Μια ξεχωριστή διαδροµή, µια διαδροµή που αποτελεί τη δυτικότερη του νησιού είναι αυτή που ξεκινά από Φαλάσαρνα και καταλήγει στον νότο, στο Ελαφονήσι. Βλέποντας τον χάρτη, µπορεί αρχικά η εικόνα να σας αποτρέψει, καθώς η διαδροµή χαρακτηρίζεται από στροφές και πέταλα. Ωστόσο, οι εικόνες που θα αντικρίσετε είναι τέτοιες, που αξίζει σε κάθε περίπτωση να το τολµήσετε. Τελικά θα δείτε ότι και η διαδροµή δεν είναι και τόσο δύσκολη.
Κινείται άλλοτε µέσα στο πράσινο, ενώ κάποιες φορές, ιδιαίτερα στο µέσο της, τα βουνά είναι χωρίς φυτά και δέντρα, αλλά η θέα είναι εκείνη που κόβει την ανάσα. Από τον οικισµό Καβούσι απολαµβάνουµε την πανοραµική θέα της παραλίας και συνεχίζουµε προς τον οικισµό του Πλατάνου, που βρίσκεται σε απόσταση 11 χλµ. δυτικά από το Καστέλι Κισσάµου και σε υψόµετρο 240 µέτρων. Ο οικισµός Αµυγδαλοκεφάλι είναι χτισµένος σε υψόµετρο 460 µέτρων. Οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται το 1577 από τον Ιταλό µαθηµατικό και επιστήµονα Φραντσέσκο Μπαρότσι, ενώ εδώ κοντά βρίσκεται ο ναός του Αγίου Φωτίου, της ενετικής εποχής, µέσα στον οποίο σώζονται ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.
Έχοντας φτάσει στο νότιο τµήµα της διαδροµής, επισκεπτόµαστε τη Μονή της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας, η οποία βρίσκεται 72 χλµ. νοτιοδυτικά των Χανίων, πολύ κοντά στη µαγευτική λιµνοθάλασσα του Ελαφονησίου. Πρόκειται για µοναστήρι, το οποίο είναι χτισµένο σε µορφή φρουρίου, σκαρφαλωµένο σε βράχο ύψους 35 µέτρων, µε απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Στην απογραφή του 1637 αναφέρεται ως Παναγία Γουνοσκαλίτισσα από τον ιερέα του χωριού Κούνενι, το οποίο σήµερα έχει µετονοµαστεί σε Βάθη. ∆εν είναι γνωστή η ακριβής ηµεροµηνία ιδρύσεως της µονής, αλλά εκτιµάται ότι τοποθετείται στα χρόνια της όψιµης Ενετοκρατίας. Το όνοµα Χρυσοσκαλίτισσα σχετίζεται µε ένα σκαλοπάτι από τα 98 που έχει στο σύνολο, το οποίο κατά την παράδοση ήταν χρυσό. Υπάρχει µάλιστα ένας θρύλος, σύµφωνα µε τον οποίο το σκαλοπάτι αυτό το βλέπουν ως χρυσό µόνο όσοι πιστεύουν πραγµατικά. Ωστόσο, µια άλλη εκδοχή θέλει το σκαλοπάτι να έχει πωληθεί από το Πατριαρχείο για να αντιµετωπιστούν τα οικονοµικά προβλήµατα της µονής.
Κοντά στη µονή βρίσκεται η Βουλόλιµνη. Πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο κρατήρα µπορεί να πει κανείς µέσα στη θάλασσα, περιτριγυρισµένο από όµορφα βράχια και καλά προστατευµένο από τους δυνατούς ανέµους. Επί της ουσίας δεν είναι παραλία, αλλά µια όµορφη φυσική πισίνα. Αυτό το φυσικό λιµάνι χρησιµοποιείται µερικές φορές για τον ελλιµενισµό µικρών σκαφών, καθώς υπάρχει ένα πολύ στενό άνοιγµα από όπου περνούν οι βαρκούλες. Τα νερά της λίµνης είναι πάντα ήρεµα και µε καταγάλανα χρώµατα, γεγονός που τα κάνει πολύ όµορφα. Η πρόσβαση γίνεται µε χωµατόδροµο από τον οικισµό της Χρυσοσκαλίτισσας και µε κατεύθυνση τον ναό του Αγίου Παντελεήµονα που βρίσκεται πολύ κοντά.
Αυτή η πιο δυτική διαδροµή της Κρήτης θα ολοκληρωθεί φτάνοντας σε µία από τις πιο εµβληµατικές παραλίες του νησιού, στο Ελαφονήσι. Είναι ένα µέρος ιδιαίτερης φυσικής οµορφιάς, ενταγµένο στο δίκτυο Natura, το οποίο αποτελεί οικοσύστηµα εξαιρετικής οικολογικής σηµασίας. Στις αµµοθίνες του Ελαφονησίου φύονται αρκετά ενδηµικά είδη χλωρίδας, ενώ εντύπωση προκαλούν τα λευκά κρινάκια της άµµου που ανθίζουν το φθινόπωρο και οι απειλούµενοι θαλασσόκεδροι. Πολύ κοντά στο Ελαφονήσι βρίσκονται και άλλες παραλίες µε άσπρη άµµο και τιρκουάζ νερά. Το ταξίδι συνεχίζεται.
Διαβάστε ακόμα:
To μοναδικό σπήλαιο των Ελεφάντων στα Χανιά
Η Ελλάδα του Κρασιού – Χανιά: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες
Η ιδανική πρώτη φορά στα Χανιά