Nα ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Πριν βρεθούμε για αυτό το press trip σε αυτή την πλευρά της βόρειας Εύβοιας, την γνωστότερη ελληνική λουτρόπολη, την Αιδηψό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ήμασταν μάλλον δέσμιοι της προκατάληψης ότι η Αιδηψός είναι ουσιαστικά ταυτισμένη με τον ιαματικό τουρισμό που απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες -χωρίς να σημαίνει ότι δεν ισχύει και αυτό, μιας και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έρχονται κάθε χρόνο εδώ για να κάνουν τα ιαματικά λουτρά τους για θεραπευτικούς λόγους. Όμως, η Αιδηψός, η Ιστιαία, η Λιχάδα, τα Λιχαδονήσια, τα Γιαλτρά και όλη η ευρύτερη περιοχή έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα.
H βόρεια Εύβοια είναι ένας προορισμός καταπράσινος -ακόμα και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, τα δάση του Τελέθριου όρους έμειναν άθικτα. Είναι ένα μέρος όπου ο λάτρης της γαστρονομίας και ειδικά της ψαροφαγίας και των θαλασσινών θα βρει εξαιρετικό φαγητό. Είναι ένας τόπος με υπέροχες παραλίες και με ανθρώπους φιλόξενους και ευγενικούς. Την ίδια στιγμή, ο ιαματικός τουρισμός παραμένει το βαρύ χαρτί της περιοχής. Ο τουρισμός ευεξίας είναι πια μια γενικότερη τάση και μπορεί με την κατάλληλη «προσαρμογή» στις μοντέρνες συνθήκες να κάνει αυτή την πλευρά της βόρειας Εύβοιας σημείο αναφοράς για το wellness σε όλη την Ευρώπη.
Ένας προορισμός με κοσμοπολίτικη ιστορία
Περπατώντας κανείς στους δρόμους των Λουτρών της Αιδηψού καταλαβαίνει ότι αυτό το μέρος έχει υπάρξει «premium» προορισμός στο παρελθόν. Μεγάλοι και φαρδιοί δρόμοι, μεγάλα ξενοδοχεία, κάποια ακόμα εν λειτουργία, κάποια πλέον κλειστά αλλά εξαιτίας του αρχιτεκτονικού τους ενδιαφέροντος έχουν μετατραπεί σε τοπόσημα της πόλης. Τέτοια είναι τα ξενοδοχεία Στάδιο και Ηράκλειο, τα οποία είναι ίσως οι εμβληματικές αποδείξεις της πρώτης ακμής της κωμόπολης ως λουτρόπολη στο παρελθόν.
Ένα άλλο σημείο που ξεχωρίζει είναι το παλαιό υδροθεραπευτήριο, στολίδι της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το κτίριο του Ταχυδρομείου. Γενικότερα, η πόλη βρίθει από όμορφα νεοκλασικά κτίρια δείγμα της ευρωστίας του παρελθόντος. Αλλά και ένα εξαιρετικό εύρημα της ρωμαϊκής περιόδου είναι το λουτρό με την Σπηλιά του Σύλλα, το οποίο βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ (το οποίο λειτουργεί τη θερινή περίοδο).
Τις ημέρες που βρεθήκαμε εκεί, η πόλη στροβιλιζόταν από τους ρυθμούς του καρναβαλιού της Αιδηψού, το οποίο έγινε φέτος για πρώτη φορά μετά την πανδημία και φιλοδοξεί να αποτελέσει ακόμα έναν πόλο έλξης για την περιοχή τα επόμενα χρόνια.
Φυσικά στην Αιδηψό υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και spa που αξιοποιούν τις ιαματικές πηγές της περιοχής αλλά και οι ελεύθερες Θερμές Πηγές με το νερό που αναβλύζει από τη γη (σχεδόν καυτό) να διανύει μερικά μέτρα διαβρώνοντας τα βράχια και να καταλήγει σε έναν μικρό καταρράκτη που χύνεται στην κρύα θάλασσα. Ένα σημείο που προσελκύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας που θέλει να απολαύσει τις ιδιότητές του.
