Ένας από τους βασικούς στόχους του δήμου Ερέτριας είναι η εδραίωση της περιοχής ως προορισμού 4 εποχών, με την προβολή ανάλογα την περίοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που έλκουν τους ταξιδιώτες όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, η πεζοπορία, η ορειβασία, η γαστρονομία, οι αρχαιολογικές επισκέψεις, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός κ.α.
Ο δήμος Ερέτριας, βρίσκεται στην καρδιά της κεντρικής Εύβοιας, στο δεύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας, με πληθυσμό 13.500 μόνιμους κατοίκους και πάνω από 40.000 επισκέπτες ετησίως. Πρόκειται για φιλόξενο τόπο, με την αρχαιότερη ιστορία στην Ελλάδα και συγκριτικά πλεονεκτήματα φυσικού κάλλους, που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό, προσφέροντας στους επισκέπτες, ποικίλες δυνατότητες δράσης. Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα με προσβασιμότητα τόσο μέσω σύνδεσης με φέρυ της γραμμής Ωρωπός-Ερέτρια αλλά και μέσω της Γέφυρας της Χαλκίδας, είναι ένα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα του προορισμού. Η Ερέτρια, σε επίπεδο συνδεσιμότητας, είναι κόμβος για το νησί της Εύβοιας καθώς βρίσκεται σε πραγματικά επιτελική θέση τόσο σε επίπεδο γρήγορης και εύκολης πρόσβασης αλλά και ως βάση για εξερεύνηση της Εύβοιας.
Οι καθαρές παραλίες, η ήπια μεσογειακή φύση, η εξαιρετική τοπική γαστρονομία με μοναδικά οστρακοειδή και ψάρια, εκλεκτό τοπικό κρέας και τυροκομικά προϊόντα, εξαιρετικά εστιατόρια, επισκέψιμα οινοποιεία, οι πολλές και μεγάλες οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κλινών -και αρκετές να λειτουργούν όλο το χρόνο- καθιστούν τον δήμο Ερέτριας ελκυστικό προορισμό διακοπών, και μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία τόσο για τον καλοκαιρινό όσο και για τον χειμερινό επισκέπτη.
Για τον λόγο αυτό, οι προορισμοί στον δήμο Ερέτριας είναι μια ιδανική επιλογή τόσο για εσωτερικό τουρισμό και οικογενειακές διακοπές, όσο και για την υποδοχή τουριστών από το εξωτερικό και οργανωμένο τουρισμό καθώς, ενώ αποτελεί δημοφιλέστατο οδικό τουρισμό για τα σαββατοκύριακα αλλά και για μονοήμερες αποδράσεις.
Ο δήμος περιλαμβάνει στα γεωγραφικά του όρια τις παραθαλάσσιες πόλεις Ερέτρια, Αμάρυνθο, το ορεινό Γυμνό καθώς και τις γραφικές Κοινότητες Άνω Βάθεια, Καλλιθέα και Σέτα. Κάθε πόλη και χωριό του δήμου, με δική του ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ξεχωριστή ομορφιά, ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο, πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση, διαθέτει μια ξεχωριστή τουριστική ταυτότητα και προσφέρει στον επισκέπτη μοναδική εμπειρία, τόσο για περιηγητικές όσο και για ξεκούραστες διακοπές. Σημαντικά στοιχεία για κάθε περιοχή έχει καταγράψει ο δήμος που επιθυμεί την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης.
Στην Ερέτρια
Η Ερέτρια 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας, της Ευβοϊκής πρωτεύουσας, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Το όνομά της, που παράγεται από τη λέξη «ερέτες» (κωπηλάτες), αποδεικνύει ότι ήταν μια ναυτική δύναμη στην αρχαιότητα. Τα ίχνη της αρχαίας Ερέτριας, διάσπαρτα σε όλη την πόλη, μαρτυρούν τον πολιτισμό και την τέχνη της αρχαιότητας. Διαθέτει αναρίθμητα σπουδαία μνημεία και ψηφιδωτά που ήρθαν στο φως με ανασκαφές δεκάδων ετών.
