Όταν πριν κάποια χρόνια μία τυχαία ανατροπή στον προγραμματισμό των διακοπών μας, μάς έφερε στην Ανάφη, οι πρώτες ενδείξεις ήταν μάλλον αποθαρρυντικές. Καταρχάς, φτάσαμε μετά από ένα πολύωρο και δύσκολο ταξίδι με το καράβι να αφήνει πολύ κόσμο όλα τα προηγούμενα λιμάνια- στάσεις. Μετά την Σαντορίνη, ταξιδεύαμε σε ένα σχεδόν άδειο πλοίο με ελάχιστους επιβάτες, κυρίως κατοίκους της Σαντορίνης με συγγενείς στο νησί.
Ενώ ξημέρωνε -όπως συμβαίνει συχνά με τα δρομολόγια που εξυπηρετούν την Ανάφη- φάνηκε για πρώτη φορά ο επιβλητικός βράχος του Καλάμου, με το μοναστήρι στην κορυφή του να είναι η πρώτη σημαδούρα που έλεγε ότι ήρθαμε σε ένα ιδιαίτερο μέρος.
Η Ανάφη δεν πια είναι κομμάτι της άγονης γραμμής του Αιγαίου, ούτε ένας προορισμός μόνο για «εναλλακτικούς» και ελεύθερους κατασκηνωτές. Παρόλα αυτά, καταφέρνει ακόμα να διατηρήσει τη γοητεία ενός νησιού όπου ο μαζικός τουρισμός δεν έχει κυριαρχήσει. Ανέμελοι ρυθμοί, εκπληκτικές παραλίες, υπέροχα τοπία και ένα γλυπτό αριστούργημα της φύσης – ο βράχος που λέγαμε- συνθέτουν έναν προορισμό που ο φοβούμενος το άγνωστο δύσκολα θα επιλέξει να επισκεφτεί πρώτη φορά. Και δύσκολα δεν θα αποφασίσει να ξαναέρθει.
Η Χώρα: Aπίστευτη θέα από όπου κι αν βρίσκεστε
Ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός του νησιού είναι αμφιθεατρικά χτισμένος με πολλά κάτασπρα σπίτια, καλντερίμια και όλες τις υποδομές που θα χρειαστείτε σε ένα μικρό νησί. Όχι πιο πολλές και σίγουρα όχι υπερβολές όμως, αυτή είναι άλλωστε η ουσία των διακοπών στην Ανάφη. Περπατήστε τον όσο μπορείτε και απολαύστε τη θέα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα από τα ερείπια του ενετικού κάστρου. Είναι τέτοια η γεωγραφική τοποθέτηση του οικισμού που εκπληκτική θέα θα έχετε από πολλές ταβέρνες, cafe πιθανόν και από το κατάλυμά σας.
Ο μονόλιθος
Είναι ο λόγος που νησί είναι -κάπως- γνωστό στους φυσιολάτρες του εξωτερικού. Ένας ασβεστολικός βράχος που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ανάφης και συνδέει με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λωρίδα γης. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο μονόλιθο της Μεσογείου, μετά τον βράχο του Γιβραλτάρ καθώς το όρος Κάλαμος όπως λέγεται φτάνει τα 460 μέτρα υψόμετρα. Εκεί υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Εννοείται ότι αν βρεθείτε στην Ανάφη οποιοσδήποτε ντόπιος θα σας πει ότι πρέπει να ανεβείτε στον μονόλιθο αλλιώς «είναι σαν μην ήρθατε». Η διαδρομή δεν είναι και η ευκολότερη, για την ακρίβεια εμείς χρειαστήκαμε πάνω από 1 ώρα με μέτρια ταχύτητα και διαλείμματα, φορώντας καλό αθλητικό παπούτσι και κουβαλώντας τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό ο καθένας.
Κάτι που την κάνει ακόμα πιο δύσκολη, ψυχολογικά τουλάχιστον, είναι ότι ο τελικός προορισμός, το μοναστήρι, δεν φαίνεται κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας -νομίζαμε ότι δεν θα φθάσουμε ποτέ. Αλλά αφού ειπώθηκαν όλα αυτά τα δύσκολα και τα επίπονα πρέπει να συμπληρωθεί ότι η θέα από τον μονόλιθο είναι μία once in a lifetime εμπειρία.
Αν τα κουράγια σας αντέχουν, η καλύτερη ιδέα είναι να ξεκινήσετε τις απογευματινές ώρες, ώστε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και μετά να διανυκτερεύσετε στον περίβολο της μονής, για μία πραγματικά αξέχαστη έναστρη νύχτα. Έτσι, το πρωί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την ανατολή του ηλίου, να επισκεφθείτε τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής στους πρόποδες του βουνού ή να ακολουθήσετε το μονοπάτι για σπήλαιο του Δρακοντόσπηλου. Άλλο ένα γλυπτό της φύσης, μικρότερο από τον μονόλιθο αλλά εντυπωσιακό και αυτό με τον τρόπο του με το στόμιο των 10 μέτρων ύψος, το νερό που τρέχει στα τοιχώματα και τις φυσικές γούρνες.
Ένα νησί για πεζοπορία
Η Ανάφη διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών το οποίο φτάνει τα 18 χιλιόμετρα. Άλλα οδηγούν σε σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος όπως αυτό που ξεκινάει από τη χώρα και καταλήγει στο Καστέλι, την αρχαία πόλη της Ανάφης, ενώ άλλα απλά θα σας οδηγήσουν σε υπέροχες παραλίες όπως εκείνο που καταλήγει στον Λιβοσκοπό.
Πού θα κολυμπήσετε
Αν περιμένετε beach bar, ξαπλώστρες και κοσμικές παραλίες μάλλον είναι καλύτερα να ξαναμπείτε στο πλοίο και κατευεθυνθείτε σε κάποιο άλλο νησί των Κυκλάδων. Η ηρεμία και το «ανέγγιχτο» των παραλιών της Ανάφης είναι ένας λόγος που την επέλεγαν και συνεχίζουν να την επιλέγουν για διακοπές οι μόνιμοι κάτοικοι της Σαντορίνης, τις λίγες μέρες ξεκούρασης που διαθέτουν μετά την τουριστική σεζόν.
Ο Ρούκουνας είναι διαχρονικά η δημοφιλέστερη και σίγουρα η πλέον γνωστή παραλία του νησιού. Ήταν εκείνη που φιλοξενούσε για δεκαετίες πλήθος σκηνών και ελεύθερων κατασκηνωτών. Αρχικά ελάχιστους, σταδιακά υπερβολικά πολλούς. Πλέον, το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται αυστηρά αλλά οι λόγοι που η παραλία έγινε δημοφιλής παραμένουν. Υπέροχα νερά, παχιά άμμος, μοναδική θέα στο Αιγαίο. Δεν είναι οργανωμένη οπότε αν δεν έρθετε έγκαιρα για να προλάβετε θέση κάτω από τα αρμυρίκια, πρέπει να φέρετε την ομπρέλα σας. Στον Ρούκουνα υπάρχει η ταβέρνα της Παπαδιάς, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν έχετε φέρει μαζί σας νερό και προμήθειες.
Στην Ανάφη, ακόμα και η παραλία του λιμανιού, ο Άγιος Νικόλαος, είναι μία εξαιρετική επιλογή για κολύμπι. Η πρόσβαση σε αυτήν είναι πολύ εύκολη, η ευκολότερη από όλες στο νησί, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική στις οικογένειες. Είναι προστατευμένη από τα κύματα, κάτι αναμενόμενο για παραλία λιμανιού. Αυτό που δεν είναι αναμενόμενο είναι η χρυσαφένια αμμουδιά και το όμορφο τοπίο που δημιουργούν οι βράχοι.
To Κλεισίδι είναι άλλη μία παραλία με σχετικά εύκολη πρόσβαση. Απέχει περίπου 20 λεπτά περπάτημα από τη χώρα ενώ ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φτάνει κοντά στην παραλία. Έχει ψιλή άμμο, ρηχά νερά, αρκετά δέντρα για φυσική σκιά ενώ στον οικισμό υπάρχουν καταλύματα και ταβέρνα.
Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι από τις παραλίες του νησιού στις οποίες απαιτείται κάποια κούραση για να φτάσετε καθώς η διαδρομή για αυτήν περιλαμβάνει και μία δεκάλεπτη σχετικά δύσκολη κατάβαση (και ανάβαση μετά βέβαια). Αλλά αξίζει σε κάθε περίπτωση ο όποιος κόπος για την υπέροχη ψιλή της άμμο και για τα διάφανα νερά. Το όμορφο νησάκι τον Αγίων Αναργύρων, ένα από τα γνωστότερα και ινσταγκραμικότερα τοπόσημα του νησιού. Δίπλα στην παραλία των Αγίων Αναργύρων είναι και η βοτσαλωτή παραλία του Μέγα Ποταμού.
Το Κατσούνι ήταν κάποτε από τα μυστικά του νησιού. Πλέον το ξέρουν αρκετοί, επομένως ειδικά την υψηλή περίοδο καλό είναι έρθετε εδώ σχετικά νωρίς το πρωί. Θα φτάσετε ακολουθώντας ένα μονοπάτι από το Κλεισίδι με τελικό προορισμό σας μία πανέμορφη παραλία με ρηχά νερά και ρομαντική ατμόσφαιρα. Από εδώ μπορείτε να φτάσετε κολυμπώντας και στη γειτονική παραλία Φλαμουρού.
