«Πάμε στη Βοϊδοκοιλιά σήμερα;». Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουν στην παρέα τους σχεδόν όλοι όσοι έρχονται στη Μεσσηνία και επισκέπτονται την περιοχή της Γιάλοβας και του Ρωμανού.
Πράγματι, η βραβευμένη παραλία είναι ένα αληθινό αξιοθέατο. Αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για να την απολαύσεις, πρέπει να πιάσεις θέση πολύ νωρίς το πρωί, γιατί, σταδιακά, σε απόσταση αναπνοής πάνω στην άμμο, θα βρεθούν εκεί και δεκάδες άλλοι. Άλλωστε τα γαλαζοπράσινα νερά της, το σχήμα της –που μοιάζει σαν να χαράχτηκε με διαβήτη– και οι χαρακτηρισμοί που τη συνοδεύουν ως μία από τις πιο ινσταγκραμικές και εξωτικές παραλίες της Ελλάδας, προσελκύουν εδώ τους πάντες.
Το όνομα, ωστόσο, την αδικεί. Κατά μία εκδοχή βαφτίστηκε από μια αρχαία επιγραφή, η οποία την αναφέρει ως «βούβοτα» (Βοϊδοκοιλιά). Σύμφωνα με άλλη, η ονομασία της παραπέμπει στη Βουφράδα του Ομήρου (εκεί, δηλαδή, όπου ζουν τα βόδια).
Αν τη δεις από ψηλά, είναι αλήθεια ότι η παραλία μοιάζει χαραγμένη από κάποιο γιγάντιο χέρι με διαβήτη, καθώς πλησιάζει τις 300 μοίρες. Οι υπόλοιπες 60 αφορούν την είσοδο του Ιονίου Πελάγους στον αβαθή της κολπίσκο, με τους δύο ολόιδιους βράχους ένθεν και ένθεν του ανοίγματος να προκαλούν θαυμασμό για τις –σε απόλυτη αντιστοιχία– γεωλογικές συνθήκες της διαμόρφωσής τους.
Πάνω από τον όρμο, εντωμεταξύ, δεσπόζει η απόκρημνη πλευρά του υψώματος του Παλαιόκαστρου, με τα μισογκρεμισμένα τείχη.
Ανάβαση στο Παλαιόκαστρο
Από την κορυφή του ερειπωμένου κάστρου, το οποίο διατηρεί τη μορφή που είχε κατά τον 16ο αιώνα, μπορεί κανείς να ατενίσει όλη την περιοχή: το Ιόνιο, τη Βοϊδοκοιλιά, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, τον Κόλπο του Ναυαρίνου με την Πύλο, τη Σφακτηρία και το νησάκι Τσιχλί Μπαμπά. Γι’ αυτό και η ανάβαση ως εκεί –απαραιτήτως νωρίς το πρωί, γιατί ο καλοκαιρινός ήλιος καίει αλύπητα– αξίζει τον κόπο.
Το κάστρο αυτό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλα τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής, μέχρι που εγκαταλείφθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον σταυροφόρο Νικόλαο Β’ ντε Σαιντ Ομέρ– γαλλικής καταγωγής άρχοντα της Θήβας– επάνω στα ερείπια αρχαίας οχύρωσης. Η κατασκευή του συνεχίστηκε από Ενετούς μηχανικούς τον 15ο αιώνα, για να ολοκληρωθεί τελικά από τους Οθωμανούς.
Αυτοί, μετά την ήττα τους στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1573), άρχισαν να κατασκευάζουν το Νιόκαστρο στην άλλη πλευρά του κόλπου, με στόχο τον έλεγχο της νότιας εισόδου του. Από τότε και μετά, το επιβλητικό κάστρο έχασε την σημασία του και ονομάστηκε Παλαιόκαστρο (ή Παλιόκαστρο).
Κάτω από τα τείχη, επίσης, βρίσκεται η λεγόμενη «Σπηλιά του Νέστορος», η οποία θεωρείται ότι επικοινωνούσε με το φρούριο. Την αναφέρει και ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας, ενώ εξερευνήθηκε και το 1874 από τον Ερρίκο Σλήμαν. Σε πολύ κοντινές αποστάσεις, επίσης, εντοπίζονται η μεγάλη παραλία του Ρωμανού και το Πετροχώρι. Προς τα βόρεια, πάλι, είναι το φημισμένο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος, προς τα νότια η Πύλος και στη συνέχεια η Μεθώνη με το Νιόκαστρο και η Φοινικούντα, με τις μεγάλες, οργανωμένες παραλίες. Οι φυσιολάτρες, τέλος, θα ανακαλύψουν (σε μικρή απόσταση) το φαράγγι της Στενωσιάς με το ποτάμι του, το οποίο καταλήγει στον καταρράκτη Καλαμάρη.
