Η Πάρνηθα είναι ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και μπορεί πραγματικά να σας δώσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία βουνού καθώς διαθέτει υπέροχα μονοπάτια, ορειβατικές διαδρομές, αναρριχητικά πεδία αλλά και δυο καταφύγια για να επιλέξετε για τη διανυκτέρευσή σας. Είναι γνωστό πως η Αττική είναι γεμάτη εκπλήξεις και ένας ασφαλής και ελκυστικός πολυδιάστατος προορισμός για αξέχαστες διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Πρόκειται για το πιο ψηλό βουνό της Αττικής με την κορυφή του, την Καραβόλα, να αγγίζει τα 1.413 μ. υψόμετρο. Από το 1961 μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός ενώ έχει επίσης ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Η έκταση της Πάρνηθας καταλαμβάνει περίπου 300.000 στρέμματα τα οποία καλύπτονται στο κατώτερο μέρος της από πεύκα ενώ όσο το υψόμετρο ανεβαίνει αντικαθίστανται από Κεφαλληνιακή Ελάτη, χωρίς να λείπουν ανάμεσά τους οι αγριόκεδροι, τα πλατάνια, οι καρυδιές, οι κουμαριές καθώς και πολλά άλλα είδη φυτών. Το βουνό ήταν σημαντικό στην αρχαιότητα καθώς αποτελούσε φυσικό τείχος προστασίας στη βόρεια πλευρά της Αθήνας ενώ θεωρούταν επίσης και βουνό του Δία καθώς ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει πως στο βουνό υπήρχε άγαλμα και βωμός αφιερωμένος σε αυτόν. Ενδεικτικά της σημασίας του βουνού, ως μέσο προστασίας από τους εχθρούς, είναι και τα φρούρια που έχουν βρεθεί στα υψώματά του, όπως το Φρούριο της Φυλής στη βορειοδυτική πλευρά, ένα οχυρό του 4ου αι. π.Χ. το οποίο έλεγχε το πέρασμα μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας, αλλά και ο Πύργος του Λοιμικού, στη βόρεια πλευρά του, που αποτελούσε φρυκτωρία – παρατηρητήριο επίσης του 4ου αι. π.Χ. Οι φρυκτωρίες ήταν ένα αρχαίο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων οικισμών της αρχαίας Ελλάδας μέσω φωτιών.
Την Πάρνηθα μπορείτε να την ανεβείτε οδικώς και να θαυμάσετε το πυκνό της δάσος αλλά και να την περπατήσετε και να ανακαλύψετε τις ομορφιές της. Παρά τις πυρκαγιές που έπληξαν το βουνό το καλοκαίρι του 2021, εξακολουθεί να είναι ένας προορισμός ιδιαίτερου φυσικού κάλους και μπορείτε να συνδυάσετε την εκδρομή σας διανυκτερεύοντας σε ένα από τα δυο πλήρως οργανωμένα καταφύγιά του, το Φλαμπούρι στα 1.158 μ. υψόμετρο και το Μπάφι στα 1.161 μ.
Καταφύγιο Φλαμπούρι
Το καταφύγιο ανήκει στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του βουνού και έχει μοναδική θέα στην Αττική. Διαθέτει δυο κτίρια στους χώρους των οποίων βρίσκονται οι κοιτώνες αλλά και το εστιατόριο το οποίο εκτός από φαγητό σερβίρει και ροφήματα ενώ αξιοσημείωτο είναι πως το όλο συγκρότημα ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταϊκά από το 1985. Από εκεί, σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους του καταφυγίου, μπορείτε να οργανώσετε διάφορες δραστηριότητες και να εξερευνήσετε το βουνό. Μια όμορφη και βατή κυκλική πεζοπορική διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από το καταφύγιο, ανεβαίνει στις πηγές της Κορομηλιάς και της Κυράς και καταλήγει πάλι στο Φλαμπούρι. Η διαδρομή δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και περνά μέσα από πυκνό ελατόδασος, δάσος μαύρης πεύκης και πλατάνια ενώ οι διαχειριστές του καταφυγίου μπορούν να σας δώσουν οδηγίες σχετικά με το μονοπάτι. Η θέα κατά τη διάρκεια της πορείας σας είναι πραγματικά μαγική καθώς φτάνει μέχρι την Εύβοια, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να δείτε μέχρι το Αιγαίο.
