Μπορεί να μην είναι περασμένη βαθιά μες στην ελληνική μας κουλτούρα η ιδέα ενός περιπάτου στην αστική φύση αλλά τα πράγματα και οι καιροί εξελίσσονται. Καφές στο χέρι, γυαλιά ηλίου και ένα μπουκαλάκι νερό στην τσάντα και φύγαμε σε ένα από τα πολλά όμορφα πάρκα αυτής της πόλης.
Ένας στους δύο κατοίκους της Αθήνας δεν έχει επισκεφθεί ποτέ κάποιο πάρκο της. Μεταξύ μας, δεν το έχουμε όσο ανάγκη το έχει ένας κάτοικος της Νέας Υόρκης. Εμείς πιάνουμε τιμόνι και σε μισή ώρα από οπουδήποτε βλέπουμε θάλασσα. Το χωριό μας ή ένας προορισμός για εκδρομή και απόδραση είναι πολύ, πολύ κοντά. Κι όμως, δεν μας χαλάει καθόλου και η δυνατότητα να κάνουμε έναν απολαυστικό περίπατο μια Κυριακή ή, ακόμα, μια καθημερινή μετά τη δουλειά μας για να ξελαμπικάρουμε από την κίνηση, το στρες, τον χαμό που επικρατεί συχνά στην καθημερινότητά μας.
Αττικό Άλσος
Το Αττικό Άλσος θεωρείται ένας χώρος πρασίνου και αναψυχής, με μεγάλη οικολογική αξία για το Λεκανοπέδιο Αττικής. Εκτείνεται σε 550 στρέμματα στο όρος των Τουρκοβουνίων. Συνορεύει με τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης. Η ομορφιά του είναι χαρακτηριστική: βραχώδεις πλαγιές και γκρεμοί, αλλά και μια μικρή σπηλιά. Πεύκα, κυπαρίσσια τριγύρω, πράσινο που ξεκουράζει το μάτι -σκεφτείτε ότι διαθέτει γύρω στα 1.200 δέντρα και 1.300 φυτά. Έχει, επίσης, δύο παιδότοπους και 10 γήπεδα τένις, βόλεϊ και μπάσκετ συνδυάζοντας έτσι περιπατητική βόλτα, αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδι για παιδιά. Με αυτοκίνητο, η πρόσβαση γίνεται από Βεῒκου, Πρωτοπαπαδάκη, Γαλατσίου. Μην περιμένετε ταμπέλα ή ένδειξη «Αττικό Άλσος» αλλά θα καταλάβετε ότι βρίσκεστε στο σωστό μέρος, βλέποντας τις ταμπέλες των καφεστιατορίων. Το καλύτερο είναι οι Υάδες, μέσα στο άλσος, με εκπληκτική θέα στον Υμηττό, η Αθήνα στα καλύτερά της, αλλά και νόστιμο φαγητό, ελαφρώς τσιμπημένο από τιμές.
Πεδίο του Άρεως
Καλωσήρθατε στον μεγαλύτερο κήπο του κέντρου της Αθήνας, που «παντρεύει» τα Εξάρχεια με την Κυψέλη. Το Πεδίο του Άρεως έχει έκταση 230 στρεμμάτων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πάρκα της Αθήνας αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου. Σχεδιάστηκε το 1934 με στόχο να τιμηθούν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821, εξού και ο διάκοσμος με τις προτομές των ηρώων κατά μήκος του κεντρικού μονοπατιού του πάρκου. Στην είσοδό του, ακριβώς στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Μαυρομματαίων, δεσπόζει ο αδριάντας του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ του έφιππου, ενώ στην πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στέκεται το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς. Στον ευρύτερο χώρο του πάρκου βρίσκεται και ένα από τα ιστορικότερα αναψυκτήρια της Αθήνας το «Green Park» -εξαιρετικό πρωινό και ωραίος χώρος για καφέ και φαγητό με μικρούς και μεγάλους στην παρέα. Υπάρχει και η φυσική συνέχεια του Πεδίου του Άρεως που αποτελεί η πλατεία Πρωτομαγιάς στην οδό Μουστοξύδη. Όρεξη και χρόνο για βόλτα να έχετε. Στο Πεδίο, κάθε Αθηναίος που μένει κέντρο έχει βολτάρει το σκυλάκι του ή έχει ψωνίσει από τα χριστουγεννιάτικα παζάρια ή τα φεστιβάλ βιβλίου που φιλοξενούνται.