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και η παρατήρηση πουλιών
Όσοι είναι λάτρεις της παρατήρησης πουλιών (bird watching) έρχονται στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας τις κατάλληλες εποχές, μαζί με τον εξοπλισμό τους, προετοιμασμένοι να περιμένουν ώρες στα παρατηρητήρια ή σε άλλα σημεία του υγρότοπου, μέχρι τα πουλιά να τους κάνουν τη χάρη και να εμφανιστούν.
Τα οικοσυστήματα της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, η παραλία του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς, ο Κόλπος του Ναυαρίνου και το νησί της Σφακτηρίας αποτελούν ένα ενιαίο σύμπλεγμα βιοτόπων, ιδιαίτερα σημαντικών για την Ελλάδα, το οποίο έχει περιληφθεί και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ο νοτιότερος, διεθνούς σημασίας, υγρότοπος των Βαλκανίων και έχει χαρακτηριστεί ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» (ΖΕΠ). Είναι, επίσης, από τις λίγες «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά» (ΣΠΠ) κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της χώρας μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στη Γιάλοβα έχουν καταγραφεί 271 είδη πουλιών, από τα οποία τα 81 έχουν αναγνωρισθεί ως απειλούμενα στην Ευρώπη –και 4 ανάμεσά τους απειλούνται παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διάφοροι ερωδιοί, οι σπάνιοι βουνοσφυριχτές και θαλασσολιμόζες, οι λευκοτσικνιάδες και αργυροτσικνιάδες, τα φλαμίνγκο, οι κορμοράνοι, οι ψαραετοί, οι μικροτσικνιάδες και οι μαυρολαίμηδες.
Η χλωρίδα της Γιάλοβας αποτελείται από ενδημικά και σπάνια φυτά, ενώ στην κατηγορία της πανίδας έχουν καταγραφεί 34 είδη ερπετών, 28 είδη θηλαστικών και 16 είδη ψαριών. Μάλιστα, η Γιάλοβα είναι το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου επιβιώνει και αναπαράγεται ο αφρικανικός χαμαιλέοντας (Chameleo africanus).
Τέλος, αξίζει να περπατήσετε και στο λεγόμενο «Μονοπάτι της Φύσης», το οποίο εκτείνεται περιμετρικά της λιμνοθάλασσας, ώστε να γνωρίσετε τους διαφορετικούς οικότοπους αυτής της ιδιαίτερης περιοχής.
Μπάνιο στη Χρυσή Ακτή
Τη λένε και Διβάρι ή Ντιβάρι και είναι μια μεγάλη σε μήκος ακτή με άμμο, αρμυρίκια και πρασινογάλανα νερά. Στην βόρεια πλευρά της βρίσκεται ο προαναφερόμενος υγρότοπος της λιμνοθάλασσας, ενώ η δυτική καταλήγει σε ένα στενό άνοιγμα, όπου σχεδόν ακουμπά τη Σφακτηρία. Αυτό το σημείο είναι και το δεύτερο άνοιγμα του Κόλπου του Ναυαρίνου προς το Ιόνιο, το οποίο δεν χρησιμοποιείται ωστόσο από πλοία, λόγω του μικρού του βάθους.
Τα νερά στο Διβάρι είναι πολύ ρηχά και θέλει περπάτημα για να φτάσετε στα βαθιά. Είναι, όμως, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Κολυμπώντας, λοιπόν, θα απολαύσετε μοναδική θέα σε όλον τον κόλπο, ενώ μπορείτε να περάσετε και στη Σφακτηρία, όπου υπάρχει μια μικρή, ειδυλλιακή παραλία.
Η είσοδος προς την ακτογραμμή γίνεται από διάφορα σημεία, όπου θα δείτε και χώρους για να παρκάρετε το όχημά σας. Μια άλλη επιλογή για να έρθετε στο Διβάρι είναι με το καραβάκι που κάνει τουρ στον Κόλπο του Ναυαρίνου, τον οποίο ολοκληρώνει αφήνοντάς σας εδώ, για μια δροσιστική βουτιά.
