Οι ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου έχουν μια σειρά από όμορφα χωριά, μικρές πόλεις και υπέροχες παραλίες. Από τις Κεχριές με τον αρχαιολογικό χώρο βυθισμένο στη θάλασσα μέχρι το βράχο της Μονεμβασιάς με την μεσαιωνική ατμόσφαιρα μπορείτε να βρείτε το δικό σας μικρό παράδεισο για να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο. Αφήνουμε εκτός το Ναύπλιο και την Μονεμβασιά καθώς έχουν γραφτεί ανά τα χρόνια τόσα και τόσα και προχωράμε στα υπόλοιπα.
Ερμιόνη
Η παραθαλάσσια κωμόπολη της Ερμιόνης έχει έναν πιο κοσμοπολίτικο αέρα που οφείλεται κυρίως στην αρχιτεκτονική της. Την περιβάλλει πανέμορφο πράσινο ενώ την βρέχουν υπέροχα νερά. Το λιμάνι ακριβώς μπροστά είναι γεμάτο από ψαροκάικα αλλά και ιστιοπλοϊκά, οι ψαράδες φροντίζουν να φέρνουν τα ψάρια και τα θαλασσινά στα παρακείμενα ταβερνάκια και οι ιστιοπλόοι -και όχι μόνο – να τα απολαμβάνουν. Μπορείτε να σεργιανίσετε στα όμορφα στενά της αλλά και να γνωρίσετε τις παραλίες της. Την Κουβέρτα, τη Λεπίτσα, την Πετροθάλασσα, τη Δάρδιζα, τις Λεύκες, το Μαδέρι, το Σεντόνι κ.ά. και να κάνετε επίσης καταδύσεις.
Αν ο καιρός δεν είναι ιδανικός μπορείτε να περπατήσετε στο πευκοδάσος του Μπίστη μέχρι την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκονται θεμέλια αρχαίου ναού, να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (ανοιχτό Ιούλιο και Αύγουστο) αλλά και την Μονή Αγίων Αναργύρων του 11ου αιώνα. Το βραδάκι θα πάτε στη συνοικία Μανδράκια για ποτάκι με συντροφιά τη θάλασσα.
Κεχριές
Ανήκει στο νομό Κορίνθου και αποτελούσε μαζί με το Λέχαιο ένα από τα δύο λιμάνια της Αρχαίας Κορίνθου. Το ίδιο το χωριό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γραφικότητα, ωστόσο αξίζει να κάνετε μια στάση στην παραλία του. Εδώ, θα δείτε τα υπολείμματα ενός λιμανιού μέσα στη θάλασσα του οποίου τα πρώτα τεχνικά έργα υπολογίζεται ότι έγιναν στα αρχαϊκά χρόνια ενώ αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα ρωμαϊκών επεμβάσεων. Το λιμάνι ήταν πεταλόσχημο και είχε δύο τεχνητούς λιμενοβραχιόνες.
Στο νότιο βραχίονα υπάρχουν κατάλοιπα αποθηκευτικών χώρων, ναού της Ίσιδας και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 4ου μ.Χ. αι ενώ στον βόρειο υπήρχε τετράγωνος πύργος, ιερό της Αφροδίτης και διάφορα άλλα οικοδομήματα. Στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας και του αρχαίου λιμανιού υπάρχουν επίσης κατάλοιπα ρωμαϊκού κτιριακού συγκροτήματος και ρωμαϊκό μαυσωλείο και στη ράχη Κουτσογκίλα υπόγειο ρωμαϊκό νεκροταφείο όπου ακόμα σώζεται ο ζωγραφικός του διάκοσμος.
Κόρφος
Ο Κόρφος είναι ένα μικρό λιμανάκι, μέσα σε έναν κόλπο, περίπου 30 χιλιομέτρων από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης. Αν αναζητάτε ένα ήρεμο χαλαρό μέρος για να περάσετε λίγες μέρες, είναι ιδανικός. Πίσω του ορθώνονται πλαγιές γεμάτες πεύκα και ελαιώνες και μπροστά του μια καθαρή θάλασσα με βοτσαλωτές παραλίες. Η πλευρά που συναντάτε κατεβαίνοντας στο χωριό είναι κάπως πιο φασαριόζικη με ταβερνάκια και καφέ. Η απέναντι πλευρά του κόλπου όμως είναι πιο ήσυχη και έχει μικρά ανοίγματα και βραχάκια για να στρώσετε την πετσέτα σας και να έχετε ακόμα περισσότερη ηρεμία. Αν και ο βυθός εδώ είναι γεμάτος αχινούς έχει και τα καλά του καθώς μπορείτε να μαζέψετε άπειρα καύκαλα αχινών αλλά και πίνες και είναι τέλειος για να τον εξερευνήσετε με μάσκα.
