Ένα λιλιπούτειο νησάκι, λίγα χιλιόμετρα έξω από το πολύβουο Άμστερνταμ, μόλις 2000 κατοίκων εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την καρτ-ποσταλική ομορφιά του και την ξεχωριστή κουλτούρα του.
Παρόλο που η δημοτικότητα του Άμστερνταμ είναι απολύτως δικαιολογημένη, οι επισκέπτες που επιλέγουν να περιοριστούν στα όρια της – κατά τα άλλα πανέμορφης – πρωτεύουσας της Ολλανδίας χάνουν μερικά από τα πιο γοητευτικά τοπία της Ευρώπης. Σε μια χώρα όμως τόσο μικρή σε έκταση όσο η Ολλανδία μπορεί κανείς, ξεκινώντας από το κέντρο του Άμστερνταμ, εύκολα να βρεθεί στην καρδιά της ολλανδικής υπαίθρου. Απέραντα λιβάδια που χάνονται στον ορίζοντα, νωχελικές ασπρόμαυρες αγελάδες και μικρά πανέμορφα χωριά μοιάζουν να ξεπηδούν από τις σελίδες κλασσικών παραμυθιών.
Ίσως το πιο γραφικό χωριουδάκι των Κάτω Χωρών βρίσκεται σε μια πρώην χερσόνησο. Το Marken είναι ένα αυθεντικό ολλανδικό ψαροχώρι με πανέμορφα ξύλινα σπιτάκια παραδοσιακά σε σκούρο πράσινο, στενά σοκάκια, μικρά κανάλια και παράλογα φωτογενείς απλωμένες μπουγάδες που μοιάζει να στέκεται αναλλοίωτο στο χρόνο.
Το Marken χωρίστηκε από την ηπειρωτική χώρα τον 13ο αιώνα από μια καταιγίδα. Στη συνέχεια ακολούθησαν αιώνες απομόνωσης για τον πληθυσμό, ο οποίος παραδοσιακά κέρδιζε τον άρτο τον επιούσιο από την αλιεία. Μέχρι τον 17ο αιώνα, οι κάτοικοι έχτιζαν τα σπίτια τους πάνω στα λεγόμενα “werven”, δηλαδή τεχνητούς λόφους, ή πάνω σε πασσάλους καθώς το μικροσκοπικό νησί πλημμύριζε πολύ συχνά. Με αυτόν τον τρόπο απέτρεπαν τις ζημιές από τις πλημμύρες. Μετά την κατασκευή του Afsluitdijk, του πρώτου αντιπλημμυρικού φράγματος της Ολλανδίας το οποίο ολοκληρώθηκε το 1933, το νησί δεν πλημμυρίζει πλέον, αλλά τα τυπικά σπίτια παραμένουν.
Η ιστορία του Marken του επέτρεψε να αναπτύξει μια μοναδική ταυτότητα στις ολόκληρες τις Κάτω Χώρες, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μια εντελώς ανεξάρτητη κουλτούρα – τη δική του αρχιτεκτονική, διάλεκτο, φορεσιά και πολλά άλλα τα οποία διατηρεί ακόμα. Μάλιστα, για κάποιο χρονικό διάστημα προς τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, το Marken και οι κάτοικοί του αποτέλεσαν αντικείμενο προσοχής για λαογράφους, εθνογράφους και ανθρωπολόγους, οι οποίοι συνέρρεαν στο γραφικό ψαροχώρι για να μελετήσουν αυτό αυτό το απομεινάρι παραδοσιακού πολιτισμού. Το Marken συνδέθηκε με την ηπειρωτική χώρα μόλις το 1957, όταν οι Ολλανδοί χρησιμοποίησαν την ευφυΐα τους στη διαχείριση των υδάτων για να κατασκευάσουν ένα ανάχωμα σαν μικρή γέφυρα που οδηγεί στο νησί και έκτοτε λογίζεται χερσόνησος. Παρ’ όλα αυτά, έχει διατηρήσει τον αυθεντικό του χαρακτήρα και οι κάτοικοι αγαπούν πολύ τις παραδόσεις τους.
Παρά τον πληθυσμό των μόλις 2.000 κατοίκων, το Marken προσελκύει περίπου 500 φορές περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο. Αν και η ξεχωριστή του κουλτούρα έχει πλέον γίνει λιγότερο διακριτή από τη δεκαετία του 1950 κι έπειτα, εξακολουθεί να είναι σαφώς ορατή. Το Marken γοητεύει με την μοναδική του ατμόσφαιρα, ενώ αντικρίζοντας το ιστορικό λιμανάκι του για πρώτη φορά είναι σχεδόν αδύνατο να κρατήσεις τη γνάθο σου στη θέση της. Η αρχιτεκτονική του χωριού είναι τόσο άψογη που δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει πως κάποιοι τυχεροί στ’ αλήθεια ζουν εδώ.