Στην ανατολική πλευρά, τέλος, προς τη Γιάλοβα, λειτουργεί το beach bar «Lagoon», με μοντέρνο μίνιμαλ ντιζάιν, day beds, ξαπλώστρες, ψάθινες ομπρέλες και μπαρ. Στο πλάι του υπάρχουν και υποδομές για θαλάσσια σπορ.
Το «W» του Costa Navarino: Ωδή στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και στο ντιζάιν
Γράφοντας για το «W» του φημισμένου ξενοδοχείου Costa Navarino δεν του κάνω διαφήμιση. Φιλοξενήθηκα, ξεναγήθηκα, το έζησα κι διαμόρφωσα προσωπική γνώμη. Και θεωρώ, έτσι, ότι αξίζει κάθε έπαινο σχετικά με τη βιοκλιματική του αρχιτεκτονική, το εξαιρετικό του ντιζάιν και τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει.
Το «W» είναι μια συνέχεια των επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ, που γίνονται σε όλη την περιοχή, με πρωτοστάτη, φυσικά, το «Navarino Dunes» στον Ρωμανό. Η ανάπτυξη στη Γιάλοβα περιλαμβάνει τη λειτουργία του «W Costa Navarino», της «Navarino Agora», του «Mandarin Oriental» (το οποίο άνοιξε στις 15 Αυγούστου), αλλά και του γηπέδου γκολφ «The Bay Course».
Όπως εύκολα καταλαβαίνει όποιος περιηγηθεί έστω και για λίγο στην περιοχή, αυτές οι επενδύσεις άλλαξαν και αναβάθμισαν το τουριστικό προϊόν της Γιάλοβας, συμπαρασύροντας και τους ντόπιους επιχειρηματίες, ώστε να ακολουθήσουν με τον δικό τους τρόπο. Άλλωστε τα συγκεκριμένα, πολυτελή resorts δεν επιδιώκουν να κρατήσουν τους πελάτες μέσα στις εγκαταστάσεις τους και μόνο. Αντίθετα, προτρέπουν τους φιλοξενούμενους να γνωρίσουν τα εστιατόρια της Γιάλοβας και τα γύρω αξιοθέατα –κάτι που αποτελούσε εξαρχής επιδίωξη και υπόσχεση του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.
Το πολυτελές ξενοδοχείο είναι το πρώτο της W Hotels στην Ελλάδα, και μέλος του χαρτοφυλακίου Marriott Bonvoy. Άνοιξε το 2022 και δέχεται μόνο ενήλικες και έφηβους πάνω από 12 χρονών. Η ατμόσφαιρά του είναι χαλαρή, νεανική, multiethnic και boho. Τα events και τα happenings αποτελούν μέρος του συνολικού concept.
Με τα λόγια των ιθυνόντων του, «αποτελεί ένα μέρος για επισκέπτες που τους χαρακτηρίζει το ελεύθερο πνεύμα, η διάθεση για αμφισβήτηση και εξερεύνηση και η ανάδειξη των προσωπικών τους χαρακτηριστικών και επιλογών». Ήδη από τη στιγμή που φθάνεις στην είσοδο, ας πούμε, εντυπωσιάζεσαι από το σύμβολο-τοτέμ «W». Όπως θα μας πουν, έχει δημιουργηθεί από σκαριά παλιών ψαροκάικων, αποτείνοντας φόρο τιμής στην ελληνική ναυτοσύνη.
Το «W» περιλαμβάνει 246 βίλες, σουίτες και δωμάτια, beach club, spa, εστιατόρια. Τα χαμηλά, βιοκλιματικά κτήρια και οι πετρόκτιστοι «πύργοι» απλώνονται κατά μήκος της παραλίας της Γιάλοβας, ενώ το στοιχείο του νερού, με αποκορύφωμα την infinity πισίνα, κυριαρχεί παντού –όπως συμβαίνει και στο «Navarino Dunes». Τα κτήρια είναι φτιαγμένα με τοπικά υλικά όπως η πέτρα, το ξύλο, τα καλάμια. Όλες δε οι ταράτσες είναι καταπράσινες και από εκεί ξεκινούν τεντωμένα συρματόσχοινα, τα οποία κατεβαίνουν τυλιγμένα με αναρριχητικά φυτά. Παράλληλα, ενδημικά δέντρα και βότανα μεγαλώνουν με φροντίδα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
Κάθε τι που βλέπεις γύρω σου στο «W» διαθέτει αξιοθαύμαστα μοντέρνο σχεδιασμό, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Η σύγχρονη τέχνη έχει επίσης έντονη παρουσία στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους. Όπως διάβασα, τη δημιουργία και επιμέλειά τους έχει αναλάβει ο εικαστικός Poka-Yio, σε συνεργασία με μία ομάδα ανερχόμενων καλλιτεχνών. Τα γραφεία Τομπάζη και K-Studio, πάλι, σχεδίασαν το beach club «Parelía» και την «Platía», μία σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής πλατείας μεσσηνιακού χωριού, προσφέροντας πρωινό, καφέ και δείπνο σε τέσσερις χώρους, με τη λογική «grab ‘n go». Την εσωτερική διακόσμηση του εστιατορίου-μπαρ «Between», τέλος, υπογράφει το γραφείο Interior Design Laboratorium.
