Φτάνοντας στο Εμίνονου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, λίγα πράγματα μπορούν να τραβήξουν για καλό λόγο την προσοχή σας. Αν εξαιρέσετε την γεμάτη κόσμο Αιγυπτιακή Αγορά και το υπό ανακαίνιση για περισσότερα από δέκα χρόνια Γενί τζαμί, η περιοχή δεν έχει να σας δείξει τίποτα άλλο εκτός από μισοερειπωμένα κτίρια, άπειρα μαγαζιά και στενά δρομάκια που ερημώνουν επικίνδυνα το βράδυ.
Αν όμως κοιτάξετε λίγο πιο δεξιά θα δείτε την αποβάθρα του Εμίνονου με τις μεγάλες ηλεκτρονικές πινακίδες να αναγράφουν Kadıköy ή Beşiktaş και τις ανθρώπινες μάζες να σπεύδουν να προλάβουν τα βαπόρια για τα ασιατικά και βόρεια προάστια της Πόλης. Ακολουθώντας το βιαστικό πλήθος κατευθύνεστε κι εσείς προς την αποβάθρα με προορισμό το Kadıköy και παίρνετε το πρώτο βαπόρι με προορισμό τα – άγνωστα για τον μέσο τουρίστα – ασιατικά προάστια της Πόλης.
Ακριβώς απέναντι από την ιστορική χερσόνησο της παλιάς Πόλης στις ασιατικές ακτές της Θάλασσας του Μαρμαρά, το σημερινό Kadıköy– γνωστό για την έντονη νυχτερινή ζωή, το νεανικό του χαρακτήρα και τις ποιοτικές αγορές του – σπάνια μπαίνει στον χάρτη των τουριστών. Ιστορικά μιλώντας, το σημερινό Kadıköy δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέχεια της αρχαίας ελληνικής Χαλκηδόνας. Σ’ αυτή ακριβώς την περιοχή είχε λάβει χώρα και η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος το 451 μ.Χ. για την αντιμετώπιση των Μονοφυσιτιστών.
Καθώς ξεκινάτε την περιπλάνησή σας στα στενά του Kadıköy, τελείως τυχαία θα βρεθείτε μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Ευφημίας. Ο σημερινός ναός θεμελιώθηκε το 1694 και ανακαινίστηκε το 1830 από τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνας Ζαχαρία Β’. Ο ναός χτίστηκε προς ανάμνηση του αρκετά παλαιότερου μεγαλοπρεπούς ναού που βρισκόταν στην ευρωπαϊκή πλευρά. Από άποψη αισθητικής, ο σημερινός ναός δεν έχει καμία σχέση με τον παλαιότερο βυζαντινό, ενώ παρουσιάζει μια αρκετά ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική με το καθολικό του να σχηματίζει έναν μικρό λαβύρινθο μέχρι το εσωτερικό του ναού. Αν και η εξωτερική εικόνα της εκκλησίας με τον ψηλό μαντρότοιχο και το κοντό καμπαναριό δεν σας προδιαθέτει να την επισκεφθείτε, σίγουρα αξίζει μία γρήγορη ματιά, αν την πετύχετε ανοιχτή.
Βγαίνοντας από την εκκλησία, μπορείτε να περιπλανηθείτε στην τετραγωνισμένη αγορά του Kadıköy, όπου θα βρείτε αμέτρητα ντελικατέσεν για να αγοράσετε τσάι, μπαχαρικά και αποξηραμένα γλυκίσματα. Η αγορά του Kadıköy, καθότι λιγότερο τουριστική, είναι σαφώς φθηνότερη από τις αγορές στην ευρωπαϊκή πλευρά, ενώ τα προϊόντα είναι εμφανώς καλύτερης ποιότητας.
Αν πάλι το shopping δεν είναι το φόρτε σας, μπορείτε να χαλαρώσετε για ένα καφεδάκι σ’ ένα από τα αμέτρητα καφέ. Τα καφέ του Kadıköy και της ευρύτερης περιοχής φημίζονται για την πρωτότυπη vintage αισθητική και την κουζίνα τους, αποτελώντας καθημερινό πόλο έλξης για την νεολαία και την προοδευτική κοινότητα της χώρας.
Όσο βρίσκεστε στην περιοχή, μην ξεχάσετε να αναζητήσετε τα περίφημα graffiti του Kadıköy. Μιας και η περιοχή φημίζεται για τον προοδευτικό της χαρακτήρα, το Kadıköy έχει γίνει σημείο συνάντησης γνωστών street artists που έχουν μετατρέψει τις γκρίζες προσόψεις των πολυκατοικιών – κουτιών σε φάρους αισθητικής και ελεύθερης έκφρασης. Τα γκράφιτι του Kadıköy είναι πάρα πολλά και τα περισσότερα φέρουν την υπογραφή διεθνών street artists. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κωνσταντινούπολη, το Kadıköy είναι γνωστό για την street κουλτούρα του και μην εκπλαγείτε αν συναντήσετε δεκάδες μουσικούς του δρόμου και παρέες να κάνουν πικ νικ στα παραθαλάσσια πάρκα.
Όσο περιπλανιέστε στο Kadıköy, θα βρείτε και μία δεύτερη ελληνορθόδοξη εκκλησία, ίσως και μία από τις γνωστότερες στην Πόλη, το ναό της Αγίας Τριάδας. Η εκκλησία χτίστηκε το 1902 από τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’ και τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνας Γερμανό. Η εκκλησία είναι αρκετά μεγάλη – απόδειξη του μεγάλου αριθμού χριστιανών που ζούσαν στην περιοχή – και παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική σύνθεση που συνδυάζει νεοβυζαντινά και αναγεννησιακά στοιχεία. Το εσωτερικό της είναι εντυπωσιακό και σίγουρα θα αναφωνήσετε κοιτάζοντας τον τρούλο.
Στο Kadıköy, θα βρείτε και μία αρκετά γνωστή αρμένικη εκκλησία, την εκκλησία του Surp Takavor. Εξωτερικά, η εκκλησία μοιάζει πολύ με την Αγία Ευφημία με μόνη διαφορά το γοτθικού στυλ καμπαναριό. Η εκκλησία χτίστηκε το 1722 και ανακαινίστηκε αρκετές φορές μέχρι σήμερα εξαιτίας των καταστροφών που υπέστη. Το εσωτερικό του ναού είναι σχετικά απλό, ενώ μέσα στον χώρο της εκκλησίας βρίσκονται και δύο τάφοι. Δυστυχώς, η εκκλησία έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο επιθέσεων. Ωστόσο, οι λιγοστοί Αρμένιοι του Kadıköy εξακολουθούν να διατηρούν ζωντανό το ναό που αποτελεί απόδειξη της παρουσίας τους στην περιοχή.
Καθώς ετοιμάζεστε να φύγετε από το Kadıköy, μπορείτε να κάνετε την μικρή διαδρομή με το κόκκινο τραμ. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 20 λεπτά και σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε έναν σύντομο κύκλο στην ευρύτερη περιοχή. Αν και η «νοσταλγική βόλτα», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, δεν μοιάζει στο ελάχιστο με την αντίστοιχη διαδρομή στο Πέρα, σίγουρα είναι μία χαλαρωτική εναλλακτική μετά από την μεγάλη περιπλάνηση στα στενά αυτής της μοναδικής γειτονιάς.
Πως να πάτε;
Τα βαπόρια για τα ασιατικά προάστια αναχωρούν κάθε 20 λεπτά από την ευρωπαϊκή πλευρά μέχρι το βράδυ και σας αφήνουν ακριβώς στο Kadıköy. Όταν κατεβείτε από το βαπόρι, σίγουρα η θέα προς την απέναντι πλευρά θα σας μαγέψει.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό από την ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρώτος σταθμός στο Kadıköy είναι αρκετά μακριά από το ιστορικό κέντρο της περιοχής. Αν διαθέτετε Ι.Χ. σίγουρα η ασφυκτική κίνηση και τα γεμάτα πάρκινγκ θα σας τρελάνουν.
Αν βρεθείτε νωρίς το πρωί της Κυριακής στην περιοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε και τις δύο ελληνορθόδοξες εκκλησίες και να θαυμάσετε την αισθητική τους. Δυστυχώς, οι εκκλησίες είναι κλειδωμένες τις καθημερινές.
Διαβάστε ακόμα:
Κωνσταντινούπολη: Οδηγός για ξεχωριστές εμπειρίες στην αρχόντισσα του Βοσπόρου
7 Airbnb διαμερίσματα στην Κωνσταντινούπολη με εκπληκτική θέα και κομψό design
Ραιδεστός: Mία πόλη με μεγάλη ελληνική κληρονομιά πάνω στη θάλασσα του Μαρμαρά