Στο κέντρο ακριβώς του νησιού, λες και κάποιος την τοποθέτησε εκεί με την ακρίβεια μοιρογνωμονίου, η αριστοκρατική Απολλωνία είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου ήδη από τον 19ο αιώνα, το εμπορικό κέντρο ολόκληρου του νησιού και το σημείο όπου χτυπά η καρδιά της νυχτερινής ζωής.

32

Χτισμένος πάνω σε τρεις λόφους, ο μεγαλύτερος οικισμός της Σίφνου θυμίζει αστραφτερό στολίδι, ιδίως τα βράδια όταν τα φωτάκια των μαγαζιών είναι όλα αναμμένα και τα στενά, δαιδαλώδη δρομάκια βουλιάζουν από κόσμο και ομιλίες. Εκείνη την ώρα είναι που ολόκληρη η Σίφνος μοιάζει να συγκεντρώνεται σε αυτό το όμορφο, ορεινό χωριό που έχει για μακρινό φόντο το Αιγαίο Πέλαγος και συνδέει μεταξύ τους όλες τις υπόλοιπες γωνιές του νησιού.

Στις βόλτες σας στο κέντρο της πρωτεύουσας, ίσως, ακούσετε τους ντόπιους να την αποκαλούν και Σταυρί, ωστόσο, η επίσημη ονομασία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θεό Απόλλωνα, τον οποίο οι αρχαίοι Σίφνιοι λάτρευαν με άσβεστο πάθος. Μάλιστα, στους Δελφούς υπήρχε ιερό αφιερωμένο ειδικά στον Θησαυρό των Σιφνίων, όπου οι κάτοικοι του νησιού κατέφθαναν προκειμένου να προσευχηθούν στον θεό, αφήνοντας δεκάδες πολύτιμα αντικείμενα ως ένδειξη λατρείας και ευγνωμοσύνης.

Τι θα δείτε

Το Στενό

Στην Απολλωνία είναι σχεδόν μοιραίο να αρχίσετε την πρώτη βόλτα σας από την κεντρική αρτηρία του οικισμού, γνωστή σε όλους ως «Το Στενό», ένα θαυμάσιο μέρος για να πάρετε μία καλή γεύση για την καθημερινότητα του όμορφου, κυκλαδίτικου χωριού. Πλακόστρωτα σοκάκια, πόρτες και παντζούρια βαμμένα σε αποχρώσεις παλ και πανύψηλες βουκαμβίλιες να σκαρφαλώνουν στους λευκούς τοίχους των σπιτιών. Εδώ θα βρείτε και τα πιο κομψά καταστήματα του νησιού, μπουτίκ με χειροποίητα, ασημένια κοσμήματα, αξεσουάρ και δερμάτινα είδη, αλλά και χαριτωμένα μαγαζιά φορτωμένα σουβενίρ – μη φύγετε αν δεν βάλετε στις αποσκευές σας ένα χειροποίητο κεραμικό σκεύος σήμα κατατεθέν της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στο Στενό όλα είναι αληθινά λιτά, αντανακλώντας την απλότητα και το φως των Κυκλάδων. Σε κάθε μικρό δρόμο που θα στρίψετε θα δείτε και ένα κουκλίστικο καφέ ή μπαρ, θα βρείτε και μία ινσταγκραμική γωνιά για να φωτογραφηθείτε. Κι αν έχετε κουράγιο και όρεξη για μία αληθινή πεζοπορική εξερεύνηση, απλά συνεχίστε να ανηφορίζετε πάνω στον ίδιο ακριβώς δρόμο με κατεύθυνση τον γραφικότατο Αρτεμώνα στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η διαδρομή είναι συναρπαστική μέσα από υπέροχα μονοπάτια όπου κυριαρχούν τα αρώματα της φύσης. Περπατώντας θα δείτε να ξεπροβάλουν δίπλα σας πανέμορφες αυλές, ζωγραφιστές λεπτομέρειες της νησιώτικης ζωής και τα πλούσια αμπέλια της Σίφνου. Θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 30 λεπτά μέχρι να φτάσετε στον παραδοσιακό Αρτεμώνα, το μόνο σίγουρο είναι, όμως, ότι η διαδρομή σας θα αξίζει τον κόπο.