Στην οργανωμένη παραλία ξεχωρίζει ο μακρύς μόλος, μια φυγή προς το νερό: φωτισμένος το βράδυ, μοιάζει με πασαρέλα. Χαμηλοί καναπέδες, ξύλινα τραπέζια και μαξιλάρες κάνουν χαλαρή την ατμόσφαιρα, θυμίζοντας διακοπές σε νησί, ενώ ambient μουσικές από τους DJs ακούγονται δυνατά και συνοδεύουν τις εξαιρετικές γεύσεις του «Parelía», σε ένα σκηνικό με αρχιτεκτονικά στοιχεία εμπνευσμένα από τη Μάνη.
Το ολοκαίνουργιο «Agora» και οι πολιτιστικές δράσεις Αυγούστου-Οκτωβρίου
Το «Navarino Agora» λειτουργεί από την 1η Ιουλίου και είναι ο νέος διαδραστικός, πολυπολιτισμικός χώρος της Costa Navarino στην περιοχή Navarino Bay. Είναι ανοιχτός για όλους και ουσιαστικά αποτελεί έναν μικρόκοσμο εμπειριών γύρω από μια προκυμαία. Περιλαμβάνει θερινό σινεμά και 20 καταστήματα (κάθε είδους), μαζί με υπηρεσίες ομορφιάς, ταξιδιών και πωλητηρίων μουσείου. Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, επίσης, οργανώθηκαν πολιτιστικές δράσεις: μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης και βιβλίου κ.ά.
Τον Σεπτέμβριο (από σήμερα 1/9), χάρη στη στρατηγική συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, φοιτητές και νέοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα δημιουργήματά τους κατά τη διάρκεια του Art Market. Μέσα στο φθινόπωρο τέλος, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Μεσσηνιακό Φεστιβάλ Οίνου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
Άλλες προτάσεις διαμονής
Σε όλη την περιοχή της Γιάλοβας υπάρχουν ευκαιρίες για να νοικιάσετε ιδιωτικές βίλες, τις οποίες θα βρείτε στις σχετικές πλατφόρμες. Μερικές προτάσεις διαμονής:
«Ημαθόεσσα»
Περιλαμβάνει 4 κατοικίες, με 24 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα (family και superior). Υπάρχει πισίνα ενηλίκων, παιδική, καθώς και τζακούζι.
Τηλέφωνο: 27230-22000
Ιστοσελίδα: https://www.imathoessa.gr
«Zoe Seaside Resort»
Ανακαινισμένη μονάδα μέσα στη Γιάλοβα, με beach bar και εστιατόριο κάτω από τα πλατάνια. Διαθέτει δωμάτια και εξοπλισμένα στούντιο με ωραία θέα, καθώς και πισίνα.
Τηλέφωνο: 27230-22025
Ιστοσελίδα: https://zoeresort.com
«Panorama Gialovas Studios»
Πέτρινα, εξοπλισμένα σπίτια, ιδανικά για οικογένειες και ζευγάρια, με κήπους και πισίνα.
Τηλέφωνο: 697 701 5714
Ιστοσελίδα: www.panoramagialovas.gr
«Kosyforema Villas»
Βίλες με ωραίο ντιζάιν και εξοπλισμό σαν του σπιτιού σας. Κάθε μία έχει και την πισίνα της.
Τηλέφωνο: 27230-23315
Ιστοσελίδα: https://kosyforema.gr
Γεύσεις από τη Γιάλοβα
Τη Γιάλοβα αξίζει να τη γνωρίσεις όχι μόνο γιατί είναι πολύ όμορφη, αλλά και γιατί έχει γίνει γαστρονομικός προορισμός. Γεγονός στο οποίο συνεπικουρούν τα εστιατόρια του «W Costa Navarino» και του «Navarino Hills», καθώς κι εκείνα που μόλις άνοιξαν στο «Agora». Περιηγούμαστε, λοιπόν, δοκιμάζουμε συνταγές, συζητάμε με τους σεφ και σας παρουσιάζουμε τις επιλογές μας.
