Είναι τόσο κοντά στην Αθήνα και όμως η Πάρνηθα κρύβει δεκάδες μονοπάτια, ξεχωριστές εμπειρίες και συγκινήσεις. Μπορεί η υψηλότερη κορυφή του βουνού να είναι στα 1.413 μέτρα υψόμετρο, αλλά ο ορεινός όγκος, που καλύπτεται από πεύκα στα χαμηλά και από έλατα πιο ψηλά, προσφέρεται για εύκολες και πιο δύσκολες πεζοπορίες.
Οι φωτιές του 2007 και του 2021 έχουν αφήσει το σημάδι τους στις πλαγιές της Πάρνηθας και κάποια κλασικά μονοπάτια, όπως αυτό που οδηγεί από τους Θρακομακεδόνες στο καταφύγιο Φλαμπούρι, περνάει πλέον μέσα από καμένες εκτάσεις. Όμως υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια που θα σας προσφέρουν ανυπέρβλητη θέα στην πρωτεύουσα και την ευκαιρία να περπατήσετε μέσα σε δασωμένες διαδρομές ή πετρώδεις χαράδρες.
Ακολουθούν 4 μονοπάτια που το καθένα έχει διαφορετική δυσκολία και απαιτεί διαφορετική φυσική κατάσταση.
Μονοπάτι των νερών
Από τα πιο αγαπητά και πολυσύχναστα μονοπάτια στην Πάρνηθα, είναι αυτό που ξεκινάει από το καταφύγιο Φλαμπούρι και φτάνει μέχρι τον χώρο αναψυχής στη θέση Μόλα. Το μονοπάτι είναι σχετικά εύκολο, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές και περνάει από πολλές πηγές. Αριστερά από το κτίριο του καταφυγίου ξεκινάει το μονοπάτι με πρώτο προορισμό την πηγή Κορομηλιά, ενώ στη συνέχεια θα περάσετε από το Μεσσιανό Νερό, όπου υπάρχει και ένα κιόσκι με ωραία θέα στην ανατολική πλευρά του βουνού.
Από εκεί θα συνεχίσετε μέχρι τον παράδεισο που λέγεται Μόλα, έναν μεγάλο χώρο με χορτάρι και ψηλά δέντρα. Η διαδρομή έχει πολύ καλή σήμανση και δε θα σας πάρει πάνω από 1,5-2 ώρες να φτάσετε στη Μόλα, όπου μπορείτε να κάνετε πικ-νικ στα ξύλινα παγκάκια και να επιστρέψετε.
Χούνη – Μπάφι
Ξεκινώντας από το πάρκινγκ του τελεφερίκ και διασχίζοντας τη χαράδρα της Χούνης, θα φτάσετε στο καταφύγιο Μπάφι. Είναι μία από τις πιο πολυπερπατημένες διαδρομές στην Αττική, αν και ανηφορική, αφού ξεκινάει από υψόμετρο 492 μέτρων και φτάνει στα 1.159 μέτρα. Θα περπατάτε κυρίως μέσα στη χαράδρα, αλλάζοντας πλευρά, μία στα δεξιά, μία στα αριστερά του ρέματος. Η διαδρομή δεν έχει τεχνικές δυσκολίες και θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες για την ανάβαση και αρκετά λιγότερη ώρα για την κατάβαση. Θα δείτε και πινακίδα προς Φλαμπούρι, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι ανεβαίνοντας, να φτάσετε στο Φλαμπούρι, να κινηθείτε προς το Μπάφι και μετά να κατεβείτε από εκεί πίσω στο τελεφερίκ.
Μπάφι – Σκίπιζα – Μόλα – Μπάφι
Μια μεγάλη, εύκολη κυκλική διαδρομή που στην ουσία πηγαίνει γύρω γύρω από την κορυφή της Πάρνηθας, την Καραβόλα, η οποία δεν είναι προσβάσιμη λόγω στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του καταφυγίου Μπάφι και θα περπατήσετε προς τα πίσω τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι να δείτε στα δεξιά σας σημάδια προς πηγή Σκίπιζα. Μετά την πηγή, θα ακολουθήσετε πορεία προς το Πυροφυλάκιο, που χτίστηκε το 1990 χάρη στους Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής.
Βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.300 μέτρων και από εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη μοναδική θέα στις πλαγιές του βουνού και ακόμα παραπέρα. Η διαδρομή συνεχίζει χωρίς να έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές μέχρι τον χώρο αναψυχής Μόλα. Από εκεί θα επιστρέψετε στο σημείο εκκίνησης στο καταφύγιο Μπάφι. Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 9 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περί τις 3-4 ώρες, ανάλογα με τον ρυθμό και τις στάσεις που θα κάνετε.
Σκαλάκια
Είναι η διαδρομή που χρησιμοποιούν πολλοί δρομείς και ορειβάτες για προπόνηση, καθώς είναι σύντομη αλλά αρκετά ανηφορική, εξού και το όνομα. Λίγο πιο πάνω από το πάρκινγκ του τελεφερίκ ξεκινάει ένας χωμάτινος δρόμος και αφού περπατήσετε για 500 μέτρα θα δείτε στα δεξιά ένα κίτρινο σημάδι. Από εδώ ξεκινάει και η ανάβαση.
Η συνολική απόσταση είναι περίπου 2.800 μέτρα και το μονοπάτι κινείται σχεδόν από κάτω από τη διαδρομή που ακολουθεί το τελεφερίκ μέχρι να φτάσει λίγο έξω από το καζίνο. Η υψομετρική διαφορά που θα καλύψετε είναι 560 μέτρα και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τεστάρετε τις αντοχές σας στην ανηφόρα.