Είναι ένα από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία. Το Δάσος Φρακτού βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης, κοντά στη συνοριογραμμή με τη Βουλγαρία.

12

Ο πιο κοντινός οικισμός στο δάσος είναι αυτός του Παρανεστίου, αλλά όταν λέμε κοντινός εννοούμε 53 δύσκολα χιλιόμετρα, γεμάτα στροφές, πολλά από τα οποία είναι σε χωματόδρομο που απαιτούν τζιπ ή αγροτικό όχημα. Το δάσος Φρακτού συνήθως συνοδεύεται από την λέξη «παρθένο» και αυτό σημαίνει ότι είναι ένα δάσος που δημιουργείται, αναπτύσσεται και αναγεννάται χωρίς καμία ανθρώπινη επέμβαση και εξελίσσεται σύμφωνα με τους νόμους της φύσης. Και πράγματι, μέχρι τη δεκαετία του 1970, οπότε και ξεκίνησε να κατασκευάζεται ένα υποτυπώδες οδικό δίκτυο στην περιοχή, δύσκολα θα έβρισκε κανείς ανθρώπινη παρουσία στα 5.892 στρέμματα που αποτελούν σήμερα το Παρθένο Δάσος Φρακτού.

Η μορφολογία της περιοχής με τις κορυφές να κυκλώνουν τη δασωμένη λεκάνη και η μόνη διέξοδος να είναι στα νότια είναι που έδωσε και το όνομα στο δάσος. Οι απότομες κλίσεις και η γεωγραφική θέση κράτησαν μακριά κτηνοτρόφους και υλοτόμους και μόνο τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει πιο συχνή πρόσβαση στην περιοχή.


Ακόμα και έτσι, το δάσος Φρακτού είναι ένα από τα πιο άγρια και παρθένα στην Ευρώπη και για αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ώστε να ενταχθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ήδη από τη δεκαετία του 1980 έχει ανακηρυχθεί από το ελληνικό κράτος ως διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Είναι επίσης το νοτιότερο σημείο στην Ευρώπη όπου συναντάμε ερυθρελάτη, το νορβηγικό έλατο, το οποίο σχηματίζει μεγάλα δάση στη Βόρεια Ευρώπη. Το Παρθένο δάσος Φρακτού είναι ένας πραγματικός θησαυρός της φύσης δεκάδες πολύτιμα είδη χλωρίδας και πανίδας. Οι τριγύρω κορυφές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές – η Δελημπόσκα, η υψηλότερη κορυφή φτάνει τα 1953 μέτρα υψόμετρο αλλά το δασικό σύμπλεγμα είναι πλούσιο και συναρπαστικό. Το πλήθος, η πυκνότητα και το ύψος των δέντρων, τα πολλά τρεχούμενα νερά, τα ιδιαίτερα άνθη, όπως ο κρίνος της Ροδόπης καθώς και η παρουσία αρκούδων, κόκκινων ελαφιών και αρπακτικών πουλιών συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.


Για να επισκεφθείτε αυτό το παραδεισένιο δάσος, θα χρειαστείτε ένα αξιόπιστο όχημα με τετρακίνηση και με αυτό μπορείτε να προσεγγίσετε το Δασικό Χωριό Φρακτού. Είναι ένας μικρός οικισμός που αποτελείται από 10 ξύλινα καλύβια, ενώ διαθέτει και κοινόχρηστο χώρο με κουζίνα και ψυγείο. Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Δασαρχείου Δράμας και χρησιμοποιείται από τους υλοτόμους που εργάζονται στο δάσος. Τα καλύβια παραχωρούνται δωρεάν από το Δασαρχείο σε όποιον θέλει να επισκεφτεί το δάσος κατόπιν συνεννόησης. (Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο Τηλ. 2313-309890).

Από το δασικό χωριό ξεκινάνε μονοπάτια μέσα σε πυκνό δάσος, τα οποία περνάνε από εντυπωσιακούς καταρράκτες και βάθρες. Αν αντέχετε το κρύο νερό, μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά επιβάλλεται αν και, ακόμα και το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες στην περιοχή είναι χαμηλές. Το βράδυ στρέψτε το βλέμμα σας προς τα πάνω: η φωτορύπανση εδώ είναι ελάχιστη και θα δείτε τον πιο έναστρο ουρανό που έχετε αντικρίσει ποτέ.

Διαβάστε ακόμα:

Διρός: Το σπήλαιο της Μάνης με τους θεαματικούς σταλακτίτες, που το διασχίζεις με βάρκα

Tριζόνια: Καθαρά νερά στο μοναδικό νησί του Κορινθιακού που κατοικείται (και λέει όχι στα αυτοκίνητα)

Το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι της Λέσβου: Περπατώντας στην «Πομπηία των φυτών»