Το τουριστικό πλοίο «Proti Cruises» του Γιάννη Τεριζάκη δένει στον μικρό μόλο της Γιάλοβας, έχοντας ολοκληρώσει την απογευματινή εκδρομή στον Κόλπο του Ναυαρίνου. Λίγο πιο εκεί, πιτσιρίκια παίζουν σύρριζα στο νερό, γεμίζοντας ρούχα και παπούτσια με άμμο. Ηλικιωμένες κυρίες κάνουν τη βραδινή τους έξοδο –και συνάμα τη μικρή τους διατροφική «αμαρτία», τρώγοντας ζουμερά club σάντουιτς και πίτσα. Μια οικογένεια δίπλα μου προσπαθεί να μάθει στο μικρό της πώς να τρώει παγωτό χωρίς να λερωθεί, πράγμα αδύνατον. Παρέες νεαρών κοριτσιών με κολλητά σορτσάκια βαδίζουν με βιάση προς το μπαρ στο τέλος του πεζόδρομου. Ντόπια, νεαρά αγόρια τις κοιτάζουν με μια μικρή δόση ζήλειας, καθώς σερβίρουν στα μαγαζιά με τη χαρακτηριστική αδεξιότητα και δειλή ευγένεια του πρωτόπειρου.
Μόλις πέσει η ζέστη, στον πεζόδρομο της Γιάλοβας στήνεται ένα μικρό καλοκαιρινό μονόπρακτο. Με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, μέχρι να πάει Οκτώβριος. Πέτρινα χαμηλά κτήρια, το ένα δίπλα στο άλλο, φιλοξενούν εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ-μπαρ και κλαμπάκια. Με τα τραπέζια τους πλάι στην παραλία, υποδέχονται τον κόσμο με χαμόγελο, σε ένα σκηνικό που θυμίζει στεριανό νησί κι έχει γίνει προορισμός φαγητού και διασκέδασης. Μάλιστα, πλέον έρχονται εδώ από όλα τα γύρω μέρη της Μεσσηνίας, ακόμα και από την Καλαμάτα.
Οι υποδομές της μικρής Γιάλοβας είναι δυσανάλογα πολυτελείς και ως προορισμός γίνεται διεθνούς φήμης χρόνο με τον χρόνο, χάρη στο λουξ «W Costa Navarino» με τη μεγάλη, οργανωμένη παραλία, τα δύο γήπεδα γκολφ που αναφέρθηκαν και πιο πάνω και το ολοκαίνουριο «Agora». Έτσι, διάφοροι αλλοδαποί που έχουν αγοράσει σπίτια στην περιοχή –μεταξύ αυτών λάτρεις του γκολφ– έρχονται και μένουν εδώ από το φθινόπωρο και μετά, βοηθώντας την περιοχή να διατηρήσει τη ζωντάνιά της και εκτός της καλοκαιρινής σεζόν.
Το «Anama» του Χρύσανθου Καραμολέγκου
Ο κορυφαίος σεφ έχει γράψει τη δική του ιστορία στον τομέα της γαστρονομίας με τη «Ντομάτα» στη Σαντορίνη, το «Αριστερά-Δεξιά», το «Απλά» και την έτερη «Ντομάτα», στο Sani της Χαλκιδικής. Μετά τη λήξη της συνεργασίας του με το Costa Navarino άνοιξε το «Anama», μαζί με τη συνεταίρο και στενή του συνεργάτιδα Γεωργία Παπαϊωάννου, στο τέρμα του πεζόδρομου της Γιάλοβας. Σε ένα κτήριο με βιομηχανική αύρα και ιστορία, το όνομα του οποίου παραπέμπει στο κρασί της θείας κοινωνίας, το άναμα.
«Μετά από 4 χρόνια στο Costa Navarino έκλεισε ο κύκλος της συνεργασίας και σκεφτόμουν να φύγω, να πάω στην Αθήνα ή στο νησί μου, τη Σαντορίνη. Αλλά, καθώς περνούσα από εδώ, σταμάτησα μια φορά και είδα αυτόν τον χώρο, το παλιό οινοποιείο του Συνεταιρισμού Κορινθιακής Σταφίδας. Μου άρεσε πάρα πολύ. Έτσι, αποφασίσαμε μαζί με τη Γεωργία να το κάνουμε εστιατόριο, αφήνοντάς το, όσο γινόταν, όπως ήταν παλιά», λέει ο Χρύσανθος Καραμολέγκος.