Βασιλικά κτήματα Τατοΐου
Το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι θυμίζει κάτι εκτός Αθήνας και Ελλάδας. Δεν είναι τυχαία η συχνότητα των προγραμματισμένων ξεναγήσεων τα σαββατοκύριακα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την ιστορία του Κτήματος, αλλά και για την τεράστια περιβαλλοντολογική του σημασία. Η είσοδος στο κτήμα γίνεται είτε από την είσοδο της Βαρυμπόμπης (ακριβώς πίσω από το Εστιατόριο Λεωνίδας), είτε από την είσοδο της Λεύκας. Απολαύστε μια βόλτα ανάμεσα στα εντυπωσιακά κτίρια, στα μονοπάτια του κτήματος, κάντε τζόκινγκ, ποδήλατο ή περπατήστε απλώς με τα σκυλάκια σας. Μια τέλεια ιδέα και για πικ νικ στους ανοιχτούς χώρους του κτήματος. Επισκεφθείτε την σπάνιας ομορφιάς τεχνητή λίμνη Κιθάρα με απίθανη θέα στο Λεκανοπέδιο. Απολαύστε τη φύση με όλες σας τις αισθήσεις. Σημειωτέον, απαγορεύονται παντός είδους μηχανοκίνητα οχήματα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.
Σκοπευτήριο Καισαριανής
Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής κουβαλά τη δική του, βαριά ιστορία, μιας που υπήρξε μαρτυρικός τόπος εκτέλεσης Ελλήνων Αντιστασιακών κατά τη Γερμανική Κατοχή, με τραγικό αποκορύφωμα τη μαζική εκτέλεση 200 Ελλήνων κομμουνιστών το 1944, των περίφημων «200 της Καισαριανής». Το 1984, ο χώρος των 110 στρεμμάτων κηρύσσεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικός μνημειακός, μια απόφαση η οποία δίνει την ευκαιρία στο Δήμο Καισαριανής να προκηρύξει, τον ίδιο χρόνο, πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για την διαμόρφωση του χώρου σε αισθητικό πάρκο αναψυχής και Πολιτισμού και ανάδειξη της ιστορικής του φυσιογνωμίας.
Ο χώρος του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής εκτός από βόλτες, προσφέρεται και για συναυλίες και δρώμενα, ένα έξοχο σημείο μες στην πόλη, ιδανικό για μια ανάσα δροσιάς. Πλακόστρωτα μονοπάτια για περίπατο και καφέ στο χέρι, παιδική χαρά και γήπεδα, αλλά και καταπράσινοι χώροι για πικνίκ με φίλους το καθιστούν διαχρονικά αγαπητό σε μεγαλύτερους και νεότερους Αθηναίους. Στο Σκοπευτήριο της «αντάρτισσας» Καισαριανής, που πήρε το όνομά του προς τιμήν των εκτελεσθέντων, μπορείτε να επισκεφθείτε το συγκλονιστικό μνημείο των πεσόντων και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Προσοχή, οι επισκέψεις στο χώρο γίνονται κατόπιν ραντεβού, εκτός από την Πρωτομαγιά που είναι ανοιχτά για όλους.
Κτήμα ή Άλσος Συγγρού
Το Κτήμα Συγγρού, γνωστό και ως Άλσος Συγγρού, απλώνει το πράσινο μεγαλείο του σε μία περιοχή 950 στρεμμάτων στα σύνορα των Δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων. Η κύρια είσοδος βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του νοσοκομείου ΚΑΤ -προσβάσιμο και από τον ηλεκτρικό, που έχει ομώνυμη στάση. Το Κτήμα αποτελεί κληροδότημα προς την πάλαι ποτέ Γεωργική Εταιρεία Αθηνών από την Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου -Συγγρού, σύζυγο του Ανδρέα Συγγρού. Το 1988, η διαχείριση του Κτήματος πέρασε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών. Το Δάσος Συγγρού αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του και είναι ένα από τα ωραιότερα πάρκα και τα τελευταία φυσικά δάση της Αττικής. Είναι το μοναδικό στο Λεκανοπέδιο: μοσχοβολά ο τόπος πεύκο, αλλά υπάρχουν και άλλα δέντρα και φυτά. Αξίζει μια επίσκεψη και για την διατηρητέα έπαυλης του Ανδρέα Συγγρού, όπως επίσης και για τον -επίσης διατηρητέο- ναό του Αγίου Ανδρέα, που είναι ο μοναδικός ορθόδοξος ναός γοτθικού τύπου στην Ελλάδα.