Το λιλιπούτειο πρώην νησί είναι ιδανικό για περπάτημα, καθώς η συνολική έκτασή του είναι γύρω στα 9 χιλιόμετρα. Μπορείτε να το εξερευνήσετε ολόκληρο σε μόλις δύο ώρες και να ανακαλύψετε τη γοητεία αυτού του πολύ ξεχωριστού προορισμού, τον ιδιαίτερο νησιωτικό χαρακτήρα του, αλλά και τα ορόσημα του. Μιας και στο νησί επιτρέπονται μονάχα τα λιγοστά αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων, μια ωραία εναλλακτική είναι να γυρίσετε το νησί με ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα.
Το πιο εμβληματικό κτίσμα σε όλο το Marken είναι σίγουρα το λεγόμενο Paard van Marken (Άλογο του Marken), ένας μνημειώδης φάρος που υψώνεται στο ανατολικότερο σημείο της χερσονήσου. Χρονολογείται από το 1839 και εξακολουθεί να εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι και σήμερα. Το ιδιόμορφο όνομά του προέρχεται από το σχήμα του που θεωρητικά – και με λίγη φαντασία για να λέμε την αλήθεια – μοιάζει με άλογο. Ο φάρος αποτελείται από έναν πύργο ύψους 16 μέτρων που συνδέεται με δύο σπίτια και είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο φωτογενή σημεία του Marken. Δεδομένου ότι το Paard van Marken είναι πλέον ιδιωτική κατοικία, είναι κλειστό για το κοινό.
Το μουσείο Marker στεγάζεται σε έξι παραδοσιακά πρώην σπίτια ψαράδων και μοιάζει με τα δικά μας λαογραφικά, καθώς είναι αφιερωμένο στην κουλτούρα και την παράδοση του πρώην νησιού. Ανάμεσα στα εκθέματα του βρίσκονται παραδοσιακά διακοσμητικά και χειροτεχνήματα ενός τυπικού σπιτιού του νησιού, σκεύη και εγχώρια έργα τέχνης, αλλά και η λαϊκή ενδυμασία του Marken, η οποία αποτελεί σύμβολο της τοπικής κουλτούρας και την οποία οι επισκέπτες σπάνια έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αλλού σήμερα. Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν επίσης την ευκαιρία να εξερευνήσουν το εσωτερικό ενός σπιτιού της δεκαετίας του 1930, το οποίο διατηρεί ακόμα τα έπιπλα και τη διακόσμηση των πρώτων ενοίκων του.
Το Kijkhuisje Sijtje Boes (Προβολή κατοικίας της Sijtje Boes) είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ένα μικρό σπίτι που προσφέρει στους επισκέπτες μια ιδέα του στυλ διακόσμησης ενός σπιτιού στο νησί κατά τη δεκαετία του 1940. Λειτουργεί επίσης και ως κατάστημα αναμνηστικών, το παλαιότερο στο Marken, το οποίο ιδρύθηκε από την επιχειρηματία Sijtje Boes στις αρχές της δεκαετίας του 1900, καθώς ήδη από τότε η ξεχωριστή κουλτούρα του τότε νησιού προσέλκυε επισκέπτες. Στα περίχωρα του χωριού υπάρχει ένα αυθεντικό εργαστήριο κατασκευής ξυλοπάπουτσων (clogs), όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο τη μηχανική όσο και τη χειρωνακτική παραγωγή τους, και φυσικά, να αγοράσουν ένα δικό τους ζευγάρι.
Πώς να φτάσετε στο Marken
Το Marken απέχει λιγότερο από μία ώρα από το Άμστερνταμ. Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 315 που αναχωρεί από το σταθμό Noord του Άμστερνταμ. Η διαδρομή διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Ο καλύτερος όμως τρόπος για να βρεθείτε εδώ είναι να πάρετε το λεωφορείο 316 που αναχωρεί από τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ κάθε 15 λεπτά για το Volendam, ένα επίσης πολύ γραφικό – αλλά αρκετά πιο τουριστικό – ψαροχώρι απέναντι από το Marken. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το πλοίο που συνδέει το Volendam και το Marken. Το “Marken Express” αναχωρεί κάθε 45 λεπτά από το λιμάνι στο κέντρο του Volendam. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία!
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Marken είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 18 – 25 βαθμών Κελσίου και το νησί είναι καταπράσινο.
Διαβάστε ακόμα:
Βαρκελώνη: H πιο κεφάτη και καλλιτεχνική πόλη ολόκληρης της Ευρώπης