Η Ερμούπολη ανεβαίνει ως τουριστικός προορισμός, αν και χρειάζεται καιρός για να συναγωνιστεί τις Χώρες των Κυκλάδων -ίσως όμως αυτός να μην είναι ο στόχος των κατοίκων της και των επιχειρηματιών-επενδυτών. Ο νεοκλασικός της χαρακτήρας δύσκολα αλλοιώνεται. Και μέχρι στιγμής τα πολυτελή ξενοδοχεία στα Βαπόρια λειτουργούν σε διατηρητέα κτήρια που έχουν αναστηλωθεί με τρόπο εξαιρετικό -όπως το νέο πέντε αστέρων Argini.
Κοντά στην πλατεία Μιαούλη υπάρχουν σοκάκια γεμάτα καλόγουστα καφέ-μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά και τα καλοκαιρινά βράδια σχεδόν δεν μπορείς να τα διασχίσεις -ενώ στο παγωτατζίδικο Jango o κόσμος κάνει ουρά για να αγοράσει φυσικά gelati και sorbet. Εκεί κοντά, στην Κλώνος και Κ. Στεφάνου, ο φημισμένος σεφ Νίκος Πουλιάσης, ανέλαβε το εστιατόριο Ousyra παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό comfort μενού με gourmet πινελιές.
Στο μεγάλο παραλιακό μέτωπο της πόλης, από το λιμάνι μέχρι το Τελωνείο, παρατάσσονται όλων των ειδών τα καταστήματα -ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το Τόπων Γεύσεις, μια κιβωτός εκλεκτών βιολογικών και τοπικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα.
Η τέχνη, και ειδικά τα έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, έχει τη θέση της στην πόλη αυτή που φημίζεται αιώνες τώρα για τον πολιτισμό της. Αυτό αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, η γκαλερί Chimera και το μοντέρνο café-gallery Plastico. Στην οδό Μελίνας Μερκούρη, στο πλάι του δημαρχείου, η Chrisanthi Zazari και το Materia Memoria ξεχωρίζουν εδώ και χρόνια για τα μοναδικά κοσμήματα, τα αξεσουάρ και τα ρούχα τους. Λίγο πιο πάνω, απέναντι από το διάσημο θέατρο Απόλλων, το Φύσις πουλάει φυσικά καλλυντικά, κεριά και σαπούνια με άρωμα λουκούμι, και η ιδιοκτήτριά του συνεργάζεται με νέους από το νησί για να φιλοξενήσει τα χειροποίητα αξεσουάρ τους. Γνωρίσαμε από κοντά όλους αυτούς τους ενδιαφέροντες ανθρώπους και τους χώρους που έχουν δημιουργήσει, συζητώντας για την τέχνη του καθενός και τη ζωή του στην Ερμούπολη.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366137)
["id"]=>
int(366137)
["title"]=>
string(14) "image_50410241"
["filename"]=>
string(25) "image_50410241-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(559337)
["url"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/image_50410241-scaled.jpg"
["link"]=>
string(100) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/image_50410241/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(6) "Ousyra"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(14) "image_50410241"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 11:38:16"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 11:38:23"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1920)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/image_50410241-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/image_50410241-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/image_50410241-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/image_50410241-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/image_50410241-1152x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/image_50410241-1536x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Ousyra: Η επάνοδος του σεφ Νίκου Πουλιάση
Είναι χαρισματικός, ταλαντούχος, φημισμένος για τους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών και τα πιάτα του που σε προσκαλούν σε γευστικές περιπέτειες. Ο βραβευμένος σεφ Νίκος Πουλιάσης πολιτογραφήθηκε Συριανός εδώ και 4 χρόνια, έχοντας γράψει άλλα 40 χρόνια γαστρονομικής ιστορίας στον περίφημο Κουκούμαβλο της Σαντορίνης. Από τον Μάιο του 2024 ανέλαβε να δημιουργήσει και να υλοποιήσει μαζί με την ομάδα του, το νέο μενού του εστιατορίου Ousyra. «Το να μαγειρεύεις περνάει κάποια στιγμή στο DNA σου, δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτό», είναι τα πρώτα του λόγια. Έτσι, θα τον δεις κάθε μέρα να κατεβαίνει από το σπίτι του στο Κίνι για να πάει στην αγορά της Ερμούπολης και μετά στην κουζίνα του εστιατορίου με το μοντέρνο design, για να καθοδηγήσει και να συντονίσει τους νέους συνεργάτες του.
Aυτή τη φορά, ο Νίκος Πουλιάσης δεν θέλησε να προτείνει δημιουργίες της υψηλής γαστρονομίας που τόσο καλά γνωρίζει, θεωρώντας ότι δεν ταιριάζει με το προφίλ ενός ήρεμου, αρχοντικού νησιού όπως η Σύρος. «Δεν ήθελα να μεταφέρω τον Κουκούμαβλο στην Ερμούπολη, παρότι στα πιάτα υπάρχουν νύξεις από τα μενού του. Άλλωστε, πιστεύω ότι εδώ δεν υπάρχει ένα διεθνές κοινό τέτοιο ώστε να υποστηρίξει το fine dining και να πετύχει επιχειρηματικά ένα εστιατόριο. Προτίμησα το comfort food, που για μένα σημαίνει πολυσυλλεκτικό φαγητό, με μοντέρνα και ρουστίκ στοιχεία. Παραπέμπει στη Σύρο και στις Κυκλάδες, αλλά έχει και διεθνείς επιρροές». Για τα πιάτα του, χρησιμοποιεί όλα τα προϊόντα που παράγει η Σύρος και άλλα που προέρχονται από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
Το εστιατόριο βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μικρών πεζόδρομων που τους σκιάζουν μπουκαμβίλιες κάτω από τις οποίες παρατάσσονται μαγαζιά για φαγητό, καφέ και ποτό. Είναι μια καθαρά κυκλαδίτικη νότα στην νεοκλασική Ερμούπολη. Ποια πιάτα ξεχωρίζετε ανάμεσα στα κυρίως που περιλαμβάνει το μενού;, θα τον ρωτήσω. «Την τσιπούρα με συριανή μαϊντανοσαλάτα και καρπάτσιο από φρέσκο καλαμάρι και το σπαγγέτι με μελάνι σουπιάς, ελληνικό μπλε καβούρι, καρπάτσιο σουπιάς, ζωμό αστακού και φύκια. Αλλά, και πιο mainstream επιλογές, όπως το χοντρό μακαρόνι με κιμά, που έχει στη βάση του πιάτου μια κρέμα από παλαιωμένη γραβιέρα Σύρου με σπόρια μάραθου για να το κάνω πιο ενδιαφέρον», μου απαντάει.