Παλαιά Επίδαυρος
Είναι συνδεδεμένη με το Φεστιβάλ Αθηνών και τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο. Ωστόσο, έχει και άλλα να δείξει και να προσφέρει. Καταρχάς εκτός από τα αρχαία θέατρα, το μικρό και το μεγάλο, έχει και τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου μέσα στον οποίο βρίσκεται και το μεγάλο θέατρο. Εδώ ξεκίνησε η ιατρική επιστήμη. Είναι η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.
Περιλαμβάνει δύο ιερά, αυτά του θεού Ασκληπιού και του Απόλλωνα Μαλεάτα αλλά και μία σειρά άλλων κτιρίων όπως τη «Θόλο» που έχει τη φήμη του τελειότερου κυκλικού οικοδομήματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και αποτελούσε σημαντικό οικοδόμημα στη μυστηριακή λατρεία του Ασκληπιού, το «Καταγώγιο» που είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα του χώρου και λειτουργούσε ως ξενώνας, το «κτίριο Ε», που αποτελούσε χώρο λατρείας, το «Στάδιο» που τελούνταν οι αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του Ασκληπιού, τον μικρό ναό της Αρτέμιδος και το εστιατόριο. Στο χώρο λειτουργεί επίσης και μουσείο τα εκθέματα του οποίου χρονολογούνται από την αρχαϊκή ως τη ρωμαϊκή εποχή. Θα βουτήξετε στην παραλία Καλυμνιός με τη βυθισμένη αρχαία πόλη με τους μυκηναϊκούς τάφους – να πάρετε και μάσκα μαζί -, στην παραλία Γιαλάσι, στη Βαγωνιά, στο Καλαμάκι και στην Παναγιά την Πολεμάρχα.
Μέθανα
Τα Μέθανα είναι γνωστά για το ηφαίστειό τους και τα ιαματικά λουτρά τα οποία οφείλονται σε αυτό. Έχουν μπόλικο πράσινο να τα περιτριγυρίζουν, όμορφες παραλίες για βουτιές αλλά και καλά ταβερνάκια για μετά από αυτές. Θα βουτήξετε στους Αγίους Αναργύρους, στην Ακτή Καρασταμάτη, στη Φωφλάκα, στον Άγιο Γεώργιο, στη Μούχα, στο Λιμνιώνα, στην Κουνουπίτσα, στον Άγιο Νικόλαο, στο Βαθύ και στην Αλμύρα ή όπου αλλού σας αρέσει. Στο οροπέδιο Θρονί, πάνω από το Μεγαλοχώρι θα συναντήσετε τον μεγαλύτερο χερσαίο κρατήρα, από τους τριάντα, του ηφαιστείου των Μεθάνων.
Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου σώζονται αρχαίοι λουτήρες αλλά και λείψανα δεξαμενής Ρωμαϊκής Εποχής και στην παραλία της Κυψέλης υπάρχουν ερείπια φρουρίου των κλασικών χρόνων με απομεινάρια αρχαίου ναού στο εσωτερικό του. Αξίζει να πάτε και μέχρι το κάστρο του Φαβιέρου στη στενή λωρίδα γης που ενώνει τα Μέθανα με την Πελοπόννησο, σε υψόμετρο 80 μέτρων. Τα χωριά των Αγίων Θεοδώρων, των Παλαιών Λουτρών και του Μεγαλοχωρίου προσφέρονται για μονοήμερες βόλτες και φυσικά δεν θα φύγετε από τα Μέθανα εάν δεν επισκεφθείτε τα ιαματικά λουτρά στο λιμάνι. Το νερό των πηγών είναι πλούσιο σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία μετάλλων και ορυκτών και η θερμοκρασία του ξεπερνάει τους 30 °C. Πηγές θα βρείτε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης των Μεθάνων αλλά και στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, στον Άγιο Νικόλαο.
