Χάρη στα διάσημα νησιά και στα διεθνώς συζητημένα νερά τους, το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος μονοπωλούν συνήθως τη φαντασία για το πού μπορεί να κατευθυνθεί κανείς κατά τη θερινή σεζόν, επισκιάζοντας μικρότερα πελάγη της χώρας μας, σαν π.χ. το Θρακικό στη βόρεια Ελλάδα ή το Μυρτώο, στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου.
Το Μυρτώο, βέβαια, ως ένα από τα επιμέρους πελάγη του Αιγαίου, διαθέτει κι αυτό τις δικές του ομορφιές. Παραμένουν όμως λιγότερο γνωστές και κάπως απρόσιτες, τουλάχιστον για όσους δεν έχουν εξερευνήσει τα παράλια της Αρκαδίας και της Λακωνίας. Η Αρκαδία, ειδικότερα, ίσως να μην σχετίζεται καν με θάλασσα στο μυαλό των περισσότερων, αφού συνήθως ταυτίζεται με το οροπέδιο της Τρίπολης και με διάσημα χειμερινά θέρετρα γύρω από το Μαίναλο –σαν π.χ. τη Βυτίνα.
Εκτός από βουνά, όμως, η Αρκαδία διαθέτει και διέξοδο προς τη θάλασσα, έχοντας ακτές τόσο προς τον Αργολικό Κόλπο, όσο και προς το Μυρτώο. Και μία από τις πιο όμορφες παραλίες που βρέχονται από το τελευταίο είναι και το Φωκιανό. Το οποίο έχει γίνει κάπως πιο γνωστό χάρη σε διάφορα ιντερνετικά δημοσιεύματα, εντούτοις διατηρείται ήσυχο: λίγοι φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν τον κόπο που χρειάζεται ώστε να φτάσουν εδώ.
Κυανοπράσινα νερά πλάι σε ένα κατάφυτο τοπίο
Το Φωκιανό είναι ένας αρκετά εκτενής και απάνεμος κόλπος με μήκος 750 μέτρα, όπου το όρος Πάρνωνας δείχνει να σμίγει με το Μυρτώο Πέλαγος, αφού τα γύρω-γύρω δέντρα φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι την ακτή, δημιουργώντας έτσι ένα κατάφυτο τοπίο. Η παραλία είναι βοτσαλωτή (με μεγάλα βότσαλα, οπότε χρησιμοποιήστε ειδικά παπουτσάκια εάν σας ενοχλούν) και τα νερά είναι ήσυχα, καθάρια και δροσερά, με σαγηνευτικούς κυανοπράσινους χρωματισμούς. Σημειώστε ότι βαθαίνουν σχεδόν αμέσως.
Εδώ υπάρχει χώρος για όλους. Εάν σας αρέσουν οι ανοργάνωτες ακτές, μπορείτε να φτάσετε στο Φωκιανό με την ομπρέλα, την ψάθα και το αντηλιακό σας. Διαφορετικά θα βρείτε ένα μικρό μα καλά οργανωμένο beach bar, το οποίο προσφέρει ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρα, καφέ, κρύο νερό και σνακ. Επιπλέον, για όσους επιθυμούν να περάσουν περισσότερο διάστημα εδώ, υπάρχουν και ταβερνάκια με φρεσκοαλιευμένους θαλασσινούς μεζέδες, ακόμα και κάποιες (λίγες) ευκαιρίες για ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Πώς θα έρθετε στο Φωκιανό
Επισήμως, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Φωκιανό θεωρείται ο νοτιότερος οικισμός της λεγόμενης «Αρκαδικής Ριβιέρας», έστω κι αν καταγράφει πληθυσμό μόλις 4 μόνιμων κατοίκων.
Για να έρθετε εδώ θα ξεκινήσετε οδικώς από το Λεωνίδιο, ακολουθώντας τον δρόμο για τα Πούλιθρα. Αφού μπείτε μέσα στο χωριό θα ανεβείτε στον Πάρνωνα, όπου οι στροφές αποδεικνύονται συνεχόμενες. Όταν φτάσετε στο απομονωμένο Πηγάδι –το κοντινότερο κατοικημένο μέρος στην παραλία, στα 11 χιλιόμετρα από εκεί– θα αρχίσετε να κατηφορίζετε. Παρά τις δυσκολίες κάποιων σημείων με «τυφλές» στροφές, δεν θα χρειαστεί πάνω από 1 ώρα για να προσεγγίσετε στο Φωκιανό.
Μια εναλλακτική διαδρομή, που ξεκινά πάλι από το Λεωνίδιο, είναι προς το χωριό Τσιτάλια, πάλι με ανηφορικό δρόμο και χαράδρες, αλλά με λιγότερο επικίνδυνες στροφές. Φτάνοντας εκεί θα πρέπει κατόπιν να κινηθείτε αριστερά, προς το Πυργούδι, στο οποίο θα κάνετε έπειτα δεξιά, βγαίνοντας και πάλι στο προαναφερθέν Πηγάδι. Τέλος, υπάρχει πλέον και μια τρίτη διαδρομή, η οποία σε 20 χιλιόμετρα οδηγεί στο παραθαλάσσιο χωριό Κυπαρίσσι της Λακωνίας, που ανεβαίνει τουριστικά εδώ και μερικά χρόνια.
Φυσικά, εάν διαθέτετε δικό σας σκάφος, η πρόσβαση εδώ είναι πολύ πιο εύκολη (από το Λεωνίδιο, και πάλι). Στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού, μάλιστα, ενδέχεται να δείτε πολλά ιστιοπλοϊκά να προσεγγίζουν την ακτή.
Διαβάστε ακόμα:
Διασχίζοντας τον Πάρνωνα: Απομακρυσμένα χωριά, ξεχωριστές παραλίες και εντυπωσιακά δάση
Κυπαρίσσι: Το ανεπιτήδευτο παραθαλάσσιο στολίδι της Λακωνίας
Ανοιξιάτικη περιήγηση στην Αρκαδία -H εμπειρία της εξερεύνησης ενός μυθώδους τόπου