Πεζοπορία στο Τελέθριο όρος
Η πυρκαγιά του 2021 μπορεί να κατέστρεψε μεγάλο μέρος από τα πευκοδάση της βόρειας Εύβοιας, όμως άφησε άθικτο το πανέμορφο δάσος με τις βελανιδιές στο όρος Τελέθριο, στη βορειοανατολική πλευρά του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.
Σε αυτά τα δάση θα περπατήσετε μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον ενώ ο καλύτερος μεζές για να συνοδέψει την πεζοπορία σας ίσως είναι τα περίφημα ξερά σύκα του Ταξιάρχη, ένα από τα προϊόντα καυχήματα της περιοχής. Στο travel.gr παρουσιάζουμε πέντε υπέροχες διαδρομές στο βουνό της βόρειας Εύβοιας.
Το οινοποιείο που αναγέννησε μία παραδοσιακή ελληνική ποικιλία
Η επόμενη στάση του ταξιδιού μας βρίσκει στα Γιάλτρα, ένα χωριό που βρίσκεται 14 χιλιόμετρα μακριά από την Αιδηψό και στο οποίο βρίσκεται το οινοποιείο Βρυνιώτη. To οινοποιείο Βρυνιώτη μεταφέρει μια οικογενειακή παράδοση που συνεχίζεται εδώ και αρκετές γενιές. Από το σημείο που βρίσκεται προσφέρει καταπληκτική θέα στους αμπελώνες αλλά τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, όπως και την πόλη της Αιδηψού. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι τα προϊόντα του. Καύχημά του είναι το κρασί Ασύρτικο, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα του είδους εκτός της Σαντορίνης. Αλλά και η αναβίωση της τοπικής ποικιλίας, του Βραδυανού.
Η καλλιέργεια και η παραγωγή του είχε σταματήσει στη χώρα μας την δεκαετία του 1930 εξαιτίας της φυλλοξήρας. Χρειάστηκε η επιμονή και η τεχνογνωσία των νεότερων μελών της οικογένειας Βρυνιώτη για να δώσει νέα πνοή σε αυτή την τοπική ποικιλία και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους το απολαμβάνουμε στα ποτήρια μας. Επειδή «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», φέτος η οινοποιία επαναφέρει στην αγορά την ρετσίνα Γιαλτρών, η οποία πραγματοποιείται από αμπέλια Ροδίτη και με ρετσίνι από τη χαλέπιο πεύκη της περιοχής.
Ένας προορισμός ποιοτικής και value for money γαστρονομίας
Ακόμα και αν δεν είστε φίλοι των ιαματικών λουτρών ή της πεζοπορίας το βέβαιο είναι ότι όποιος επισκεφτεί την Αιδηψό, όπως και γενικότερα τη βόρεια Εύβοια, θα φύγει απόλυτα ικανοποιημένος από τη γαστρονομία της, ειδικά όσοι αγαπούν το ψάρι και τα θαλασσινά σε τιμές που θα τον κάνουν να θέλει να επιστρέψει ξανά εκεί. Ενδεικτικά και μόνο ενδεικτικά εμείς θα μιλήσουμε για όσα εστιατόρια επισκεφτήκαμε:
Οι λάτρεις των γεύσεων της θάλασσας βρίσκουν τον απόλυτο τόπο τους, σε μία άκρως ψαροφαγική
στάση στο ουζερί «ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ», (2226 033501) στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, Με τη μεγάλη παράδοση από 1966. Οι θαλασσινές γεύσεις φτιαγμένες με μεράκι «φτιάχνουν» ένα νοστιμότατο τραπέζι που μπορεί να περιέχει από όστρακα, μακαρονάδες μέχρι γαρίδες, γαύρο, σαρδέλα και μαρίδα συνοδευόμενα από μία μεγάλη ποικιλία από ελληνικές ετικέτες ούζου και τσίπουρου.
Το γαστρονομικό ντελίριο μπορεί να συνεχιστεί κάλλιστα με φόντο την παραλιακή οδό Λουτρών-Αιδηψού και το εστιατόριο «Νούφαρα» (2226 022752), όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει ένα παραδοσιακό και τοπικό μενού με πολλές γευστικές δημιουργίες, τις οποίες συνδυάζει με την υπέροχη θέα που χαρίζει ο Ευβοϊκός.
Στην Αιδηψό, επίσης, άλλος ένας γαστρονομικός σταθμός που «φιλεύει» άριστα τον επισκέπτη, είναι το
εστιατόριο «Κοχύλια» (2226 023478). Πρόκειται για μία ακόμα γαστρονομική στάση που πρέπει να ανακαλύψει όποιος φιλοξενείται στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού με τον «ουζομεζέ» να αποτελεί τον πρωταγωνιστή.
Όσοι προτιμούν το κρέας έναντι των αλιευμάτων, θα βρουν αυτό που ψάχνουν στο παραδοσιακό εστιατόριο «Καλύβα–Μουριές» (2226 022735). Το εστιατόριο φιλοξενεί τους επισκέπτες σε ένα πετρόχτιστο κτίριο και στο οποίο ο λάτρης της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και του κρέατος θα φύγει έχοντας στο νου πότε θα ξαναπάει.
«Το Εvia Pass βοήθησε για μας γνωρίσουν, κοιτάμε αισιόδοξα το μέλλον»
Ο Θεόδωρος Ρουμελιώτης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού και άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τα όσα έχει να προσφέρει η περιοχή.
Οι πυρκαγιές του 2021 αποτέλεσαν αιτία μεγάλης στεναχώριας αλλά και ανησυχίας για το μέλλον της περιοχής: «Για την ώρα τα πράγματα φαίνεται ότι πηγαίνουν καλά. Πέρυσι είχαμε μία εξαιρετική χρονιά. Σε αυτό βοήθησε το Evia Pass. Άνθρωποι -ανάμεσα τους πολλοί νέοι και ζευγάρια- που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν έρθει εδώ βρήκαν τα χρήματα του Evia Pass σαν μια αφορμή για να μας γνωρίσουν. Πέρασαν πολύ καλά, ξόδεψαν φυσικά πολύ περισσότερα χρήματα από το Evia Pass, αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν μέσα στο ίδιο καλοκαίρι και χωρίς Evia Pass αυτή τη φορά».
Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος και για τη φετινή χρονιά. «Τα σημάδια που έχουμε από τις χώρες των Βαλκανίων που αποτελούν κύρια αγορά μας είναι ιδιαίτερα θετικά, ενώ η επιτυχία της περσινής σεζόν λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και για τη φετινή. Άνθρωποι που ήρθαν πέρυσι εδώ θα ξαναέρθουν ενώ μίλησαν και με καλά λόγια για τον τόπο μας στον κοινωνικό τους περίγυρο».
Αναφερόμενος στα μειονεκτήματα της περιοχής κάνει λόγο για τις ατέλειες στο οδικό δίκτυο αλλά και στο Δημόσιο Υδροθεραπευτήριο. «Θα έπρεπε να λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο και με καλύτερες συνθήκες αντί για μόνο το καλοκαίρι που συμβαίνει σήμερα».
Πάντως ο κ. Ρουμελιώτης είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι το μέλλον ανήκει στην περιοχή του. «Η πυρκαγιά με όλες τις καταστροφές που προκάλεσε δημιούργησε και ενδιαφέρον για τον τόπο μας. Στο χέρι μας είναι να το εκμεταλλευτούμε».
Πριν την επιστροφή μας στην Αθήνα κάναμε μία στάση στους Ωρεούς, για το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με τα υπέροχα θαλασσινά της περιοχής. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντα και ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα. Ο ταύρος των Ωρεών βρέθηκε θαμμένος το 1965 μια παραλία της πόλης. Το ογκώδες άγαλμα, έργο της ελληνιστικής εποχής, αναπαριστά έναν ταύρο σε θέση επίθεσης. Το βάρος του ξεπερνά τους 6 τόμους και ενώ το βλέπουμε μέσα στο γυάλινο κουβούκλιο που έχει τοποθετηθεί, δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε την μαεστρία των τεχνιτών που το κατασκεύασαν.
Όπως προαναφέρθηκε, ο ταύρος είναι σε θέση επίθεσης. Η καλύτερη συμβολική εικόνα για να καταδείξει την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της βόρειας Εύβοιας να κάνουν τον τόπο τους έναν προορισμό για όλο τον χρόνο.