Και συμπληρώνει: «Εκεί όπου έχω μεγαλύτερη ελευθερία να δημιουργήσω είναι στα γλυκά, κάποια από τα οποία έχουν πολλά ανατρεπτικά στοιχεία. Όπως το παγωτό από ταχίνι με κουμ κουάτ, φουντούκια, ροδόνερο, κρέμα από μαντολάτο και χαλβαδόπιτα Σύρου». Όπως θα μας πει ο σεφ, στον τομέα του κρασιού, το Ousyra διαθέτει μια έξυπνη πολυσυλλεκτική, λίστα με 30 ετικέτες που καλύπτουν πολλές ποικιλίες. Περιλαμβάνει συριανά κρασιά, δύο από τη Σαντορίνη και επιλογές από οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Βοιωτίας.
Διεύθυνση: Κλώνος και Κυπαρίσσου Στεφάνου, Τηλ. 22810 76676, ousyra.com
*Το εστιατόριο σερβίρει πολλά vegan πιάτα, καθώς και pinza.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366151)
["id"]=>
int(366151)
["title"]=>
string(8) "AU1A5743"
["filename"]=>
string(12) "AU1A5743.jpg"
["filesize"]=>
int(202023)
["url"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/AU1A5743.jpg"
["link"]=>
string(94) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/au1a5743/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(17) "Chrisanthi Zarari"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(8) "au1a5743"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 11:40:26"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 11:41:19"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(682)
["height"]=>
int(1024)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/AU1A5743-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/AU1A5743-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/AU1A5743.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(682)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/AU1A5743.jpg"
["large-width"]=>
int(682)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/AU1A5743.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(682)
["1536x1536-height"]=>
int(1024)
["2048x2048"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/AU1A5743.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(682)
["2048x2048-height"]=>
int(1024)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
To εκθετήριο-εργαστήριο της πολυτάλαντης Χρυσάνθης Ζαράρη
Η Χρυσάνθη είναι μια κομψή γυναίκα, με στυλ και άποψη. Είναι επίσης πολυτάλαντη και δημιουργική. Με υποδέχεται φορώντας στο πέτο της τρία μεγάλα λουλούδια τα οποία, όπως θα μάθω σε λίγο, είναι φτιαγμένα από επεξεργασμένο υλικό ακτινογραφιών. «Θέλησα να μετουσιώσω τις ακτινογραφίες που τυχαία βρέθηκαν στα χέρια μου και σιγά σιγά προέκυψε το λουλούδι. Τις επεξεργάζομαι με φωτιά και ψαλίδι, κάνω ζωγραφική, προσθέτω κάποιες πέτρες. Συμβολικά, ήθελα από αυτές τις σκούρες ακτινογραφίες, που μας προξενούν άγχος για το τι θα δείξουν, να δημιουργηθούν χρωματιστά λουλούδια. Αυτή τη συλλογή την ονομάζω «You are a flower». Κάθε λουλούδι από αυτά είναι μοναδικό, όπως άλλωστε και κάθε γυναίκα. Ζητώ λοιπόν από τις πελάτισσές μου να διαλέξουν το δικό τους, εκείνο που τους «μιλάει» ιδιαίτερα», λέει δείχνοντάς μου την απίθανη συλλογή της και προτρέποντάς με να επιλέξω το δικό μου.
Η Χρυσάνθη Ζαράρη έχει στο βιογραφικό της ιδιωτικές σπουδές στην Αθήνα στο σμάλτωμα μετάλλων, μπατίκ, μαθήματα κεραμικής στη Σύρο και στην Αθήνα και τριετή φοίτηση στη σχολή κοσμήματος Mokume στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε σχέδιο και κατασκευή κοσμήματος με ασήμι, πολυτίμους λίθους και χρυσό, με διάφορες τεχνικές. Επέστρεψε στην πατρίδα της, τη Σύρο, και το 1999 άνοιξε το εκθετήριό της, στο πατάρι του οποίου βρίσκεται και το εργαστήριο με τον κλίβανο για τις πορσελάνες και τον πάγκο αργυροχρυσοχοΐας. «Τα σχέδιά μου είναι εμπνευσμένα κυρίως από οργανικές φόρμες -μπορεί να είναι ένα κοχύλι, ένα δέντρο, ένα έντομο. Αυτό προϋποθέτει ότι είσαι ερωτευμένος με αυτό που βλέπεις και με αυτό που κάνεις. Επέμεινα πολύ ώστε στον χώρο μου και στην εργασία μου όλα να είναι αυθεντικά. Οτιδήποτε υπάρχει εδώ το πιστεύω και το υποστηρίζω», παρατηρεί.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366155)
["id"]=>
int(366155)
["title"]=>
string(17) "Chrisanthi Zazari"
["filename"]=>
string(29) "Chrisanthi-Zazari-scaled.jpeg"
["filesize"]=>
int(667054)
["url"]=>
string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/Chrisanthi-Zazari-scaled.jpeg"
["link"]=>
string(103) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/chrisanthi-zazari/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(32) "Η Χρυσάνθη Ζαράρη"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(17) "chrisanthi-zazari"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 11:42:00"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 12:19:20"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1920)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/Chrisanthi-Zazari-150x150.jpeg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/Chrisanthi-Zazari-225x300.jpeg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/Chrisanthi-Zazari-768x1024.jpeg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/Chrisanthi-Zazari-768x1024.jpeg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/Chrisanthi-Zazari-1152x1536.jpeg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/Chrisanthi-Zazari-1536x2048.jpeg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Ανάμεσα στις δημιουργίες της, ξεχωρίζει τα τζιν σακάκια και μπουφάν με απλικέ, όπου έχει χρησιμοποιήσει και υφαντά φτιαγμένα σε αργαλειό γιατί, καθώς λέει, ήθελε «να βγουν από το μπαούλο της γιαγιάς, να μοιραστούν και να κυκλοφορήσουν στον κόσμο σαν μια ευχή». Όταν τη ρωτάω για τη σειρά με τα πρόσφορα από πορσελάνη μου λέει: «Κάποια στιγμή, βλέποντας τη σφραγίδα του πρόσφορου σκέφτηκα ότι αυτό θα είναι ένα πολύ ωραίο φυλαχτό για το σπίτι, κι έτσι το προτείνω σαν γούρι. Το ίδιο έκανα εντάσσοντας στην πορσελάνη διάφορα κεντήματα με βελονάκι». Στα ράφια της αριστερής πλευράς του χώρου βρίσκονται οι συλλογές με τα πορσελάνινα χρηστικά σκεύη της. «Στις πορσελάνες ζωγραφίζω και μετά κάνω το τρίτο ψήσιμο στον κλίβανο στους 730 βαθμούς κι έτσι στην ουσία ξαναγυαλώνονται. Είναι αυτόματη γραφή, δεν κάνω ποτέ προσχέδιο. Υπάρχουν διάφορες σειρές: τα τριαντάφυλλα, οι λιβελούλες, τα ναυτάκια, τα αγγελάκια και τώρα ο Ερμής, που τον αγαπώ πολύ ως θεότητα και το όνομά του έχει πάρει η Ερμούπολη».