Πόρτο Χέλι
Αποτελούσε για χρόνια έναν κοσμοπολίτικο προορισμό που όμως άρχισε σταδιακά να φθίνει. Ξαναμπήκε όμως στις λίστες μας ως hot προορισμός τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την επένδυση των Aman Resorts στην περιοχή. Εδώ, μπορείτε να βρείτε άπειρες επιλογές διαμονής από την πιο οικονομική μέχρι την αρκετά πιο πολυτελή αλλά και πλήθος επιλογών για φαγητό, καφέ και ποτό και φυσικά για βουτιές καθώς έχει οργανωμένες αλλά και ανοργάνωτες παραλίες, για κάθε γούστο. Μπορείτε να βουτήξετε στην μικρή παραλία Κόστα και απέναντι στην Κόβα, στη Χινίτσα με θέα το ομώνυμο νησάκι, στη βοτσαλωτή παραλία Κορακιάς με το απίθανο πράσινο στο πίσω μέρος της, στη Βερβερόντα, στις πιο δυσπρόσιτες Μεγάλο και Μικρό Πεύκο με μπόλικο πράσινο στο φόντο και υπέροχα νερά.
Επίσης, στις παραλίες απέναντι από το λιμάνι, στον Άγιο Αιμιλιανό, στο Κουνούπι και όπου αλλού σας αρέσει να απλώσετε την πετσέτα σας. Μια χαλαρή περιπατητική βόλτα είναι αυτή στον αρχαιολογικό χώρο Αλιέων. Πρόκειται για οικισμό που υπήρχε εκεί ήδη από τη νεολιθική περίοδο και που τον 5ο αιώνα π.Χ. οι κάτοικοι της Τίρυνθας τον οργάνωσαν εκ νέου. Στην περιοχή υπάρχει επίσης και αρχαία ακρόπολη με υπολείμματα οικιών και βιοτεχνιών καθώς και θρησκευτικό κέντρο. Αν έχετε χρόνο πάρτε το καραβάκι από την Κόστα για μια βόλτα στις αρχοντικές Σπέτσες.
Τολό
Το Τολό ήταν αγαπημένος παραθεριστικός προορισμός των ‘80s και ‘90s που παρά την πτώση του για αρκετά χρόνια τώρα έχει αρχίσει και συγκεντρώνει ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου. Είναι και αυτός ένας προορισμός για ήρεμες, ξέγνοιαστες αποδράσεις. Εδώ, μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα με τα πόδια, να κατηφορίσετε στην παραλία Ψιλή Άμμο για καφέ με θέα θάλασσα και τα νησάκια απέναντι ή να βουτήξετε στα όμορφα νερά και να πάτε για φαγητό στα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.
Λίγο πιο μακριά είναι και η παραλία Καστράκι, ένα μικρό όμορφο κολπάκι με διάφανα νερά και βοτσαλάκι, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ασίνης στον οποίο επίσης μπορείτε να πάτε περπατώντας. Αν θέλετε φασαρία και beach bars τότε η τεράστια παραλία του Δρεπάνου βρίσκεται εξαιρετικά κοντά. Ο κόλπος του Τολού είναι ιδανικός για windsurf, kitesurf και canoeing και θα βρείτε και τα ανάλογα water centers. Ακόμη, υπάρχουν σχολές κατάδυσης για αρχάριους και μη με τη βοήθεια των οποίων μπορείτε να ανακαλύψετε τον υπέροχο βυθό του Κορωνησίου, της Ρόμβης και του Δασκαλειού, των τριών μικρών νησιών που αγκαλιάζει ο κόλπος του Τολού.