Στον αρχαιολογικό χώρο στην είσοδο της πόλης, τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ερείπια της Δυτικής Πύλης, της δυτικής συνοικίας της αρχαίας πόλης, του ανακτόρου και του μικρού Ιερού, απομεινάρια του 5ου αιώνα π.Χ. Λίγα μέτρα πιο ψηλά δεσπόζει το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας, το οποίο βρίσκεται πάνω σε τεχνητά κατασκευασμένο λόφο, στο οποίο ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αναστήλωση και την επαναλειτουργία του. Ανατολικά βρίσκονται τα ερείπια του Ιερού της Ολυμπίας Αρτέμιδος. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας στεγάζονται σπουδαία ευρήματα ανασκαφών και γλυπτά, που ταξιδεύουν τον επισκέπτη από την ύστερη πρωτοελλαδική περίοδο ως του ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους. Εξίσου σημαντικά είναι τα λείψανα του ιερού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα του 8ου αιώνα π.Χ. και τα αρχαία Λουτρά της Ερέτριας, το Γυμνάσιο, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η «Οικία των Ψηφιδωτών» του 370 π.Χ. με το υπέροχο ψηφιδωτό διάκοσμο εμπνευσμένο από την μυθολογία και την Ιλιάδα, η αρχιτεκτονική της οποίας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχαίας ελληνικής κατοικίας. Επίσης στον λόφο Τούμπα, Βορειοδυτικά της Ερέτριας, έχει αποκαλυφθεί θαλαμοειδής τάφος, μακεδονικού τύπου, γνωστός ως Τάφος των Ερώτων του 4ου αιώνα π.Χ.
Η Ερέτρια υπήρξε σημαίνουσα ιστορικά και κατά την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους, καθώς υποδέχθηκε πληθυσμό από το ιστορικό νησί των μετά την καταστροφή του νησιού. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το σπίτι του σπουδαίου Έλληνα ναυάρχου και πολιτικού Κωνσταντίνου Κανάρη, προς τιμήν του οποίου ο Δήμος Ερέτριας διοργανώνει κάθε χρόνο τα «Κανάρια» την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, εξέχουσα πολιτιστική εκδήλωση στην πόλη της Ερέτριας με αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας. Στα πρόσφατα χρόνια, η Ερέτρια αποτέλεσε σημείο έμπνευσης και δημιουργίας σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, με προεξέχοντα τον Σπύρο Βασιλείου, ο οποίος απαθανάτισε τοπία της σε σειρά έργων του και στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Ερέτριας, διοργανώνονταν τακτικές εκθέσεις δικών του έργων καθώς και άλλων Ελλήνων δημιουργών.
Η πόλη της Ερέτριας διαθέτει άριστη ρυμοτομία, υπέροχες καθαρές παραλίες, μια σπάνια ακτογραμμή που περιλαμβάνει και το Νησί των Ονείρων, μεγάλες τουριστικές μονάδες και εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από την Αθήνα, 108 χλμ. οδικά μέσω της σύγχρονης υψηλής γέφυρας της Χαλκίδας. Ενώ μια δεύτερη επιλογή πρόσβασης αποτελούν τα δρομολόγια του πορθμείου Ωρωπού – Ερέτριας, που διατηρούν την γραφική νησιωτική φυσιογνωμία της. Η εξαιρετικά μικρή της απόσταση από την πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με τις πολλές φυσικές ομορφιές της, την κάνουν πρώτη επιλογή για διακοπές, αλλά και για παραθεριστική και μόνιμη κατοικία, όλες τις εποχές του χρόνου.
Στην Αμάρυνθο
Η Αμάρυνθος, παραθαλάσσια πόλη, μόλις 27 χλμ. από την Χαλκίδα και 9 χλμ. από την Ερέτρια, με πλούσια παράδοση και επιτυχημένες τοπικές εκδηλώσεις, όπως αυτή του Καρναβαλιού, αλλά και οι καθιερωμένες «Βαρκαρόλες». Η προελληνική προέλευση του ονόματός της μαρτυρά την μακραίωνη ιστορία της, ενώ σήμερα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο όμορφα θέρετρα της Εύβοιας.
Τα καταγάλανα νερά της και οι πεντακάθαρες παραλίες της, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, προσφέρονται για υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές και προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών παραθεριστών Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της, αλλά και διεθνώς παρουσιάζουν οι πρόσφατες ανασκαφές της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στο λόφο των Παλαιοεκκλησιών, που έφεραν στο φως το Ναό της Αμαρυσίας Αρτέμιδας και αξιόλογα ευρήματα, καθώς και ο Μακεδονικός Τάφος 2 χλμ. δυτικά της Αμαρύνθου, τα βυζαντινά εκκλησάκια της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο της Αμαρύνθου.