Στο εκθετήριο υπάρχουν επίσης ρούχα, σειρές από ασήμι και από άλλα υλικά όπως γυαλί ή μετάξι. «Δεν ήθελα να μείνω μόνο στο ασήμι, μου αρέσει να παίζω με τα υλικά, να υπάρχει μια ελευθερία», λέει. Πότε είσαι πιο χαρούμενη, όταν υλοποιείς μια ιδέα ή όταν βλέπεις ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στις δημιουργίες σου, θα ρωτήσω τη Χρυσάνθη λίγο πριν φύγω: «Όταν συλλαμβάνεται η ιδέα υπάρχει κάτι ερωτικό. Με την υλοποίηση αρχίζει το ταξίδι του μοιράσματος, γιατί αυτό που δημιουργώ δεν θα μείνει σε μένα, είναι μια κατάσταση σε ροή».
Διεύθυνση: Μελίνας Μερκούρη 6, Τηλ. 697 2704275, chrisanthizararistore.com
Το «Materia Memoria» της Μαρίας Μαζαρού
«Σπούδασα σχέδιο μόδας και ενδυματολογίας στον Βελουδάκη και παρακολούθησα πολλά σεμινάρια γύρω από τον χώρο του ρούχου και του κοσμήματος, όπως χρωματολογία και διάφορες τεχνικές στο ύφασμα. Έχω συνεργαστεί ως ενδυματολόγος σε ντεφιλέ και θεατρικές παραστάσεις και ως σύμβουλος μόδας με ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και απλούς ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν στιλιστικά. Το δημιουργικό μου δαιμόνιο δεν περιορίστηκε όμως στα ρούχα, καθώς οι κρύσταλλοι και τα κοσμήματα ανέκαθεν με μάγευαν».
Η Μαρία Μαζαρού αυτοσυστήνεται λίγο μετά τη φωτογράφιση, παραπέμποντάς με επίσης σε ένα βιογραφικό γεμάτο ταξίδια στην Ινδία -από όπου έφερνε υφάσματα, ή έμενε εκεί δημιουργώντας επιτόπου δικές της συλλογές ρούχων-, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες. Επίσης, χονδρική πώληση, τη λειτουργία ενός μαγαζιού στη Λήμνο, ενός ακόμη στην Αθήνα και πολλά άλλα. Φοράει ένα κατακόκκινο κραγιόν κι ένα μακρύ, θεατρικού ύφους, πανωφόρι που ανεμίζει καθώς εκείνη ακουμπάει με άνεση επαγγελματία μοντέλου στη βιτρίνα του καταστήματός της: είναι γεμάτο από καταπληκτικά ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα σε ένα mix & match που σε κάνει να εξερευνάς τον μικρό χώρο για πολλή ώρα.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366164)
["id"]=>
int(366164)
["title"]=>
string(28) "maria mazarou 2 vali vaimaki"
["filename"]=>
string(39) "maria-mazarou-2-vali-vaimaki-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(784299)
["url"]=>
string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/maria-mazarou-2-vali-vaimaki-scaled.jpg"
["link"]=>
string(114) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/maria-mazarou-2-vali-vaimaki/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(30) "Photo: Βάλυ Βαϊμάκη"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(28) "maria-mazarou-2-vali-vaimaki"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 11:44:05"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 11:44:41"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1920)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/maria-mazarou-2-vali-vaimaki-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/maria-mazarou-2-vali-vaimaki-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/maria-mazarou-2-vali-vaimaki-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/maria-mazarou-2-vali-vaimaki-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/maria-mazarou-2-vali-vaimaki-1152x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/maria-mazarou-2-vali-vaimaki-1536x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Από το 2007 περίπου που ξεκίνησε το ρεύμα των νέων σχεδιαστών στην Ελλάδα, η Μαρία Μαζαρού φιλοξένησε συλλογές τους στο κατάστημα που λειτουργούσε τα καλοκαίρια στη Λήμνο. Από το 2017, επιλεγμένους Έλληνες σχεδιαστές φιλοξενεί και εδώ, στην Ερμούπολη, την οποία έκανε έδρα της παρότι ως τότε δεν είχε καμία σχέση μαζί της και η καταγωγή της είναι από τον Πειραιά. «Η πόλη με κέρδισε από τα πρώτα λεπτά που περπάτησα στα σοκάκια με την υψηλή της αισθητική, τον νεοκλασικό χαρακτήρα και τον μοναδικό της πολιτισμό. Με κέρδισε επίσης η ευγένεια των κατοίκων της, οι οποίοι, όχι μόνο αποδέχονται τη διαφορετικότητα, αλλά την υποστηρίζουν», θα μου πει. Με τους Έλληνες σχεδιαστές έργα των οποίων φιλοξενεί τη συνδέει προσωπική φιλία.
