Στην εποχή όπου τα πάντα σκρολάρονται διαδικτυακά, η έννοια της διαρκούς παρουσίας μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το FOMO (Fear Of Missing Out), η μέριμνα μην αποσυνδεθούμε και «χάσουμε» κάτι σημαντικό, φτάνει να επηρεάζει τον συνολικό σχεδιασμό μας και κατ’ επέκταση και τον προγραμματισμό του ταξιδιού μας.
Η προδιάθεση όλα να κατατεθούν από πριν μπροστά μας, να αντλήσουμε άπειρες πληροφορίες προτού καταλήξουμε σε προορισμό, ημέρες, budget και όλα τα άλλα δομικά στοιχεία που συνθέτουν το ταξίδι αλλά και η ανάγκη να καταγράφονται τα πάντα γύρω από το τι κάνουμε, αφαιρεί έτσι από την ατόφια χαρά που οφείλει να κομίζει μια κατάσταση που υπερβαίνει μια απλή μετακίνηση μεταξύ σημείων.
Σε ό,τι αφορά την ταξιδιωτική εμπειρία πάντως, αυτή εξελίσσεται από όλο και περισσότερους ταξιδιώτες ως απαρχή για μια εμπειρία μερικής αποσύνδεσης από τον ψηφιακό μας εαυτό, σε μια αντίστροφη πορεία από την πεπατημένη, μακριά από προσεκτικά σχεδιασμένες διαδρομές και χαρτογραφήσεις. Το ζήτημα εν τοιαύτη περιπτώσει δεν έχει να κάνει με τον προορισμό αυτόν καθαυτόν αλλά με την ιδέα της εκλογής του την τελευταία στιγμή, με τον μέγιστο αυθορμητισμό και την ανάλογη μη-προετοιμασία (!).
Πλέον, εν έτει 2024, η επιθυμία της απεμπλοκής αυτής από τον απόλυτο προγραμματισμό των πάντων μετατρέπεται σε διακριτή τάση ταξιδιού. Χαρακτηριστικά, το Booking.com ανέφερε πρόσφατα ότι το 50 % των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να κάνουν κράτηση για ένα ταξίδι-έκπληξη, όπου τα πάντα, ακόμη και ο προορισμός, είναι άγνωστα μέχρι την άφιξή τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαίο δεν είναι που κερδίζουν σε δημοφιλία υπηρεσίες όπως η Get Lost, η οποία προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα απλώς να επιλέξουν ένα προτιμώμενο περιβάλλον –πολικό, ζούγκλα, έρημο, βουνό ή παράκτιο– και να αφήσουν την ομάδα της να αποφασίσει για όλα τα άλλα. Υπάρχουν ακόμη και υπηρεσίες, όπως η Journee, η οποία πηγαίνοντας το στοιχείο της έκπληξης ένα βήμα παραπέρα, ενημερώνει τους ταξιδιώτες για το πού πηγαίνουν στο αεροδρόμιο. Το ζήτημα εδώ είναι ότι μπορείτε απρόσμενα και με την ίδια ευκολία να βρεθείτε με κατεύθυνση το Μπέργκεν ή τη Ρώμη, την Κορσική, το Παλέρμο ή τη Λεμεσό.
Υπάρχουν ασφαλώς και πιο «παραδοσιακές» μέθοδοι, όπως το τυχαίο άνοιγμα του χάρτη ή η εκλογή του μέρους που θα αποτελέσει τον τελικό σας προορισμό δια της υδρόγειου σφαίρας. Εδώ υπάρχει το αυτονόητο πλεονέκτημα ότι μπορείτε να διορθώσετε την επιλογή σας χωρίς δισταγμούς ότι θα φανείτε ασυνεπείς σε κάποιον τρίτο αν δεν σας αρέσει κάτι.
Εδώ θα σας βοηθήσει και το μέσο ενδεχομένως. Μπορείτε να αποφασίσετε το πού των διακοπών επί του δρόμου, λίγο πριν βάλετε το κλειδί στη μίζα της μηχανής ή του αυτοκινήτου. Η και γιατί όχι, λίγο πριν το λεωφορείο των ΚΤΕΛ αναχωρήσει για κάπου που θα αποφασίσετε, τρώγοντας κάτι στο χέρι στο κλασικό πρακτορείο του Κηφισού ή της Λιοσίων. Γαλαξίδι ή Λιβαδειά, Πρέβεζα ή Βόλος αλλά και κάποια παραλία της Αττικής μπορούν να είναι οι επιλογές σας πριν ακουστεί ο χαρακτηριστικός θόρυβος της μηχανής.
Στα της Ελλάδας, αυτού του είδους η εμπειρία μπορεί λοιπόν να περιλαμβάνει από μια επίσκεψη σε δροσερό περιβάλλον εν μέσω καυτού μεσογειακού θέρους έως ένα κοντινό road trip και από μια απόδραση Σαββατοκυριακού σε μια ηπειρωτική πόλη ή μια πολυήμερη εκδρομή σε μέρη κατεξοχήν αστικά, υδάτινα και καλοκαιρινά ταυτόχρονα.
Η χώρα λοιπόν, γεμάτη από όλα τα συστατικά εκείνα της ομορφιάς, δίνει αφορμές εκτός και εντός Λεκανοπεδίου, ώστε να αποφορτιστείτε από περιττά άγχη και να σκαρφιστείτε την τελευταία στιγμή μια διαδρομή αλλόκοτη και ενδιαφέρουσα συνάμα, μακριά από την πανταχού παρούσα ψηφιακή ζώνη και τις περιπλοκές που γεννά.
Πρόκειται για μια τάση που εγκιβωτίζεται στο γενικότερο ρεύμα εμπλουτισμού της ταξιδιωτικής εμπειρίας και περιλαμβάνει ένα πλούσιο πακέτο, από το σιωπηλό ταξίδι έως το solo travelling και το νέο trend της ανάδειξης των σιδηροδρομικών σταθμών σε προορισμούς γαστρονομικής απόλαυσης μέχρι το coolcationing.
Διαβάστε ακόμα:
«Και τώρα ησυχία» -Η νέα τάση στα ταξίδια του 2024 δείχνει ότι κάτι αλλάζει μέσα μας
Τουρισμός Ευεξίας – Οικοτουρισμός: Πώς θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο
6 μικρές αλλά πανέμορφες ευρωπαϊκές πόλεις για ρομαντικές αποδράσεις