Για τους κατοίκους της Χίου και τους τακτικούς επισκέπτες των νότιων και ανατολικών ακτών του νησιού, η «Αγία Φωτιά» (όπως την ξέρουν σχεδόν όλοι) είναι μια όμορφη και ιδιαίτερα κοσμική παραλία, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί ένας ομώνυμος, μικρός οικισμός.
Το Αγία Φωτιά, ωστόσο, είναι κάπως χαϊδευτικό: μην κάνετε τον κόπο να το αναζητήσετε στο εορτολόγιο. Επισήμως, άλλωστε, τόσο ο οικισμός, όσο και η παραλία φέρουν το όνομα Αγία Φωτεινή. Κι έτσι λέγεται και το παλιό εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, το οποίο, σύμφωνα με τις ντόπιες παραδόσεις, εδραιώθηκε στο σημείο όπου εμφανίστηκε κάποτε μια καιόμενη βάτος, μόλις στα 800 μέτρα από τη θάλασσα –εξ ού και η «φωτιά» της λαϊκής ονομασίας.
Το μικρό χωριό, τώρα, λογιζόταν παλιότερα ως οικισμός του γειτονικού Νεοχωρίου, μα πλέον έχει αυτονομηθεί. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 10 μέτρων, με δομή αμφιθεατρική, στραμμένο προς τα νερά του Αιγαίου Πελάγους και των απέναντι παραλίων της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα δε με την απογραφή του 2011, μετρά 49 μόνιμους κατοίκους.
Από στέκι ψαράδων σε τουριστικό προορισμό
Η σημερινή Αγία Φωτιά έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και διαθέτει έναν αρκετά κοσμικό χαρακτήρα (όπως ειπώθηκε ήδη), αποτελώντας αγαπημένη επιλογή κοντινού παραθερισμού για τη νεολαία της Χίου –τόσο της πόλης, όσο και του υπόλοιπου νησιού.
Ωστόσο το παρελθόν της ήταν αρκετά διαφορετικό, κάτι που εξακολουθεί να γίνεται διακριτό στους επισκέπτες, λόγω των μαστιχόδεντρων και των ελαιώνων που βρίσκονται στη μη παράκτια πλευρά του χωριού. Άλλωστε η Αγία Φωτιά δεν έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο, αφού ως οικισμός άρχισε ουσιαστικά να αναπτύσσεται κατά τη δεκαετία του 1970: ο σημερινός της πληθυσμός, μάλιστα, είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
Κατά τη δεκαετία του 1950, ας πούμε, παρά την ύπαρξη του ξωκλησιού της Αγίας Φωτεινής, η παραλία ήταν γνωστή ως «Καμάρι» και θεωρούταν υποβαθμισμένη, καθώς, λόγω του βάθους των νερών της, ήταν προσφιλής τόπος αράγματος των εμπορικών καϊκιών που μετέφεραν μπάλες από άχυρο για τους κτηνοτρόφους της νότιας Χίου. Επιπλέον, τα παράκτια χωράφια της εποχής δεν θεωρούνταν καλά για καλλιέργειες, αφού ο θαλασσινός αέρας έκαιγε τα φυτά –οι παλιοί θα σας πουν ότι έκαναν μόνο για παραγωγή κρεμμυδιών.
Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από όταν άνοιξε το ιστορικό καφενείο Σταυρί, το οποίο έγινε στέκι των ψαράδων της περιοχής. Βαθμιαία μα σταθερά, επίσης, η παραλία έγινε αγαπημένος θερινός προορισμός για μπάνιο ανάμεσα στη νεολαία των γειτονικών χωριών (Καλλιμασιά και Νεοχώρι), παρότι ο μόνος δρόμος που οδηγούσε εκεί ήταν χωματόδρομος. Όταν πια φάνηκαν και τα πρώτα σπίτια, ξεχάστηκε το παλιό όνομα Καμάρι και επικράτησε το Αγία Φωτιά. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι της τουριστικής ανάπτυξης δημιουργώντας πολλές υποδομές, που αναπροσανατόλισαν την οικονομική τους ζωή προς τη θάλασσα και τον τουρισμό, σε αντίθεση με τον παλιότερο αγροκτηνοτροφικό τους ορίζοντα.