Πώς κάνει τις επιλογές σου; «Μου αρέσουν καταρχήν τα φυσικά υφάσματα που γίνονται ένα μαζί σου, οι λιτές γραμμές και τα ρούχα με χαρακτήρα». Περνώντας από την οδό Μελίνας Μερκούρη πολλές φορές θα δεις τη Μαρία να στέκεται στην εξώπορτα του Materia Memoria και να την χαιρετούν σχεδόν όλοι οι ντόπιοι που περνούν από εκεί. Ανταποδίδει με ζέση και πιάνει κουβέντα με τους περισσότερους. Τι νομίζεις ότι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις στην Ερμούπολη; θα τη ρωτήσω. «Οι παραστάσεις που πήρα από τα ταξίδια μου ανά τον κόσμο και η γνώση γύρω από το αντικείμενο της δουλειάς μου. Δεν είμαι η κλασική πωλήτρια που θα σε πείσω να αγοράσεις κάτι αν δεν σου πάει, αν δεν είναι ο τόνος του χρώματος και η σωστή γραμμή για σένα». Και στο τέλος θα μου πει που αναφέρεται ο ασυνήθιστος τίτλος του μαγαζιού της: «Materia είναι η ύλη, memoria είναι η μνήμη. Ένα ρούχο, ή ένα κόσμημα θέλω να φέρνει όμορφες μνήμες. Να σε ταξιδεύει και να σε συνδέει με τη Σύρο ξανά».
Διεύθυνση: Μελίνας Μερκούρη 4, Τηλ. 22810 76636, facebook.com
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366171)
["id"]=>
int(366171)
["title"]=>
string(23) "products 1 vali vaimaki"
["filename"]=>
string(34) "products-1-vali-vaimaki-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(699784)
["url"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/products-1-vali-vaimaki-scaled.jpg"
["link"]=>
string(109) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/products-1-vali-vaimaki/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(30) "Photo: Βάλυ Βαϊμάκη"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(23) "products-1-vali-vaimaki"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 11:48:57"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 11:49:17"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1920)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/products-1-vali-vaimaki-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/products-1-vali-vaimaki-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/products-1-vali-vaimaki-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/products-1-vali-vaimaki-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/products-1-vali-vaimaki-1152x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/products-1-vali-vaimaki-1536x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Φυσικά σαπούνια, κεριά και καλλυντικά από το «Φύσις»
Είναι Συριανή, έχει το παράξενο ονοματεπώνυμο Αργυρένια Παραμάνη και από την πρώτη στιγμή σε κάνει να νιώθεις καλοδεχούμενος. Το κατάστημά της είναι γεμάτο χρωματιστά προϊόντα, ευωδιάζει και θυμίζει κουζίνα σπιτιού -άλλωστε αυτό ήταν και το σκεπτικό της: «Άνοιξα το μαγαζί το 2017. Είχα δει την ταινία «Σοκολά» και ήθελα να φτιάξω έναν μικρό χώρο που να μοιάζει με κουζίνα όπου δουλεύω. Έτσι, φτιάχνω εδώ τα σαπούνια γλυκερίνης, το σπαθόλαδο, το χαμομηλόλαδο, τα κεριά και τις κηραλοιφές. Ήθελα να είμαι δίπλα στο παράθυρο για να βλέπω τους περαστικούς και να με βλέπουν κι εκείνοι καθώς δουλεύω», λέει χαμογελώντας.
Η Αργυρένια σπούδασε Διαιτολογία και μετά Αρωματολογία και Βοτανολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έκανε επίσης πολλά σεμινάρια σχετικά με την παρασκευή σαπουνιών και κεριών. «Όταν ήρθε η κρίση, το επάγγελμα του διαιτολόγου έγινε πολυτέλεια. Όταν γέννησα και την τρίτη μου κόρη σκέφτηκα να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Ξεκίνησα, λοιπόν με πρώτο προϊόν την κηραλοιφή. Όταν αποφάσισα να φτιάξω ένα σαπούνι, έψαξα για κάτι που να είναι πρωτότυπο. Ήθελα να του δώσω μια ταυτότητα που να σχετίζεται με τη Σύρο», λέει. Μπαινοβγαίνοντας στα εργαστήρια που φτιάχνουν τα διάσημα συριανά λουκούμια έμαθε τα πάντα για τα υλικά που χρησιμοποιούνται, το χρώμα και το άρωμα. Έτσι προέκυψε το πρωτότυπο σαπούνι λουκούμι του «Φύσις». Έχει άρωμα τριαντάφυλλου και τρίμα αμυγδάλου που βοηθάει να γίνεται scrub στο δέρμα.
«Ήθελα ωστόσο και η συσκευασία να παραπέμπει στη Σύρο. Έτσι, μετά από πολύ ψάξιμο με τον γραφίστα μου καταλήξαμε στις οροφογραφίες. Επιλέξαμε έξι: από το Θέατρο Απόλλων, το Εργατικό Kέντρο, την οικία Κοή, το αρχοντικό της κυρίας Ράνιας Νικολακοπούλου, τα γραφεία της Μητρόπολης Σύρου και το σπίτι του Βαφειαδάκη». Στο e-shop του «Φύσις» υπάρχουν σήμερα πολλά προϊόντα -σαπούνια και κηραλοιφές με διάφορα αρώματα, κεριά, φυσικά αποσμητικά, αιθέρια έλαια, τα οποία θα δει κανείς και στα ράφια του μαγαζιού της. Ξεχωρίζουν η γυναικεία σειρά καλλυντικών «Κυβέλη» και η ανδρική σειρά «Σουρής». «Ένα προϊόν διαφορετικό από τα άλλα είναι το body candle σόγιας με αμυγδαλέλαιο και βιταμίνη Ε. Το λάδι που βγάζει όπως λιώνει το απλώνουμε στο σώμα. Δεν μας καίει, γιατί έχει μικρότερη θερμοκρασία καύσης από τα κανονικά κεριά, και είναι ιδανικό για μασάζ, προσθέτει η Αργυρένια. Το «Φύσις» πουλάει επίσης διάφορα χειροτεχνήματα που φτιάχνουν νέα παιδιά από το νησί.
