Ως ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα, η ορεινή Αρκαδία έχει προβληθεί πολύ, με αποτέλεσμα να μην περιμένει κανείς εκπλήξεις. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να έχει και γωνιές που παραμένουν σχετικά αφανείς για τους πολλούς, όπως το πανέμορφο Ελληνικό: ένα χωριό ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν την επίσκεψη στην περιοχή με μια πιο ήρεμη και χαλαρή εμπειρία.
Το Ελληνικό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων, ανάμεσα σε τρεις λοφίσκους στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου, αριθμώντας 204 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011).
Μάλιστα, βρίσκεται μεταξύ δύο πολύ αγαπητών προορισμών της ορεινής Αρκαδίας –μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά από τη Στεμνίτσα, στον δρόμο που οδηγεί στην Καρύταινα. Το πιο κοντινό αστικό κέντρο είναι η Μεγαλόπολη, η οποία απέχει 23 χιλιόμετρα.
Οι ρίζες του χωριού χάνονται στα μεσαιωνικά χρόνια. Για πρώτη φορά αναφέρεται το 1515, στην τότε απογραφή που έκανε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχοντας όμως την ονομασία Μουλάτσι, η οποία θεωρείται σλαβική.
Έκτοτε η παρουσία του είναι συνεχής, ξέρουμε μάλιστα ότι οι κάτοικοι πήραν μέρος και στην Επανάσταση του 1821, καθώς από εκεί καταγόταν ο οπλαρχηγός Σάββας Νικολόπουλος. Το 1927 μετονομάστηκε σε Ελληνικό από γνωστό τοπωνύμιο στα βόρεια του οικισμού, στα πλαίσια του γενικότερου εξελληνισμού των παλιών σλαβικών ονομασιών.
Το Ελληνικό είχε 807 κατοίκους το 1907, σταδιακά όμως ρημάχτηκε λόγω της μετανάστευσης των νεότερων, αρχικά προς το εξωτερικό (κυρίως προς τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία) και έπειτα –μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο– προς την Αθήνα. Αλλά κατά τη δεκαετία του 1990 έγινε μια γενικότερη αναδιοργάνωση ενταγμένη στη γενικότερη τουριστική αξιοποίηση της ορεινής Αρκαδίας, η οποία αποδείχθηκε ωφέλιμη.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016, επιπλέον, άρχισε να διοργανώνεται και ο αγώνας ορεινού τρεξίματος ELLINIKON Cross Country Race, προσφέροντας τρεις διαφορετικές διαδρομές μήκους 52, 25 και 6,5 χιλιομέτρων, οι οποίες εκκινούν από το χωριό και τερματίζουν στην κεντρική του πλατεία.
Πού να μείνετε
Το Ελληνικό μπορεί να αποτελέσει μια ωραία ημερήσια εκδρομή για όσους μένουν στη Στεμνίτσα και στην Καρύταινα, ωστόσο διαθέτει και υποδομές γι’ αυτούς που αναζητούν έναν πιο ήσυχο προορισμό, ειδικά για κάποιο χειμερινό Σαββατοκύριακο με καλό καιρό.
Το ξενοδοχείο «Rocabella Hellinikon» εντοπίζεται σε υψόμετρο 680 μέτρων, προσφέροντας πανοραμική θέα στον κάμπο της Μεγαλόπολης, αλλά και γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 για όσους αγαπούν τον αθλητισμό. Το παραδοσιακό ξενοδοχείο «Έλαφος» βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και παρέχει άνετα δωμάτια και υπηρεσίες spa. Ο ξενώνας «Ελαιών» διαθέτει σουίτες με ιδιαίτερη επίπλωση, ενώ ο ξενώνας «Γόρτυς» στην καρδιά του χωριού έχει διαμορφωθεί σε ένα όμορφο οικογενειακό αρχοντικό του 1900.
Πού να πιείτε τον καφέ και το ποτό σας
Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας, το «Cafe Ellinikon» αποτελεί στέκι για μερακλίδικο ελληνικό καφέ. Το παραδοσιακό καφέ-παντοπωλείο «Γόρτυς» συστήνεται για τσίπουρο, αρωματικά τσάγια και γλυκά του κουταλιού. Στο καφέ του ξενοδοχείου «Έλαφος», στο ξύλινο πατάρι του χώρου, μπορείτε να απολαύσετε το ρόφημα της αρεσκείας σας παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Δημοφιλές είναι όμως και το μπαρ του τις βραδινές ώρες, ιδιαίτερα για τα κοκτέιλ του.
Πού θα κάτσετε για φαγητό
Το Ελληνικό έχει μόνο δύο ταβέρνες, αμφότερες όμως είναι πολύ καλές και εγγυώνται να σας ιντριγκάρουν γαστρονομικά με τα πιάτα τους, είτε συγκαταλέγεστε στους φίλους του κρέατος, είτε είστε χορτοφάγοι.
