Για τρίτο πρωινό στην κίνηση. Ατελείωτος ο χρόνος και ξέρω προκαταβολικά ότι θα εξελιχθεί όλη η εβδομάδα έτσι. Γνωρίζω τις βαλβίδες ασφαλείας μου. Φτιάχνω μια μικροσκοπική βαλίτσα και Παρασκευή πρωί-πρωί βάζω πλώρη για το χωριό καταφύγιο μου.
Άνω Πορόια, νομός Σερρών, ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Βουνά, αιωνόβια πλατάνια, νερά κελαρυστά και γάργαρα, μια αρχετυπική πλατεία με πέτρινες βρύσες και μερακλίδικο καφέ και μία ανάσα από άλλες βαλκανικές χώρες.
Μετά από τόσες επισκέψεις, το αισθάνομαι λίγο σαν ένα δεύτερο χωριό μου. Όμως, δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει και να ανακαλύπτω καινούρια πράγματα. Νέους ανθρώπους, νέες γεύσεις, νέα στέκια.
Ένα κολωνακιώτικο κομμωτήριο
Λίγο πριν το μεσημέρι, παρκάρω στην πλατεία των Άνω Ποροΐων, και σαν ντόπιος, αναντάμ παπαντάμ, πάω στο πιο κομψό κομμωτήριο της περιοχής, που βρίσκεται κυριολεκτικά down town. Ένα κομμωτήριο κόσμημα που θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες γειτονιές μίας μεγάλης πόλης. Με color corner, σαλόνι υποδοχής, και κυρίως με τη Νάντια επικεφαλής. Καλόγουστη, φινετσάτη και δυναμική, επέλεξε να επιστρέψει στο χωριό της και εδώ να φτιάξει την οικογένεια της και να στήσει την επιχείρησή της. Αντί να κλείσει και να μαραζώσει το παλιό μπακάλικο που έστησε η γιαγιά της και λειτουργούσε για χρόνια και η μητέρα της, αυτή το μετέτρεψε σε ένα στολίδι για το χωριό και την πλατεία.
Χαλαρωτικό λούσιμο από τα χέρια της Κατερίνας και ένα κούρεμα μαεστρικό από τα χέρια της Νάντιας και αισθάνομαι ήδη καινούριος. Σαν να έφυγε από πάνω μου όλη η ένταση της δουλειάς, του συνωστισμού και της πίεσης της Αθήνας. Ακούραστη, εφευρετική και δραστήρια, η Νάντια έστησε εντός του κομμωτηρίου και μία μικρή μπουτίκ γυναικείων ρούχων, με μοναδικά κομμάτια. Όσο κουρεύομαι, δύο νεαρά κορίτσια προβάρουν εντυπωσιακά παλτό. Για άλλη μια φορά αναφωνώ ότι αυτό το χωριό έχει τα πάντα.
Nadia Salon Hair, κεντρική πλατεία Άνω Ποροΐων, Τηλ: 23270 51511
Πέστροφες και ξερό ψωμί
Ανανεωμένος και ορεξάτος ανηφορίζω για το δάσος, στην αγαπημένη μου επιλογή για φαγητό στα Πορόια, τις «Πέστροφες». Δεν θα σταματήσω ποτέ να επαναλαμβάνω πόσο διαφορετική είναι μια ταξιδιωτική εμπειρία, εκτός σεζόν. Είναι μία ήσυχη χειμωνιάτικη Παρασκευή, και η γαστρονομική εμπειρία που βιώνω σε ένα μαγαζί που το γνωρίζω καλά, είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Η ιστορία του μαγαζιού και των ανθρώπων του είναι εν πολλοίς γνωστή. Δύο εμπνευσμένοι άνθρωποι, ο Δημήτρης και η Ρούλα, πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια έφτιαξαν ένα ιχθυοτροφείο πέστροφας, μέσα στο δάσος και στα παγωμένα νερά του Μπέλες.
Σταδιακά, δίπλα στο ιχθυοτροφείο στήθηκε μία μυθική πλέον ταβέρνα που εξελίχθηκε σε αληθινό γαστρονομικό στέκι, όχι μόνο της περιοχής. Η καπνιστή πέστροφα, η ψητή, το φιλέτο της, με τις αυθεντικές πεντανόστιμες σαλάτες, είναι βασική γαστρονομική αναφορά για όποιον εξερευνά τα πέριξ. Αν και Παρασκευή, παρέες από τη Θεσσαλονίκη ήδη έχουν φτάσει για να απολαύσουν την κουζίνα του. Το τζάκι μπουμπουνίζει, το ανανεωμένο μπαλκόνι του μαγαζιού εξασφαλίζει εντυπωσιακή θέα στα χειμωνιάτικα πλατάνια, και εγώ ανυπομονώ να γευτώ τα καινούρια τους πιάτα. Το μαγαζί βρίσκεται εδώ και χρόνια στα χέρια της δεύτερης γενιάς, η οποία κυριολεκτικά δίνει τα ρέστα της στην κουζίνα. Εκτός από τα κλασικά πιάτα, ετοιμάζουν πλέον και μία σειρά με πιάτα ημέρας, ανάλογα την εποχή και τις πρώτες ύλες που βρίσκουν στην αγορά. Η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη.
Αρχικά, φτάνει στο τραπέζι η περίφημη ψαρόσουπα με μία φετούλα φρυγανισμένο ψωμί. Ιδανική έναρξη. Το καρπάτσιο πέστροφας που φτάνει αμέσως μετά είναι ένα από τα καλύτερα καρπάτσιο που έχω δοκιμάσει. Ολόφρεσκη πέστροφα μαρινάρεται για λίγα λεπτά σε ένα αρωματικό ζουμάκι εσπεριδοειδών και λαχανικών. Συνέχισα με τις κλασικές τους σαλάτες και για κυρίως, το τραχανότο με βουβαλίσιο καβουρμά ήταν ένα υπέροχα μελωμένο και πεντανόστιμο πιάτο. Έριχνα κλεφτές ματιές στα διπλανά τραπέζια για να απολαύσω, τουλάχιστον οπτικά, τα υπόλοιπα πιάτα ημέρας. Ριζότο με παντζάρι και φιλέτο πέστροφα, ριζότο κολοκύθας με βουβάλι, μοσχαρίσια μάγουλα με χυλοπίτες, προβατίνα με κριθαράκι και φυσικά το διάσημο πια βουβάλι γάστρας με λαχανικά, το οποίο σιγοψήνεται για ώρες στη γάστρα. Μια κουζίνα αληθινή, αγαπημένη, όπου τίποτε δεν υπάρχει και δεν γίνεται χωρίς λόγο.
Εστιατόριο Πέστροφες, Άνω Πορόια, Τηλ: 23270 51500, Instagram
Ο Αντώνης με τα σερμπέτια του
Επιστρέφω στην πλατεία του χωριού, χορτασμένος και ευτυχής. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι ένα γλυκό, θα ολοκληρώσει τη γευστική εμπειρία του χωριού. Κλασικό στέκι για τους γλυκατζήδες, τα περιβόητα γλυκά του Αντώνη. Τον βρίσκω με την άσπρη του ποδιά να σοροπιάζει ένα ταψί με μπακλαβαδάκια, γεμισμένα με φιστίκι Αιγίνης. Το εργαστήριο μοσχοβολά. Μόλις έχουν βγει από τον καυτό φούρνο δύο ταψιά τσουρέκια. Δεκάδες ταψάκια με αέρινο γαλακτομπούρεκο περιμένουν το σιρόπι τους. Σεκέρ παρέ, καζάν ντεπί, ρεβάνι πολίτικο, κανταΐφι, σαραγλί, κιουνεφέ, είναι ήδη στις προθήκες. Ένας γλυκός παράδεισος. Τα ανατολίτικα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Δεν λείπουν όμως και οι αφράτες τρούφες και οι σοκολατένιες πάστες.