Καθώς μας ξεναγεί, βλέπουμε όντως τον πίσω χώρο του παλιού εργοστασίου με τα μηχανήματα και τις μεγάλες γυάλες. Κάποια αντικείμενα έχουν μεταποιηθεί, όπως για παράδειγμα οι σίτες όπου ξεχώριζαν τα τσάμπουρα από τα σταφύλια, που έγιναν φωτιστικά. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο σεφ να μαγειρεύει στη μεγάλη, ανοιχτή κουζίνα, στο λιτό και εξαιρετικού σχεδιασμού εσωτερικό, το οποίο χρησιμοποιούν τους χειμώνες. «Στη Μεσσηνία υπάρχουν πολλά υλικά. Οι ντομάτες, τα πεπόνια, τα βρώσιμα φύκια που βγαίνουν πάνω στα βράχια –και είναι καταπληκτικά. Έχουν καλά χοιρινά και άλλα κρέατα. Όπως κάτι μοσχαράκια που τα λένε κατσικογέλαδα, γιατί είναι κοντά, και γίνονται πολύ ωραία μαγειρευτά».
Αν πρέπει να βάλεις μια ταμπέλα στο μενού θα πεις «ελληνική δημιουργική κουζίνα». Ωστόσο ο Χρύσανθος είναι απρόβλεπτος και τα πιάτα ημέρας αλλάζουν συχνά, ανάλογα με τη διάθεσή του. «Υπάρχει ένα βασικό μενού, μα βαριέμαι συνέχεια το ίδιο. Με πιάνει η μούρλα, μπαίνω στην κουζίνα και το αλλάζω. Με το μαγείρεμα ψυχοθεραπεία κάνω. Τα σώψυχά μου βγάζω», λέει.
Όπως και άλλοι σεφ με παρόμοια ιστορία, έτσι κι εκείνος συνοψίζει τώρα μια μεγάλη πορεία ζωής και δουλειάς σε μια φιλοσοφία που έχει στο κέντρο της την απλότητα. «Θεωρώ, πλέον, ότι ένα πιάτο πρέπει να φτιάχνεται με πολύ λίγα και καλά υλικά. Και για να καταλήξεις στο πολύ απλό, χρειάζεται μεγάλη εμπειρία. Πρέπει να φας σφαλιάρες από τον κόσμο και από τη ζωή, για να επιστρέψεις στην απλότητα. Αντίστοιχα, πιστεύω ότι και ο έπαινος αρκεί να είναι αντίστοιχος –για παράδειγμα, μου αρέσει πολύ όταν έρχονται και μου λένε, χωρίς περισπούδαστες αναλύσεις, ότι το φαγητό μου ήταν νόστιμο. Αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά».
Αφήνοντάς τον να πίνει τον απογευματινό του καφέ, θα ρωτήσω τη Γεωργία σχετικά με τη λίστα κρασιών, η οποία περιλαμβάνει περίπου 60 ετικέτες. «Το μενού του Χρύσανθου δεν είναι παραδοσιακό, όμως αποπνέει μια ελληνικότητα. Αυτό είναι το βασικό του θέμα. Χρησιμοποιεί πολλά μυρωδικά, χωρίς βαριές σάλτσες. Σε μια τέτοια βάση, λοιπόν, επιλέξαμε να έχουμε κρασιά μόνο από τον ελληνικό αμπελώνα, με έμφαση στην Πελοπόννησο –και κάποια από την υπόλοιπη Ελλάδα. Προσωπικά μου αρέσουν πιο πολύ τα μονοποικιλιακά κρασιά και προωθούμε πάντα ελληνικές ποικιλίες στους ξένους που έρχονται, για να τις μάθουν».
Από τις εξαιρετικές γεύσεις που με προσκάλεσαν να δοκιμάσω το βράδυ, δεν υπήρξαν πιάτα που δεν θα τα πρότεινα. Η ευγενέστατη Γεωργία σέρβιρε προσωπικά ένα πλήρες μενού, το οποίο περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ceviche φρέσκιας τσιπούρας, κεμπάπ γαρίδας στη σχάρα, σαρδέλες tempura, pasta με φρέσκο καβούρι, βούτυρο λεμονιού, δυόσμο και τσίλι, φιλέτο κοτόπουλου σχάρας μαριναρισμένο σε θυμάρι με σάλτσα από βάλσαμο λεμονιού, κολοκυθάκια και σπαράγγια. Ως εξέχων pastry chef, τώρα, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος δεν θα μπορούσε παρά να με ευφράνει με τα γλυκά του: πάβλοβα, μιλφέιγ με αλατισμένη καραμέλα, τάρτα λεμονιού.