Στο φιλόξενο Γυμνό
Το Γυμνό είναι ένα γραφικό και μεγάλο χωριό, κτισμένο στις ανατολικές υπώρειες του Ερετριακού Ολύμπου, που φημίζεται για τη φιλοξενία των κατοίκων του, τις σπουδαίες χασαποταβέρνες του. Πολλά είναι τα μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, κυρίως εκκλησάκια που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στη θέση Παλιοχώρι είναι ορατά τα ερείπια ενός μεσαιωνικού οικισμού, ενώ σε λόφο μέσα στο χωριό, δίπλα στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ορθώνεται ένας όμορφος, καλοσυντηρημένος ενετικός πύργος. Το Γυμνό, επίσης, φημίζεται για την τοπική του γαστρονομία και ειδικά τις ταβέρνες του με ντόπιο κρέας.
Στη γραφική Άνω Βάθεια
Η Άνω Βάθεια είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, χτισμένο σε μια χαράδρα, στους πρόποδες του Κοτύλαιου 3,5 χλμ. Βορειοανατολικά της Αμαρύνθου. Η ετυμολογία του αρχικού ονόματος Βάθεια, έχει σχέση με τη βαθειά χαράδρα, μέσα στην οποία ήταν χτισμένη η πόλη. Σε απόσταση 8 χλμ. βρίσκεται η γυναικεία μονή του Αγίου Νικολάου, χρονολογούμενη από τον 15ο αιώνα, ενώ σε απόσταση περίπου 2 χλμ., στη θέση Αγλέφαρος, κάτω από έναν πλάτανο βρίσκεται ο ναός Ζωοδόχου Πηγής (16ου αι.).
Στην ορεινή Σέτα με την αλπική ομορφιά
Η Σέτα, το πιο ορεινό χωριό-στολίδι της Εύβοιας, σε υψόμετρο 760 μ. στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Δίρφυς. Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αμαρύνθου, μέσα σε ένα αλπικό περιβάλλον, κατάφυτο από ελατοδάση, καστανιές, πλατάνια και αρωματικά φυτά. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για απόδραση από την πόλη, κάθε εποχή του χρόνου, καθώς απέχει από την Αθήνα 128 χλμ. και μόλις 20 χλμ. από τις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου και την παραλία της Αμαρύνθου. Στα όμορφα, γραφικά δρομάκια του χωριού, σπίτια χτισμένα με πέτρα και παραδοσιακές σκεπές, αλλά και πολλές φυσικές πηγές με κρυστάλλινο νερό, γοητεύουν τον επισκέπτη. Στην Άνω Σέτα το υπαίθριο θέατρο του Νίκου Παπακωνσταντίνου, δίνει ζωή στις καλοκαιρινές βραδιές, φιλοξενώντας υπέροχες παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πλούσια κληρονομιά της το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας της Αμμουδιώτισσας ή Αμπουδιώτισσας του 19ου αι., καθώς και πολλά ακόμα εκκλησάκια, διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, όπως το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, ηπειρώτικης τέχνης, αλλά και το ναό της Αγ. Τριάδας με τα πανύψηλα πλατάνια και το κρυστάλλινο νερό της πηγής, που τρέχει ασταμάτητα χειμώνα – καλοκαίρι. Η Σέτα προσφέρει μοναδική εμπειρία για αναρρίχηση και καταρρίχηση, στο Βόλαθρο, το βαθύτερο βάραθρο της Εύβοιας, με κατακόρυφο βάθος περίπου 120 μ., αλλά και για οργανωμένες πεζοπορίες στα χαρακτηρισμένα μονοπάτια της, που διαθέτουν απαράμιλλο φυσικό κάλλος και προσφέρονται για περιηγήσεις, περιπάτους και ορειβάτες. Ενώ ένα σημείο για εξερεύνηση είναι το Σπήλαιο της Σέτας, στη θέση Λάμνα (γύρω στα 2,5 χλμ. από την εκκλησία της Αμπουδιώτισσας), το οποίο εκτείνεται σε τρία επίπεδα με πλούσιο σπηλαιοθεματικό διάκοσμο και έχει συνολικό εμβαδόν 400 τ.μ. και βάθος 90 μ. Επίσης μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η οικία του Ανδρέα Μιαούλη, του ήρωα της ελληνικής επανάστασης.
Διαβάστε ακόμα:
Στενή Διρφύος: Ένα γραφικό κεφαλοχώρι στην καταπράσινη καρδιά της Εύβοιας
Βύθουρη: Η παραλία της Εύβοιας με τη γαλάζια θάλασσα και τη φυσική σκιά
Ασπρονήσι: Το νησάκι-καρδιά του Ευβοϊκού, προσβάσιμο μόνο με σκάφος