Ο Αντώνης, ήρεμος, μεθοδικός και ευγενής, όσο τυλίγει το φύλλο για ένα ταψάκι χανούμ μπουρέκ, μου μιλά για την διαδρομή του. Από οικογένεια προσφύγων και με γιαγιά Κωνσταντινουπολίτισσα, έμαθε την τέχνη του ζαχαροπλάστη στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και 26 χρόνια, διατηρεί αυτό το μαγαζί στην πλατεία του χωριού, δεν σταματά στιγμή να πειραματίζεται και να τρατάρει τους επισκέπτες του χωριού με γλυκά γεμάτα με αγάπη. Φεύγω από το μαγαζί με τη μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου και της καραμέλας να με κατακλύζει.
Ζαχαροπλαστείο «Αντώνης», κεντρική πλατεία Άνω Ποροΐων, Τηλ: 23270 51525
Casa Massina: Ένας χώρος για να ζεις
Δεν πάω μακριά. Ακριβώς κάτω από το Ζαχαροπλαστείο του Αντώνη, ένα μυστικό πέρασμα με οδηγεί σε ένα από τα ομορφότερα καταλύματα που έχω μείνει. Ένα παλιό εργαστήριο ξυλουργικής έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο σπίτι. Η Δέσποινα, Πορογιώτισσα στην καταγωγή, πήρε το εργαστήριο του πατέρα της και το μετέτρεψε σε ένα ονειρεμένο σπίτι, όπου το αρμονικό συναντά το λειτουργικό και το πρωτότυπο. Φυσικά υλικά παντού, απαλά γήινα χρώματα και άπλετο φως να κατακλύζει το χώρο. Η ενδοδαπέδια θέρμανση το έχει μετατρέψει σε ένα ζεστό καταφύγιο. Και το όνομα αυτού Casa Massina. Το casa είναι η βλάχικη λέξη για το σπίτι και τα Πορόια ήταν ένα από τα πιο σημαντικά βλαχοχώρια της περιοχής. Όπως μου εξηγεί η Δέσποινα, μασίνα στο χωριό λέγανε την παραδοσιακή ξυλόσομπα, η οποία άναβε στο ένα και μοναδικό δωμάτιο που θερμαινόταν καθημερινά όλο τον χειμώνα, και ουσιαστικά ζούσε εκεί όλη οι οικογένεια. Μασίνα ταυτόχρονα, είναι και η μηχανή, οπότε έτσι γίνεται και μία αναφορά στο παρελθόν του χώρου.
Ένα από τα μηχανήματα, η κορδέλα του ξυλουργείου, έχει συντηρηθεί και παρέμεινε στο χώρο. Τη λιτή διακόσμηση του σπιτιού συμπληρώνουν εντυπωσιακά έργα τέχνης αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. Στην τραπεζαρία κυριαρχεί ένας συγκλονιστικός πίνακας της Χριστίνας Κάλμπαρη. Ένα διάφανο γλυπτό του Ingbert Brunk, κάνει παιχνίδια με το φως, ενώ τα κεραμικά του Στέλιου Γκίκα, ψιθυρίζουν ιστορίες εμπνευσμένες από το Βυζάντιο. Ένας χώρος ζεστός, όπου φτιάχτηκε για να ζουν οι άνθρωποι όμορφες στιγμές.
Ο ύπνος που κάνω είναι από τους πιο ξεκούραστους των τελευταίων ημερών. Αισθάνομαι ότι λείπω από την Αθήνα δέκα μέρες. Με ξυπνάει η μυρωδιά ζύμης και ψημένης καραμέλας. Το εργαστήριο του Αντώνη έχει πάρει μπροστά και η πλατεία έχει μοσχοβολήσει.
Casa Massina, κεντρική πλατεία Άνω Ποροΐων, Τηλ: 6944677617, Instagram
Διαβάστε ακόμα:
Ένα καφενείο σαν λαογραφικό μουσείο -Ο «Πλάτανος» στα Κάτω Πορόια θα σας ταξιδέψει στο χρόνο
Σέρρες: 5 σημεία για καλό φαγητό
Ένας wellness προορισμός στις Σέρρες -Διαδρομές στη φύση, χαλάρωση σε ιαματικά λουτρά