Γεωμορφολογία που εντυπωσιάζει, άγριες και τραχιές ορθοπλαγιές, ξακουστή και μεγαλειώδης όψη, και αυθεντικός ορεινός χαρακτήρας. Ένας συνδυασμός λέξεων και εικόνων που αποτυπώνουν την ουσία του έκτου μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, το οποίο διαμορφώθηκε από τις δυνάμεις της φύσης εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Το όρος Τύμφη υπήρξε η πρώτη μου «ορειβατική εμπειρία», η αρχική μου επαφή με τη γοητεία του βουνού. Ήταν εκείνη η στιγμή που μου αποκάλυψε έναν εντυπωσιακό, ανεξερεύνητο κόσμο, χαρίζοντάς μου την απερίγραπτη αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας που προσφέρει η απεραντοσύνη του τοπίου.
«Πύργοι» της Αστράκας
Περνώντας τη γέφυρα του Βοϊδομάτη, την Αρίστη και τον ελικοειδή δρόμο, γνωστό στους ντόπιους ως «καγκέλια», με τις παρατεταμένες στροφές, μένουμε έκθαμβοι από την καρτποσταλική ομορφιά των φημισμένων Ζαγοροχωρίων. Οι Πύργοι της Αστράκας υψώνονται επιβλητικά, οριοθετώντας το φωτογραφικό πλαίσιο. Το Πάπιγκο, Μικρό και Μεγάλο, φωλιάζει περίτεχνα στις λιθόστρωτες γειτονιές του, σαν να έχει σκαρφαλώσει προσεκτικά σε ένα πέτρινο σκαλοπάτι του βουνού. Η νύχτα αρχίζει να πέφτει, οι σκιές να διαλύονται, και το βουνό, αιώνιος σιωπηλός μάρτυρας, σμίγει με τις φιγούρες των Ζαγορίτικων σπιτιών. Η απουσία φωτορύπανσης αναδεικνύει τους σχηματισμούς των αστεριών, που λάμπουν ξεκάθαρα στον ουρανό. Το θέαμα είναι σχεδόν παραπλανητικό, καθώς δυσκολεύει τη διάκριση ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά και το ασβεστολιθικό πέτρωμα της Γκαμήλας. Γκρίζες αποχρώσεις, πέτρα, μυρωδιές από τζάκια και φρεσκοσπασμένα καρύδια, ήχοι κουκουβάγιας και η εκκωφαντική ηρεμία του τόπου συνθέτουν μια εμπειρία που καθηλώνει. Κάθε λεπτό γεμίζει με μια αίσθηση που ηρεμεί το νου και ξυπνά ιδέες.
Ορειβατική διαδρομή Μικρό Πάπιγκο-Καταφύγιο Αστράκας 3-4 ώρες
Με το πρώτο φως να ξυπνά το χωριό -και τον σημερινό μας στόχο-, ο ορεινός όγκος αποκαλύπτεται σαν φρούριο πίσω από τα γειτονικά χωριά, στολισμένος με χιόνι και τη γοητευτική, παγωμένη ομορφιά του χειμώνα που μας καλεί σε εξερεύνηση. Το μονοπάτι ξεκινάει να ανηφορίζει μέσα από τα πλακόστρωτα καλντερίμια του χαρακτηρισμένου παραδοσιακού οικισμού. Με τη θέα των ασβεστολιθικών βράχων, καλημερίζουμε και τους τελευταίους κατοίκους που θα συναντήσουμε, προσηλωμένοι στη μεγάλη μας πορεία.
Πράσινες ταμπέλες με κίτρινα γράμματα μας ενημερώνουν για τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσουμε στο καταφύγιο, τη Δρακόλιμνη, την κορυφή και το Σπήλαιο Προβατίνας. «Καλή δύναμη! Μοιάζει κοντά, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς», μας είπε με προστατευτική χροιά ένας βοσκός που συναντήσαμε, και συνεχίσαμε τον ρυθμικό βηματισμό μας, συλλογιζόμενοι την αλήθεια στα λόγια του.
Κι όμως, καθώς προχωράς, νιώθεις ότι αν απλώσεις το χέρι, αφήσεις λίγο από το θάρρος και τη φαντασία να σε καθοδηγήσουν, ίσως καταφέρεις να αισθανθείς την τραχιά υφή του βουνού.