Καθώς μου τυλίγει για να αγοράσω την καινούργια της ανακάλυψη, ένα μικρό μπουκέτο με αρωματικά κεριά σε σχήμα τριαντάφυλλων, σκέφτομαι πόσο ωραίο είναι μια μικρή επιχείρηση να προτείνει πρωτότυπα προϊόντα που είναι απόλυτα συνεπή με την ταυτότητα του νησιού. «Προσπαθώ πάντα να σκέφτομαι τι ψάχνω εγώ να αγοράσω όταν πηγαίνω ως επισκέπτης σε ένα νησί ώστε μετά να το θυμάμαι. Κάτι που δεν είναι τουριστικό», επισημαίνει. Και συμπληρώνει: «Κάνουμε μικρά βήματα ώστε να υποστηρίζουμε σωστά όσα δημιουργούμε. Θέλω, επίσης, τα αρώματα του «Φύσις» να είναι μια αναφορά στα παιδικά χρόνια -και όντως οι οι πελάτες μου λένε ότι τους θυμίζουν τη μαμά, ή τη γιαγιά τους. Γιατί οι μυρωδιές μας ξυπνάνε μνήμες».
Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 2, Τηλ. 697 3358788, physiscream.gr
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366184)
["id"]=>
int(366184)
["title"]=>
string(20) "chimera vali vaimaki"
["filename"]=>
string(31) "chimera-vali-vaimaki-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(509745)
["url"]=>
string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/chimera-vali-vaimaki-scaled.jpg"
["link"]=>
string(106) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/chimera-vali-vaimaki/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(30) "Photo: Βάλυ Βαϊμάκη"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(20) "chimera-vali-vaimaki"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 11:51:45"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 11:51:59"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1926)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/chimera-vali-vaimaki-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/chimera-vali-vaimaki-226x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(226)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/chimera-vali-vaimaki-768x1021.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1021)
["large"]=>
string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/chimera-vali-vaimaki-770x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(770)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/chimera-vali-vaimaki-1155x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1155)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/chimera-vali-vaimaki-1541x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1541)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Χίμαιρα art and craft: Μία ξεχωριστή γκαλερί της Ερμούπολης
Το σοκάκι πίσω από το θέατρο Απόλλων είναι μικρό και ήσυχο. Ο άντρας που κάθεται πίσω από τον μεγάλο πάγκο εκπέμπει μια ηρεμία μεταδοτική και μια σιγουριά ότι η ζωή που έχει επιλέξει είναι η ιδανική για αυτόν. Ο τίτλος της γκαλερί είναι εμπνευσμένος από την ελληνική μυθολογία αλλά και από το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, «Η Μεγάλη Χίμαιρα», που διαδραματίζεται στο νησί. Συριανός από την πλευρά της μητέρας του, ο Μάνος Μαστοράκης, άφησε την καριέρα του στις πολυεθνικές εταιρείες της Αθήνας, αναζητώντας κάτι που να τον εκφράζει. Το βρήκε στην κεραμική όταν ταξίδεψε στη Σίφνο το 2015. «Με συγκινεί η σημασία της κεραμικής στην παγκόσμια ιστορία και η συνέχειά της επί 8000 χρόνια. Το πώς μπορεί κανείς να χειριστεί το υλικό και να έχει τόσο διαφορετικά αποτελέσματα. Οι τεχνικές είναι τόσο πολλές που δεν μπορείς να τις μάθεις όλες ποτέ», λέει ο Μάνος.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366188)
["id"]=>
int(366188)
["title"]=>
string(8) "IMG_0126"
["filename"]=>
string(12) "IMG_0126.png"
["filesize"]=>
int(9899690)
["url"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_0126.png"
["link"]=>
string(94) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/img_0126/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(28) "Χίμαιρα art and craft"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(8) "img_0126"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 11:52:47"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 11:52:52"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(9) "image/png"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(3) "png"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(3024)
["height"]=>
int(4032)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_0126.png"
["thumbnail-width"]=>
int(113)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_0126-225x300.png"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_0126.png"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_0126.png"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_0126.png"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_0126.png"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη κάνοντας σεμινάρια και στη συνέχεια αγόρασε εξοπλισμό και έφτιαξε το εργαστήριό του. «Ωστόσο, η μαθητεία δεν τελειώνει. Γι’ αυτό προσπαθώ κάθε χειμώνα, που δεν έχω πολύ δουλειά, να μαθαίνω κάτι καινούργιο», παρατηρεί. Στη γκαλερί που άνοιξε πριν 5 χρόνια που ήρθε στη Σύρο εκτίθενται έργα 20 συνεργατών του, καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα. Ο χώρος είναι γεμάτος πολύχρωμα αντικείμενα – διακοσμητικά, έργα τέχνης, δώρα, κοσμήματα, φτιαγμένα με χαρτί, μέταλλο, ξύλο, μαλλί, μετάξι, πηλό. Ανάμεσα στα υπόλοιπα υπάρχουν παραδοσιακά κεραμικά της γνωστής οικογένειας αγγειοπλαστών Λεμπέση από τη Σίφνο, αλλά και χρηστικά αντικείμενα που έχει δημιουργήσει ο Μάνος Μαστοράκης. Όλα μαζί συνθέτουν έναν πολύ ενδιαφέροντα μικρόκοσμο που αξίζει να εξερευνήσεις όταν έρθεις ταξίδι στην Ερμούπολη.
