Το 2021 ήταν η χρονιά που «το ράλλυ των Θεών», το ράλλυ Ακρόπολις, επέστρεψε μετά από 8 χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, το WRC. Μετά τη μεγάλη και επιτυχημένη περυσινή επιστροφή το Ράλλυ Ακρόπολις επανέρχεται φέτος με highlight της φετινής διοργάνωσης να συμβαίνει στο ΟΑΚΑ με την αναβίωση της μυθικής Υπερειδικής Διαδρομής, εμπρός σε κατάμεστες κερκίδες.
Αλλά εμείς εδώ γράφουμε κυρίως για ταξίδια. Και το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου μπορεί να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσετε περιοχές της Κορινθίας και κυρίως της Στερεάς Ελλάδας που συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά με την ιστορία και το καλό φαγητό. Προορισμοί που θα σας προσφέρουν αναψυχή και διασκέδαση όταν δεν θα παρακολουθείτε τις ειδικές διαδρομές ή που απλά αξίζει να βάλετε στο ταξιδιωτικό σας καλεντάρι ακόμα και αν δεν είστε φίλοι των αγώνων αυτοκινήτου.
1η μέρα: Η κορινθιακή και παραλιακή
Λουτράκι
Η πρώτη αγωνιστική μέρα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις περνάει από την Κορινθία και το Λουτράκι και σίγουρα δεν είναι το κομμάτι του ράλλυ που προσφέρεται για τους πραγματικούς λάτρεις των αγώνων αυτοκινήτων. Είναι όμως το πλέον εύκολο σε πρόσβαση για να δείτε από κοντά αγώνα επιπέδου WRC χωρίς να απομακρυνθείτε πολύ από την Αθήνα και να συνδυάσετε την παρακολούθηση του αγώνα με κολύμπι. Η παραλιακή ζώνη του Λουτρακίου με τα πολλά και όμορφα καφέ και εστιατόρια είναι από τις πιο ευχάριστες για τον πεζό, παραλιακές ζώνες της Ελλάδας.
Η οργανωμένη ακτή της πόλης βρίσκεται πολύ κοντά. Σίγουρα επίσης αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε στην περιοχή αξίζει την επόμενη ημέρα να επισκεφθείτε τη λιγότερη γνωστή λίμνη Βουλιαγμένης. Εκείνη της Κορινθίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για λιμνοθάλασσα στην οποία υπάρχει και παραλία με άμμο. Επίσης στο ακρωτήρι Μελαγκάβι δεσπόζει από το 1897 ένας από τους ομορφότερους και γνωστότερους φάρους της Ελλάδας.
Ιτέα- Γαλαξίδι
Η κλασική ειδική διαδρομή «Βωξίτες» ξεκινά από τον παραλιακό δρόμο που ενώνει την Ιτεά με τον Γαλαξίδι, επομένως αν οδηγήσετε εκεί θα μπορείτε να πείτε πως «οδηγήσατε σαν ραλίστες». Κατά τα άλλα το Ακρόπολις μπορεί να είναι μία αφορμή και μόνο αφορμή για να γνωρίσετε το Γαλαξίδι, την κωμόπολη της Φωκίδας που χάρη στον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέος οικισμός και την απομόνωση του από το εθνικό οδικό δίκτυο μέχρι και τη δεκαετία του 1960 καταφέρνει να διατηρεί την αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική και την γραφικότητα του έως σήμερα.
Αν η βάση σας είναι η περιοχή αξίζει και μια επίσκεψη στο γειτονικό χωριό Κίρρα με τη μεγάλη οργανωμένη παραλία, τις ψαροταβέρνες αλλά και τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου.
2η μέρα: «Οργώνοντας» τη Στερεά
Παυλιανη
Η Παύλιανη δεν είναι κάποιο τρομερό μυστικό καθώς το όμορφο χωριό της Φθιώτιδας συγκεντρώνει επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς συνδυάζοντας την ομορφιά του φυσικού τοπίου με τη φροντίδα των κατοίκων του που το υπεραγαπούν. Είναι ο καλύτερος προορισμός της περιοχής αν έχετε έρθει για να παρακολουθήσετε το ράλλυ μαζί με τα μικρά παιδιά σας αλλά και για να γίνει η βάση σας για ένα γεμάτο τριήμερο. Το πάρκο του χωριού στις πηγές του Ασωπού γεμάτο αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές για τα πουλιά, πινακίδες με χιούμορ, «μουσικές γέφυρες», κούνιες, τραμπολίνο και όργανα γυμναστικής θα σας προσφέρει μία ευχάριστη αλλαγή από τα «μουγκρητά» των αγωνιστικών αυτοκινήτων που θα έχουν προηγηθεί. Πέρα από την παρακολούθηση της αγωνιστικής δράσης του ράλλυ έχετε και άλλες επιλογές.
Οι φυσιολάτρες πρέπει να επισκεφθείτε και να πεζοπορήσετε στο Εθνικό Πάρκο της Οίτης. Οι καλοφαγάδες το γειτονικό στην Παύλιανη χωριό, Αθανάσιος Διάκος, διαχρονικό hotspot για τους κρεατοφάγους της Ρούμελης.
Η ειδική διαδρομή «Ταρζάν»
Η πιο γνωστή ειδική διαδρομή του αγώνα για το ευρύτερο κοινό είναι προγραμματισμένη για τη δεύτερη μέρα. Τη φήμη της την οφείλει στη μεγάλη δυσκολία της και βέβαια στο ιδιαίτερο όνομα. Για περίπου 15 χρόνια είχε σταματήσει να είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Επανήλθε πέρυσι και αγκαλιάστηκε από τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η πρόσβαση για τους θεατές του αγώνα είναι αρκετά εύκολη αλλά καλό θα είναι να οδηγήσετε μέχρι να φτάσετε στη θέση σας με σύνεση και προσοχή για να χαρείτε τα υπέροχα τοπία. Αλλά ας έρθουμε στην ιστορία του ονόματος της ειδικής διαδρομής.
Ο «Ταρζάν» δεν ζει πια. Ο Γιώργος Μπούργος ήταν αστυφύλακας ο οποίος ζούσε στην Αθήνα έως το 1975, όταν και αρρώστησε από φυματίωση. Η οδηγία των γιατρών «επέβαλλε» μετακόμιση σε περιβάλλον με καθαρό αέρα. Ο Μπούργος διάλεξε τον τόπο καταγωγής του, τη Φουρνά Ευρυτανίας. Το γιατί είναι μάλλον εύκολα εξηγήσιμο. Σε υψόμετρο 900 μέτρων, το χωριό περιβάλλεται από ένα καταπράσινο ελατοδάσος.
Ο Ταρζάν δεν ζει πια αλλά το σπίτι του, στη θέση Ζαχαράκη, ένα σημείο όπου ενώνεται η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα και η Καρδίτσα υπάρχει ακόμα. Σήμερα λέγεται το στέκι του Διαβάτη και εκεί υποδεχόταν ξένα και ελληνικά πληρώματα που σταματούσαν σε αυτό το σημείο για να ξεκουραστούν. Ο Μπούργος δεν μιλούσε καμιά ξένη γλώσσα αλλά η ευγένεια και η καλοσύνη με την οποία εξυπηρετούσε και κερνούσε με τοπικά προϊόντα τα πληρώματα έχουν μείνει στην ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις. Aκόμα και αν δεν προγραμματίζετe κάποια εκδρομή για το Ακρόπολις, αξίζει να έρθετε εδώ πριν χειμωνιάσει. Κοντά στην καλύβα του Μπούργου υπάρχουν παγκάκια για πικ-νικ, ατελείωτο πράσινο, αλλά και ελάφια και αγελάδες ελευθέρας βοσκής.
3η μέρα Στο Ελευθεροχώρι, τη Μενδενίτσα και την Ελάτεια.
Στο χωριό με το μεσαιωνικό κάστρο
Ο ευκολότερος τρόπος για να παρακολουθήσετε την εκκίνηση μίας ειδικής διαδρομής του Ακρόπολις (και μάλιστα της τελευταίας ημέρας που θα κρίνονται όλα) είναι να περπατήσετε για περίπου δυόμιση χιλιόμετρα από το χωριό Ελάτεια για την εκκίνηση της ειδικής διαδρομής 15. Ειδική διαδρομή περνάει και από τον ενδιαφέροντα βιότοπο της λίμνης της Νευρόπολης, αν και αυτή την περίοδο η λίμνη δεν έχει νερό. Αλλά εμείς σας προτείνουμε να κάνετε και μια επίσκεψη στο όμορφο χωριό της Μενδενίτσας.
Περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από τη Λαμία σε υψόμετρο κάτι παραπάνω από 530 μέτρα στο όρος Καλλίδρομο βρίσκεται το γραφικό αυτό χωριό. Διαθέτει παραδοσιακή αρχιτεκτονική και καταπληκτική θέα προς τον Μαλιακό Κόλπο από την κεντρική του πλατεία στην οποία υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες. Πάνω από το χωριό δεσπόζει το επιβλητικό φράγκικο κάστρο που χτίστηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204 και υπήρξε η έδρα της Μαρκιωνίας της Βοδονίτσας, όπως ονομαζόταν το φράγκικο φέουδο που ήλεγχε την περιοχή για περίπου 2 αιώνες. Όπως φαντάζεστε η θέα από το κάστρο είναι εκπληκτική. Αξίζει να το περπατήσετε, απαιτείται όμως κάποια προσοχή, καθώς η εγκατάλειψη ίσως κρύβει παγίδες.
Για το τέλος σας αφήνουμε να επιλέξετε. Είτε μια βόλτα για καφέ και φαγητό στην πόλη της Λαμίας (όπου ούτως ή άλλως πρέπει να την επισκεφθείτε αν για σας το ράλλυ ήταν η αιτία και όχι η αφορμή για την εκδρομή καθώς εκεί θα βρίσκεται το Service Park της διοργάνωσης και θα μπορείτε να δείτε τα αυτοκίνητα και πληρώματα από κοντά) είτε αν προτιμάτε την ψαροφαγία καταλήξτε στα Καμένα Βούρλα. Τον πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικο προορισμό που μετά από μία περίοδο παρακμής ζει τα τελευταία χρόνια μια αναγέννηση.
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Πρώτα η ασφάλεια
Oι διοργανωτές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχουν εργαστεί με γνώμονα την ασφάλεια του αγώνα. Ωστόσο, χρειάζεται η συνεργασία όλων ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστο ή επικίνδυνο ενδεχόμενο.
Στο www.acropolisrally.gr και ειδικότερα στον τομέα «θεατές», βρίσκονται αναρτημένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το σωστό σχεδιασμό της παρακολούθησης του αγώνα.
Στο έντυπο «Ασφάλεια Θεατών» αναγράφεται ό,τι πρέπει να προσέξει κάθε θεατής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις πριν ταξιδέψει προς ένα οποιοδήποτε σημείο του αγώνα.
Η επιτυχία της διοργάνωσης αποτελεί υπόθεση όλων και η ασφαλής διεξαγωγή της μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση απλών πρακτικών πηγαίνοντας σε μία ειδική διαδρομή. Οι συμβουλές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις προς τους θεατές είναι οι εξής:
• Παρκάρετε με ασφάλεια με τη φορά που θα φύγετε και μην μπλοκάρετε το δρόμο.
• Μην περπατάτε στις ειδικές διαδρομές 30 λεπτά πριν το πέρασμα του πρώτου αγωνιστικού αυτοκινήτου.
• Απολαύστε τον αγώνα από τις προκαθορισμένες από τη διοργάνωση θέσεις θεατών.
• Σεβαστείτε τις οδηγίες των κριτών. Βρίσκονται εκεί και για τη δική σας ασφάλεια.
• Παρακολουθείτε και ακούτε τις ανακοινώσεις των διοργανωτών.
• Μη στέκεστε κοντά σε διασταυρώσεις ή σε απαγορευμένες περιοχές.
• Σεβαστείτε τη σήμανση και την οριοθέτηση χώρων με κορδέλες ασφαλείας.
• Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα μπορεί να βγουν εκτός πορείας οπουδήποτε. Μη βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.
Για να κατεβάσετε τις αφίσες «Ασφάλειας Θεατή» πατήστε εδώ.
Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε τον αγώνα από κοντά μπορείτε να βρείτε αναλυτικούς χάρτες και οδηγίες για πρόσβαση στη διαδρομές εδώ.
Διαβάστε ακόμα:
Δάσος Φρακτού στη Ροδόπη-Ένα μαγευτικό τοπίο σε ένα απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας
Το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι της Λέσβου: Περπατώντας στην «Πομπηία των φυτών»
Η Πάρος της Νίκης Μηταρέα – Μια ωδή στο κοσμοπολίτικο Κυκλαδονήσι