Άστρος
Το Παράλιο Άστρος, είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το Άστρος. Είναι χτισμένο στους πρόποδες και την πλαγιά ενός λόφου στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ένα κάστρο. Έχει ένα ζωντανό λιμάνι με ψαροκάικα και την αύρα νησιού. Ο οικισμός είναι όμορφος με πολλά τμήματά του να είναι αρκετά γραφικά. Επίσης, εδώ, θα έρθετε για να περάσετε νωχελικές μέρες. Θα κολυμπήσετε στην Καλλιστώ με την άμμο και το ψιλό βοτσαλάκι, στις Πόρτες που ουσιαστικά είναι η συνέχεια της προηγούμενης, στην Ατσίγγανου στα βόρεια του οικισμού και παραδίπλα στη Γλυφάδα. Επιβάλλεται το σεργιάνι στα σοκάκια και στη θέση «Νησί», στην κορυφή δηλαδή του λόφου, με τα πέτρινα σπίτια με τις όμορφες αυλές και φυσικά η ανάβαση μέχρι το κάστρο. Για καφέ και φαγητό το λιμάνι είναι η καλύτερη επιλογή ενώ αξίζει να βγείτε και λίγο εκτός του οικισμού για να επισκεφθείτε τη λίμνη Μουστού και τον υγροβιότοπο που δημιουργεί.
Τυρός
Η μικρή κωμόπολη Τυρός βρίσκεται στο σβήσιμο του Αργολικού Κόλπου, ανάμεσα στο Άστρος και το Λεωνίδιο και βρέχεται από υπέροχα νερά. Χωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις ζώνες, την πάνω συνοικία, στους πρόποδες του Πάρνωνα, στην κάτω που είναι πιο αραιοκατοικημένη με αυλές γεμάτες λουλούδια ελιές και εσπεριδοειδή και στην παραλία όπου ακόμα σώζονται κάποια νεοκλασικά σπίτια και δίνουν ένα πιο γραφικό ύφος. Το λιμανάκι είναι και αυτό γεμάτο ψαρόβαρκες ενώ ακριβώς από πάνω του, στον λόφο που υψώνεται, υπάρχουν ίχνη της αρχαίας ακρόπολης ενώ σε κάποια άλλα σημεία φαίνονται τμήματα από τα κυκλώπεια τείχη της πόλης. Εκτός από την κεντρική παραλία μπροστά από τον οικισμό υπάρχει στα βόρεια η Τηγάνι με τα πεύκα να είναι ένα βήμα από τη θάλασσα και στα νότια η Λυγαριά με καταπληκτικά νερά.
Λεωνίδιο
Το Λεωνίδιο είναι μια όμορφη κωμόπολη στη σκιά του Πάρνωνα που ακόμα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη γραφικότητά της. Κάνοντας ένα σεργιάνι στα δρομάκια της θα δείτε τα περιποιημένα αρχοντικά και τα μεγαλοπρεπή νεοκλασικά του 19ου αιώνα με τις όμορφες λουλουδιαστές αυλές. Από εδώ κατάγεται και η διάσημη τσακώνικη μελιτζάνα που είναι μάλιστα και ΠΟΠ και προς τιμήν της γίνεται το καλοκαίρι ολόκληρο φεστιβάλ.
Το Λεωνίδιο μπορεί να μην είναι πάνω στο κύμα βρίσκεται όμως πολύ κοντά στη θάλασσα και μπορείτε να την προσεγγίσετε σε λιγότερο από 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Οργανωμένη και με υπέροχα νερά είναι η παραλία της Πλάκας με το μικρό λιμανάκι, όμορφες επίσης είναι και αυτές του Λάκκου, η Πούλιθρα αλλά και η Θιόπαυτο με φόντο τους ελαιώνες. Το μικρό λιμανάκι του οικισμού της Σαμπατικής στα βόρεια, ένα τεταρτάκι μακριά, με μία χούφτα σπίτια, είναι ότι πρέπει για μία μικρή ήρεμη βόλτα και φαγητό. Αν σας αρέσει η αναρρίχηση σημειώστε πως στο Λεωνίδιο υπάρχει και αναρριχητικό πεδίο.