Επιπλέον, η Χίμαιρα οργανώνει συμπόσια και ομαδικές εκθέσεις. «Πέρυσι κάναμε το πρώτο συμπόσιο κεραμικής με θέματα που αφορούσαν τα αρχαία κεραμικά της Σύρου. Πήραν μέρος 9 καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τα έργα εκτέθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Ερμούπολης. Φέτος τον Ιούλιο θα κάνουμε μια ομαδική έκθεση με θέμα είναι το «Κουτί της Πανδώρας».
Διεύθυνση: M. Nόρδεστρομ 10, Τηλ. 22813 01554, chimeracraft.gr
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366200)
["id"]=>
int(366200)
["title"]=>
string(8) "_DSC6326"
["filename"]=>
string(11) "DSC6326.jpg"
["filesize"]=>
int(58648)
["url"]=>
string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC6326.jpg"
["link"]=>
string(94) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/_dsc6326/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(16) "Plastico gallery"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(8) "_dsc6326"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 11:57:27"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 12:17:13"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(533)
["height"]=>
int(800)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC6326-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC6326-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC6326.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(533)
["medium_large-height"]=>
int(800)
["large"]=>
string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC6326.jpg"
["large-width"]=>
int(533)
["large-height"]=>
int(800)
["1536x1536"]=>
string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC6326.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(533)
["1536x1536-height"]=>
int(800)
["2048x2048"]=>
string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC6326.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(533)
["2048x2048-height"]=>
int(800)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Plastico gallery: Το στέκι των καλλιτεχνών
Το στενό της Πάρου είναι ένα από τα πιο όμορφα της Ερμούπολης. Πολύ κοντά στη συμβολή του με την Ελευθερίου Βενιζέλου που οδηγεί στην πλατεία Μιαούλη, ανακαλύπτω το café-gallery που έφτιαξαν ο Σπύρος Μπαράς και η Kiara Aliota με καταγωγή από τη Σικελία. Τα λιγοστά τραπεζάκια έξω είναι συνήθως γεμάτα με αλλοδαπούς που μένουν στο νησί, αλλά και παρέες Ελλήνων, οι οποίοι το έχουν κάνει στέκι τους. «Με την Kiara γνωριστήκαμε στη Σικελία, μείναμε μαζί στη Μιλάνο και μετά στην Αθήνα από όπου κατάγομαι. Ωστόσο, θέλαμε να φύγουμε από την πόλη κι έτσι ερχόμενοι στη Σύρο για διακοπές αποφασίσαμε να παραμείναμε. Κάναμε μια εντελώς καινούργια αρχή», διηγείται ο Σπύρος.
Η Kiara είναι σχεδιάστρια και κάνει brand design σε start up εταιρείες -μάλιστα υπήρξε μάνατζερ στο Joomla για αρκετά χρόνια. Συνεχίζει να ασχολείται με το επάγγελμά της, έχοντας ανοίξει δίπλα στο Plastico ένα πολύ ωραίο studio. Στους τοίχους του κομψού εσωτερικού χώρου που σχεδίασε το ζευγάρι, εκτίθενται έργα φωτογραφίας και ζωγραφικής που δημιουργούν νέοι καλλιτέχνες. «Έχω μια φίλη που διατηρούσε επί 20 χρόνια γκαλερί στο Ντουμπάι. Μένει πλέον στη Σύρο και με βοηθάει στην επιλογή. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τελείως άγνωστους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους κυρίως από την Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Οι εκθέσεις αλλάζουν συνήθως κάθε μήνα. Τα έργα έχουν χαμηλές τιμές, από 200-500 ευρώ καθώς προσπαθούμε να βάλουμε την τέχνη σε όσο περισσότερα σπίτια μπορούμε».
Ο χώρος λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, εκτός από τα βράδια που υπάρχουν εκδηλώσεις. «Γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, ποιητικές βραδιές και μικρές συναυλίες, κυρίως σόλο ή ντουέτα. Επιλέγω συνήθως jazz, folk και acoustic», λέει ο Σπύρος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος παίζει τύμπανα και ζωγραφίζει. Το εμφανές πατάρι του Plastico είναι γεμάτο χρωματιστά καρούλια με κλωστές και κρεμασμένα T-shirts. Μια μοντέρνα ραπτομηχανή είναι τοποθετημένη σε περίοπτο σημείο. Αυτό είναι το εργαστήριο της Fabiana, που δουλεύει στο μαγαζί και αφιερώνει τις υπόλοιπες ώρες δημιουργώντας πορτοφόλια, τσάντες και ρούχα στο μικρό καλλιτεχνικό ατελιέ της.
Ένας ακόμη λόγος για να έρθει κανείς στο Plastico είναι ο πολύ καλός καφές. Ο Σπύρος επέλεξε πολύ προσεκτικά τον προμηθευτή του: προέρχεται από την οικογένεια Milani, από το Κόμο που βρίσκεται έξω από το Μιλάνο και το συγκεκριμένο χαρμάνι βραβεύτηκε στην Ιταλία το 2016. Όπως μου λέει, «δεν προωθώ το λεγόμενο 3rd wave coffee με τους μονοποικιλιακούς και εξειδικευμένους καφέδες. Ήθελα κάτι απλό, που να ταιριάζει σε όλους. Επέλεξα αυτό το χαρμάνι επειδή το γνωρίζω και μου αρέσει».
