«Να γράψεις ότι ξέρουμε, μιλάμε και τσακώνικα», μου τονίζει ο κύριος Σπύρος. Το ότι παλιά το Λεωνίδιο ήταν η πρωτεύουσα της Τσακωνίας και οι κάτοικοι είναι περήφανοι για αυτό, το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις μπεις στο μεγάλο χωριό. Πινακίδες στην ακατανόητη γλώσσα σε καλωσορίζουν, ενώ από κάτω υπάρχει η απαραίτητη μετάφραση. «Καούρ εκανάτε τον Αγιελίδη» – Καλώς ήρθατε στο Λεωνίδιο και όπως λέει και μια άλλη πινακίδα «Γρούσσα νάμου είνι τα τσακώνικα. Ρωτήετε να νιουμ’ αλήωι» – γλώσσα μου είναι τα τσακώνικα. Ρωτήστε να σας πουν.
Προχωρώντας προς το κέντρο του χωριού, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κέντρο. Μόνο ένας δρόμος που ελίσσεται γύρω από σπίτια, παλιά αρχοντικά, αυλές και καταστήματα και μια στρίβει αριστερά και την άλλη δεξιά, και πότε στενεύει και πότε φαρδαίνει.
Για αυτό και θα δείτε καθρέφτες στο δρόμο για να σας ειδοποιούν για το αυτοκίνητο που μπορεί να έρχεται από απέναντι. Τα στενά περάσματα εδώ δεν είναι για μεγάλα αυτοκίνητα. Ούτως ή άλλως ο δρόμος έφτασε στο Λεωνίδιο αρκετά αργά, και μέχρι τότε η επικοινωνία με τον έξω κόσμο γινόταν μέσω θαλάσσης, από το επίνειο του Λεωνιδίου, την Πλάκα.
Πάνω σε αυτόν τον δρόμο εξελίσσονται όλα τώρα στο Λεωνίδιο, στο δρόμο που χαράζει το χωριό οριζόντια και το χωρίζει στα δύο. Από δεξιά ορθώνονται επιβλητικοί κόκκινοι βράχοι που αποτελούν αναρριχητικά πεδία, ενώ αριστερά ανοίγει ένας μικρός κάμπος που καταλήγει στη θάλασσα. Χωρίς την αίγλη του Ναυπλίου, τη μαζικότητα του Άργους ή της Σπάρτης, το Λεωνίδιο είναι μια μικρή κωμόπολη που ζει στους δικούς της ρυθμούς.
Ο δρόμος ο παραλιακός σχεδόν τελειώνει εδώ και μόνη συνέχεια είναι μια δύσκολη διαδρομή μέσα από τα βουνά που οδηγεί στη Σπάρτη. Το καλοκαίρι ο κόσμος αυξάνεται ραγδαία, λόγω της θάλασσας (απέχει 4 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο), αλλά τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και αυτοί που έρχονται εδώ και τις άλλες εποχές, εκτιμώντας την ησυχία και το συνδυασμό βουνού και θάλασσας.
Στο δρόμο προς τη θάλασσα και το χωριό Πλάκα θα δείτε πορτοκαλιές και λεμονιές, ντομάτες και πατάτες και φυσικά το πιο γνωστό προϊόν: την τσακώνικη μελιτζάνα με τη γλυκιά γεύση. Την οποία οι κάτοικοι μαγειρεύουν με χίλιους διαφορετικούς τρόπους: παπουτσάκι, ιμάμ, τηγανητή, στο φούρνο με τυριά, την κάνουν μελιτζανοσαλάτα, τη βάζουν σε πίτσες, σε μακαρονάδες, την κάνουν πίτα.
Αν θελήσετε να συνεχίσετε προς Λακωνία, πρώτος σταθμός θα είναι το χωριό Κοσμάς, το τελευταίο που ανήκει στην Αρκαδία. Σε υψόμετρο 1150 μέτρων, αποτελούσε για χρόνια σημείο στάσης για όσους διέσχιζαν τις πλαγιές του Πάρνωνα για να βρεθούν από την Αρκαδία στη Σπάρτη. Και σήμερα δε γίνεται να μη σταματήσεις στο χωριό, όταν δεις την πλατεία, μέσα από την οποία περνάει ο δρόμος. Μια τεράστια πλατεία με την εκκλησία στη μέση και 3 θεόρατα υπεραιωνόβια πλατάνια να σκορπίζουν τη σκιά τους. Βρίσκονται εκεί από το 1883 δίνοντας όλα αυτά τα χρόνια σκιά στους επισκέπτες και περαστικούς.
Μια στάση αξίζει και στη Ιερά Μονή Ελώνης, 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο στο δρόμο προς το χωριό Κοσμάς. Η μονή, χτισμένη το 1809, φαίνεται σφηνωμένη μέσα στα κόκκινα βράχια. Εντύπωση προκαλούν και τα δεκάδες καντήλια, προσφορές των πιστών, που είναι κρεμασμένα μέσα στο εκκλησάκι.
Φαγητό
Και όμως η πιο φημισμένη επιλογή για φαγητό στο Λεωνίδιο σερβίρει πίτσα. Στο «Εν Λεωνίδιω» (Λεωνίδιο, Τηλ. 27570 22068) τα ξύλινα ράφια φιλοξενούν αντικείμενα ξεχασμένα: κοφίνια, αγγεία, λάμπες.
Σαν μικρό λαογραφικό μουσείο μοιάζει το μαγαζί, το μόνο που το προδίδει είναι τα μακριά ξύλινα τραπέζια και οι μυρωδιές από την κουζίνα. Πίτσες και μακαρονάδες σε πήλινο, σαλάτες αλλά και της ώρας. Μας άρεσε η πίτσα με τσακώνικη μελιτζάνα, φέτα, ελιές, κρεμμύδι, πιπεριά και ντομάτα. Με τραπεζάκια στην πλατεία και θέα στα επιβλητικά κόκκινα βράχια, το εστιατόριο «Μητρόπολις» (Λεωνίδιο, Τηλ. 27570 29115) σερβίρει κλασική ελληνική κουζίνα, από παϊδάκια και αρνάκι στον φούρνο μέχρι κόκορα κρασάτο και σουτζουκάκια.
Αν θελήσετε ψάρι, το «Μυρτώον» (Πούλιθρα, Τηλ. 27570 51339) απέχει 7,5 χιλιόμετρα και δίπλα στο κύμα σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Για καλό καφέ με θέα στους βράχους αναζητήστε το «Τερπνό» (Λεωνίδιο, Τηλ. 27570 22800) και το «Πρωτόκολλο» (Λεωνίδιο, Τηλ. 27570 29019).
Διαβάστε ακόμα:
Αγόριανη: Η χαλαρή εναλλακτική της Αράχωβας
Λάστα: Για καφέ και γλυκό του κουταλιού σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αρκαδίας