Μια εμβληματική παραλία της Κρήτης, ένα τόπος µαγικός, µια από τις ωραιότερες ακτές και περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πρόκειται για το Ελαφονήσι, το οποίο βρίσκεται 76 χλµ. νοτιοδυτικά των Χανίων και 5 χλµ. νότια της Μονής Χρυσοσκαλίτισσας, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης.
Μοιάζει µε νησί γιατί η χερσόνησος στο σηµείο που ενώνεται µε την Κρήτη είναι «αχνό» και δημιουργεί την αίσθηση ότι πρόκειται για µια ξεχωριστή νησίδα. Η εξωτική οµορφιά της περιοχής οφείλεται στους αµµόλοφους, στους κέδρους, στα λευκά κρινάκια, στα µαύρα βράχια, στα σπάνια είδη ζώων και πτηνών που ζουν εκεί, στα καταγάλανα νερά και στην ολόλευκη άµµο της. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ενταγμένη στις προστατευόμενες περιοχές Natura και αποτελεί καταφύγιο προστασίας φυτών και ζώων.
Η παραλία απλώνεται σε µεγάλο µήκος, κυρίως ανατολικά, της λιµνοθάλασσας. Είναι οργανωµένη, αλλά και ρηχή, ιδανική για µικρούς και µεγάλους που έχουν διάθεση για παιχνίδια µε την άµµο και το νερό. Τα εκατοµµύρια σπασμένα κοχύλια δημιουργούν στην αµµουδιά µια απόχρωση ροζ. Οι ακτές είναι πιο απόμερες και αν θέλετε να είστε λίγο πιο απομονωμένοι, µπορείτε να περπατήσετε µέχρι να βρείτε τον κολπίσκο που σας ταιριάζει. Ο γύρος του νησιού γίνεται εύκολα µε τα πόδια.
Στο βορειότερο άκρο του, ανάμεσα στα απότοµα βράχια που ουσιαστικά λειτουργούν και ως προστασία της παραλίας από τα κύματα, βρίσκεται και το ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης, το οποίο έχει απεριόριστη θέα στο πέλαγος. Παράλληλα έχει ενδιαφέρον το στοιχείο ότι το Ελαφονήσι ταυτίζεται µε τις Μουσαγόρες Νήσους των αρχαίων Ελλήνων, ενώ κάποτε χρησιμοποιήθηκε και ως ορμητήριο πειρατών. Σε αυτούς µάλιστα οφείλει και το όνομά του, καθώς εδώ έκρυβαν τα λάφυρά τους κι έτσι προέκυψε και η ονομασία «Λαφονήσι».
Το µνηµείο ηρώων που θα δείτε πάνω από την παραλία είναι αφιερωμένο στα θύματα της µεγάλης σφαγής του 1824 που έγινε επί Τουρκοκρατίας. Ήταν Κυριακή του Πάσχα εκείνης της χρονιάς όταν οι άντρες του Ιμπραήµ Πασά έσφαξαν 600 γυναικόπαιδα και 40 πολεμιστές ως αντίποινα για τον επαναστατημένο λαό. Είχαν κρυφτεί στο Ελαφονήσι ελπίζοντας ότι οι Τούρκοι δεν θα έβρισκαν το αβαθές πέρασμα, να όμως που ένα περιπλανώμενο γαϊδουράκι έμελλε να τους προδώσει, αφού πέρασε από εκεί αναζητώντας τον αφέντη του. Οι Τούρκοι, αφού έσφαξαν τους Χριστιανούς, συνέχισαν τις σφαγές τους στο Σπήλαιο του Ξωτικόσπηλιου. Σύμφωνα µε µαρτυρίες, ο αριθμός αυτός έφτανε τα 850 άτοµα, µε τα περισσότερα από αυτά να έχουν πουληθεί ως δούλοι. Στο νησί βρίσκονται θαµµένα και τα µέλη του πληρώματος του αυστριακού πλοίου «Imperatrix» που τον Φεβρουάριο του 1907, πηγαίνοντας προς την Ινδία, ναυάγησε στα ανοιχτά του Ελαφονησίου.
Μια βόλτα πάνω στο νησί αξίζει σίγουρα την όποια ταλαιπωρία. Μπορείτε να περπατήσετε για 20’ µέχρι τον φάρο που βρίσκεται στην άκρη του νησιού όπου είναι χτισµένο το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Ένα άλλο σηµείο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι ο φάρος που βρίσκεται εκεί χτισµένος από το 1939 και έχει εµβέλεια 30 µίλια. Στη θέση του υπήρχε ένας µικρότερος, ο οποίος χτίστηκε µετά το τραγικό ναυάγιο του αυστριακού πλοίου.
Πολύ κοντά, 5 χλµ. βόρεια της παραλίας, υπάρχει η Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο και είχε φρουριακή αρχιτεκτονική για να αποκρούει πειρατικές επιδροµές. Σύµφωνα µε την παράδοση, το τελευταίο σκαλοπάτι της σκάλας που ανεβάζει σε αυτή είναι χρυσό, αλλά µπορούν να το δουν µόνο όσοι πιστεύουν πραγµατικά.
Διαβάστε ακόμα:
Μυρτιά Ηρακλείου: Στο χωριό του Καζαντζάκη ο πολιτισμός είναι παντού παρών
Κουρνάς: Η λίμνη της Κρήτης με τη λευκή αμμουδιά και το γλυκό νερό
Θοδωρού: Το νησάκι της Κρήτης που είναι επισκέψιμο μόνο μία φορά τον χρόνο