Το Μοναστήρι και οι Πρασιές είναι παραλίες με χοντρή άμμο και ψιλό βότσαλο στη σκιά του μονόλιθου, η ιδανική λύση για δροσιά μετά την επίσκεψη στο γνωστότερο αξιοθέατου του νησιού.
Τέλος, ο Λιβόσκοπος με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και το χαλικάκι είναι μια υπέροχη παραλία στη βόρεια πλευρά του νησιού. Μπορείτε να φράσετε εδώ πεζοπορώντας ή με καραβάκι. Καλό θα είναι να επιλέξετε για αυτήν την παραλία μία απάνεμη μέρα.
Επιλογές για φαγητό και διασκέδαση
Το Αρμενάκι (2286 061234), στη Χώρα δεν γίνεται να μην το δείτε καθώς διασχίζετε τον κεντρικό της δρόμο. Ξεχωρίζει για την πανέμορφη θέα στα εξωτερικά του τραπέζια, για το ότι κάθε βράδυ υπάρχει εκεί ζωντανή μουσική αλλά και για τις ιδιαίτερες γεύσεις του, με το πιάτο σήμερα κατατεθέν του να είναι μουσακάς με τόνο. Στο Κλεισίδι, η Μαργαρίτα (2286 061237) είναι η λύση για πρωϊνό, brunch αλλά και φαγητό μετά το μπάνιο. Το Λιοτρίβι (2286 061209) στη Χώρα είναι η σταθερή επιλογή για τους ψαροφάγους οι οποίοι καλό θα είναι να επισκεφτούν και το παλαιότερο εστιατόριο του νησιού., το Ακρογιάλι (2286 061218) στο λιμάνι το οποίο έχει σαν signature πιάτο την ψαρόσουπα της κυρίας Πόπης.
Ο Αστραχάν (2286 061249) είναι σίγουρη επιλογή για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με έμφαση στις κυκλαδίτικες γεύσεις ενώ αν μία μέρα θέλετε να φάτε απλά σουβλάκια αλλά να έχετε εκπληκτική θέα στο Αιγαίο θα πάτε στο Πέτρινο. Ο Θόλος (2286 061354) είναι μια διαχρονική all day (and night) λύση, που συνδυάζει θέα, εξαιρετικό πρωινό, καλό τσίπουρο, λίγους αλλά καλούς μεζέδες και παρεϊστικο κλίμα. Για χαλαρό ποτό, προτείνουμε τον Μονόλιθο ενώ η Ανάφη διαθέτει και μπαρ με χορευτική- fresstyle μουσική που ξενυχτάει όλη τη νύχτα: τις Madres ένα από τα ομορφότερα μέρη στο Αιγαίο για να απολαύσει κανείς την ανατολή του ηλίου.
Τι να πάρετε μαζί σας φεύγοντας
Το γνωστότερο προϊόν του νησιού είναι το θυμαρίσια μέλι, το οποίο μπορείτε να το προμηθευτείτε και ανακατεμένο με ξεφλουδισμένη αμυγδαλόψιχα, ένα γευστικό και υγιεινό γλύκισμα. Επίσης, όπως και σε άλλα Κυκλαδονήσια στην Ανάφη υπάρχουν εξαιρετικά βότανα, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο και άλλα.
Οι must συμβουλές για την Ανάφη:
– Φροντίστε να έχετε μαζί σας τουλάχιστον ένα ζευγάρι καλά αθλητικά ή πεζοπορικά παπούτσια. Ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να κάνετε πεζοπορικές εκδρομές για να φτάσετε σε πολλές από τις όμορφες παραλίες του νησιού θα χρειαστεί να περπατήσετε.
– Είναι το κατάλληλο νησί για να μην κάνετε κανέναν προγραμματισμό πριν φτάσετε εδώ. Πιθανότατα – με εξαίρεση την ημέρα ανάβασης στον Κάλαμο- να κάνετε κάθε μέρα περίπου το ίδιο πράγμα και να περνάτε καταπληκτικά.
– Μην χάσετε χρόνο αναζητώντας το καλύτερο φωτογραφικό κάδρο για να αποτυπώσετε τη θέα. Είναι τέτοια η μορφολογία του νησιού και η γεωγραφική θέση της Χώρας που περίπου παντού και πάντα θα έχετε καταπληκτική θέα.
– Ακόμα και αν το νησί δεν είναι ο άγνωστος βράχος στη σκιά της Σαντορίνης που ήταν όχι και πάρα πολύ παλιά, να ξέρετε ότι οι αργοί ρυθμοί και η χαλαρότητα παραμένουν το κύριο χαρακτηριστικό του.
Σχοινούσα: Ένα λιλιπούτειο νησί γεμάτο πανέμορφες, απομονωμένες παραλίες
5 κορυφαία «fun» dining εστιατόρια της Σαντορίνης
Χωρίς beach bar, πολυκοσμία, επιτήδευση: 7 ελληνικά νησιά για ποιοτικές διακοπές χαλάρωσης