Λόγω της γειτνίασής της με την Αττική, η Εύβοια υπήρξε από παλιά αγαπημένος τόπος παραθερισμού των Αθηναίων. Οι οποίοι εξοικειώθηκαν έτσι όχι μόνο με την πρωτεύουσα Χαλκίδα, μα και με τις υπόλοιπες σημαίνουσες πόλεις του νησιού.
Ανάμεσα στις πιο γνωστές από αυτές συγκαταλέγεται βέβαια και η Ερέτρια. Η οποία υπήρξε ισχυρή πόλη-κράτος κατά την Αρχαϊκή Εποχή της αρχαίας Ελλάδας (6ος αιώνας π.Χ., πριν τα Κλασικά χρόνια) και επιζεί στις μέρες μας ως παραλιακή κωμόπολη που πρωταγωνιστεί στο τοπίο της κεντρικής Εύβοιας, όντας σε απόσταση μόλις 21 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα, απέναντι από τις βόρειες ακτές της Αττικής.
Με το λιμάνι της να «βλέπει» λοιπόν στα γαλανά νερά του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, η Ερέτρια γνώρισε σημαντική τουριστική ανάπτυξη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Συνεχίζει ωστόσο να διατηρεί και ορισμένα αξιοθέατα που δεν είναι γνωστά στους πολλούς, παρά μόνο σε εκείνους που την εξερεύνησαν επιμελώς. Ένα από αυτά είναι και το μικροσκοπικό μα ειδυλλιακό Ασπρονήσι, το οποίο ξεχωρίζει στα ανοιχτά της κωμόπολης χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του, που σε αρκετούς θυμίζει καρδιά.
Το νησάκι-καρδιά του Νότιου Ευβοϊκού
Από τα νησάκια της Ερέτριας (σχετικά) πιο γνωστό σε όσους την επισκέπτονται συχνά είναι το Πεζονήσι –το πάλαι ποτέ «Νησί των Ονείρων». Σε αυτό, βέβαια, παίζει ρόλο και η άμεση ορατότητά του στην περιοχή του λιμανιού της κωμόπολης, αλλά και η δυνατότητα να φτάσει κανείς ως εκεί με τα πόδια, χάρη στη στενή λωρίδα γης που το ενώνει με την αντικρινή ακτή.
Ξανοιγόμενοι ωστόσο από το λιμάνι της Ερέτριας προς τον Νότιο Ευβοϊκό, θα δείτε 3 ακόμα μικρά νησάκια, ανατολικά από το Πεζονήσι. Το Ασπρονήσι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος, αλλά και το πιο απομακρυσμένο από την ακτή –αν και οι αποστάσεις, εν προκειμένω, παραμένουν μικρές.
Το καρδιόσχημο νησάκι περιβάλλεται από διαυγή νερά σε αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου, τα οποία σε ορισμένα σημεία είναι και σχετικώς ρηχά. Ο βυθός, από την άλλη, διαμορφώνεται βραχώδης, κάτι που κάνει την περιοχή γύρω από το Ασπρονήσι κατάλληλη τόσο για ψάρεμα, όσο και για τους λάτρεις των καταδύσεων. Οι τελευταίοι θα δουν ένα πλούσιο θέαμα εδώ, οπότε συστήνεται οπωσδήποτε μια επίσκεψη με μάσκα και αναπνευστήρα.
Κάτι ακόμα που ξεχωρίζει το Ασπρονήσι από άλλα ακατοίκητα νησάκια του μεγέθους του είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιον ξερό, βραχώδη τόπο. Παρά τη μικρή του έκταση, δηλαδή, διαθέτει κάποια δέντρα, οπότε κατεβαίνοντας στην ακτή του δίνεται η ευκαιρία να κάνετε και μια βόλτα τριγύρω. Άλλωστε θα το περπατήσετε ολόκληρο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Πώς θα έρθετε στο Ασπρονήσι
Στο Ασπρονήσι μπορείτε να φτάσετε με σκάφος, είτε δικό σας, είτε ενοικιαζόμενο. Θα ξεκινήσετε από το λιμάνι της Ερέτριας (96 χιλιόμετρα από την Αθήνα, γύρω στη 1 ώρα και 15 λεπτά οδικώς) ξανοιγόμενοι προς τα νοτιοανατολικά –θα το συναντήσετε σε απόσταση μερικών λεπτών, αφού προσπεράσετε το νησί της Αγίας Τριάδας. Είναι μια εύκολη διαδρομή, αρκετά προσβάσιμη λόγω γεωγραφίας και σε όσους ξεκινούν από τα βόρεια παράλια της Αττικής (Ωρωπός).
Εναλλακτικά, εάν δεν έχετε σκάφος, υπάρχει δυνατότητα να αναζητήσετε τις εκδρομές που προσφέρονται από ορισμένες σχολές κατάδυσης στην ευρύτερη περιοχή, συνήθως με την ευκαιρία της θερινής σεζόν. Προσφέρουν οι ίδιοι μάσκα και αναπνευστήρα (όπως και κρύο νερό, σνακ), με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει μπάνιο και ηλιοθεραπεία στην απόμερη ακτή, όπως και κατάδυση στον βυθό γύρω από το νησάκι.
Διαβάστε ακόμα:
Πεζονήσι: Το άγνωστο νησάκι της Εύβοιας με τα παραδείσια νερά
Πεταλιοί: Οι «Μαλδίβες» του νότιου Ευβοϊκού απέχουν 2 ώρες από την Αθήνα
Λιχαδονήσια: Μπάνιο και φαγητό στις «Σεϋχέλλες της Ελλάδας», 2,5 ώρες από την Αθήνα