Άλσος Στρατού (Γουδή)
Οι κάτοικοι Γουδή, Γκύζη, Ζωγράφου και όχι μόνο ξέρουν πού να βολτάρουν όταν θέλουν να ξεφύγουν λίγο από το τσιμέντο της πόλης, για αναψυχή και αθλοπαιδιές, καφέ στο χέρι και χαλάρωση. Αυτός ο κατάφυτος χώρος έκτασης 49 στρεμμάτων φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το Στρατόπεδο «Γουδή». Βρίσκεται δίπλα στο θέατρο Badminton. Από την κεντρική είσοδο ξεκινά ο κύριος διάδρομος του πάρκου που διακλαδίζεται σε επιμέρους πεζόδρομους και μονοπάτια. Το βασικό συνδετικό στοιχείο της σύνθεσης του Πάρκου Γουδή είναι η πανέμορφη υδάτινη διαδρομή με τη μορφή μικρού ποταμού που πηγάζει ως καταρράκτης από τη θέση της παιδικής χαράς και καταλήγει στο βόρειο τμήμα, στο ύψος του διατηρητέου κτιρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Αθηναίοι και Αθηναίες φωτογραφίζονται εδώ πέρα.
Στην είσοδο του Άλσους, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, υπήρχε μόνιμο υπαίθριο Μουσείο στρατιωτικού υλικού (όπλα, οχήματα, αεροπλάνα, κ.ά.), αλλά οι επισκέπτες δεν τα πρόσεξαν ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν και να αποσυρθούν σχεδόν στο σύνολό τους. Μεγάλο τμήμα του Άλσους Στρατού, πάντως, καλύπτεται από γρασιδένιες εκτάσεις για να τρέξετε, να παίξετε και να κάνετε πικ νικ. Παράλληλα, οι μεγάλοι πεζόδρομοι κατά μήκος του άλσους και η μεγάλη αναξιοποίητη επιφάνεια πίσω από την Γλυπτοθήκη προσφέρονται για απολαυστική ποδηλατάδα. Στο Ya Cafe θα πιείτε και θα φάτε κάτι ελαφρύ -τις καθημερινές, από τις 7 ως τις 9 το πρωί ο καφές προσφέρεται στο 1 μόλις ευρώ.
Άλσος Βεΐκου
Το Άλσος αυτό διαθέτει έκταση 256 στρεμμάτων καλυμμένη στο μεγαλύτερο μέρος της με πράσινο και βρίσκεται στα βόρεια των Τουρκοβουνίων. Σημαντικός πνεύμονας οξυγόνου και ιδανικός προορισμός για βόλτες για μικρούς και μεγάλους. Το όνομά του προέρχεται από τον Λάμπρο Βεΐκο, αγωνιστή του 1821. Το πάρκο διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα τένις, πίστες skateboard και υπαίθρια όργανα γυμναστικής, ενώ υπάρχουν και δύο πισίνες. Το Άλσος Βεΐκου διαθέτει επίσης θεατράκι το οποίο φιλοξενεί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού συναυλίες και παραστάσεις, ενώ απέναντι από το Άλσος βρίσκονται οι βίλες του Βεΐκου που κατοικούνται από τους συγγενείς του Λάμπρου Βεΐκου.
Πάρκο Χωροφυλακής
Μικρό, κρυμμένο και κάπως λησμονημένο αυτό το πάρκο που δημιουργήθηκε στα μέσα των 80s, αλλά πολύ όμορφο και ιδανικό για μια ανάσα μες στη βουή της πόλης. Το Άλσος της Σχολής Χωροφυλακής βρίσκεται επί της Μεσογείων, λίγο πριν φθάσουμε στη διασταύρωση με την Κατεχάκη, απέναντι από το «Ερρίκος Ντυνάν». Είναι, ουσιαστικά, ένας υπέροχος, κατάφυτος χώρος με μικρά, πλακόστρωτα δρομάκια κι ένα ιδανικό περιβάλλον για τους λάτρεις της προπόνησης, του περπατήματος και του τζόκινγκ.