Ένα φιλί στο μάγουλο και η φράση που αγαπάει: «πολύ νόστιμο το φαγητό σου σεφ», ήταν το ταπεινό ευχαριστώ μου για τη σπουδαία αυτή γαστρονομική εμπειρία, με φόντο τον Κόλπο του Ναυαρίνου, τον έναστρο ουρανό και τις ανθισμένες γλάστρες του «Anama».
Τηλέφωνο: 698 225 7869
Ιστοσελίδα: https://anamarestaurant.gr
Στο «Carne», με το μενού που υπογράφει ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος
Ένας νεαρός, έμπειρος σεφ, ο Νικήτας Μπατσικούρας, υλοποιεί για δεύτερη χρονιά το μενού που δημιούργησε για το «Carne» ο ταλαντούχος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, με καταγωγή από τη Μεσσηνία. Μάλιστα, η γνωριμία τους έγινε στη γνωστή τηλεοπτική εκπομπή Μaster Chef. «Το μενού του Αλέξανδρου έχει ως βάση την ελληνική κουζίνα με υψηλή ποιότητα υλικών, πολλά από τα οποία είναι τοπικά», μας λέει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Αργύρης Μακρής. Συμπληρώνοντας ότι «ως κύρια βάση είναι το κρέας, αλλά υπάρχουν και κάποιες επιλογές σε ψάρι και θαλασσινά ή πιάτα βίγκαν».
Κάτω από τις χαρακτηριστικές ομπρέλες του «Carne», λοιπόν, που μοιάζουν σαν δαντελωτές, τα πιάτα θα παρελάσουν ένα-ένα για φωτογράφηση: ελληνική σαλάτα, ταρτάρ γιαουρτλού, cheviche λαβράκι α λα σπετσιώτα, νιόκι με σάλτσα από το ίδιο το αρνί, κριθαράκι με γαρίδες και chorizo Δράμας και από γλυκά τάρτα λεμόνι, σοκολατόπιτα, τσουρέκι σιροπιαστό με κρέμα τσουρέκι και παγωτό φιστίκι: ένα signature πιάτο του σεφ. Θα τα δοκιμάσουμε αμέσως μετά και θα τα απολαύσουμε όλα.
«Το μενού μας δεν είναι μεγάλο», λέει ο Νικήτας, «έχει οκτώ ορεκτικά, τρεις σαλάτες, έξι κυρίως πιάτα και τρία γλυκά. Κάνουμε τέσσερις κοπές κρεάτων υψηλής ποιότητας. Τα συνοδεύει μια λίστα από 89 ετικέτες κρασιών, από τα οποία το 95% προέρχεται από τον ελληνικό αμπελώνα. Υπάρχουν και κάποια γαλλικά και ιταλικά κρασιά».
Κάποια χρόνια πριν, εντωμεταξύ, ξεκίνησε η τάση για την επαναφορά παλιών συνταγών της Μεσσηνίας. Κατά πόσο την έχουν ακολουθήσει; «Έχουμε πιάτα βασισμένα σε παλιές συνταγές, όπως το κοτόπουλο με χυλοπιτάκια ή το αρνί με το αμπελόφυλλο, που το μαγειρεύουμε για 12 ώρες. Είναι ευκαιρία να τις δοκιμάσει ο κόσμος. Μάλιστα, πολλοί, ακόμη και από την τοπική κοινωνία, δεν τις γνωρίζουν. Απλά εμείς τους δίνουμε μια πιο σύγχρονη εκδοχή», απαντάει ο Νικήτας.
Τηλέφωνο: 27230-23617
Ιστοσελίδα: https://carnerestaurant.gr
Ηλιοβασίλεμα με δείπνο στο «Parelía» του W Costa Navarino
Πολύ κοντά στον πεζόδρομο της Γιάλοβας, όπως ειπώθηκε και πιο πριν, απλώνει τα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής κτήριά του το «W Costa Navarino». Είναι το πρώτο ξενοδοχείο της W Hotels στην Ελλάδα, μέλος του χαρτοφυλακίου Marriott Bonvoy και άνοιξε το καλοκαίρι του 2022 στο Navarino Bay, περιοχή ανάπτυξης της «Costa Navarino».
Εδώ δίνουν ραντεβού η παράδοση με τον μοντερνισμό. Όπως κι εμείς δίνουμε ραντεβού, στην αμμώδη παραλία, με τον μακρύ μόλο, ο οποίος φωτίζεται υποβλητικά –και με τους DJs που παίζουν δυνατά ambient μουσική, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Στο beach club «Parelía», εντωμεταξύ, την παράσταση κλέβει το ηλιοβασίλεμα, που εκτυλίσσεται με 360 μοιρών θέα στον Κόλπο του Ναυαρίνου.
Το όνομά του προέρχεται από τη μίξη δύο λέξεων: της παρέας και της παραλίας. Τρώγοντας ή πίνοντας κοκτέιλ εδώ, μαζί με τις εκλεκτές γεύσεις θαυμάζεις παράλληλα την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού χώρου, που υπογράφουν τα γραφεία Τομπάζη και K-Studio.
Ο executive chef Δημήτρης Καράμπαμπας θα μας παρουσιάσει το μενού που θα δοκιμάσουμε και δημιουργήθηκε με βάση τη σύγχρονη ελληνική και ευρύτερα μεσογειακή κουζίνα. Μεταξύ των πιάτων, θεϊκό ταρτάρ με γαρίδες, χταπόδι στη σχάρα, σαλάτα ροβίτσα με καπνιστό χέλι, καρπάτσιο ψαριού ημέρας, ζυμαρικά με γαρίδες, αλλά και τη δική του εκδοχή στο φρικασέ, την οποία και θα παραγγείλω. Το δείπνο θα κλείσει με ένα εύγευστο τιραμισού.
Τηλέφωνο: 27230-97000
Μπορείτε να δειπνήσετε εδώ με κράτηση, ακόμη κι αν δεν είστε πελάτης του ξενοδοχείου.
Ιστοσελίδα: https://www.costanavarino.com/w-costa-navarino/
Γεύσεις από έναν σεφ με αστέρια Michelin
Το επόμενο βράδυ, με αεροπλανική θέα στον Κόλπο του Ναυαρίνου αλλά και στο ένα από τα δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών του «Navarino Hills», που γαληνεύει το τοπίο, θα δοκιμάσουμε τις γεύσεις του Ολλανδού consultant chef Léon Griffioen.
Ο σεφ ζει στην Ισπανία για περισσότερα από 20 χρόνια και, μαζί με τη σύζυγό του Paqui Marquez, έχει ανοίξει δύο εστιατόρια στο Κάντιθ: το «Gastronomic Codigo de Barra», για το μενού του οποίου πήρε αστέρι Michelin τον Νοέμβριο του 2022, και το «Contraseña», για το οποίο κερδίζει Michelin Bib Gourmand για τρία συνεχόμενα χρόνια, από το 2021.
Το «Piqantro» του Hills Clubhouse, τώρα, είναι ένα μοντέρνο εστιατόριο που συνδυάζει την κλασική ισπανική κουζίνα με τις σύγχρονες τεχνικές. Βασιζόμενο σε παραδοσιακές συνταγές, το μενού προσφέρει μια ποικιλία από γεύσεις φτιαγμένες με εξαιρετικής ποιότητας μεσσηνιακά προϊόντα.
Οι επισκέπτες του νέου εστιατορίου μπορούν λοιπόν να απολαύσουν ισπανικό brunch ευρωπαϊκού στιλ, με Montaditos και αυγά, κλασικά ισπανικά πιάτα για το μεσημέρι και, για βράδυ, μια σειρά από πιάτα σε στιλ τάπας. Ο πληθωρικός σεφ, εντωμεταξύ, μας συστήνεται με μια σειρά από γεύσεις: chorizo μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί, αβοκάντο με καπνιστή πέστροφα και σέρι dressing, σαλάτα ντομάτας με φιλέτο τόνου και φρέσκο τυρί, καθώς και με μια χορταστική παέγια με θαλασσινά.
Τηλέφωνο: 27230-93120
Το εστιατόριο δέχεται πελάτες όλη την ημέρα, με κράτηση.
Ιστοσελίδα: https://www.morecravings.com/en/venues/piqantro
Διαβάστε ακόμα:
Αποστολή στη Μεθώνη –Βουτιές με θέα σε ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας
Γιάλοβα: Η Χρυσή Ακτή, οι ελαιώνες, ένας σπάνιος υγρότοπος –και παραδίπλα η φημισμένη Βοϊδοκοιλιά
Long weekend στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας – Ένας μίνι παράδεισος με θέα το Ιόνιο