Κυπαρίσσι
Το Κυπαρρίσι είναι ένα όμορφο χωριό, με έντονο παραδοσιακό ύφος. Παντού θα δείτε ασβεστωμένα σπίτια με χρωματιστά πορτοπαράθυρα, με κεραμοσκεπές και περιποιημένες αυλές. Αυτός είναι ο κύριος οικισμός που δεν είναι πάνω στη θάλασσα, ωστόσο υπάρχει και πολύ μικρότερος παραλιακός οικισμός, όπου γίνεται μια υπέροχη μίξη μανιάτικης αρχιτεκτονικής με την κυκλαδίτικη καθώς θα δείτε και απλά λευκά κυβικά σπιτάκια με μπλε πορτοπαράθυρα. Η όμορφη φύση δεν λείπει και εδώ και φθάνει μέχρι την ακτή. Για βουτιές θα πάτε στο μικρό λιμανάκι ή λίγο πιο βόρεια στην Μεγάλη Άμμο αλλά και στην Αγία Κυριακή που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση και είναι πανέμορφη. Αν θέλετε να κάνετε μικρές εξορμήσεις γύρω από το Κυπαρίσσι τα χωριά του Χάρακα, του Λαμπόκαμπου και των Πισταμάτων είναι καλές επιλογές.
Λιμάνι και Λιμνοθάλασσα Γέρακα
Μετά το Κυπαρίσσι και πριν τη Μονεμβασιά βρίσκεται το μικρό γραφικό λιμανάκι του Ιέρακα ή Γέρακα αλλά και μια εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα. Η περιοχή προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000 και συγκεντρώνει πολλά σπάνια αποδημητικά πουλιά ανάμεσά τους και πολλούς ερωδιούς. Φιλοξενεί επίσης γαρίδες, σαργούς, δράκαινες αλλά και καβουράκια και αστακούς. Έχει έκταση περίπου 400 στρέμματα και σε ένα τμήμα της έχει έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα εξαιτίας των φυτών της λίμνης αλλά και του εδάφους ενώ στα νότια υπάρχει και ένα μικρό νησάκι.
Το λιμάνι αποτελούσε στη Βυζαντινή Εποχή ναυτικό σταθμό από όπου πολεμούσαν τους Σαρακηνούς αλλά και ασφαλές αγκυροβόλιο για όλα τα πλοία όταν τους έπιανε τρικυμία στην ευρύτερη περιοχή. Το λιμανάκι είναι μικρό, όμως πολύ γραφικό και αξίζει να αράξετε σε ένα από τα ταβερνάκια του και να απολαύσετε φρέσκο ψάρι. Σημειώστε πως στα βορειοανατολικά του οικισμού, πάνω σε ύψωμα, βρίσκεται και η αρχαία ακρόπολη του Ζάρακα με καλή θέα στην περιοχή.
Σπήλαιο Καστανιάς
Το σπήλαιο της Καστανιάς μπορεί να μην είναι το ίδιο διάσημο με το έτερο σπήλαιο της Λακωνίας αυτό του Διρού, ωστόσο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη. Για να διαμορφωθεί ο άκρως εντυπωσιακός του διάκοσμος χρειάστηκαν περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια. Είναι πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών. Υπάρχουν τεράστια πέτρινα σχήματα σαν καταρράκτες σε λευκό και κόκκινο χρώμα, κολώνες σε διάφορες εντυπωσιακές μορφές (με λίγη φαντασία θα δείτε φιγούρες ζώων) οι οποίες δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα.
Η επισκέψιμη διαδρομή είναι μήκους 500 μέτρων. Ο λιθωματικός διάκοσμος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο σε κρυσταλλική μορφή, εμπλουτισμένο με οξείδια μετάλλων του υπεδάφους που του χαρίζουν μια επτάχρωμη παλέτα. Για την ιστορία ο πρώτος επισκέπτης του σπηλαίου ήταν ένας βοσκός ο οποίος ακολούθησε λίγες μέλισσες που μπαινόβγαιναν σε μία τρύπα οπότε και άνοιξε μια μεγαλύτερη στο έδαφος για να δει για ποιο λόγο οι μέλισσες έμπαιναν μέσα στη γη ανακαλύπτοντας έτσι το σπήλαιο της Καστανιάς.
Διαβάστε ακόμα:
Διήμερο στο Λεωνίδιο -Βουνό, θάλασσα και ησυχία, 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα
Tαξίδι με παιδιά: Επίσκεψη στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου
Πόρτο Χέλι: Το δημοφιλές θέρετρο της Αργολίδας, προορισμός για luxury διακοπές