Με τον καύσωνα να έχει, επιτέλους, αποχωρήσει και με διάθεση για ανανέωση, βάζουμε μπρος νέα φυτέματα και καλωσορίζουμε στο σπίτι μας καινούριες γλάστρες και λουλούδια.
Το φθινόπωρο μοιάζει αρκετά με την άνοιξη, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί ιδανική εποχή για να φέρουμε νέα φυτά στο μπαλκόνι, να φυτέψουμε στον κήπο ή να κάνουμε και μεταφυτεύσεις. Οι ήπιες θερμοκρασίες βοηθούν τα περισσότερα φυτά να ευδοκιμήσουν και, αν επιλέξουμε φυτά ανθεκτικά και στο επερχόμενο κρύο του χειμώνα, θα έχουμε ένα όμορφο μπαλκόνι μέχρι να τα ανανεώσουμε πάλι τον Απρίλιο.
Φυτά με λουλούδια
Το αστράκι διαθέτει άνθη που μοιάζουν λίγο με μαργαρίτες, σε χρώματα όπως κόκκινο, ροζ, μωβ, μπλε και λευκό. Ανθίζει από το τέλος του καλοκαιριού έως τα μέσα φθινοπώρου. Ο ιβίσκος επίσης ιδανικός για την εποχή, μιας που έχει πλούσια ανθοφορία κι ας ζουν τα λουλούδια του έως δύο ημέρες. Πιο ανθεκτικά φυτά το γαριδάκι και η λαντάνα. Το πρώτο, με προέλευση από το Μεξικό, χαρίζει εξωτισμό, ενώ το δεύτερο θα σας δίνει λουλούδια ακόμα και μέχρι τέλη Νοέμβρη και, μάλιστα, σε διάφορες αποχρώσεις, όπως λευκό, κίτρινο, ροζ, κόκκινο και πορτοκαλί.
Κλασικά και αγαπημένα φθινοπωρινά λουλούδια που ορισμένοι μπορεί να θυμόμαστε και από τους κήπους ή τις αυλές των γιαγιάδων και μανάδων μας είναι το χρυσάνθεμο, το γεράνι και το κυκλάμινο. Όμορφα φθινοπωρινά ανθοφόρα φυτά, με εντυπωσιακά λουλούδια και αρκετή ανθεκτικότητα. Η καλέντουλα μάς χαρίζει όμορφα πορτοκαλί και κίτρινα άνθη και αντέχει στις φθινοπωρινές συνθήκες, όπως ακριβώς και ο ταπεινός, ανθεκτικότατος ακόμα και στα κρύα πανσές.
Η πικροδάφνη, αυτό το αγαπημένο μεσογειακό φυτό με τα μεγάλα, εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινες, ροζ, μωβ και λευκές αποχρώσεις, δεν μπορεί να λείπει από κανένα μπαλκόνι. Φέρνει την αύρα του ελληνικού τοπίου, καθώς συχνά απαντάται κοντά σε αρχαία μνημεία – είναι εύκολο στη φροντίδα, και το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να προσθέσουμε μια πικροδάφνη στη ζωή μας.
Αλλά και το γιασεμί, αναρριχητικό και μοσχοβολιστό, πάει πολύ στην αλλαγή διάθεσης που φέρνει το φθινόπωρο και η ανθοφορία του μπορεί να διαρκέσει ακόμα και όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλά είδη γιασεμιού που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας. Τα περισσότερα είδη γιασεμιού είναι αρωματικά με ένα γλυκό άρωμα και ανθάκια χαρακτηριστικά, σε λευκό χρώμα. Υπάρχουν, όμως, και είδη γιασεμιού με κίτρινα, ροζ και γαλάζια λουλούδια που δεν έχουν άρωμα.
Αρωματικά φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες
Δεντρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο: τρία θαυματουργά φυτά με πολλές χρήσεις στην μαγειρική, είναι τέλειες ιδέες για μια φθινοπωρινή ανανέωση στον κήπο ή το μπαλκόνι. Γνωρίζατε ότι το δεντρολίβανο μπορεί σε ύψος να φτάσει το ανθρώπινο μέγεθος; Εκτός από την αρωματική και αισθητική του αξία, το δεντρολίβανο θεωρείται ήπιο και ασφαλές σπασμολυτικό και τονωτικό βότανο, με το αφέψημά του να χρησιμοποιείται για την ανακούφιση πονοκεφάλων, την ενίσχυση της πέψης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, αλλά και ως αντισηπτικό.
Το θυμάρι, χωρίς το οποίο η μεσογειακή κουζίνα όπως την ξέρουμε και την αγαπάμε, απλώς δεν θα ήταν η ίδια, είναι ένας θάμνος χαμηλής ανάπτυξης που έχει την ιδιότητα να αντέχει και σε μεγάλες ζέστες, αλλά και σε έντονο κρύο. Οι βασικές ποικιλίες θυμαριού περιλαμβάνουν το κοινό θυμάρι, το άγριο θυμάρι, και το λεμονοθύμαρο -μοσχοβολούν όλα τους! Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις, αλλά και σε ημισκιερές, με λίγο πιο αργή ανάπτυξη. Αντίστοιχα ανθεκτικό και «καλόβολο» είναι και το φασκόμηλο, ένα πραγματικά θαυματουργό φάρμακο της φύσης. Τα μωβ λουλουδάκια του είναι θαυμάσια-ναι, το φασκόμηλο ανθίζει!
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται αποξηραμένο, σε αφέψημα ή και ως έλαιο για τις θεραπευτικές, ήπια ηρεμιστικές και αναλγητικές του δράσεις από την αρχαιότητα και παλιότερα. Το φασκόμηλο έχει μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του, μετά τη μεταφύτευση, απαιτούνται μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα. Στη συνέχεια, το φασκόμηλο θα χρειαστεί αραιότερο πότισμα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, αλλά συχνότερα την εποχή του καλοκαιριού.
Διαβάστε ακόμα:
Καστοριά: Η Βιολογική Καλλιέργεια της Μηλιάς
Ένας θεραπευτικός παράδεισος στη Λέρο
Θεραπευτικοί Κήποι και Αρχιτεκτονική Τοπίου -Μια ολιστική προσέγγιση