Με άξονα το ταξίδι στον χρόνο, από την αρχαία ιστορία της και το ένδοξο οθωμανικό παρελθόν μέχρι το σύγχρονο πρόσωπό της, τις υψηλού επιπέδου γαστρονομικές απολαύσεις και την εγγύτητά της σε πανέμορφες παραλίες, η Καβάλα, γνωστή κι ως «γαλάζια πόλη», προσφέρει στον επισκέπτη τη βίωση μιας μοναδικής ταξιδιωτικής εμπειρίας.
Το travel.gr έφτιαξε για εσάς μια μικρή λίστα με όσα πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα βρεθείτε στην άκρως ενδιαφέρουσα πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Μια λίστα που περιλαμβάνει γεύσεις και εντυπώσεις από όσα χαρακτηρίζουν την πόλη και συνοψίζουν την εικόνα της.
Βόλτες, νοστιμιές, περιηγήσεις και γνωριμία με την Ιστορία έρχονται μπροστά σας σε έναν κοινό παρονομαστή: την επαφή με την όμορφη και ιδιαίτερη πόλη της Μακεδονίας και τους ανθρώπους της.
Περπάτημα στην Παλιά Πόλη της Καβάλας
Η Παλιά Πόλη της Καβάλας είναι γνωστή και ως συνοικία Παναγίας. Είναι γεμάτη χρώματα και αρώματα, προικισμένη με πλακόστρωτα σοκάκια και υπέροχη θέα. Τα σπίτια της είναι φέρουν ξύλινους εξώστες και ολάνθιστους κήπους και αυλές.
Παραδοσιακά ταβερνάκια, ιστορικά μνημεία και νεοκλασικά δένουν με τη φυσική ομορφιά της πόλης και προσθέτουν τα ιδιαίτερα στοιχεία που διαμορφώνουν την ιδιαίτερη εικόνα της. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να αποκρυπτογραφήσετε το οθωμανικό παρελθόν της πόλης, να ψωνίσετε σουβενίρ και κουραμπιέδες και να απολαύσετε το λιμάνι και κατ’ επέκταση την πόλη στο «πιάτο».
Στάση στο Ιμαρέτ
Το κτήριο, έκτασης 4.200 τ.μ., που περιλαμβάνει έναν πανέμορφο ξεχωριστό τριγωνικό κήπο, αποτελούσε ένα συγκρότημα δημόσιων κτηρίων (kulliye) με κοινωφελή χαρακτήρα και στηριζόταν σε 2 κύριους πυλώνες του μουσουλμανικού κόσμου, τη διδασκαλική φιλοξενία και τη φιλανθρωπία. Μετά την αποκατάστασή του, που ξεκίνησε το 2001, το Ιμαρέτ λειτουργεί ως ξενοδοχείο και μνημείο, συνέχοντας το οθωμανικό παρελθόν με τις προσφυγικές μνήμες και προσφέροντας παράλληλα εξαιρετικές υπηρεσίας φιλοξενίας. Μια απαραίτητη στάση σε όλα τα επίπεδα για όσους επισκεφθούν την πόλη.
To σπίτι του Μεχμέτ Αλή
Επόμενος προορισμός η οικία του Μεχμέτ Αλή Πασά που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και έδρα του Ερευνητικού Κέντρου MOHA. Μια επίσκεψη σε αυτό θα σας δώσει πέρα από όλη την αίσθηση της μυθολογίας του προσώπου και της σχέσης του με την Καβάλα, μια πρακτική διάσταση για τη ζωή στους οθωμανικούς χρόνους. Εδώ, θα δείτε σπαθιά και οντάδες από κοντά, θα πάρετε μια γεύση από οθωμανικά λουτρά και κήπους και θα πάρετε ταχύρρυθμα μαθήματα διπλωματίας μέσα από τη μελέτη της ζωής του εμβληματικού ηγέτη.
Απολαύστε τη θέα στον Φάρο
Πόλος έλξης τόσο για τουρίστες όσο και για ντόπιους που σκοπό να αγναντέψουν τη θέα και να απαθανατίσουν το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, ο Φάρος της Καβάλας, αποτελεί το ιδανικό σημείο για πανοραμική θέα του κόλπου της Καβάλας. Από το πανέμορφο νησί της Θάσου νότια έως την «αμμόγλωσσα» της Κεραμωτής στα ανατολικά και την επιβλητική χερσόνησο του Άθω και το Άγιο Όρος στα δυτικά.
Στον κόσμο του καπνού
Στα must και η επαφή με την καπνική ιστορία της Καβάλας. Η πόλη υπήρξε το κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού των Βαλκανίων και γνώρισε σημαντική εμπορική και οικονομική ανάπτυξη από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Είναι ακριβώς αυτή η πτυχή που αναδεικνύεται με την επίσκεψή σας στο «Μουσείο Καπνού» αλλά και στα κτίρια των καπναποθηκών: τη Δημοτική Καπναποθήκη, η οποία στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και χτίστηκε το 1910 και το εμπορικό κέντρο, δηλαδή την πρώην καπναποθήκη «Ρεζή», η οποία χτίστηκε το 1885 και στέγαζε το Οθωμανικό Μονοπώλιο Καπνού.
Καβαλιώτικα σουβενίρ
Επιβάλλεται ακόμη στο πλαίσιο του ταξιδιού σας, η επαφή με τους ανθρώπους της και τα προϊόντα τους. Επισκεφθείτε την έδρα της γκαλερί μεταξιού Mantility, στην οποία μια ομάδα σχεδιαστών παράγει και πουλάει μεταξωτά μαντήλια και αξεσουάρ, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με έργα τέχνης, ακριβώς επειδή οι συνεργαζόμενοι δημιουργοί διαφέρουν σε τεχνοτροπία και διάθεση. Επίσης, στην έξοδό σας από την Καβάλα, μπορείτε να αναζητήσετε γευστικά σουβενίρ στους παραδοσιακούς κουραμπιέδες του Χρυσανθίδη.
Μια ενδιαφέρουσα θεατρική σκηνή
Και γιατί όχι, να απολαύσετε το νέο πολιτιστικό εγχείρημα του Kouinta Pocket Theatre, όπου οι ποιοτικές προδιαγραφές μιας κεντρικής θεατρικής σκηνής πραγματώνονται σε λίγα μόλις τετραγωνικά, χάρη στο πάθος και τον επαγγελματισμό ανθρώπων με αγάπη για την ιερή αποστολή του θεάτρου.