Την αποκαλούν και «Ελβετία των Βαλκανίων» και όχι άδικα. Η ήρεμη, γαλήνια και καταπράσινη Λιουμπλιάνα διατρέχεται από τον ειδυλλιακό ποταμό Λιουμπλιάνιτσα και μοιάζει σαν να ξεκουράζεται στη σκιά ενός μεγάλο λόφου με οργιώδη βλάστηση και ένα επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του.
Η ιστορία αυτής της πανέμορφης πρωτεύουσας ξεκινά αμέτρητους αιώνες πριν, όταν το 15 μ.Χ. ιδρύθηκε εκεί ο ρωμαϊκός οικισμός Emona, o οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τον στρατό του Αττίλα το 452 μ.Χ., και ρίζες στην ελληνική μυθολογία. Η Λιουμπλιάνα απέχει μόλις 2 ώρες και κάτι από το αεροδρόμιο της Αθήνας και έχει να αφηγηθεί εντυπωσιακές ιστορίες από την αυτοκρατορία των Αψβούργων αλλά και από επιβλητικά δουκάτα της Ευρώπης στα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά χρόνια. Η πόλη είδε τον εαυτό της να αναπτύσσεται ραγδαία την εποχή της Bιομηχανικής Eπανάστασης, με την πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βιέννη να πραγματοποιείται το 1849, ενώ το 1857 η πόλη συνδέθηκε με τρένο και με την Τεργέστη.
Το σύμβολο της σλοβένικης πρωτεύουσας δεν είναι άλλο από τον επιβλητικό, πέτρινο δράκο που ξεχωρίζει πάνω στη διασημότερη γέφυρα του κέντρου, στη Γέφυρα του Δράκου, ένα καταπληκτικό δείγμα Art Nouveau αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, πρόκειται για τον ίδιο δράκο που σκότωσε ο Ιάσωνας κατά τη διάρκεια της Αργοναυτικής εκστρατείας, μπαίνοντας με την μυθική του Αργώ στην αρχαία πόλη της Λιουμπλιάνα.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα την άνοιξη του 1941, η πόλη καταλήφθηκε από τον ιταλικό στρατό, πριν περάσει στα χέρια των Ναζί τον Σεπτέμβριο του 1943. Ο αντιστασιακός, αντιφαστιστικός αγώνας των κατοίκων της Λιουμπλιάνα έχει μείνει χαραγμένος στην ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας με τον πρόεδρο της χώρας, Τίτο, να αναφέρεται σε εκείνη ως «η ηρωική πόλη». Σήμερα, είναι μία από τις ομορφότερες βαλκανικές πρωτεύουσες που μπορεί να επισκεφθεί κανείς με την κουκλίστικη Παλιά της Πόλη να μας μεταφέρει σε χρόνους μακρινούς και περασμένους, κάνοντας τις διαδρομές μας στη Λιουμπλιάνα παραμυθένιες και πέρα για πέρα συναρπαστικές.
5 πράγματα που αξίζει να δείτε
Η Παλιά Πόλη
Μία από τις πιο ατμοσφαιρικές και καλοδιατηρημένες Παλιές Πόλεις των Βαλκανίων, αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, η Παλιά Πόλη της Λιουμπλιάνα είναι ένα μεσαιωνικό «κόσμημα» που αξίζει να ανακαλύψετε.
Στα πλακόστρωτα, γραφικά στενά θα περπατήσετε για ώρες, χαζεύοντας τα πανέμορφα κτίσματα που θα σας ταξιδέψουν πίσω σε αιώνες περασμένους, τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά σουβενίρ και τον κόσμο που απολαμβάνει τον καφέ ή το φαγητό του στα τραπεζάκια που είναι στρωμένα στις μικρές πλατείες.
Στην Παλιά Πόλη, βρίσκεται και ο εκπληκτικός Καθεδρικός Ναός της Λιουμπλιάνα, ένα εντυπωσιακό μπαρόκ κτίσμα που κατασκευάστηκε πάνω σε ένα παλαιότερο γοτθικό ναό, ο οποίος προ-υπήρχε στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ο Καθεδρικός Ναός χρονολογείται πίσω στον 18ο αιώνα και αξίζει να εξασφαλίσετε λίγο χρόνο προκειμένου να επισκεφθείτε και το εσωτερικό του με τις φανταστικές αγιογραφίες, το θαυμάσιο τέμπλο με τις χρυσές λεπτομέρειες και τα ανεκτίμητα έργα εκκλησιαστικής τέχνης.
Σταδιακά, κάθε γωνιά, θα βρει τον τρόπο να τρυπώσει στη ψυχή σας, δημιουργώντας μία βαθιά ανάμνηση, καθώς η Λιουμπλιάνα είναι μία πραγματικά μικρή πόλη και δεν θα χρειαστείτε πολύ χρόνο για να την αφομοιώσετε. Όμως, έτσι όπως θα τριγυρίζετε, ξανά και ξανά, στα ίδια δρομάκια και θα περνάτε μπροστά από τα ίδια μαγαζιά, θα νιώσετε μία μοναδική ατμόσφαιρα οικειότητας, σαν να βρίσκεστε σε ένα μέρος που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.
Τρεις γέφυρες
Όποιος πάει στη Λιουμπλιάνα, δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από το πιο χαρακτηριστικό και όμορφο αρχιτεκτονικό σημείο του κέντρου, την Τριπλή Γέφυρα που δεσπόζει πάνω από τα νερά του ποταμού Λιουμπλιάνιτσα, ο οποίος διατρέχει την πόλη. Σχεδιασμένη από τον φημισμένο Σλοβένο αρχιτέκτονα Jože Plečnik, ο οποίος για τους Σλοβένους είναι συνειδησιακά ό,τι ο Γκαουντί για τους κατοίκους της Βαρκελώνης, αποτελείται ουσιαστικά από τρεις ξεχωριστές γέφυρες που αρχίζουν από την κεντρική πλατεία Prešeren.
Πιο διάσημη και πολυφωτογραφημένη, η Γέφυρα του Δράκου, ενώ λίγο παρακάτω μία άλλη γέφυρα, γνωστή με το κάπως αμφιλεγόμενο όνομα «Η Γέφυρα του Χασάπη» εξελίχθηκε πριν από μερικά χρόνια σε ένα αυτοσχέδιο installation με εκατοντάδες ζευγάρια να φτάνουν εκεί προκειμένου να «κλειδώσουν» την αγάπη τους. Πλέον στα σύρματα που είναι τοποθετημένα στη γέφυρα κρέμονται πάρα πολλά λουκέτα με τα αρχικά ονόματα των ζευγαριών χαραγμένα πάνω, ενώ τα κλειδιά τους βρίσκονται στον πάτο του ποταμού, σαν σύμβολο της υπόσχεσης ότι ο έρωτας αυτός δεν θα τελειώσει ποτέ.
Το άγαλμα του France Prešeren
Ο France Prešeren είναι ο εθνικός ποιητής της Σλοβενίας, ένα πρόσωπο καθοριστικό για τη λογοτεχνική ιστορία της χώρας και παράλληλα μία προσωπικότητα για την οποία η Σλοβένοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι. Τα έντονα, πολύ συγκινητικά ερωτικά του σονέτα έχουν επηρεάσει καθοριστικότατα τη σλοβένικη προσέγγιση στην ποίηση και την πεζογραφία, ενώ ο Prešeren έχει δώσει το όνομά του και στην κεντρική πλατεία της Λιουμπλιάνα.
Γεννημένος στις 3 Δεκεμβρίου του 1800, στο μικρό χωριό Upper Carniolan, o Prešeren θεωρείται ηγετική μορφή των γραμμάτων στη Σλοβενία, ενώ είναι ο συγγραφέας που έγραψε το πρώτο έπος στην ιστορία της σλοβένικης λογοτεχνίας. Στην ίδια πλατεία, θα δείτε και το άγαλμα που κατασκευάστηκε προς τιμήν του, ένα μνημείο ύψους τρεισήμισι μέτρων που στέκει επιβλητικό απέναντι από τις τρεις γέφυρες τα τελευταία 117 χρόνια. Το άγαλμα του Prešeren είναι ευρέως γνωστό με την ονομασία The Prešeren Monument και είναι έργο του διάσημου Σλοβένου γλύπτη Ivan Zajec.
Το κάστρο της Λιουμπλιάνα
Πάνω στον καταπράσινο λόφο της Λιουμπλιάνα, ένα θαυμάσιο μεσαιωνικό κάστρο κουβαλάει μέσα του μία ιστορία, η οποία χρονολογείται πίσω στις αρχές του 11ου αιώνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το κάστρο της Λιουμπλιάνα υπέστη σημαντικές ζημιές, ανακατασκευάστηκε και αναπαλαιώθηκε αρκετές φορές και σήμερα, αφού άλλαξε διάφορους χρηστικούς σκοπούς, (το κάστρο έχει χρησιμοποιηθεί ως οχυρό της πόλης απέναντι στους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα, αλλά και ως καταφύγιο για οικονομικά ασθενείς και άστεγους πολίτες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Πλέον, μετά από μία ριζική αναπαλαίωση που ξεκίνησε το 1963 και κράτησε αρκετά χρόνια, αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της Σλοβενίας και είναι ανοικτό για το κοινό. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα ζευγάρια που αναζητούν ένα ιστορικό μέρος για να οργανώσουν τον γάμο τους, ενώ από το 2006 μπορείτε να το προσεγγίσετε μέσω τελεφερίκ το οποίο προσφέρει εκθαμβωτική θέα στην πόλη.