Οι αμέτρητες εκκλησίες

Η Απολλωνία είναι γεμάτη δεκάδες όμορφες εκκλησίες και μικρά ξωκλήσια κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας, αρχιτεκτονικά στολίδια του οικισμού που δένει μοναδικά με τα υπόλοιπα κτίσματα, έτσι όπως οι γαλάζιοι τρούλοι τους ξεπροβάλουν «τσαχπίνικα» ανάμεσα σε σπίτια και πάνω από τη μεγάλη τουριστική κίνηση.

Στο κέντρο του χωριού θα δείτε την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πόλο έλξης πολλών επισκεπτών που φτάνουν στην Απολλωνία τους καλοκαιρινούς μήνες. Το εσωτερικό του ναού ξεχωρίζει για τη μεγαλοπρέπεια του και τις πολύτιμες αγιογραφίες του, ενώ στο μικρό μονοπάτι που οδηγεί προς το Άνω Πετάλι θα συναντήσετε και την ολόλευκη, πολύ μικρότερη εκκλησία της Παναγίας Ουρανοφόρας, με την πανέμορφη, πλακόστρωτη αυλή και τη χαρακτηριστική, γαλάζια αυλόπορτα. Αν φτάσετε ως το Κάτω Πετάλι, αξίζει σίγουρα να επισκεφθείτε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, χτισμένο στα μέσα του 17ου αιώνα. Εκεί λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό Σχολείο του νησιού και μεταστεγάστηκε η Σχολή του Αγίου Τάφου ως “Ελληνομουσείον” Σίφνου.

Το Λαογραφικό Μουσείο και το Ίδρυμα Πρόκου

Στη μεγαλύτερη πλατεία του χωριού, την Πλατεία Ηρώου, δύο σημαντικά αξιοθέατα της Σίφνου βρίσκονται τοποθετημένα σε απόσταση αναπνοής.

Από τη μία το λαογραφικό μουσείο, ένα ζωντανό ντοκουμέντο για την ιστορία και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας, γεμάτο καθημερινά αντικείμενα από το κυκλαδίτικο νησί μίας άλλη εποχής. Εκτός από είδη οικιακής χρήσης και παραδοσιακές φορεσιές, φιλοξενεί κεντήματα και δαντέλες, μία σπάνια συλλογή όπλων και τουφεκιών, ξυλόγλυπτα αντικείμενα και όμορφα μπαούλα, αλλά και εργαλεία που ήταν εξαιρετικά χρήσιμα σε τοπικά επαγγέλματα όπως η μελισσοκομία και η αγγειοπλαστική. Εδώ στεγάζεται και το ιστορικό αρχείο της τοπικής εφημερίδας Σίφνος, της παλαιότερης εφημερίδας όλων των Κυκλάδων.

Από την άλλη, οι λάτρεις των εικαστικών τεχνών θα βρουν εξαιρετικό ενδιαφέρον στο Ίδρυμα Πρόκου όπου όλο το καλοκαίρι στεγάζονται εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα το συναντήσετε ακολουθώντας τον δρόμο που ξεκινά μετά την πλατεία.

Ο πολυχώρος Κυκλάδων Χώρος ή Ραμπαγάς

Πασίγνωστο και εξαιρετικά δημοφιλές στέκι στην πρωτεύουσα της Σίφνου, ο Ραμπαγάς είναι ο μοναδικός πολυχώρος ολόκληρων των Κυκλάδων και ένα σημείο συνάντησης για τους τακτικούς επισκέπτες του νησιού που λατρεύουν το πρωινό που σερβίρεται στο διάσημο, ομώνυμο καφέ και, βέβαια, τα ψώνια σε κάποια από τις ολόλευκες, κομψές μπουτίκ που στεγάζονται εδώ.

Το ίδιο ισχύει και για τη γκαλερί που υπάρχει στον πολυχώρο με την ονομασία Γιομιστή Κεφαλή: εδώ θα δείτε συχνά ενδιαφέρουσες εκθέσεις Ελλήνων δημιουργούς, ενώ κατά περιόδους λειτουργεί και θερινός κινηματογράφος σε έναν από τους πιο ενημερωμένους καλλιτεχνικά χώρους που θα συναντήσετε σε ελληνικό νησί.

Πού θα φάτε

Ραμπαγάς

Μέσα στον πολυχώρο που είναι γνωστός και με την ονομασία Κυκλάδων Χώρος, λειτουργεί και το εστιατόριο Ραμπαγάς, για πολλούς το καλύτερο εστιατόριο στη Σίφνο. Πλέον η φήμη ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του νησιού και σίγουρα θα χρειαστεί να κλείσετε τραπέζι αν θέλετε να δειπνήσετε εδώ.

Εξαιρετικές οι σαλάτες με ντομάτα και μανούρι, το ταρτάρ σολομού και ο μπακαλιάρος, ενώ από κυρίως πιάτα ξεχωρίζουν το κους κους με μελάνι σουπιάς, το ψαρονέφρι καραβίδας και το ribeye. Φρέσκα ντόπια υλικά και μπόλικη φαντασία από τον σεφ Κωνσταντίνο Τσούχλαρη.

Καφενείο Δρακάκης

Δεν είναι απλώς ένα μεζεδοπωλείο. Είναι ένα πραγματικό αξιοθέατο, αφού μέσα στα χρόνια η εικόνα του μαγαζιού και μόνο έχει ταυτιστεί με την Απολλωνία όσο λίγα σημεία στο νησί.

Το καφενείο του Δρακάκη, με τη χαρακτηριστική πράσινη πόρτα και τις ξύλινες καρέκλες βρίσκεται στην ίδια ακριβώς τοποθεσία από το 1886, αποτελώντας ένα αληθινό ορόσημο για τη γαστρονομία της Σίφνου, ένα μέρος όπου δεν γίνεται να μην κάνετε στάση τουλάχιστον μία φορά.

Σήμερα, η νέα γενιά που έχει πάρει τα ηνία του καταστήματος φροντίζει να κρατά ζωντανές τις συνταγές της γιαγιάς Ελένης, που καθημερινά ετοίμαζε με τα χεράκια της τα καλύτερα μεζεδάκια και τα σέρβιρε με πολύ καλό χύμα κρασί. Χορταστικά πιάτα, καταπληκτική φάβα, φρουταλιά με πατάτες και λουκάνικά, χταποδάκι και, φυσικά, η παραδοσιακή μαντούρα της Σίφνου τηγανισμένη σαγανάκι. Εδώ θα πιείτε υπέροχο ελληνικό καφέ, αλλά και πολλά σπιτικά ροφήματα, όπως λεμονάδες ή βυσσινάδες ακριβώς με τον τρόπο που τα έφτιαχνε και η κυρία Ελένη πάνω από 100 χρόνια πριν.

Δριμόνι

Στην καρδιά της Απολλωνίας, με μία φανταστική θέα στο χωριό, το εστιατόριο Δριμόνι είναι το δημιουργικό καταφύγιο του σεφ Γιώργου Πατριάρχη που αποφάσισε το 2013 τον δικό του χώρο στο νησί.

Το Δριμόνι είναι μία αληθινά οικογενειακή υπόθεση, αφού στην κουζίνα βοηθάει και η μητέρα του Γιώργου, ενώ τα γλυκά έχει αναλάβει ο ζαχαροπλάστης αδελφός του. Το ριζότο με το παραδοσιακό μαστέλο Σίφνου είναι πεντανόστιμο, όπως και το κοτόπουλο γεμιστό με ζαμπόν και τυρί και το κοντοσούβλι κοτόπουλο. Φυσικά δεν γίνεται να φύγετε δίχως να πάρετε μία γεύση από την παραδοσιακή μελόπιτα, ένα από τα γλυκά σήμα κατατεθέν της Σίφνου. Τη φτιάχνουν μοναδικά.

Διαβάστε ακόμα:

Σίφνος: Η αποθέωση της ανεμελιάς και της πληρότητας σε ένα νησί που τα έχει όλα

Κάστρο Σίφνου: Ένας οικισμός αληθινό ταξίδι στο χρόνο

Αρτεμώνας Σίφνου: H αποθέωση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής