Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών. Έχει διαχρονικότητα και όσο προχωρά στο χρόνο γίνεται ομορφότερη. Η Κέρκυρα είναι ένα νησί που συνδυάζει αρμονικά την πλούσια ιστορία με τη φυσική ομορφιά. Με τις μαγευτικές παραλίες, τα γραφικά χωριά και την επιβλητική Παλιά Πόλη, αναγνωρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι σημείο αναφοράς για την τουριστική ταυτότητα της χώρας μας.
Η Κέρκυρα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη. Γνωστή ως το «Νησί των Φαιάκων», αποπνέει γοητεία που έχει εμπνεύσει ποιητές, συγγραφείς και ταξιδιώτες ανά τους αιώνες. Ξεχωρίζει για την πολυπολιτισμική της κληρονομιά, αποτέλεσμα των διαδοχικών κατακτήσεων από Βενετούς, Γάλλους και Βρετανούς. Αυτή η ιστορική διαστρωμάτωση αντανακλάται στην αρχιτεκτονική, την κουζίνα και τις παραδόσεις του νησιού, δημιουργώντας ένα μοναδικό μωσαϊκό πολιτισμού.
Από τους καταπράσινες ελαιώνες και τα γαλαζοπράσινα νερά των ακτών, μέχρι τα επιβλητικά φρούρια και τα παραδοσιακά χωριά στην ενδοχώρα, η Κέρκυρα προσφέρει μια πληθώρα εμπειριών. Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στα γραφικά καντούνια της Παλιάς Πόλης, να απολαύσουν τον ήλιο σε κοσμοπολίτικες ή απομονωμένες παραλίες, να εξερευνήσουν ιστορικά μνημεία και να γευτούν τοπικές γεύσεις.
Το νησί φημίζεται επίσης για τη ζωντανή του κουλτούρα, με πολυάριθμες γιορτές και φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αποκορύφωμα το Πάσχα, όταν οι μοναδικές τοπικές παραδόσεις προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Δεν είναι απλώς ένας προορισμός, είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, μια γιορτή για τις αισθήσεις και προσφέρει μια εμπειρία που μένει χαραγμένη στη μνήμη. Σε αυτό το ταξιδιωτικό κείμενο, θα εξερευνήσουμε τους θησαυρούς αυτού του μαγευτικού νησιού και θα ανακαλύψουμε γιατί η Κέρκυρα παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της Μεσογείου.
Περίπατος στην καρδιά της Κέρκυρας: Φρούριο και Καντούνια
Καθώς το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι της Κέρκυρας, το επιβλητικό Παλαιό Φρούριο υψώνεται μπροστά σας -ένας «πέτρινος φρουρός» που στέκει αγέρωχος εδώ και αιώνες. Διασχίζοντας τη γέφυρα πάνω από την τάφρο, νιώθουμε λες και ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο. Τα τείχη και οι προμαχώνες μαρτυρούν την αμυντική σημασία του φρουρίου. Καθώς ανεβαίνουμε προς την κορυφή, η θέα της πόλης και του Ιονίου ξεδιπλώνεται μπροστά μας, κόβοντας την ανάσα. Αφήνοντας το φρούριο, κατευθυνόμαστε προς την καρδιά της Παλιάς Πόλης. Η πλατεία Σπιανάδα, η μεγαλύτερη της Ελλάδας, μας υποδέχεται με το πράσινο και τη ζωντάνια της. Δίπλα, το Λιστόν με τα κομψά καφέ του, μας προσκαλεί για ένα διάλειμμα. Έπειτα, χανόμαστε στο λαβύρινθο των καντουνιών. Τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Βενετσιάνικα κτήρια με χρωματιστές προσόψεις, μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια, ολάνθιστοι κήποι και καταπράσινες αυλές.
Μικρά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, γραφικές ταβέρνες και κρυμμένες πλατείες σας εκπλήσσουν σε κάθε στροφή. Στην περιπλάνησή σας θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα με το χαρακτηριστικό ψηλό καμπαναριό της. Λίγο πιο πέρα, το παλιό θέατρο San Giacomo, νυν Δημαρχείο, στέκει ως μάρτυρας της πλούσιας πολιτιστικής ζωής του νησιού. Καθώς η μέρα προχωρά, τα καντούνια γεμίζουν με τις μυρωδιές από τις τοπικές ταβέρνες. Η παστιτσάδα ή το σοφρίτο, συνοδευόμενο από τοπικό κρασί, είναι ο ιδανικός τρόπος να κλείσετε γαστρονομικά αυτή τη μαγευτική περιήγηση. Η Κέρκυρα, με το φρούριο και τα καντούνια της, δεν είναι απλά ένας προορισμός. Είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, μια εμπειρία που αγγίζει όλες τις αισθήσεις και μένει χαραγμένη στη μνήμη για πάντα.
Κρουαζιέρα στις ομορφιές του Ιονίου
Με αφετηρία την Κέρκυρα, μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. Καθίσαμε αναπαυτικά στο υπερσύγχρονο catamaran που έδεσε κάτω από το ξενοδοχείο MarBella του Ομίλου Mar-Bella Collection. Είναι το ίδιο, που κάθε Τετάρτη και Κυριακή προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι με επίσκεψη στις περίφημες Γαλάζιες Σπηλιές καθώς και στους Παξούς και Αντίπαξους. Οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές βραχώδεις ακτές και τις ειδυλλιακές λευκές παραλίες της περιοχής. Η εμπειρία εμπλουτίζεται με την προσφορά κοκτέιλ, γεύματος σε πακέτο καθώς και ποτών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ένα από τα κύρια σημεία της εκδρομής είναι η στάση στο Βουτούμι, στους Αντίπαξους, όπου οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν μια αναζωογονητική βουτιά στα κρυστάλλινα νερά. Για τους λάτρεις της υποβρύχιας εξερεύνησης, παρέχεται δωρεάν εξοπλισμός snorkeling. Η κρουαζιέρα ολοκληρώνεται με μια στάση στον γραφικό Γάιο, την πρωτεύουσα των Παξών, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφικά σοκάκια και να γευτούν την τοπική κουζίνα.
Η δική μας διαδρομή ξεκίνησε με μια πανοραμική θέα στα παράλια, ακολουθούμενη από το εμβληματικό Ποντικονήσι και το επιβλητικό Φρούριο. Η αποβίβασή μας στη Σκάλα του Δημάρχου σηματοδότησε την έναρξη μιας μαγευτικής περιήγησης στην πόλη. Περπατήσαμε κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, θαυμάζοντας το Φρούριο από κοντά. Στη συνέχεια, συναντήσαμε το ιστορικό Περιστύλιο του Μαίτλαντ, το γραφικό Κιόσκι της Μουσικής και τα επιβλητικά δέντρα στην πλατεία Σπιανάδα. Η βόλτα μας συνεχίστηκε στο κοσμοπολίτικο Λιστόν, πριν μπούμε στη μαγεία, στα γραφικά καντούνια. Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε στον Άγιο Σπυρίδωνα και να απολαύσουμε μια δροσερή λεμονάδα σε ένα χαριτωμένο καφέ στα στενά.
Γεύσεις που ενώνουν
Μια μαγευτική γαστρονομική εμπειρία είναι το Greek Chefs Abroad, το οποίο επέστρεψε για τέταρτη συνεχή χρονιά στις ακτές του Ιονίου. Με θέμα «The Culture of Sharing», το φεστιβάλ μετατρέπει το φετινό καλοκαίρι, την Κέρκυρα και την Πάργα σε επίκεντρο της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής. Διάσημοι Έλληνες σεφ που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο, φέρνουν μαζί τους πληθώρα γεύσεων και τεχνικών που αντανακλούν τόσο τις ρίζες τους όσο και τις διεθνείς τους εμπειρίες. Στην πρώτη στάση αυτής της διαδρομής, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πιάτα που συνδύαζαν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με σύγχρονες τεχνικές. Το πνεύμα του «μοιράζομαι» ήταν έντονο με τον guest chef Γιώργο Αθανασόπουλο του εστιατορίου Máloma που εδρεύει στις Βρυξέλλες, να δημιουργεί με άξονα την εντοπιότητα και την καινοτομία.
Ο συγκεκριμένος σεφ έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο επιτυχημένους νέους σεφ της χρονιάς, σύμφωνα με τα διάσημα βραβεία «Gault & Millau» και εκφράζει την αγάπη του για τα εποχιακά, φρέσκα προϊόντα που καλλιεργούνται με αγνούς τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης από τοπικούς παραγωγούς. Αυτή είναι η κυριότερη φιλοσοφία των πιάτων του. Στο επόμενο διάστημα, σχεδιάζει να μεταφέρει το εστιατόριό του, στα περίχωρα των Βρυξελλών, μέσα σε μία φάρμα. Στο πλαίσιο του Greek Chefs Abroad ακολουθεί ένα δείπνο από τον διάσημο σεφ Κωνσταντίνο Φιλίππου, ο οποίος είναι βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin, στις 13 Ιουλίου στο Nido, στην Κέρκυρα, ενώ την σκυτάλη θα πάρει ο Δημήτρης Μούδιος στις 3 Αυγούστου στο ξενοδοχείο Elix. Ο γαστρονομικός αυτός κύκλος θα ολοκληρωθεί με τον Νικόλα Πουλμέντη στις 6 Σεπτεμβρίου στο Elix.
Ταξίδι στην καρδιά του κερκυραϊκού ελαιώνα
Το ταξίδι μας στην καρδιά της Κέρκυρας ήταν μια αποκάλυψη. Καθώς διασχίζαμε την ενδοχώρα του νησιού, το τοπίο σταδιακά άλλαζε. Οι τουριστικές περιοχές έδωσαν τη θέση τους σε καταπράσινους λόφους γεμάτους ελαιόδεντρα, που απλώνονταν μέχρι εκεί που έφτανε το μάτι. Ο προορισμός μας ήταν το γραφικό χωριό Άγιος Ματθαίος, γνωστό για την πλούσια ελαιοπαραγωγή του. Καθώς πλησιάζαμε, οι αιωνόβιες ελιές της ποικιλίας «Λιανολιά» μας καλωσόριζαν ενώ οι κορμοί τους αφηγούνταν ιστορίες αιώνων. Στο χωριό, συναντήσαμε την οικογένεια Δαφνή, που εδώ και τρεις γενιές φροντίζει με αγάπη αυτούς τους ελαιώνες. Μας υποδέχτηκαν στο οικογενειακό ελαιοτριβείο, όπου μας εξήγησαν με λεπτομέρεια τη διαδικασία παραγωγής του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «The Governor».
Μάθαμε για την πρώιμη συγκομιδή, που γίνεται όταν οι ελιές είναι ακόμη πράσινες και για την ψυχρή έκθλιψη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μας εξήγησαν πώς αυτές οι μέθοδοι διατηρούν τα πολύτιμα πολυφαινολικά συστατικά του ελαιόλαδου, προσδίδοντάς του εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία. Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία. Δοκιμάσαμε το φρέσκο, ποιοτικό ελαιόλαδο και μείναμε έκπληκτοι από την πλούσια γεύση και το έντονο άρωμά του. Ήταν σαν να γευόμασταν την ίδια την ουσία της κερκυραϊκής γης. Φεύγοντας από τον Άγιο Ματθαίο, νιώθαμε ότι είχαμε ζήσει μια αυθεντική εμπειρία. Ήταν ένα ταξίδι που μας έφερε πιο κοντά στις ρίζες της ελληνικής γαστρονομίας και τον πλούτο της κερκυραϊκής γης.
Διαβάστε ακόμα:
Περιήγηση στην αυθεντική και γεμάτη ιστορία Εβραϊκή συνοικία της παλιάς πόλης της Κέρκυρας
Στο Καντούνι του Μπίζη, ένα από τα πιο γοητευτικά σοκάκια της παλιάς πόλης της Κέρκυρας
5 παραλίες στη δυτική πλευρά της Κέρκυρας -Άμμος, ελαιώνες και πεντακάθαρα νερά