Στον «Γεωργαντά» μαγειρεύουν παραδοσιακά με βάση τα φρέσκα υλικά που υπάρχουν κάθε φορά. Αν βρεθείτε εκεί χειμώνα αξίζει να δοκιμάσετε το αγριογούρουνο, κατά τα λοιπά αναζητήστε τη σαλάτα με λαχανίδα και καυτερή πιπεριά, το αρνάκι με τις παραδοσιακές χυλοπίτες ή την προβατίνα στη λαδόκολλα. Στον «Ταλούμη», από την άλλη, συστήνετε να φάτε κόκορα με χυλοπίτες, μοσχαράκι κοκκινιστό με τσακώνικες μελιτζάνες και γίδα βραστή. Τον χειμώνα θα βρείτε κι εδώ κυνήγι, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
4 πράγματα που αξίζει να κάνετε, αν βρεθείτε στο Ελληνικό
Είτε το επισκεφθείτε απλά για εκδρομή, είτε σκοπεύετε να μείνετε εκεί κάποιες μέρες –εκμεταλλευόμενοι τη φήμη του ησυχαστήριου που το συνοδεύει– το Ελληνικό είναι τόπος με κάποια δικά του αξιοθέατα, στα οποία αξίζει να σταθείτε πιο προσεκτικά.
Περιηγηθείτε στο ίδιο το χωριό
Το Ελληνικό είναι ένα όμορφο χωριό περιβαλλόμενο από βουνίσια φύση, στο οποίο κυριαρχεί η πέτρα. Προσφέρεται λοιπόν για να περπατήσετε στα γραφικά του πλακόστρωτα καλντερίμια, χαζεύοντας τα παραδοσιακά του σπίτια με τα ξύλινα πορτόνια, τις πετρόχτιστες κρήνες ή το μπρούτζινο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία. Αξίζει επίσης να κάνετε μια στάση στα μαγαζάκια του, αναζητώντας εκλεκτά ντόπια προϊόντα, όπως μέλι, χειροποίητες χυλοπίτες, βότανα και μυζήθρα.
Χαρακτηριστικό κτήριο μέσα στο χωριό, στην περιοχή της πλατείας, είναι το Παλιό Διδακτήριο. Πρόκειται για διώροφο οικοδόμημα, το οποίο λειτούργησε παλιότερα ως (τριθέσιο) δημοτικό σχολείο, μα πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Το βράδυ φωτίζεται με μέριμνα των τοπικών αρχών, προβάλλοντας ως αξιοθέατο. Ο δρόμος σίγουρα θα σας βγάλει και στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, η οποία στέκει εκεί από το 1904: αξίζει να μπείτε και να δείτε το μπλε εσωτερικό του τρούλου. Επιπλέον, αν περπατήσετε μέχρι το τέλος του χωριού φτάνοντας στην επαρχιακή οδό που πηγαίνει προς την Καρύταινα, θα δείτε τη Μαυράκειο Επαγγελματική Σχολή, η οποία θεμελιώθηκε το 1965 με δωρεά ομογενή από τις Η.Π.Α. καταγόμενου από το Ελληνικό. Στις μέρες μας λειτουργεί ως σχολή επαγγελματιών της ΔΕΗ.
Περάστε από τη Μονή Αγίου Νικοδήμου
Στην άκρη του Ελληνικού, ξέχωρα από τις εκκλησίες στο κέντρο του και τα μπόλικα ξωκλήσια στα περίχωρά του, στέκει το μοναστήρι του Αγίου Νικοδήμου. Ιδρύθηκε το 1975 από τον πατέρα –και κάτοικο του χωριού– Αντώνιο Γ. Γεωργαντά και ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.
Επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο
Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία, σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτήριο. Ιδρύθηκε το 2009 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ελληνικού.
Από τα εκθέματα ξεχωρίζει μια συλλογή εικόνων που αγιογραφήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ περιλαμβάνονται και ιερατικά άμφια, μανουάλια και παλαιά εκκλησιαστικά είδη (εξαπτέρυγα, μανουάλια κ.ά.).
Πάρτε το μονοπάτι προς τις όχθες του Λούσιου
Αν και το περίφημο φαράγγι του Λούσιου βρίσκεται έξω από την άμεση επικράτεια του Ελληνικού (7 χιλιόμετρα πιο πέρα, εγγύτερα στον Ατσίλοχο), ο παραπόταμος του Αλφειού κυλάει δίπλα στο χωριό κι έτσι, μέσα από ένα μονοπάτι, φτάνετε εύκολα στις όμορφες όχθες του.
Σύμφωνα με τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων, εδώ ήταν όπου οι Νύμφες έλουσαν τον μικρό Δία, όταν τους τον παρέδωσε η Ρέα για να τον προστατεύσουν από τον Κρόνο.
Διαβάστε ακόμα:
Απείρανθος: Το «μαρμάρινο χωριό» της Νάξου που τον χειμώνα μεταμορφώνεται
Νεράιδα: Το πανέμορφο παραλίμνιο χωριό της Κοζάνης, που μοιάζει με νησί
Μια ημέρα στο Πάπιγκο: Το πιο διάσημο χωριό των Ζαγοροχωρίων