Σχεδόν όλοι όσοι έχουν κάποια σχέση με την Πελοπόννησο, έχουν ακούσει κάτι για την ορεινή διαδρομή μέσω Αχλαδόκαμπου. Αρκετοί, λίγο μεγαλύτεροι, θα την έχουν χρησιμοποιήσει για να πάνε από την Κόρινθο στην Τρίπολη. Μέχρι το 1991, οπότε και κατασκευάστηκε η νέα εθνική οδός Κορίνθου – Τριπόλεως και διανοίχθηκε η σήραγγα του Αρτεμισίου, ήταν η βασική οδική σύνδεση για όσους ήθελαν να διασχίσουν την Πελοπόννησο και να φθάσουν στην Τρίπολη, την Καλαμάτα, τη Σπάρτη και την Μονεμβασιά.
Για πολλές δεκαετίες, η διαδρομή αυτή αποτελούσε το δυσκολότερο σημείο, καθώς η ανάβαση από τους Μύλους στο οροπέδιο έχει συνεχείς και απότομες στροφές. Την ίδια στιγμή όμως, έχει πανέμορφα σημεία, που σήμερα ο κόσμος την επιλέγει για τουριστικούς κυρίως λόγους, καθιστά το ταξίδι αυτό μοναδικό. Πριν μιλήσουμε όμως για αυτό, θα σταθούμε στους Μύλους. Παλιά, η διαδρομή από την Αθήνα για να φθάσει κανείς στην Καλαμάτα, είχε διάρκεια που ξεπερνούσε τις έξι ώρες. Παράλληλα είχε και κάποια σημεία αναφοράς.
Ένα από αυτά ήταν το χωριό Μύλοι, στο οποίο σχεδόν επιβαλόταν η στάση για σουβλάκι. Αποτελούσε παράδοση και είχε και την λογική, να πάρει μία ανάσα ο οδηγός, ώστε να είναι πιο άνετος με την ανάβαση που θα ακολουθούσε ή στην επιστροφή, για να συνέλθει, τόσο ο οδηγός όσο και οι υπόλοιποι επιβάτες. Η παραλία στους Μύλους, θα μπορούσε να είναι μία όμορφη και αναζωογονητική παρένθεση στη διαδρομή, ενώ αν θέλετε να ξεφύγετε από το παραδοσιακό σουβλάκι, που ακόμη και σήμερα μπορείτε να βρείτε στο παραλιακό μέτωπο, θα απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά.
Η ανάβαση
Αφήνουμε πίσω μας του Μύλους και ξεκινάμε την ανάβαση με προορισμό τον Αχλαδόκαμπο. Από τις πρώτες στροφές, ενώ ανηφορίζουμε, η θέα γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα. Η θέα στον Αργολικό Κόλπο και το Ναύπλιο είναι μοναδική, καθώς στεφανώνεται από το καταπράσινο τοπίο. Οι στροφές, η μία διαδέχεται την άλλη και πολλές από αυτές είναι 180 μοιρών. Η αλήθεια είναι ότι πλέον ο δρόμος είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς έχει ασφαλτοστρωθεί πρόσφατα, ενώ σε αντίθεση με τις κακές και ανάποδες στροφές του παρελθόντος τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Περνάμε μπροστά από το πολυβολείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στο πιο ψηλό σημείο της διαδρομής, λειτουργούσαν οι ταβέρνες «Πολυβολείο» και «Εικοσιπένταρχος» όπου παραδοσιακά σέρβιραν γίδα βραστή. Λίγο αργότερα συναντάμε την πρώτη είσοδο για τον οικισμό του Αχλαδόκαμπου.
Στον Αχλαδόκαμπο
Ο Αχλαδόκαμπος, είναι χτισμένος στις πλαγιές του Αρτεμισίου, σε υψόμετρο 480 μέτρων και έχει ιδανική θέα στο οροπέδιο αλλά και στην εμβληματική, για την περιοχή, γέφυρα του σιδηροδρομικού δικτύου. Η γέφυρα αυτή μάλιστα καταστράφηκε το 1948 κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και αποκαταστάθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 1974. Πρόκειται για έναν ήρεμο οικισμό, που διαθέτει έναν όμορφο και περιποιημένο ξενώνα, τον Xenon Achladokampos, ιδανικό για να απολαύσετε τη μαγεία του χωριού, την ηρεμία και τη φύση.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς την Τρίπολη, θα βρούμε τους οικισμούς Αγιωργίτικα και Στενό, λίγο πριν φθάσουμε στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας.
Διαβάστε ακόμα:
Καρυά: Το γραφικό, καταπράσινο χωριό της Αργολίδας
Πόρτο Χέλι: Το δημοφιλές θέρετρο της Αργολίδας, προορισμός για luxury διακοπές
Oι Δολίνες των Διδύμων στην Αργολίδα: Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο