Δεν υπάρχει μήνας που να μη συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον στο Λονδίνο και ο Σεπτέμβριος δεν αποτελεί εξαίρεση. Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την 35η διοργάνωση των ετήσιων αγώνων λεμβοδρομίας που θα λάβουν χώρα στον Τάμεση στις 16 Σεπτεμβρίου και οι προπονήσεις και προετοιμασίες είναι εντατικές. Μπορεί βέβαια όλοι να γνωρίζουν το Μαραθώνιο του Λονδίνου και τον διασημότερο στον κόσμο αγώνα κωπήλατης λεμβοδρομίας μεταξύ των ομάδων των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Καίμπριτζ- τη λεγόμενη The Boat Race -, αλλά το συγκεκριμένο event που συνδυάζει και τους δύο αγώνες και αποκαλείται ο «Μαραθώνιος του Τάμεση», κερδίζει διαρκώς σε δημοτικότητα, ενθουσιάζοντας θεατές και συμμετέχοντες.
Και όχι άδικα, αφού ο αγώνας καλύπτει μια εντυπωσιακή διαδρομή σχεδόν 35 χιλιομέτρων, περνώντας κάτω από γνωστές και μη γέφυρες του Τάμεση, ενώ πέρα από τη διασκέδαση σημαντικό στοιχείο των λεμβοδρομιών είναι και ο καθαρά φιλανθρωπικός τους χαρακτήρας. Όλα ξεκίνησαν το 1988 σαν μια σχετικά μικρή αθλητική διοργάνωση όπου συμμετείχαν 61 λέμβοι και αντίστοιχα ενθουσιώδη πληρώματα που αποτελούνταν από προσκόπους ως βετεράνους λεμβοδρόμους και εκπροσώπους διαφόρων οργανισμών, όπως κωπηλατικοί σύλλογοι, σώματα του στρατού, ακόμη και σχολεία ή εργαζόμενους σε pub. Πλέον, στα πλαίσια του Great River Race διαπλέουν τον Τάμεση περίπου 300 πληρώματα με τον αριθμό των διαγωνιζομένων να φτάνει τους 2.500, που προέρχονται από κάθε ήπειρο, προσδίδοντας στον αγώνα διεθνή χαρακτήρα.
Οι συμμετέχοντες πηδαλιούχοι εκπροσωπούν όλα τα επίπεδα ικανότητας, έτσι μπορεί κανείς να χειροκροτήσει αφοσιωμένους στο άθλημα κωπηλάτες και σκληρά προπονούμενους αθλητές που επιδιώκουν να καταρρίψουν προηγούμενα ρεκόρ τους, αλλά και όσους θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία και τις ικανότητές τους ή απλά να συνδράμουν στη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Υπάρχουν μάλιστα και κατηγορίες διαγωνιζομένων – ενήλικες, παιδιά κάτω των 14, των 16 ή των 18 ετών, βετεράνοι άνω των 40 ή των 60 ετών, ΑΜΕΑ – όλοι ενθαρρύνονται να πάρουν μέρος στη δοκιμασία και τη διασκέδαση.
Τηρώντας βέβαια τη βασική αρχή, ότι σε κάθε βάρκα το πλήρωμα θα πρέπει να έχει συνοδό έναν επιπλέον επιβάτη και καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα να διαπλέουν φέροντας ένα λάβαρο 91εκ. x 61εκ. Ο Τάμεσης γεμίζει χρώμα, το θέαμα γίνεται εντυπωσιακότερο και η διασκέδαση εκτοξεύεται καθώς ανά πάσα στιγμή ο απλός συνεπιβάτης μπορεί να πάρει τη θέση κάποιου μέλους του πληρώματος, εφόσον βέβαια πληροί τις προϋποθέσεις της κατηγορίας όπου εντάσσεται, αλλά κι επειδή κάποιες ομάδες εμφανίζονται με κοστούμια και αστείες στολές.
Κι αν τα λάβαρα είναι εντυπωσιακά καθώς κυματίζουν πάνω από τα καφετί νερά του λονδρέζικου ποταμού, ακόμη θεαματικότερες είναι οι λέμβοι που τα διασχίζουν από το Millwall στα ανατολικά ως το Richmond στα δυτικά. Εδώ, ο κανόνας ορίζει ότι τα σκιφ πρέπει να είναι καθορισμένων θέσεων, αλλά κατά τα άλλα ο τύπος λέμβων ποικίλλει, τα τελευταία μάλιστα χρόνια καταγράφηκαν ως και 26 είδη σκαφών. Έτσι, αναμένεται και φέτος να θαυμάσουμε τα κλασσικά τετραθέσια Celtic Longboats με τη μεγάλη ιστορία στην κωπηλατική παράδοση της Δυτικής Ουαλίας, τα μήκους 10 μέτρων Thames Waterman Cutters στα οποία επιβαίνουν 6 κωπηλάτες, τα πολύ συνηθισμένα στις ανατολικές ακτές της Ιρλανδίας East Coast Skiffs, αλλά ακόμη και χαβανέζικα κανό Hawaiian Outriggers. Όλα θα λάβουν θέσεις από τις 7:30 στις 16 Σεπτεμβρίου, αν και ο αγώνας ξεκινά στις 11:30 με το προβάδισμα να δίνεται στις πιο αργοκίνητες λέμβους, μάλιστα όσο πιο χαμηλή είναι η υπολογιζόμενη ταχύτητα ενός σκάφους, τόσο νωρίτερα περνά τη γραμμή της εκκίνησης. Η αναχώρηση όλων των σκαφών ολοκληρώνεται μέσα σε μια ώρα και τόση είναι η χρονική απόσταση που χωρίζει την ταχύτερη από την πιο αργή λέμβο.
Οι θεατές που συγκεντρώνονται στις όχθες του Τάμεση για να χειροκροτήσουν και να ενθαρρύνουν τους κωπηλάτες, σπεύδουν από νωρίς για να πιάσουν θέση κοντά σε κάποια από τις 28 γέφυρες κάτω από τις αψίδες των οποίων θα διαπλεύσουν τα διαγωνιζόμενα σκάφη. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για όσους βρεθούν εκείνη τη μέρα στο Λονδίνο να δουν μερικά από τα εμβληματικότερα αξιοθέατα του ποταμού, όπως την Tower Bridge κοντά στον Πύργο του Λονδίνου, τη Millennium Bridge που συνδέει τον Άγιο Παύλο με την Tate Modern, τη Westminster Bridge με την εκπληκτική θέα στο βρετανικό κοινοβούλιο και το Big Ben ή την Albert Bridge με το κομψό της σχέδιο και τα απαλά χρώματα, να αποκτούν μια ασυνήθιστη ζωντάνια. Για να παρακολουθήσει κανείς την εκκίνηση θα πρέπει να βρίσκεται εγκαίρως στο Millwall, ενώ για να ζητωκραυγάσει για τους νικητές ενός από τα 36 τρόπαια θα πρέπει να κάνει τη διαδρομή ως το πανέμορφο, σχεδόν βουκολικό σκηνικό του παρόχθιου Ham House στο Richmond. Αλλά και στο κεντρικό Λονδίνο μπορεί κάποιος να απολαύσει το θέαμα από διαφορετικά σημεία, καθώς ο αγώνας διαρκεί πάνω από 2 ώρες και αναρτάται πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες ώρες περάσματος από τα σημαντικότερα σημεία και γέφυρες της διαδρομής.
Όσο για το υπόλοιπο της μέρας, με τον ήλιο να κάνει καθημερινά το χατίρι αυτή την εποχή στους Λονδρέζους, δεν μένει παρά να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους και να πιάσετε τραπέζι σε κάποια από τις άφθονες, έξοχες παραποτάμιες pub, όπως την ιστορική – από το 1676 – The George Inn στο Southwark, την The Black Friar με το εκπληκτικό art nouveau ύφος, δίπλα στην ομώνυμη γέφυρα, την The Chelsea Pig με τη βραβευμένη κουζίνα και τα κλασσικά βρετανικά πιάτα σχεδόν απέναντι από το πάρκο Battersea, τη Stein’s στο Richmond στα πρότυπα γερμανικής μπυραρίας με όλη την ποικιλία λουκάνικων που φαντάζεστε, ή την White Cross στην ίδια περιοχή που επιβλέπει τον Τάμεση από τα μεγάλα της παράθυρα. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν οι φετινοί νικητές θα καταρρίψουν το ρεκόρ των 2 ωρών, 3 λεπτών και 14 δευτερολέπτων.
Διαβάστε ακόμα:
Regent’s Park: Mία συναρπαστική Κυριακή στο πιο απολαυστικό πάρκο του Λονδίνου
H Μικρή Βενετία του Λονδίνου -Ένα κρυμμένο στολίδι μία ανάσα από το Paddington
Λονδίνο: Εκεί όπου γευματίζει, χαλαρώνει και διασκεδάζει ένας βέρος Λονδρέζος