Επιλογές για διαμονή-καφέ-φαγητό
Η σύγχρονη Αγία Φωτιά είναι τόπος που ζει από τον καλοκαιρινό τουρισμό, όπως είπαμε και προηγουμένως, οπότε έχει αναπτυχθεί πλήρως, προσφέροντας στους επισκέπτες της ό,τι μπορεί να χρειαστούν.
Ως προς τη διαμονή, λοιπόν, πέρα από τις ευκαιρίες που θα δείτε για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα (ή και σπίτια) σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, θα βρείτε και πιο οργανωμένες μονάδες. Σε μια καθαρά ενδεικτική επιλογή, το «Theoxenia Chios» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση μπροστά στην παραλία, περιβαλλόμενη από φοίνικες και μπουκαμβίλιες. Τα «Chios Xenia», «Ilioxenia Chios» και «Εσπερίδες», πάλι, λειτουργούν ως ξενοδοχεία 2 αστέρων και προσφέρουν άνετα καταλύματα –κάποια με πολύ ωραία θέα στη θάλασσα.
Για καφέ, τα μαγαζιά που θα βρείτε εδώ λειτουργούν με τη γνωστή κι από άλλα σημεία της χώρας μας λογική των beach bars, προσφέροντας δηλαδή και φαγητό, αλλά και ποτό. Το «Splash», ας πούμε, θεωρείται στέκι για καφέ και μπάνιο, μα και για κοκτέιλ το βράδυ. Με τη νέα σεζόν, επίσης, επιστρέφει και το δημοφιλές «Skinos Summer», το οποίο σερβίρει και πίτσες, όπως και μακαρονάδες, ενώ αξίζει να τσεκάρετε και το μπαρ-καφέ «Blue Note».
Ως προς το φαγητό, τώρα, όσοι δεν τρώνε στα προαναφερόμενα beach bars προσανατολίζονται συνήθως στο «Elephant Chios» και στην ταβέρνα «Ψαροκόκαλο», αξίζει όμως να τσεκάρετε και το «Cardinal», αν είστε φίλοι της πίτσας και της μακαρονάδας –οι γεύσεις του παραπέμπουν σε Ιταλία.
Πώς θα έρθετε στην Αγία Φωτιά
Η πρόσβαση στην Αγία Φωτιά είναι πολύ εύκολη οδικώς, καθώς απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Υπολογίστε ότι θα σας πάρει γύρω στα 10 λεπτά για να φτάσετε εδώ. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν διαθέτετε δικό σας όχημα, θα μπορέσετε να έρθετε με κάποιο δρομολόγιο τοπικού λεωφορείου ή να χρησιμοποιήσετε ταξί.
Η παραλία της Αγίας Φωτιάς είναι όμορφη, με λευκό βοτσαλάκι και τμήματα φυσικής σκιάς, ιδανικά για όσους δεν θέλουν να εγκατασταθούν στις ξαπλώστρες των beach bars. Τα νερά βαθαίνουν ομαλά κι έχουν ωραία χρώματα, ενώ είναι και πολύ καθαρά –γεγονός που χαρίζει και Γαλάζια Σημαία στην ακτή. Σημειώστε, επίσης, ότι κατά την αιχμή του θέρους, όταν έρχονται εδώ πάρα πολλοί επισκέπτες, υπάρχει πάντα ναυαγοσώστης.
Διαβάστε ακόμα:
Μυροβόλος Χίος: Βότανα, Παράδοση και Καινοτομία
Βρουλίδια: Η παραλία της Χίου με τα λευκά βράχια που αντικρίζει το απέραντο γαλάζιο
Μαύρα Βόλια: Η περίφημη παραλία της Χίου με τα δροσερά νερά είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο