Όταν αναφερόμαστε σε διακοπές στην Πελοπόννησο συνήθως εστιάζουμε στη δυτική και τη νότια πλευρά της, όπως η Ηλεία με το Κατάκολο και τον Καϊάφα, η Μεσσηνία με τη Στούπα, η Καλαμάτα και η Καρδαμύλη, καθώς και η Λακωνία με το Λιμένι, το Γύθειο και η Μονεμβασιά. Ωστόσο, και η ανατολική πλευρά διαθέτει εξαιρετικά σημεία για να απολαύσετε το καλοκαίρι σας. Συγκεκριμένα, η Αργολίδα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, προσφέροντας πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Οι παραλίες
Ξεκινώντας από τη βοτσαλωτή παραλία του Κιβερίου και των Μύλων μέχρι το Πόρτο Ύδρα, εκτείνεται μια δαντελωτή ακτογραμμή για να απολαύσετε τις βουτιές σας. Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες είναι αυτή της Αρβανιτιάς, πίσω από την Ακροναυπλία, με θέα το Παλαμήδι. Διαθέτει οργανωμένο και ελεύθερο τμήμα, πλούσιο πράσινο στο φόντο και πανύψηλα, απότομα βράχια που της προσδίδουν έναν πιο άγριο χαρακτήρα, καθαρά νερά και λευκό βότσαλο. Το καλύτερο στοιχείο είναι η εγγύτητά της με την πόλη του Ναυπλίου. Ο Καραθώνας, περίπου 5 χλμ. μακριά, είναι μια αμμουδερή παραλία με καθαρά νερά και ένα μικρό παράκτιο πευκοδάσος ανάμεικτο με ευκαλύπτους. Είναι οργανωμένη παραλία με όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar, καθώς και θαλάσσια σπορ για τους πιο δραστήριους. Διαθέτει επίσης ένα φουσκωτό θαλάσσιο πάρκο για παιδιά, ενώ προσφέρει αρκετό χώρο για να απλώσετε τη δική σας πετσέτα. Από την πλευρά της Επιδαύρου, μπορείτε να βουτήξετε στην παραλία με τη βυθισμένη αρχαία πόλη, στην παραλία Γιαλάσι, στη Βαγωνιά, στο Καλαμάκι και στην Παναγιά την Πολεμάρχα.
Η παραλία του Τολού είναι επίσης πολύ αγαπημένη. Πίσω της βρίσκεται το χωριό, το οποίο διαθέτει καφέ, ταβέρνες και σούπερ μάρκετ σε κοντινή απόσταση, ενώ μπροστά εκτείνεται μια υπέροχη θάλασσα με δύο-τρία νησάκια ιδανικά για εξερεύνηση. Μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος και να τα επισκεφθείτε, καθώς και να κάνετε καταδύσεις στον βυθό τους. Κάτω από τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης βρίσκεται η ήσυχη παραλία Καστράκι, η οποία συνεχίζεται μέχρι την παραλία της Πλάκας. Άλλη δημοφιλής παραλία είναι η παραλία Κονδυλίου, με το βουνό στο πίσω μέρος. Διαθέτει άπλα, καθαρά νερά, άμμο ανάμεικτη με βότσαλο και beach bar για τις απαραίτητες ανέσεις. Ακολουθεί η παραλία της Κάντιας και η παραλία Σαλάντι. Η Σαλάντι, αν και λιγότερο γνωστή, έχει υπέροχα νερά που βαθαίνουν απότομα. Στην ακτή θα βρείτε βότσαλα. Στη μία της άκρη, σχεδόν μέσα στη θάλασσα, υπάρχει και ένα μικρό ξωκλήσι. Πριν το Πόρτο Χέλι, η παραλία της Βερβερούδας έχει όμορφα νερά, ενώ η μικρή παραλία του Πόρτο Χέλι είναι ιδιαίτερα γραφική και βρίσκεται εντός του οικισμού, προσφέροντας όλες τις απαραίτητες ευκολίες. Η παραλία της Χινίτσας, λίγο πιο νότια, είναι επίσης πολύ όμορφη με καθαρά νερά και πλούσιο πράσινο τριγύρω. Στη μία της άκρη υπάρχει και μια ταβέρνα. Από το Πόρτο Χέλι μέχρι το Κουνούπι, υπάρχουν μικρά κολπάκια που είναι ιδανικά για βουτιές, όπως η παραλία της Χρυσής Ακτής στον Άγιο Αιμιλιανό, που είναι επίσης κατάλληλη για παιδιά. Η παραλία του Κουνουπιού είναι ελεύθερη, με καταπληκτικά νερά και ωραίο πράσινο φόντο. Πολλά μικρά κολπάκια θα βρείτε επίσης μεταξύ Κουνουπιού και Πόρτο Ύδρας.
Τα αξιοθέατα
Η Αργολίδα διαθέτει μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Ελλάδας. Πρώτα απ’ όλα, οι Μυκήνες. Η πόλη-κράτος που έδωσε το όνομά της σε ολόκληρη περίοδο της αρχαιότητας. Τα παλαιότερα ευρήματα ανάγονται στην 7η χιλιετία π.Χ., ενώ η περιοχή άκμασε κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, μεταξύ του 1350 και του 1200 π.Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει την Ακρόπολη και τα τείχη της, καθώς και διάσπαρτα ταφικά και οικιστικά συγκροτήματα εκτός αυτής. Από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία είναι η διάσημη Πύλη των Λεόντων και ο «Θησαυρός του Ατρέα», ένας εντυπωσιακός θολωτός τάφος, το τελειότερο παράδειγμα αυτού του τύπου. Εντός του αρχαιολογικού χώρου λειτουργεί και μουσείο, που εξιστορεί τη ζωή των Μυκηναίων, με ιδιαίτερη αναφορά στα ταφικά τους έθιμα. Στην είσοδο της πόλης του Ναυπλίου βρίσκεται η αρχαία Τίρυνθα, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, ο οποίος έχει ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO μαζί με τις Μυκήνες. Στην ίδια την πόλη, το κάστρο του Παλαμηδίου είναι γνωστό στους περισσότερους κυρίως για το κελί του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τα 999 σκαλοπάτια που, τελικά, είναι λιγότερα. Πιο χαμηλά, θα βρείτε την Ακροναυπλία, την ακρόπολη δηλαδή του Ναυπλίου. Το σημείο προσφέρει εξαιρετική θέα σε όλο το Ναύπλιο, καθώς και στην πίσω πλευρά, που βλέπει στην Αρβανιτιά. Δεν πρέπει να παραλείψουμε και το Μπούρτζι, το φρούριο στη μικρή νησίδα του 15ου αιώνα.
Στην Επίδαυρο, εκτός από το αρχαίο Θέατρο, στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε μια παράσταση, μπορείτε να δείτε και τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου. Εδώ ήταν η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Περιλαμβάνει δύο ιερά, αυτά του θεού Ασκληπιού και του Απόλλωνα Μαλεάτα, καθώς και μια σειρά άλλων κτιρίων, όπως τη Θόλο, που θεωρείται το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, το Στάδιο, όπου τελούνταν οι αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του Ασκληπιού, τον μικρό ναό της Αρτέμιδος κ.ά. Στον χώρο λειτουργεί επίσης και μουσείο, τα εκθέματα του οποίου χρονολογούνται από την αρχαϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή. Εάν αγαπάτε τις καταδύσεις, σημειώστε να επισκεφθείτε και τη βυθισμένη αρχαία πόλη της Επιδαύρου, που αναφέρθηκε και πιο πάνω.
Εάν ο δρόμος σας σας οδηγήσει στο Άργος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ηραίου, τον ναό αφιερωμένο στη θεά Ήρα, το αρχαίο θέατρο της πόλης, στις παρυφές του λόφου Λάρισας, τις ρωμαϊκές θέρμες και, φυσικά, το κάστρο Λάρισας στην κορυφή του λόφου. Στην περιοχή του Κρανιδίου, στον κόλπο της Κοιλάδας, θα βρείτε το σπήλαιο Φράχθι, το οποίο κατοικήθηκε από την Ανώτερη Παλαιολιθική (40.000-10.000 π.Χ.) έως και τη Νεολιθική περίοδο (7.000-3.000 π.Χ.). Για να φτάσετε, θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή πεζοπορία περίπου 20 λεπτών, η οποία αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο για τη θέα στη θάλασσα.
Οι οικισμοί
Αν επιθυμείτε μια πιο κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και τις ανέσεις που προσφέρει μια πόλη, μπορείτε να μείνετε στο Ναύπλιο, το οποίο διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε καταλύματα, καφέ και εστιατόρια. Εάν, αντίθετα, επιθυμείτε πιο χαλαρές διακοπές με μια νότα από τα ’80s, τότε μπορείτε να επιλέξετε το Τολό, το διάσημο παραθεριστικό χωριό των δεκαετιών του ’80 και του ’90, που όμως ανεβαίνει ξανά χρόνο με τον χρόνο. Η Ψιλή Άμμος, η κεντρική παραλία, είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια, έχει υπέροχα νερά, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος και να εξερευνήσετε τα νησάκια ακριβώς απέναντι. Μια ακόμα επιλογή με αίσθηση από τα ’80s είναι το γειτονικό χωριό Δρέπανο, το οποίο, αν και όχι ιδιαίτερα γραφικό, βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα και την τεράστια παραλία που εκτείνεται από το Καστράκι μέχρι το χωριό. Μπροστά από αυτό απλώνεται μια όμορφη λιμνοθάλασσα, την οποία μοιράζεται με το διπλανό Βιβάρι. Το μικρό χωριό του Βιβαρίου, χτισμένο ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, προσφέρεται επίσης για πολύ χαλαρές διακοπές. Συνεχίζοντας, η Κάντια και τα Ίρια είναι δύο ακόμα παραθαλάσσιοι οικισμοί που, αν και όχι ιδιαίτερα γραφικοί, προσφέρουν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και είναι ιδανικά μέρη για όσους επιθυμούν απλές διακοπές με μια ομπρέλα και μια παραλία.
Πιο οργανωμένοι οικισμοί με κοσμοπολίτικο αέρα είναι το Πόρτο Χέλι, η Χινίτσα, η Κόστα και ο Άγιος Αιμιλιανός. Διαθέτουν όμορφες παραλίες, πλούσιο πράσινο, καθαρά νερά και πολλές επιλογές διαμονής. Η Ερμιόνη, πιο νοτιοανατολικά, προσφέρει μια αίσθηση νησιού. Μπορείτε επίσης να μείνετε στην Αρχαία Επίδαυρο, με το όμορφο λιμανάκι και τις παραλίες με τα καταπληκτικά νερά στη «σκιά» του Μικρού Θεάτρου.
Διαβάστε ακόμα:
Οι ωραιότερες εμπειρίες στη Θάσο
Ιωάννινα: Ένας εναλλακτικός προορισμός για τον Δεκαπενταύγουστο
Αλύπα: Το μαγευτικό επίνειο της Μάνης