Τivoli Park
Η Λιουμπλιάνα είναι μία πόλη γαλήνια, ήρεμη και καταπράσινη. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έννοια της βιωσιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος κάτι που, δικαιολογημένα, έκανε την όμορφη αυτή πρωτεύουσα «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2016. Τo πάρκο Τivoli καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης και εντυπωσιάζει με τα ψηλά δέντρα του, τα καλοσχεδιασμένα μονοπάτια του, καθώς και τα πολυάριθμα έργα τέχνης που το διακοσμούν.
Μέσα στο πάρκο, ένα όμορφο κτήριο χτισμένο από τούβλο και ξύλο θυμίζει σαλέ των Άλπεων, ζωντανεύοντας ακόμα περισσότερο τον ελβετικό χαρακτήρα αυτής της πόλης που ξεχωρίζει για τη γοητεία της ανάμεσα στις διάσημες κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο, παραμένει πολύ πιο προσιτή από οικονομικής άποψης.
3 εστιατόρια που αξίζει να επιλέξετε
Restavracija Strelec
Η ανάβαση στο κάστρο της Λιουμπλιάνα είναι από μόνη της μία συναρπαστική εμπειρία στο πλέον εμβληματικό αξιοθέατο της Σλοβενίας. Για τους λάτρεις της γαστρονομίας, όμως, τα πράγματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον με μία στάση στο εστιατόριο Restavracija Strelec που στεγάζεται μέσα στο γραφικό Archer’s Tower, ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία του κάστρου και ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να δείτε στη Λιουμπλιάνα, γενικότερα.
Θα απολαύσετε το γεύμα σας σε μία ονειρεμένη βεράντα με φοβερή θέα και θα δοκιμάσετε εξαιρετικές γεύσεις που συνδυάζουν τα πιο φρέσκα και εποχιακά τοπικά υλικά με μία φρέσκια, εξωτική προσέγγιση στην κουζίνα της Σλοβενίας. Ο σεφ Jagodic λατρεύει τη Μεσόγειο και η τεχνική του έχει μια ελαφριά γαλλική απαλή πινελιά. Η λίστα κρασιών διαχειρίζεται καλά οι σομελιέ που είναι έτοιμοι να ταιριάξουν κάθε πιάτο με τα καλύτερα κρασιά στη Σλοβενία.
AFTR
Το μοντέρνο AFTR βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης και διαθέτει έναν γοητευτικό υπαίθριο χώρο μακριά από την πολυσύχναστη όχθη του ποταμού, αλλά την ίδια στιγμή τόσο κοντά στο κέντρο της Λιουμπλιάνα, εκεί όπου λαμβάνει χώρα όλη τη νυχτερινή δράση.
Στους εσωτερικούς χώρους του εστιατορίου, η ατμόσφαιρα είναι σύγχρονη και κομψή, με δύο κύριες, μεγάλες τραπεζαρίες και δύο μικρούς ιδιωτικούς χώρους. Στο AFTR, η κουζίνα της Σλοβενίας συναντά τις μεσογειακές επιρροές σε ευφάνταστα πιάτα που απογειώνουν την ντόπια πρώτη ύλη. Αξίζει να συνοδεύσετε το δείπνο σας με ένα ποτήρι κρασί από τους τοπικούς αμπελώνες με το λευκό βιολογικό κρασί Vitvoska di Kukanja, που διατίθεται και σε ποτήρι, να κλέβει την παράσταση.
TaBar
Αν θέλετε ένα χαλαρό, ευχάριστο και πεντανόστιμο γεύμα σε έναν μοντέρνο χώρο που λατρεύουν οι ντόπιοι, τότε κλείστε τραπέζι στο TaΒar για να γευτείτε την πιο δημιουργική πλευρά της σλοβένικης γαστρονομίας. Αντλώντας έμπνευση από ένα ευρύ φάσμα μαγειρικών προτάσεων, τα πιάτα του TaBar είναι μικρά, πρωτότυπα και γευστικότατα, συνοδεύοντας τέλεια το κρασί και το ποτό σας σε έναν χώρο που μοιάζει να βρίσκεται σε ατελείωτο πάρτι.
Για όσους θέλουν να απολαύσουν την πιο παραδοσιακή εκδοχή της κουζίνας της Σλοβενίας, υπάρχει και το κλασικό à la carte μενού για μία πιο ολοκληρωμένη γαστρονομική πρόταση. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και είναι ένα από τα πιο hot στέκια του ιστορικού κέντρου.
Διαβάστε ακόμα:
Solo travelling στη Μαδρίτη – Ένας προορισμός για τους λάτρεις των μουσείων και του καλού φαγητού
Πάσχα στην Ευρώπη -6 προορισμοί για την απόλυτη ανοιξιάτικη απόδραση
Ανακαλύπτοντας το πανέμορφο Σορέντο, τον ηλιόλουστο προορισμό της Ιταλικής Ριβιέρας