Το Σούνιο είναι ίσως το καλύτερο σημείο στην Αττική για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα αλλά και την Ανατολή.

9

Είναι μια όμορφη μονοήμερη διαδρομή που αξίζει να την κάνετε παραλιακά, να οδηγείτε και να έχετε την θάλασσα συντροφιά. Η τεράστια ακτογραμμή της Αττικής έχει εξαιρετικά σημεία για μπάνιο, για αγνάντι και φυσικά ταβερνάκια για κρασί και φαγητό εξάλλου είναι γνωστό πως είναι ένας είναι ένας ασφαλής κι ελκυστικός πολυδιάστατος προορισμός και σας προσκαλεί να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ακρωτήριο του Σουνίου, στο νοτιότερο σημείο της Αττικής, αποτελούσε σημαντική στρατηγική τοποθεσία για την πόλη – κράτος των Αθηνών. Από εκεί η Αθήνα έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο και το επίνειό της τον Πειραιά καθώς επίσης και την περιοχή του Λαυρίου, η οποία λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων της σε ασήμι την βοήθησαν να αναδειχθεί υπερδύναμη τον 5ο αι. π.Χ. Ο δήμος Σουνιέων κατοικούταν από τη Λεοντίδα φυλή και με την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη το 510 π.Χ. περιελάμβανε εκτός από το φρούριο και τα ιερά και την περιοχή που εκτεινόταν ανάμεσα στο Λαύριο, τα Μεγάλα Πεύκα, την Καμάριζα και το ακρωτήριο.

Μέσα στο φρούριο του Σουνίου βρισκόταν το ιερό του θεού Ποσειδώνα αλλά και ο οικισμός. Η είσοδος στο φρούριο γινόταν από τα βορειοδυτικά και για να φτάσει κάποιος στο ναό έπρεπε να διασχίσει τον οικισμό. Στην αρχαϊκή περίοδο τον 7ο με 6ο αι. π.Χ. το ιερό βρισκόταν ήδη σε ακμή παρότι δεν είχε κάποια μνημειακή διαμόρφωση. Προς τα τέλη της περιόδου αυτής άρχισε να χτίζεται μνημειώδης ναός από πωρόλιθο ο οποίος όμως καταστράφηκε από τους Πέρσες πριν την ολοκλήρωσή του. Ο ναός που σώζεται σήμερα χτίστηκε πάνω στα θεμέλια αυτού περίπου το 444 – 440 π.Χ, ήταν δωρικού ρυθμού από ντόπιο μάρμαρο της περιοχής της Αγριλέζας και γνώρισε τεράστια ακμή στα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια. Ο ναός και ο οικισμός καταλάμβαναν μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων και περιβάλλονταν από τείχος πλάτους που έφτανε τα 3 μ.

Το φρούριο διέθετε και λιμάνι, στον αμμώδη όρμο ακριβώς από κάτω, όπου στάθμευαν πολεμικά πλοία ενώ αποτελούσε και εμπορικό σταθμό. Προκειμένου να σταθμεύουν και να συντηρούνται τα πολεμικά πλοία είχαν κατασκευάσει νέωσοικους. Ένας από αυτούς είναι λαξευμένος στα βράχια του ακρωτηρίου κοντά στην είσοδο του όρμου και πρόκειται για μια εσοχή πλάτους 11,50 μ. η οποία εισχωρεί στη στεριά σε μήκος 20,50 μ. και είχε δυο παράλληλες τάφρους βάθους 1,25 μ. ώστε να μπορούν να ανελκύουν και να καθελκύουν τα πλοία.

Μπορεί στην αρχαιότητα το Σούνιο να είχε στρατηγική σημασία στις μέρες μας όμως αποτελεί, εκτός από σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και όμορφη περιοχή για μπάνιο, εξαιρετικό σημείο για να δει κάποιος την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα. Αν είστε από αυτούς που τους αρέσει το πρωινό ξύπνημα, ρυθμίστε το ξυπνητήρι πριν το χάραμα πάρτε την παρέα σας και ξεκινήστε για το Σούνιο. Για να θαυμάσετε την ανατολή από αυτό το υπέροχο ακρωτήρι. Παρκάρετε στον άνετο χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου και περπατήστε ανατολικά, στη μικρή μύτη ακριβώς απέναντι από το ναό. Βρείτε το σημείο σας, χαρείτε την απόλυτη ησυχία, την απεραντοσύνη της θάλασσας και τον ήλιο να ξεπροβάλλει σιγά σιγά πίσω από τη Μακρόνησο. Οι κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις λεπτό με το λεπτό θα κλέβουν το γκρι της νύχτας και ο ναός του Ποσειδώνα πίσω σας θα ντύνεται με τα χρώματα της ημέρας.

Από την άλλη εσείς που είστε λάτρεις του ηλιοβασιλέματος ανεβείτε στο λόφο νωρίς το απόγευμα για να έχετε τον χρόνο να περιηγηθείτε στο ναό αλλά και στον αρχαίο οικισμό του Σουνίου. Πάρτε μια ανάσα και απολαύστε τη θέα που φτάνει μέχρι τη Τζιά και δείτε τον ήλιο να βυθίζεται στον Σαρωνικό και τον ορίζοντα να παίρνει αργά αργά μοβιές αποχρώσεις και όταν το σκοτάδι πέσει, σταθείτε για λίγο να ακούσετε το κύμα και να ταξιδέψετε νοερά στην εποχή που ο ναός ήταν στην ακμή του και ο οικισμός γεμάτος ζωή.

Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια βόλτα σε κάποια από τις πανέμορφες παραλίες της περιοχής για βουτιές ή με μια περιήγηση στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου περπατώντας ανάμεσα σε αρχαία μεταλλεία, στοές ορυχείων, πεύκα, κουμαριές και αγριελιές και κλείστε τη μέρα σας σε ένα από τα πολλά ταβερνάκια για καλό κρασί και φαγητό.

Ωράριο λειτουργία: 09:30 – δύση του ηλίου. Γενική είσοδος: 5€ (Νοέμ.-Μαρ.)
22920 39363, http://odysseus.culture.gr