Το αρχικό τμήμα του μονοπατιού ελίσσεται μέσα σε μεικτό δάσος, ακολουθώντας την περιφέρεια του βουνού. Είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο, χωρίς εκτεθειμένα σημεία ή επικίνδυνα περάσματα, ενώ κατά μήκος του συναντάμε συχνά ενημερωτικές ταμπέλες με τους χρόνους και τις αποστάσεις. Η διαδρομή μέχρι το καταφύγιο διαρκεί περίπου 3-4 ώρες, ανάλογα με τις συνθήκες, και η υψομετρική ανάβαση φτάνει τα 950 μέτρα.
Στη διαδρομή θα συναντήσουμε τέσσερις πηγές: Αυραγόνιο, Αντάλκη, Τράφο και Κρούνα, καθώς και ξύλινα κιόσκια, ιδανικά για απαραίτητα διαλείμματα. Ωστόσο, οι βρύσες δεν έχουν πάντα νερό, γι’ αυτό έχουμε προμηθευτεί μπουκάλια νερού AQUA Carpatica, μια εξαιρετική επιλογή για ενυδάτωση. Καθώς προχωράμε, τα δέντρα λιγοστεύουν, αφήνοντας χώρο για τοπία που διακοσμούνται από τα επιβλητικά ρόμπολα, τα οποία ξεχωρίζουν με το ύψος τους. Μέχρι στιγμής, η διαδρομή δεν καλύπτεται από χιόνι, αλλά η φυσική της ομορφιά παραμένει εντυπωσιακή.
Αφήνοντας πίσω μας την τελευταία πηγή, την Κρούνα, το τοπίο αρχίζει να μεταμορφώνεται, αποκαλύπτοντας την αλπική ταυτότητα του βουνού. Στα λιβάδια αυτά, οι τυχεροί μπορεί να συναντήσουν άγρια άλογα να βοσκούν, ενώ οι πιο παρατηρητικοί ίσως σταθούν τυχεροί να δουν ένα από τα σπάνια θηλαστικά που κατοικούν σε αυτόν τον ορεινό βιότοπο, το αγριόγιδο. Καθώς κερδίζουμε υψόμετρο, η πορεία δυσκολεύει, και το έδαφος αρχίζει να καλύπτεται από στρώσεις χιονιού. Η όψη του καταφυγίου που ξεπροβάλλει πάνω στο διάσελο της Αστράκας μας γεμίζει κουράγιο, καθώς πλέον βρισκόμαστε κοντά στον προορισμό μας.
Κατασκευασμένο το 1966, σε υψόμετρο 1.950 μέτρων, το Ορειβατικό Καταφύγιο της Αστράκας βρίσκεται στη θέση Ραδόβολη. Αυτή την περίοδο είναι κλειστό, καθώς λειτουργεί από τα μέσα Μαΐου έως και τον Οκτώβριο. Φτάνοντας στο στέγαστρό του, καθόμαστε να βράσουμε το λιγοστό μας τσάι, αναζητώντας λίγη ζεστασιά πριν συνεχίσουμε την πορεία μας. Τα χέρια μας, τυλιγμένα στις ζεστές κούπες, αφήνουν το βλέμμα να περιπλανηθεί πότε στην αχανή έκταση της οροσειράς και πότε στον Γεροσμόλικα που ξεπροβάλλει στον ορίζοντα, αλλά και στη γεμάτη ζωή κοιλάδα του Αωού. Οι μικρές λίμνες, που σχηματίζονται από το λιώσιμο των πάγων στις αρχές του καλοκαιριού, τώρα είναι παγωμένες ή καλυμμένες με στρώμα πάγου. Τα χρυσοπράσινα λιβάδια έχουν δώσει τη θέση τους σε ανθεκτικά φυτά του χειμώνα, ενώ στις γκρίζες βουνοπλαγιές βρίσκουν καταφύγιο μοναδικά είδη πουλιών.
Tip: Το νερό είναι το βασικό στοιχείο για να παραμείνουμε γεμάτοι ενέργεια και να αποφύγουμε την εξάντληση. Ειδικά σε απαιτητικές διαδρομές, βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας του οργανισμού και στη βελτίωση της απόδοσης. Το AQUA Carpatica, φυσικώς αλκαλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα και απαλή, καθαρή γεύση χωρίς επίγευση, αποτελεί ιδανική επιλογή.
Η υψηλότερη κορυφή της Τύμφης, η Γκαμήλα στα 2.497 μέτρα, απέχει 4-5 ώρες από το σημείο μας. Ακολουθώντας το μονοπάτι Ο3, η πορεία αρχικά κατηφορίζει προς τη Λάκα Τσουμάνη και τα αλπικά λιβάδια. Στη συνέχεια, η διαδρομή γίνεται σταδιακά ανηφορική, οδηγώντας προς την περίφημη Δρακόλιμνη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, μόλις 1,5 ώρα μακριά. Το φρέσκο χιόνι απορροφά τα βήματά μας, υποδεικνύοντας ότι η πρόοδός μας πρέπει να σταματήσει σύντομα. Σταθήκαμε να χαζεύουμε τη θέα από τη χιονισμένη λίμνη, ενώ το βλέμμα μας κρυφοκοιτάζει την Αστράκα, τη χιονισμένη κορυφή που υψώνεται πίσω μας.
Η εικόνα της μας ενέπνευσε να υποσχεθούμε ότι θα επιστρέψουμε σύντομα, για να φτάσουμε στο απόλυτο ύψος της. Η σιωπή του βουνού, η καθαρότητα του κρύου αέρα και η θέα που εκτείνεται χιλιόμετρα μακριά ολοκληρώνουν τη μοναδική εμπειρία. Η γαλήνη που απορρέει από την απλότητα του κόσμου γύρω μας είναι ανεκτίμητη.
Αφήνοντας το βουνό στη μοναχικότητά του, κατηφορίσαμε την πλαγιά, με τις εικόνες να αποκτούν νέα διάσταση και να αλλάζουν συνεχώς υπό το φως του απογευματινού ήλιου. Μερικά παιχνίδια στο φρέσκο χιόνι μάς έκαναν να ξεχάσουμε την κούραση στα πόδια και το διαπεραστικό κρύο. Σύντομα φτάσαμε στο Μικρό Πάπιγκο, το γραφικό χωριό από όπου είχαμε ξεκινήσει.
Εκεί καθίσαμε να απολαύσουμε μια τελευταία ματιά στους επιβλητικούς Πύργους της Αστράκας, που ξεχώριζαν στον ουρανό. Μια σύντομη περιήγηση στα πέτρινα σοκάκια του χωριού, διακοσμημένα με λουλουδιασμένες γλάστρες, μας έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε χαμόγελα με τους φιλόξενους κατοίκους. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς τις Κολυμπήθρες, αφήνοντας πίσω μας τα πέτρινα σπίτια που στέκονταν δίπλα στις μικρές, γραφικές πλατείες.
Από τις δυτικές πλαγιές της Τύμφης πηγάζει το ρέμα του Ρογκοβού, το οποίο, ρέοντας ανάμεσα στους δύο οικισμούς -Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο- έχει δημιουργήσει με το πέρασμα των χρόνων τις δροσιστικές «Kολυμπήθρες». Πρόκειται για φυσικές πισίνες που σχηματίζονται στα κοιλώματα των πετρωμάτων. Παρά το τσουχτερό κρύο, η δροσιά του νερού μάς αναζωογόνησε, προσφέροντάς μας τη γλυκιά ανακούφιση που χρειαζόμασταν μετά την επίπονη πορεία.
Info: Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αστράκας θα λειτουργεί από τις 24/05/2025 καθημερινά, προσφέροντας οργανωμένη κουζίνα-εστιατόριο. Το καταφύγιο διαθέτει συνολικά 51 κλίνες και διαχειριστής του είναι ο Γιώργος Ροκάς. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6973223100 και εδώ.
Διαβάστε ακόμα:
Πάπιγκο, Δίλοφο, Καπέσοβο, Τσεπέλοβο: Long weekend στα Ζαγοροχώρια του φθινοπώρου
Μια ημέρα στο Πάπιγκο: Το πιο διάσημο χωριό των Ζαγοροχωρίων
Στα ορεινά της Άρτας: Γραφικά χωριά, πανέμορφα τοπία και μοναδική θέα