Διεύθυνση: Πάρου 9, Τηλ. 22810 80426, facebook.com
Τόπων Γεύσεις: Μία μικρή κιβωτός βιολογικών και τοπικών προϊόντων
Οι ετικέτες δεκάδων προϊόντων και η ευωδία των μπαχαρικών σε υποδέχονται καθώς μπαίνεις στο μικρό κατάστημα που βρίσκεται στην προκυμαία της πόλης. Ο Νίκος Ρούσσος και η γυναίκα του Κατερίνα, είναι Συριανοί και αποφάσισαν να ανοίξουν το Τόπων Γεύσεις παρότι δεν είχαν καμία σχετική εμπειρία. «Γνώσεις δεν είχαμε αλλά ψαχτήκαμε αρκετά μέσα από το Internet και πηγαίνοντας σε εκθέσεις. Στην αρχή αναρωτιόμασταν πώς θα το γεμίσουμε, αλλά σιγά σιγά έχουμε τόσα πολλά προϊόντα που δεν μας φτάνει ο χώρος», λέει ο Νίκος. Ξεκινώντας από παραδοσιακά προϊόντα, οδηγήθηκαν τελικά στο να φέρνουν όλο και περισσότερα βιολογικά, από την Ελλάδα, αλλά και εισαγωγής που σπανίζουν στη χώρα μας.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366209)
["id"]=>
int(366209)
["title"]=>
string(8) "DSC00024"
["filename"]=>
string(19) "DSC00024-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(810584)
["url"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC00024-scaled.jpg"
["link"]=>
string(94) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/dsc00024/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(25) "Τόπων Γεύσεις"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(8) "dsc00024"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 11:59:41"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 11:59:48"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1826)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC00024-scaled.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(107)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC00024-scaled.jpg"
["medium-width"]=>
int(214)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC00024-scaled.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1077)
["large"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC00024-scaled.jpg"
["large-width"]=>
int(730)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC00024-scaled.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1096)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/DSC00024-scaled.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1461)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Στο κατάστημα θα βρει κανείς συριανά προϊόντα όπως τα διάσημα λουκούμια, τις χαλβαδόπιτες και κάπαρη. «Έχουμε επίσης κρασιά από τα 4 οινοποιεία του νησιού και αποστάγματα, λάδι συριανό, τυρί Σαν Μιχάλη Π.Ο.Π. και άλλα τυράκια από τα δύο τυροκομεία μας, τον Ζοζεφίνο και το Τυροσύρα, τα βότανα Cyclades organics. Εξαιρετικό είναι και θυμαρίσιο συριανό μέλι που έχει μεγάλο ποσοστό από γηραιόκοκους θυμαριού», συμπληρώνει ο Νίκος.
Στο Τόπων Γεύσεις υπάρχουν επίσης πολλά μπαχαρικά, προϊόντα χωρίς γλουτένη, βιολογικά αφεψήματα από τη Βόρεια Ελλάδα, ρύζι και όσπρια από Φενεό, Πρέσπες και Τρίπολη, ζυμαρικά από Σπάρτη και Ήπειρο, τυριά από διάφορα νησιά του Αιγαίου -όπως η Νάξος, η Ίος, η Σίφνος, η Άνδρος, η Μυτιλήνη. Στα ράφια θα βρείτε ακόμη, πολλά κρητικά προϊόντα, βιολογικά λάδια και αποξηραμένα φρούτα.
Διεύθυνση: Ακτή Παπάγου 18, Τηλ. 22810 80100, facebook.com
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366218)
["id"]=>
int(366218)
["title"]=>
string(15) "20220417_180432"
["filename"]=>
string(26) "20220417_180432-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(487234)
["url"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20220417_180432-scaled.jpg"
["link"]=>
string(101) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/20220417_180432/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(13) "Django gelato"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(15) "20220417_180432"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 12:01:45"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 12:01:51"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1920)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20220417_180432-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20220417_180432-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20220417_180432-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20220417_180432-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20220417_180432-1152x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20220417_180432-1536x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Django gelato: Ένα success story που ξεκίνησε από τη Σύρο
Η σχέση του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη με το παγωτό έχει ξεκινήσει από το 2005, στο παγωτατζίδικο που είχε ανοίξει τότε ο πατέρας του στην Ερμούπολη. Έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στην Αγγλία και ο πατέρας του αρχιτέκτονας στη Βενετία, οπότε η ιταλική κουλτούρα και γαστρονομία είχε μπει στο σπίτι τους από νωρίς. Η επιθυμία του να φτιάξει αληθινό παγωτό, χωρίς πάστες και σκόνες, τον οδήγησε σε μια διαδικασία διαρκών πειραματισμών, με συχνές αποτυχίες, μέχρι να καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Μετά από διάφορες περιπέτειες, κατέληξε να ανοίξει το 2016 το Django Gelato στο στενάκι της Εμμανουήλ Ροΐδη, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της πόλης. Πλέον ο κόσμος κάνει ουρά για να δοκιμάσει τις 8 γεύσεις παγωτών και τις άλλες 8 sorbet και η ανοιχτή κουζίνα επιτρέπει να βλέπει κανείς τους παρασκευαστές καθώς δουλεύουν. Ανοίγει στις 9 το πρωί και κλείνει στις 12 ή όταν εξαντληθούν τα παγωτά, τα οποία καταναλώνονται μόνο φρέσκα.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366222)
["id"]=>
int(366222)
["title"]=>
string(15) "20230523_185737"
["filename"]=>
string(26) "20230523_185737-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(451011)
["url"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20230523_185737-scaled.jpg"
["link"]=>
string(101) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/20230523_185737/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(13) "Django gelato"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(15) "20230523_185737"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 12:02:22"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-15 12:02:29"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1920)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20230523_185737-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20230523_185737-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20230523_185737-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20230523_185737-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20230523_185737-1152x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/20230523_185737-1536x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
«Ζώντας στην Αγγλία έζησα όλη τη βρετανική γαστρονομική επανάσταση που ξεκίνησε από τον Τζέιμι Όλιβερ στην τηλεόραση. Επισκεπτόμουν κάθε μέρα πολύ μικρά μονοθεματικά μαγαζιά και δοκίμαζα γεύσεις, είδα βιολογικές φάρμες, κατάλαβα τι σημαίνει παλιός σπόρος, βιωσιμότητα, vegan. Γυρίζοντας στη Σύρο αποφάσισα να εφαρμόσω τις ιδέες και τις γνώσεις μου για να φτιάξω αληθινό παγωτό», λέει ο Κωνσταντίνος.
