Έχει ένα γοητευτικό τρόπο να σε παραπλανά η γραφική Άφησσος, το παραθαλάσσιο χωριό και δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Μαγνησίας, καθώς την αντικρίζεις από το ύψωμα στην αρχή του οικισμού. Παρότι ξέρεις ότι βρίσκεσαι στο Πήλιο κι ότι μπροστά σου απλώνεται ο Παγασητικός, το σκηνικό του απαλού λόφου με τα περιποιημένα σπίτια που αγγίζει τη θάλασσα, σου θυμίζει απροσδιόριστα νησιωτικό προορισμό.
Την ίδια αίσθηση έχεις και βολτάροντας κατά μήκος της παραλιακής περατζάδας με τα λιτά σπίτια απ΄ τη μια πλευρά – πρώην αποθήκες που από πάνω τους είχαν κατοικίες με στενά μπαλκονάκια – σήμερα άλλα ασπρισμένα, άλλα πέτρινα, άλλα σε ζωηρά χρώματα, και τις ψαροταβέρνες ή τα παγκάκια με τους επίδοξους ψαράδες απ΄την άλλη.
Κι όμως, βρίσκεστε στο κεντρικό Πήλιο, στο όμορφο επίνειο του Νεοχωρίου και μάλιστα σ΄ ένα χωριό με ιστορία συνδεδεμένη μ΄αυτή των Αργοναυτών. Ο μύθος θέλει τον Ιάσωνα και τους συντρόφους του να σταματούν στην Άφησσο ταξιδεύοντας για την Κολχίδα και να ανεφοδιάζονται με νερό από την κεντρική πηγή της, πριν συνεχίσουν προς αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος. Την ίδια αυτή πηγή της μικρής πλατείας του χωριού, στην οποία δροσίζεται και ξεδιψά σήμερα κάθε επισκέπτης. Αυτό είναι κι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση του ωραιότερου ίσως χωριού του Παγασητικού, τον οποίο η Άφησσος επιβλέπει αμφιθεατρικά χτισμένη στον καταπράσινο λόφο της.
Σκεπασμένη από σκιερά πλατάνια όπως συμβαίνει στις πηλιορείτικες πλατείες, στολισμένη με θαρραλέες καμέλιες και εντυπωσιακές ορτανσίες, με το παλαιότερο ξενοδοχείο του χωριού να λειτουργεί ακόμη στη μια γωνιά της και με ένα κουκλίστικο πέτρινο γεφυράκι πάνω από το ρυάκι που τη διατρέχει, η μικρή πλατεία έχει το δικό της τρόπο να τιμά τη σύνδεσή της με την Αργώ. Αναζητήστε στο πλακόστρωτό της την ορθογώνια αναθηματική πλάκα που μνημονεύει τους Αργοναύτες κι ύστερα κατευθυνθείτε στις δίδυμες Ενετικές μαρμάρινες κρήνες που ανάγονται στο 1700 περίπου, στο βάθος της πλατείας, πριν ανηφορίσετε τα δύο καλντερίμια που ξεκινούν από εκεί.
Από εδώ πλέον το σκηνικό θυμίζει όντως πηλιορείτικο χωριό, με σπίτια ντυμένα με πέτρα, με αυλές πνιγμένες στα λουλούδια, με στέγες καλυμμένες είτε με κεραμίδια είτε με τη χαρακτηριστική της τοπικής αρχιτεκτονικής γκρίζα πλάκα. Κάθε στροφή κρύβει και μια ευχάριστη οπτική έκπληξη, μια χαριτωμένη γάτα, μια γλάστρα με γαρδένιες που ευωδιάζουν, δυο-τρεις γιαγιάδες που έχοντας κάνει τα καλντερίμια προέκταση της αυλής τους χαζεύουν τους περαστικούς. Εδώ θα βρείτε και την εκκλησία του χωριού, την Αγία Μαρίνα με το ονομαστό πανηγύρι κάθε Ιούλιο, που επανήλθε μετά τα χρόνια του κορωνοϊού. Και βέβαια, η υπέροχη θέα στον Παγασητικό ξεπροβάλλει ανάμεσα στις στέγες και σας δελεάζει να κατηφορίσετε προς τις παραλίες.
Οι δαντελωτές ακτές της Αφήσσου με τους διαδοχικούς, απάνεμους όρμους και τα ήρεμα, ζεστά νερά είναι από τις διασημότερες στο Πήλιο και μάλιστα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε τρεις για το πού θα κάνετε τις βουτιές σας. Στην είσοδο του χωριού θα συναντήσετε τη χρυσαφένια αμμουδιά της Καλλιφτέρης, έναν ειδυλλιακό κολπίσκο με στενή παραλία, άφθονη φυσική σκιά και 3 beach bars που παρέχουν πλήρη οργάνωση σε σχεδόν ολόκληρη την άλλοτε παρθένα ακρογιαλιά. Πλέον στην Καλλιφτέρη, εκτός από ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους και ένα μεγάλης έκτασης ανοιχτό πάρκινγκ, θα έχετε στη διάθεσή σας καφέ, σνακ και cocktails στην αμμουδιά, με θέα τα αραγμένα βαρκάκια και τα κανό ή SUP που νοικιάζονται εδώ και διασχίζουν τα ατάραχα νερά. Στη δεύτερη, μικροσκοπική παραλία Λαγούδι με τα καταγάλανα νερά, θα φτάσετε κατηφορίζοντας ένα μονοπάτι πριν την είσοδο στον κυρίως οικισμό και θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να έχετε μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες.
Τέλος, η βασική παραλία της Αφήσσου, ο Αμποβός, είναι και η δημοφιλέστερη, ενώ τα γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά του και το ψιλό βοτσαλάκι σαν αυτό που συνήθως συναντά κανείς στις ακρογιαλιές από την πλευρά του Αιγαίου, κάνουν πολλούς να τον θεωρούν από τις ωραιότερες παραλίες του Παγασητικού. Πριν κατηφορίσετε προς την πλαζ, σταθείτε για λίγο στο ψηλότερο σημείο του κεντρικού δρόμου που διατρέχει τον οικισμό, το λεγόμενο «μπλακονάκι της Αφήσσου» για να απολαύσετε μαγευτική θέα, την οποία από μια διαφορετική οπτική θα θαυμάσετε και όσο κολυμπάτε, με φόντο τις γεμάτες ελαιόδεντρα πλαγιές του Πηλίου και υπέροχα αρχοντικά να ξεπροβάλουν ανάμεσά τους. Στον ιδιαίτερα αναπτυγμένο Αμποβό με τη Γαλάζια Σημαία και την επιτήρηση από ναυαγοσώστη, θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να παραμείνετε στην παραλία όλη μέρα: ένα πλήθος από παρατεταγμένα στη σειρά beach bars και ταβερνάκια που προσφέρουν από σκιά και καφέ ως χαλάρωση και νόστιμους μεζέδες πλάι στη θάλασσα. Ξεχωρίζει το all day snack bar Marabu στην αρχή της παραλίας, με το σκιερό κήπο του, ιδανικό για πρωινό ή δροσερούς χυμούς όλη μέρα. Στην κουζίνα του δεκαετίες τώρα, η κυρία Καίτη, γνωστή για τα εξαιρετικά ντολμαδάκια της, ετοιμάζει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα με βιολογικό ελαιόλαδο από τον οικογενειακό ελαιώνα. Στο άλλο άκρο, κοντά την άκρη που χωρίζει την Άφησσο από τις παραλίες του Λεφόκαστρου, θα βρείτε πυκνές ξαπλώστρες και όλη τη νεολαία του Βόλου που απολαμβάνει ήλιο και δυνατά beat.
Η ώρα του δειλινού είναι ιδανική για μια ακόμη βόλτα, αυτή τη φορά κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Κατευθυνόμενοι προς το μόλο, στην αρχή του οικισμού, θα βρεθείτε στο λιμανάκι απ΄ το οποίο τον περασμένο αιώνα έφευγαν φορτία με ελιές και λάδι που έφταναν ως και την Αίγυπτο. Συνεχίζοντας και περνώντας την πλατεία, μια στάση για γλυκό στο καφέ-ζαχαροπλαστείο Μαρκίζ είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πιάστε θέση στις πολύχρωμες καρέκλες κοντά στη θάλασσα για καλύτερη θέα και ενδώστε στα γλυκά που τιμούν καθημερινά οι ντόπιοι από το 1976, ειδικά τις σπεσιαλιτέ που ο ιδιοκτήτης, κ. Γιάννης Σταθαράκος, διδάχθηκε απ΄τη μητέρα του και τις οποίες φυλά επτασφράγιστο μυστικό. Υπέροχη παραδοσιακή κρέμα, εξαιρετικό εκμέκ, αλλά και κορνέ, διαχρονικά αγαπημένο γλυκό στα παλιά ζαχαροπλαστεία του Πηλίου, ολόφρεσκα και λαχταριστά, δεν χάνονται με τίποτα.
Ξεχωρίζουν χάρη στη σπιτική γεύση τους και ειδικά το κορνέ φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, «σιροπιασμένο και όχι καραμελωμένο», όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει ο κύριος Γιάννης, όσο η σύζυγός του Μαρία, ετοιμάζει αφράτους λουκουμάδες, μία ακόμη γλυκιά απόλαυση που αξίζει να γευτείτε και που στην απλή και νόστιμη εκδοχή τους κατέληξαν «μετά από δοκιμή 10 περίπου συνταγών».
Το βραδινό επιβάλλει ψαροφαγία σε περιποιημένες ταβέρνες με θέα τη θάλασσα, αλλά κι εδώ η Άφησσος ξεχωρίζει, συμπληρώνοντας τις γαστρονομικές επιλογές με μια πρόταση αξιώσεων και αρκετών διακρίσεων. Στην πρώτη κατηγορία ξεχωρίζει η παραθαλάσσια ταβέρνα Ακρογιάλι, ακριβώς μπροστά στον Αμποβό, με εκλεκτούς τσιπουρομεζέδες, καλομαγειρεμένα πιάτα θαλασσινών – δοκιμάστε το αρωματικό μυδοπίλαφο, τις καλοψημένες σαρδέλες και το ζουμερό χταπόδι -, και ολόφρεσκα ψάρια. Ρωτήστε για το πιο δημοφιλές τους πιάτο, την πλούσια ψαρόσουπα διαθέσιμη ανάλογα με την ψαριά της ημέρας, και συνοδεύστε με το δικό τους ζυμωτό ψωμί που ψήνεται καθημερινά στον ξυλόφουρνο της αυλής. Για μια υψηλού επιπέδου γκουρμέ εμπειρία, προορισμός σας είναι η αμμουδερή ακτή της Καλλιφτέρης και το εστιατόριο του ξεχωριστού boutique ξενώνα 6 Κλειδιά. Οι βραβευμένες γαστρονομικές προτάσεις των σεφ, που αναβαθμίζουν με δημιουργικότητα, έμπνευση και ουσία παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις βάσει επιλεγμένων πρώτων υλών από μικρούς παραγωγούς, σερβίρονται σε απόλυτα ρομαντικό setting πάνω και δίπλα στην αμμουδιά. Εδώ αξίζει επίσης να κλείσετε τη βραδιά σας και την πρώτη γνωριμία σας με τη γοητευτική Άφησσο, με ένα ποτήρι κρασί ή ένα καλοφτιαγμένο cocktail με θέα τον πάντα γαλήνιο Παγασητικό.
Διαβάστε ακόμα:
Μηλίνα: Το παραθαλάσσιο χωριό του νότιου Πηλίου με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα
H νότια πλευρά του Πηλίου σε 4 τροχούς -Εκπληκτικές παραλίες δίπλα στο πράσινο, πανέμορφα χωριά