις πίστες πρέπει να υπάρξει έλεγχος για τυχόν φθορές. Για παράδειγμα μπορεί το τακούνι και η μύτη, τα σημεία δηλαδή που εφαρμόζουν στη δέστρα των πέδιλων, να είναι φθαρμένα και να μην εφαρμόζουν πλέον καλά, γεγονός που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όταν κάνετε σκι, καθώς επηρεάζει το πόσο σωστά θα ελευθερωθούν αν πέσετε.
Τα ρούχα είναι κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε. Στο σκι ο βασικός κανόνας είναι να φοράτε ρούχα σε στρώσεις ώστε να μπορείτε εύκολα να προσθέτετε ή να αφαιρείτε ανάλογα με τις συνθήκες. Ο καιρός στο βουνό είναι απρόβλεπτος και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέξετε τα σωστά ρούχα, τα οποία θα σας προστατεύσουν από την υγρασία κυρίως αυτή που δημιουργείται από την εφίδρωση την ώρα που κατεβαίνετε τις πίστες. Ένα ισοθερμικό κολάν και ένα ισοθερμικό μπλουζάκι και ένα λεπτό αλλά ζεστό fleece είναι αυτά που πρέπει να φοράτε κάτω από το παντελόνι και το μπουφάν του σκι. Γενικά αποφύγετε τα βαμβακερά ρούχα που αργούν να στεγνώσουν και προμηθευτείτε συνθετικά που είναι ειδικά για σκι.
Σημειώστε ότι όλα σας τα ρούχα θα πρέπει να είναι ελαφριά και να διευκολύνουν τις κινήσεις σας, ενώ το μπουφάν και το παντελόνι ή η φόρμα του σκι θα πρέπει να είναι αδιάβροχα.
Τα γάντια είναι απολύτως απαραίτητα ακόμα και εάν υπάρχει ηλιοφάνεια στο βουνό , καθώς εκτός από το κρύο σας προστατεύουν και σε περίπτωση πτώσης. Ο σκούφος είναι ακόμα ένα απαραίτητο αξεσουάρ, ωστόσο το κράνος για το σκι προσφέρει περισσότερη ασφάλεια. Ένα buff ή αλλιώς περιλαίμιο είναι ακόμη κάτι που πρέπει να έχετε μαζί σας. Επίσης, η μάσκα είναι προτιμότερη από τα γυαλιά καθώς ο καιρός στο βουνό είναι απρόβλεπτος. Μπορεί να υπάρξει ξαφνική χιονόπτωση ή ισχυροί άνεμοι, σε τέτοια περίπτωση η μάσκα σας βοηθά να βλέπετε καλύτερα αλλά και προστατεύει τα μάτια σας πολύ καλύτερα από τα γυαλιά. Πριν ανεβείτε, λοιπόν, στο βουνό ελέγξετε όλα τα παραπάνω για τυχόν φθορές αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ εκπλήξεως. Μην ξεχάσετε το αντηλιακό, επίσης απολύτως απαραίτητο.
Αν δεν ασκείστε συστηματικά, τότε το σώμα σας μετά από τόσους μήνες που έχετε να κάνετε σκι θα είναι το ίδιο «σκονισμένο» όσο και ο εξοπλισμός σας. Αν θέλετε να απολαύσετε τη νέα χιονοδρομική σαιζόν στο μέγιστο τότε καλό θα είναι να προετοιμαστείτε καταλλήλως και να ακολουθήσετε ένα πλάνο εκγύμνασης το οποίο θα σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε στις προκλήσεις του σκι αλλά και να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Το σκι είναι ένα άθλημα που απαιτεί συντονισμό και πολυκατευθυντικές κινήσεις, μεταφέροντας το βάρος από το ένα πόδι στο άλλο. Αυτό σημαίνει πως η εκγύμναση πρέπει να περιλαμβάνει και ασκήσεις οι οποίες προάγουν την κινητικότητα.
Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να γυμνάσετε τα πόδια σας, γλουτιαίους, τετρακέφαλους και προσαγωγούς. Αν πάλι θέλετε να κάνετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τότε θα πρέπει να επικεντρωθείτε επίσης στην εκγύμναση κορμού, στην αντοχή, την ευκαμψία και την ισορροπία. Η κλασική αεροβική γυμναστική (όπως το τρέξιμο), το spinning, το TRX, το cross fit, τα βαθιά καθίσματα αλλά και οι ασκήσεις ανάβασης σκαλοπατιών, το sprinting, οι αναπηδήσεις κ.α. βοηθούν πολύ. Σημειώστε πως κάθε φορά πριν ξεκινήσετε το σκι ένα εικοσάλεπτο stretching πριν ανέβετε στο lift θα σας προστατέψει από τραυματισμούς και θα προετοιμάσει το σώμα σας για την άθληση.
Διαβάστε ακόμα:
5 χιονοδρομικά κέντρα με εύκολες πίστες για αρχάριους
Η οικονομική εναλλακτική των Άλπεων: 7 κορυφαίοι προορισμοί για σκι στα Βαλκάνια
Στο νεότερο χιονοδρομικό resort της Ελλάδας -Aφράτο χιόνι, πελώρια έλατα και μια μοναδική εμπειρία