Λίγο αργότερα, θα κάνω γευσιγνωσία στα παγωτά του Django, όνομα εμπνευσμένο από τον πρωτοπόρο κιθαρίστα και συνθέτη της τζαζ Django Reinhardt. Κρέμα Καταλάνα, φιστίκι Αιγίνης, καπνιστό φουντούκι, σοκολάτα Καραϊβικής, αλλά και σορμπέ με διάφορα φρούτα ή σοκολάτα Αζτέκων, θα παρελάσουν σε ιδανικούς συνδυασμούς από το τραπέζι μας στο στενό. «Με έχουν κατηγορήσει για αλαζονεία ότι είπα σε μια συνέντευξη ότι φέραμε μια νέα κουλτούρα παγωτού στη Σύρο και στην Αθήνα, στο Κουκάκι, όπου ανοίξαμε το δεύτερο μαγαζί μας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Όμως, πιστεύω απόλυτα ότι αυτό έχουμε κάνει. Το παγωτό κάποτε -και αυτό το ξέρουν οι μάγειρες-, ήταν η πιο δύσκολη τέχνη της κουζίνας. Υπήρχε μόνο σε βασιλικά παλάτια, δεν ήταν για όλο τον κόσμο. Άρα, πρέπει να αρχίσουν να το σέβονται ξανά όσο ανεβαίνει η ποιότητά του».
Οι καλές πρώτες ύλες ήταν από την αρχή βασική μέριμνα του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη για να παράξει απόλυτα φυσικές γεύσεις, με τη σωστή υφή. «Χρησιμοποιούμε βιολογικά προϊόντα από εξειδικευμένους παραγωγούς και κάποια από τη Σύρο. Γάλα παίρνουμε το Οικολογικό Αγρόκτημα Λιβαδερού, σοκολάτες από την Kakau Worship, φιστίκι από την Αίγινα κλπ. Πρέπει να σου πω, ωστόσο, όσον αφορά τις πρώτες ύλες, ότι η φύση δεν συμπεριφέρεται όπως θέλουμε εμείς, αλλά όπως θέλει εκείνη. Οπότε το κάθε υλικό που μπαίνει κάθε μέρα εδώ είναι διαφορετικό από την προηγούμενη. Ό,τι επηρεάζει τον άνθρωπο, επηρεάζει και τη φύση. Πρέπει να υπολογίζεις πάντα αυτή τη μικρο-εντροπία».
Διεύθυνση: Eμμανουήλ Ροΐδη 10, Τηλ. 6937395363, djangogelato.com
Argini: Ένα νέο ξενοδοχείο στα Βαπόρια
Ακόμη και πριν ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους πρώτους πελάτες, τον Μάιο του 2024, έγινε talk of the town. H ξενάγησή μου στο εντυπωσιακό διώροφο κτήριο, κτισμένο το 1853 για να στεγάσει την οικογένεια του Γρηγόρη Πάικου, ηγετικής φυσιογνωμίας της Ελληνικής Επανάστασης, θα γίνει από την κόρη του τωρινού ιδιοκτήτη, Μαρία Πολυκρέτη. Αποδεικνύεται ότι συνδυάζει το μοντέρνο ντιζάιν με την αρχοντιά του διατηρητέου νεοκλασικού. Οι οροφογραφίες του πρώτου ορόφου έχουν συντηρηθεί από ειδικούς. Στην κορυφή του κτηρίου, ένα μοντέρνο roof garden με γυάλινα παραπέτα σερβίρει τα βράδια ποτό, κρασί και fingerfood. Ο ιδιοκτήτης του Argini, Γιάννης Πολυκρέτης είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που διαθέτει προϊόντα και τεχνολογίες για ολοκληρωμένες λύσεις σε εφαρμογές τοπογραφίας, κατασκευών, τρισδιάστατης απεικόνισης, γεωργίας ακριβείας και ωκεανογραφίας. Οπότε, πώς και αποφάσισε να γίνει ξενοδόχος;, θα τον ρωτήσω. Όπως θα αποδειχθεί με το κτήριο αυτό τον συνδέουν παιδικές μνήμες, καθώς το πατρικό του βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(366129)
["id"]=>
int(366129)
["title"]=>
string(22) "drz_argini syros_10824"
["filename"]=>
string(26) "drz_argini-syros_10824.jpg"
["filesize"]=>
int(16551092)
["url"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/drz_argini-syros_10824.jpg"
["link"]=>
string(108) "https://www.travel.gr/experiences/ermoypoli-nees-afixeis-choroi-me-apopsi/attachment/drz_argini-syros_10824/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(6) "Elexis"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(22) "drz_argini-syros_10824"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(366108)
["date"]=>
string(19) "2024-05-15 11:35:19"
["modified"]=>
string(19) "2024-05-17 11:31:51"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(6107)
["height"]=>
int(8142)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/drz_argini-syros_10824.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(113)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/drz_argini-syros_10824-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/drz_argini-syros_10824-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/drz_argini-syros_10824-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/drz_argini-syros_10824.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/drz_argini-syros_10824.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
«Έχει γίνει πολύ σοβαρή και κοπιαστική δουλειά στη διάσωση του κτηρίου, με πολύ σεβασμό και προσοχή. Προσπαθήσαμε να το αποκαταστήσουμε φέρνοντάς το όσο πιο πιστά στο αρχικό μπορέσαμε», λέει. «Αν το δει κανείς μόνο επιχειρηματικά, ακόμη και με ένα business plan 7-10 ετών η επένδυση δεν θα μας φέρει κέρδη. Εγώ το έκανα γιατί είναι συναισθηματική η σχέση και επειδή είχα το μεράκι να το κάνω τέλειο», σχολιάζει ο συνομιλητής μου. Το εστιατόριο Elexis, στην ωραία περίκλειστη αυλή, προηγήθηκε των εγκαινίων του ξενοδοχείου και είναι ένα από τα «δυνατά χαρτιά» του με υψηλών προδιαγραφών γκουρμέ μενού που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Trastelis Group, μέλη του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, τα εστιατόρια Σπονδή, Hytra και Fuga. Είναι ανοιχτό για όλους και όχι μόνο για τους πελάτες του ξενοδοχείου.
Διεύθυνση: Aπόλλωνος 11-13, arginisyros.gr
Διαβάστε ακόμα:
Σύρος: Κορυφαίες γαστρονομικές στάσεις στην αρχόντισσα των Κυκλάδων
Οι πιο αυθεντικές εμπειρίες στη Σύρο
Οι πολιτιστικές επιλογές στη Σύρο