Άλλη μια διαδρομή, επίσης κυκλική και πολύ όμορφη αλλά κάπως πιο δύσκολη, στην οποία θα χρειαστείτε οδηγό, είναι αυτή που ξεκινάει από το καταφύγιο και περνάει από τις πηγές Κορομηλιά και Μεσιανό. Εκεί υπάρχει και ένα μικρό κιόσκι στο οποίο μπορείτε να ξαποστάσετε για λίγο και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα αλλά και το βουνό της Πάρνηθας από την άλλη πλευρά με την κορυφή του Ξεροβουνίου στο βάθος. Συνεχίζοντας την πορεία σας θα φτάσετε στο πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου με την ομώνυμη πηγή και σε πέντε λεπτά στο οροπέδιο Μόλα που είναι περιτριγυρισμένο από ελατόδασος. Από εδώ θα αρχίσετε τη διαδρομή της επιστροφής προς το καταφύγιο. Εκτός από πεζοπορία μπορείτε να κάνετε ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση, διάσχιση φαραγγιού και να πάρετε μαθήματα προσανατολισμού πάντα σε συνεννόηση με τους υπευθύνους του καταφυγίου. Φυσικά στο καταφύγιο μπορείτε να πάτε μόνο και μόνο για να απολαύσετε το καφέ σας ή να δοκιμάσετε την κουζίνα του μέσα στην υπέροχη φύση του βουνού.
Ανοιχτό: Παρ. – Κυρ., καθημερινές για ομάδες άνω των 15 ατόμων και κατόπιν συνεννόησης, flabouri.gr, www.eosacharnon.gr
Καταφύγιο Μπάφι
Το καταφύγιο Μπάφι χτίστηκε το 1937 και ανήκει στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο Αθηνών. Βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το καταφύγιο Φλαμπούρι, αλλά πιο δυτικά σε σχέση με αυτό, και σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Το σημείο έχει εξαιρετική θέα ενώ ο χώρος του καταφυγίου, εκτός από τις αίθουσες με τους κοιτώνες, διαθέτει και εστιατόριο με ελληνική κουζίνα η οποία προσφέρει και ροφήματα. Με αφετηρία το καταφύγιο μπορείτε να οργανώσετε διάφορες δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, αναρρίχηση και βραδινή πεζοπορία ενώ παράλληλα υπάρχουν και δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά. Το καταφύγιο συνεργάζεται με εταιρεία διοργάνωσης δραστηριοτήτων βουνού και μπορείτε να επιλέξετε αυτή τη δραστηριότητα που σας ταιριάζει καλύτερα. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία μπορείτε να επιλέξετε να φτάσετε στο καταφύγιο μέσω μονοπατιού αφήνοντας το αυτοκίνητό σας στο χώρο στάθμευσης του τελεφερίκ. Από εκεί ξεκινάει σηματοδοτημένο μονοπάτι με κόκκινα τετράγωνα αλλά και έναν κόκκινο ρόμβο με το νούμερο «22», όπου μέσω του φαραγγιού της Χούνης θα σας οδηγήσει στο καταφύγιο. Το Μπάφι είναι επίσης ωραία επιλογή ακόμα και για όσους αναζητούν μόνο ένα σημείο με πανοραμική θέα στην Αθήνα για να απολαύσουν το γεύμα τους.
Ανοιχτό: καθημερινά, mpafi.gr, www.eosathinon.gr
Πριν τη συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε πεζοπορική διαδρομή σημειώστε πως θα πρέπει να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό καθώς επίσης και να έχετε ενημερωθεί σχετικά με τις καιρικές συνθήκες του βουνού πριν την επίσκεψή σας.
*Για τη διαμονή ή την επίσκεψή σας στα καταφύγια χρειάζεται να έχετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test εντός 48 ωρών.