Πόλη με έντονο ελληνικό στοιχείο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Προύσα συνεχίζει να αποτελεί ανθηρό οικονομικό κέντρο (ως Bursa, πλέον), όντας η 4η μεγαλύτερη στην Τουρκία. Παράλληλα, όμως, είναι κι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για χειμερινές διακοπές, παραβγαίνοντας σε φήμη ακόμα και την Κωνσταντινούπολη.

34

Η Bursa συνδυάζει το αναπτυγμένο αστικό τοπίο με την ορεινή εξοχή, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο βουνό Uludağ (ο κατ’ εμάς «Όλυμπος της Μυσίας», όπου έκατσαν οι αρχαίοι θεοί για να δουν τον Τρωικό Πόλεμο). Προσφέρει λοιπόν στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις και τις επιλογές μιας μεγάλης πόλης, ενώ ταυτόχρονα του εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σε ένα διάσημο χιονοδρομικό κέντρο, όπως και στις θερμές πηγές της περιοχής.

Το ξεκίνημα της ιστορίας της είναι καλά καταγεγραμμένο στο 202 π.Χ. όταν χτίστηκε ως Κίος από τους Μακεδόνες και δόθηκε δώρο στον βασιλιά Προυσία Α’ της Βιθυνίας, ο οποίος τη μετονόμασε σε Προύσα. Στον Μεσαίωνα εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αποτελώντας τον δυτικότερο σταθμό στο προσοδοφόρο εμπόριο μεταξιού με την Άπω Ανατολή.

Το 1326 η Προύσα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, γενόμενη η πρώτη τους πρωτεύουσα. Έκτοτε έλαβε χαρακτήρα τουρκικής πόλης, αν και το ελληνικό στοιχείο εξακολούθησε να δεσπόζει μέχρι τα Μικρασιατικά –είναι χαρακτηριστικό λ.χ. ότι εκεί γεννήθηκαν προσωπικότητες σαν τον Κάρολο Κουν και τον Μανόλη Ανδρόνικο. Σύμφωνα επίσης με έναν λαϊκό θρύλο, υπήρξε πατρίδα του Καραγκιόζη (Karagöz) και του Χατζηαβάτη (Hacivat).

Πώς να πάτε (και μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε)

H Bursa έχει μια ιδιαιτερότητα την οποία πρέπει να προσέξετε: παρότι διαθέτει δικό της αεροδρόμιο (το Yenisavir, 32 χιλιόμετρα έξω από τα όριά της), δεν δέχεται διεθνείς πτήσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μεταβείτε σε μια άλλη πόλη της Τουρκίας και να πάρετε νέα, εσωτερική πτήση.

Κάτι τέτοιο, αν και εύκολο, θα σας κοστίσει τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν να φτάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο Sabiha Gökçen (Σαμπιχά Γκιοκτσέν) της Κωνσταντινούπολης, παίρνοντας έπειτα ένα λεωφορείο για τη Bursa –είναι πολύ συχνά, κάθε 20 με 30 λεπτά. Θα φτάσετε στον προορισμό σας μέσα σε 1,5 περίπου ώρα. Έχετε υπόψη, ωστόσο, ότι δεν μπορείτε να κλείσετε εισιτήριο από πριν: αυτό επιτρέπεται μεν, μα μόνο για τους Τούρκους πολίτες.

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε είναι ότι τα λεωφορεία θα σας αφήσουν σε έναν μεγάλο σταθμό (otogar) 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Από εκεί, επομένως, θα χρειαστείτε ταξί για να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας –δεν θα σας κοστίσει πάνω από 3 ευρώ, λόγω της ισοτιμίας του νομίσματός μας με την τουρκική λίρα. Διαφορετικά θα πρέπει να πάρετε ένα από τα αστικά λεωφορεία που εκτελούν διαδρομές προς το κέντρο της Bursa.

Πώς θα μετακινηθείτε στην πόλη

H Bursa είναι πόλη με πολύ αναπτυγμένο δίκτυο συγκοινωνιών. Διαθέτει μετρό (Bursaray), τραμ και αστικά λεωφορεία, ενώ τα ταξί είναι πολύ φτηνά για τα δικά μας στάνταρ, λόγω της προαναφερόμενης ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και τουρκικής λίρας. Αξίζει πάντως να την περπατήσετε όσο μπορείτε, ιδιαίτερα τα γραφικά της στενά με τα χρωματιστά σπίτια.

Πού να μείνετε

Λόγω της ανάπτυξής της, η Bursa διαθέτει μεγάλη ποικιλία ξενοδοχείων. Αν ψάχνετε για κάτι απλό, προσεγμένο, οικονομικό (μπορείτε να βρείτε δωμάτιο και με 25 ευρώ) και δεν σας νοιάζει η σχετική απόσταση από το κέντρο της πόλης, τότε θα κατευθυνθείτε στο Ibis Hotel. Για κάτι πιο εντυπωσιακό σε ανάλογη τιμή θα πάτε στο Hampton, ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας Hilton.

