Ο Χολομώντας με την υπέροχη φύση του κυριαρχεί στην κεντρική-βόρεια Χαλκιδική. Έχουν δημιουργηθεί επίσης 6 ωραίες διαδρομές στον Δήμο Αριστοτέλη που αξίζει να ακολουθήσετε για να γνωρίσετε φυσικές ομορφιές και πολιτιστικά αξιοθέατα.

13

Περιπατητικές-πολιτιστικές διαδρομές στον Δήμο Αριστοτέλη

Στα σύνορα του Αγίου Όρους: Διαδρομή 5 χιλ. από την παραλία Κομίτσας μέχρι τη μονή Ζυγού και τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους. Η μονή Ζυγού ιδρύθηκε το 10 αιώνα, σε περιοχή όπου υπήρχαν ήδη εγκαταστάσεις από τον 4ο αιώνα και εγκαταλείφθηκε το 1198. Θεωρείται από τους ειδικούς πηγή γνώσης για την πρώιμη αγιορείτικη ιστορία και μοναστηριακή αρχιτεκτονική.

Ο βυζαντινός περίπατος: Διαδρομή 3 χιλ. από την Ουρανούπολη μέχρι τη μονή Ζυγού και τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους.

Ο περίπατος του Ξέρξη: Διαδρομή 5,5 χιλ. από τα Νέα Ρόδα μέχρι το λιμάνι της Τρυπητής και από τον οικισμό της Αμμουλιανής μέχρι τη Μεγάλη Άμμο.

Ο Αριστοτελικός περίπατος: Περιβαλλοντική διαδρομή 17 χιλ. από το Άλσος του Αριστοτέλη μέχρι τα Αρχαία Στάγειρα.

Ο ορεινός περίπατος: Διαδρομή 17 χιλ. από την Αρναία μέχρι τους καταρράκτες της Βαρβάρας. Το τοπίο εκεί είναι πολύ όμορφο, με ίταμους, σκλήθρα, φλαμουριές, οξιές, άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα, ενώ τα βράχια με τα έντονα χρώματα σχηματίζουν ένα είδος πύλης. Μπαίνοντας στην ρεματιά μπορείτε να δείτε τους δύο καταρράκτες: Το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας. Τον πρώτο καταρράκτη θα τον θαυμάσετε από ψηλά, ενώ στον δεύτερο θα νιώσετε την ορμή του νερού ακόμη και το καλοκαίρι. Η περιπατητική διαδρομή είναι σύντομη (5-10 λεπτά).

Στα Μαδεμοχώρια: Διαδρομή 5,5 χιλ. από την Αρναία στο κάστρο Νέπωσι Παλαιοχωρίου.

Ο Χολομώντας

Προσφέρεται για δράσεις εναλλακτικού τουρισμού και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Υπάρχουν παλιά μονοπάτια στα οποία έχει τοποθετηθεί σήμανση και νέες, καθορισμένες, περιπατητικές διαδρομές.
Ο Χολομώντας είναι το δεύτερο σε ύψος (μετά τον Άθω) βουνό της Χαλκιδικής και καλύπτει το ανατολικό και κεντρικό τμήμα του νομού. Εκτείνεται από τον Πολύγυρο μέχρι την Αρναία σε άξονα νοτιοδυτικό -βορειοανατολικό και το μέγιστο υψόμετρό του είναι τα 1.165 μ. Βορειοδυτικά συνδέεται με το βουνό Χορτιάτης, ενώ βορειοανατολική του προέκταση αποτελεί το όρος Στρατονικό.

Μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου του Χολομώντα έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Όσον αφορά τη χλωρίδα, καλύπτεται κυρίως από βελανιδιές (δρυς) και σε μικρότερο ποσοστό από οξιές, πουρνάρια, κουμαριές κ.ά. Πλούσια είναι και η πανίδα όπως ζαρκάδια, αγριόχοιροι, λύκοι, την αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, κ.ά. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως «Σημαντική για την Ορνιθοπανίδα», αφού εδώ αναπαράγονται αρπακτικά όπως ο σφηκιάρης, το όρνιο, ο φιδαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης και ο μπούφος. Εκτός από τα αρπακτικά, απαντώνται κάποια αποδημητικά είδη (τσίχλες, φάσες) και αρκετά ενδημικά όπως η πέρδικα, ο κότσυφας και ορισμένα είδη δρυοκολάπτη.

Διαβάστε ακόμα:

Παρθενώνας, Παλιά Νικήτη, Άγιος Νικόλαος: Τρία χωριά-στολίδια της Χαλκιδικής

Οι καλύτερες ταβέρνες της Χαλκιδικής – Από την Κασσάνδρα μέχρι την Σιθωνία και την Ουρανούπολη

Αρναία: Το χωριό της Χαλκιδικής με την μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών βοτάνων