Πάρκο Τρίτση
Με έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, το εντυπωσιακό Πάρκο Αντώνη Τρίτση εκτείνεται σε τρεις δήμους: του Ιλίου, των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού. Μια πραγματική όαση πρασίνου, με 1.500 ελαιόδεντρα, 1.500 φιστικιές, 1.500 πεύκα, 80 αμυγδαλιές (προσθέτουν πολύ σε ομορφιά!), 150 πλατάνια, 100 ευκάλυπτοι, 700 κυπαρίσσια και 1.000 θαμνοειδή φυτά, μεταξύ άλλων. Έτσι, θα συναντήσετε και διάφορων ειδών πουλιά, 168 από τα οποία έχουν καταγραφεί από τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και θα σας εντυπωσιάσουν σίγουρα. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι η πλήρης ονομασία του και η σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε μετά το 1992.
Το κτήμα που φιλοξενεί το Πάρκο, όμως, ξεκινάει από την περίοδο 1848-1861 και την τότε βασιλική οικογένεια στην Ελλάδα, η οποία και ενοποιεί τα πολλά κτήματα σε ένα, με σκοπό ένα πρότυπο κέντρο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Μπείτε στο Πάρκο από την είσοδο απέναντι από την διασταύρωση των οδών Χασιάς και Καπετάν Βέρα και περπατήστε κατά μήκος των τεχνητών λιμνών, έξι στον αριθμό. Οι λίμνες έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό τεχνητό υγροβιότοπο μεγάλης οικολογικής αξίας για την ύπαρξη και διατήρηση της βιοποικιλότητας στο αστικό περιβάλλον και αποτελούν σήμερα το κυρίαρχο στοιχείο του Πάρκου. Τα παιδιά θα λατρέψουν τα ψαράκια αλλά και την ορνιθοπανίδα: πάπιες, κύκνοι και δεν συμμαζεύεται. Το Πάρκο Τρίτση είναι ό,τι πρέπει για μια χορταστική, οικογενειακή βόλτα.
Εθνικός Κήπος
Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Συντάγματος και δίπλα ακριβώς από τη Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται ο Εθνικός Κήπος, προσβάσιμος από επτά εισόδους: από την κεντρική είσοδο στη Λεωφόρο Αμαλίας, από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις εισόδους στην οδό Ηρώδου Αττικού και από ακόμη δύο στην περιοχή του Ζαππείου πάρκου. O Εθνικός Κήπος, το πρώτο πάρκο που δημιουργήθηκε κατά τη νεότερη Ελλάδα και ο πρώτος κήπος της πρωτεύουσας, είναι το απόλυτο must. Έχει έκταση 158 στρεμμάτων και βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στο Ζάππειο. Ο Εθνικός Κήπος διαθέτει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκών πάρκων, ενώ βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα το ιερό άλσος του Λυκείου, που ήταν αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα.
Θαυμάστε τα πλούσια είδη δέντρων, φυτών, πολλά είδη πουλιών, λίμνες αλλά και την Παιδική Βιβλιοθήκη, το Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, το παραδοσιακό μικρό καφενείο. Θα δείτε και διάφορα αρχαιολογικά κατάλοιπα όπως το μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης και διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Τα ζωάκια και τα πτηνά του Εθνικού Κήπου είναι επίσης διάσημα, τα παιδιά (και οι ερωτευμένοι κάθε γενιάς) πάντοτε περνούν υπέροχα βολτάροντας εκεί και είναι ό,τι πιο κοντινό στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας. Ένα από τα εκπληκτικά ευρήματα του Κήπου κατά τις ανασκαφές που έγιναν τον 19ο αιώνα, είναι το ρωμαϊκό μωσαϊκό δάπεδο που ανακαλύφθηκε σε βάθος ενός μέτρου από το αίθριο μιας ρωμαϊκής έπαυλης και βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Αξιοθέατο που εντυπωσιάζει ντόπιους και ξένους επισκέπτες είναι και το περίφημο ηλιακό ρολόι που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο. Η σκιά του δείκτη, ανάλογα με τη θέση του ήλιου, δείχνει και τη σχετική ώρα. Για λίγο, ξεχνάμε την τεχνολογία και τα κινητά και αφηνόμαστε στη χαρά της φύσης και του φωτός.
Διαβάστε ακόμα:
Εναλλακτικές διαδρομές στην Αθήνα: Από τον λόφο Φιλοπάππου στο Μουσείο Μπενάκη