Αν αναζητείτε μια πιο πολυτελή εμπειρία, κορυφαία πρόταση αποτελεί το ξενοδοχείο Mövenpick, μόλις 1,9 χιλιόμετρα από το κέντρο της Bursa, με εντυπωσιακό roof garden. Εξαιρετική επιλογή είναι όμως και το ιστορικό Sheraton, ενώ δημοφιλέστατο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και το πεντάστερο Almira με την υπέροχη θέα.

Πού να βγείτε για καφέ και ποτό

Η Τουρκία είναι χώρα που έχει μια γνώριμη σε μας κουλτούρα καφέ και τσαγιού, οπότε θα βρείτε ανάλογα μαγαζιά επισκεπτόμενοι τη Bursa. Το Siesta Nalbantoğlu έχει διεθνές προφίλ και εξαιρετικό καπουτσίνο και εσπρέσο. Για μεγάλη ποικιλία καφέδων θα πάτε στο Harvel’s Drip, ενώ αν ψάχνετε για πιο τοπικά στέκια θα προτιμήσετε το Minnoş Dükkan Kırtasiye Cafe και το Ottoman Nargile Atolyesi, όπου θα απολαύσετε τσάι και ναργιλέ.

Το Caddeustu Ozluce είναι μια καλή πρόταση για χαλαρή βραδινή έξοδο, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Kirmizi, το οποίο λειτουργεί τόσο σαν καφέ και παμπ, όσο και ως ρεστοράν. Αν επιθυμείτε να δείτε κάποια τοπική συναυλία πίνοντας το ποτό σας, τσεκάρετε το πρόγραμμα του Jolly Joker.

Πού θα φάτε

Παρεκτός και είστε χορτοφάγοι οφείλετε να τιμήσετε τα κεμπάμπ, καθώς βρίσκεστε στην πόλη όπου γεννήθηκε ένα από τα πιο διάσημα ανάμεσά τους –το παρασκευασμένο από αρνίσιο κρέας Iσκεντέρ, το οποίο πέρασε βαθμιαία και στην πολίτικη κουζίνα. Η πρώτη αναφορά εντοπίζεται στο 1867 και μάλλον σχετίζεται με την τοπική οικογένεια των Ισκεντέρογλου. Αξίζει λοιπόν να δοκιμάσετε, πηγαίνοντας κατά προτίμηση στο κορυφαίο Ciğerci Yusuf Çal.

Για τουρκική κουζίνα βασισμένη σε πιάτα με κρέας, καλές επιλογές είναι το εστιατόριο Pamuk ET στην εμπορική συνοικία Nilüfer και το Uzan Et Mangal το οποίο φημίζεται για τις μπριζόλες του. Για θαλασσινά αναζητήστε το Saki Rum Meyhanesi με τα κάπως μικρά μα πεντανόστιμα πιάτα που έρχονται συνοδεία ρακής –φανταστείτε το ως ένα μεζεδοπωλείο. Αν πάλι πεθυμήσετε πίτσα, θα κατευθυνθείτε στο Dababa.

5 πράγματα που αξίζει να κάνετε, αν ταξιδέψετε στη Bursa

Η Bursa έγινε κορυφαίος χειμερινός προορισμός χάρη στο χιονοδρομικό κέντρο του Uludağ και στις θερμές της πηγές –και είναι δύο εμπειρίες που αξίζει να βιώσετε, αν ταξιδέψετε εκεί. Ως πόλη με μεγάλη μεσαιωνική και νεότερη ιστορία έχει όμως και κάμποσα ακόμα αξιοθέατα.

Πάρτε το τελεφερίκ για το χιονοδρομικό κέντρο του Uludağ

Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρει το σκι, αξίζει να πάτε μια βόλτα σε ένα από τα πιο διάσημα χιονοδρομικά κέντρα της Τουρκίας, το οποίο έχει πάνω από 50 χρόνια ιστορίας και χρησιμοποιήθηκε συχνά ως σκηνικό κινηματογραφικών ταινιών. Στο κάτω-κάτω αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου εθνικού πάρκου 36 χιλιόμετρα νότια της Bursa, στην κορυφή του βουνού Uludağ (2.543 μέτρα). Γι’ αυτό και γύρω του έχουν διαμορφωθεί γύρω στα 30 ξενοδοχεία.

Το εναέριο τελεφερίκ που οδηγεί από τη Bursa στο Uludağ είναι το μεγαλύτερο σε μήκος σε όλη την Τουρκία (8,2 χιλιόμετρα), αλλά και η δημοφιλέστερη τουριστική ατραξιόν της πόλης, λόγω της εξαιρετικής θέας που προσφέρει στις δασώσεις εκτάσεις του βουνού. Η διαδρομή κρατάει 22 λεπτά, κάνοντας αλλαγή στο Kadi, σε υψόμετρο 1.235 μέτρων. Σε κάθε βαγόνι χωράνε 30 άτομα.

Επισκεφθείτε τις θερμές πηγές

Η Bursa οφείλει τις θερμές της πηγές στο ότι το Uludağ είναι ανενεργό ηφαίστειο. Σήμερα υπάρχουν 6 συνολικά (Μεγάλη και Μικρή Kükürtlü, Yeni, Kaynarca, Eski και Kara Mustafa) και εντοπίζονται στο δυτικό κομμάτι της πόλης (Bademli) και στο γειτονικό χωριό Çekirge (5 χιλιόμετρα έξω από τη Bursa), το οποίο παρέχει την ευκαιρία για μια όμορφη ημερήσια εκδρομή.

Τα νερά είναι πλούσια σε θειάφι, μαγνήσιο και σίδηρο και η θερμοκρασία τους ποικίλλει, κινούμενη μεταξύ 38 και 80 βαθμών Κελσίου. Οι πιο εντυπωσιακές δομές εντοπίζονται στην πηγή του Yeni, αλλά τη μεγαλύτερη ιστορία έχει η Eski, καθώς λειτουργεί από τον 14ο αιώνα. Σημειώστε πάντως ότι οι υπάλληλοι που δουλεύουν σε τέτοια μέρη συνήθως δεν μιλάνε αγγλικά, καθώς το κύριο τμήμα της πελατείας είναι Τούρκοι.

Δείτε το Ulu Cami (Μεγάλο Τζαμί)

Το Ulu Cami (Μεγάλο Τζαμί) είναι κάτι σαν αρχιτεκτονικό σύμβολο της Bursa και δεσπόζει στο πιο εμπορικό τμήμα του κέντρου. Γι΄αυτό και αποτελεί δημοφιλέστατο αξιοθέατο, καθώς πολλοί επισκέπτες το συνδυάζουν με τα ψώνια τους στην ευρύτερη περιοχή.

Το τζαμί χρονολογείται στο 1399 και απηχεί την εποχή που η Bursa αποτελούσε την πρωτεύουσα των Τούρκων (η Κωνσταντινούπολη ήταν ακόμα βυζαντινή). Είναι χτισμένο στο στυλ της σελτζουκικής αρχιτεκτονικής, η οποία προηγείται της οθωμανικής και διακρίνεται από τις πολλές της περσικές επιρροές. Τα πιο χαρακτηριστικά του κομμάτια είναι η οροφή με τους 20 διαφορετικούς θόλους και η πηγή στο εσωτερικό.

Δείτε το Πράσινο Τζαμί και το Πράσινο Μαυσωλείο

Δύο από τα πιο διάσημα μνημεία της Bursa, τα οποία βρίσκονται πλάι-πλάι. Το Yeşil Cami οικοδομήθηκε ως τζαμί από τον σουλτάνο Μεχμέτ Α΄ (1422), ενώ το μαυσωλείο Yeşil Türbe φιλοξενεί τον τάφο του.

Ο Μεχμέτ Α΄ υπήρξε σημαντική φιγούρα για την πρώιμη ιστορία των Οθωμανών, καθώς ήταν στα χρόνια του που παγιώθηκαν ως σημαντική δύναμη στη Μικρά Ασία. Αναλόγως, λοιπόν, τα δύο αυτά μνημεία αντιπροσωπεύουν μια απομάκρυνση από την περσικών επιρροών σελτζουκική αισθητική, δείχνοντας πιο αυτόνομα τουρκικά χαρακτηριστικά ως προς τον αρχιτεκτονικό τύπο και την περίτεχνη διακόσμηση.

Κάντε μια βόλτα στο Koza Hani

Αν κάτι συνδέει έμμεσα τη σημερινή Bursa με το μακρινό της βυζαντινό παρελθόν, τότε που αποτελούσε σταθμό στο εμπόριο του μεταξιού, είναι το Koza Hani. Το ιστορικό καραβανσεράι στέκει στην εμπορική περιοχή της πόλης από το 1491 και παραμένει, όπως και τότε, το κατ’ εξοχήν μέρος όπου μπορείτε να αγοράσετε μεταξωτά αρίστης ποιότητας.

Η φήμη του είναι τόσο μεγάλη, ώστε το 2008 το επισκέφθηκε ακόμα και η Ελισάβετ Β΄, η βασίλισσα της Αγγλίας. Στη σημερινή του εκδοχή έχει και πολλά καφέ και «κήπους τσαγιού», όπου μπορείτε να κάτσετε για ένα ρόφημα.

Διαβάστε ακόμα:

Σε πορεία ανάκαμψης ο τουρισμός σε Ισπανία, Τουρκία και Κύπρο

Αυτή είναι η νέα τάση στα ταξίδια -Την δημιούργησε η πανδημία

Χρυσοβίτσι: Ο άγνωστος ορεινός προορισμός της Πελοποννήσου