Δεν θα την ανακαλύψετε αν δεν είστε ήδη υποψιασμένοι, ούτε και θα φτάσετε εκεί εύκολα, αν δεν προγραμματίσετε καλά την εκδρομή σας. Αλλά ο κόπος σας θα αποζημιωθεί, καθώς θα βρεθείτε σε μια σχεδόν απάτητη παραλία, που είναι αδύνατον να μη σας εντυπωσιάσει.

13

Ο λόγος για τον απομονωμένο Άγιο Παύλο στα παράλια του Λιβυκού πελάγους, στη νότια Κρήτη. Ο οποίος δεν πρέπει να συγχέεται με τον (πιο γνωστό) Άγιο Παύλο που εντοπίζεται 58 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου, κοντά στο ακρωτήρι Μέλισσα: εδώ βρισκόμαστε στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων, στα Σφακιά, σε μια θέση που οι ντόπιοι γνωρίζουν ως «Πίσω Αιγιαλοί».

Πρόκειται βέβαια για ένα πολύ παλιό μπέρδεμα, το οποίο χρονολογείται στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όταν πέρασε από τα παράλια της νότιας Κρήτης ο Απόστολος Παύλος, κατά το ταξίδι του προς τη Ρώμη. Η επίσκεψη αυτή απηχείται στα ονόματα των δύο εν λόγω παραλιών, καθώς υπάρχει σύγχυση για το ποια περιγράφουν οι διαθέσιμες πηγές. Για αρκετό καιρό πιστευόταν ότι αναφέρονταν στην απομονωμένη ακτή στα Σφακιά. Προσεκτικότερη ανάγνωση, ωστόσο, φανερώνει ότι επρόκειτο για τη ρεθυμνιώτικη παραλία.

Ο Άγιος Παύλος βρίσκεται μεταξύ της Αγίας Ρουμέλης και του Λουτρού, απέχοντας 3 χιλιόμετρα (ανατολικά) της πρώτης και 6 χιλιόμετρα (δυτικά) του δεύτερου. Ωστόσο κανένα από αυτά τα χωριά δεν διαθέτει δρόμο προς τα εκεί. Η παραλία έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο και καλύπτεται από βοτσαλάκι και (σχετικά) χοντρή άμμο, συνδυασμός που της δίνει μια ασημόγκριζα όψη.

Το γύρω τοπίο είναι άγριο, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι κοντά στην παραλία βρίσκονται οι έξοδοι των φαραγγιών της Ελυγιάς και του Σαπουνά. Αυτό, ωστόσο, της χαρίζει ένα ακόμα φυσικό πλεονέκτημα, καθώς την περιτριγυρίζει το όμορφο πευκοδάσος της Σελούδας. Σημειώστε όμως ότι τα δέντρα βρίσκονται ψηλότερα από την ακτή, οπότε μην ελπίζετε ότι θα σας παρέχουν ίσκιο: αν επιθυμείτε να παραμείνετε δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, θα πρέπει να προνοήσετε να φέρετε μαζί σας ένα καλό καπέλο, καλά γυαλιά ηλίου και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ασφαλώς, κύριο χαρακτηριστικό του Άγιου Παύλου είναι το ομώνυμο, γραφικό εκκλησάκι, το οποίο έχει χτιστεί πάνω στην ακτή, δίπλα στα υπέροχα νερά του Λιβυκού πελάγους με τις μπόλικες αποχρώσεις του μπλε. Πρόκειται για ναό της βυζαντινής εποχής, που έχει χρονολογηθεί στον 10ο αιώνα και σώζεται σε καλή κατάσταση, οπότε είναι επισκέψιμος –στο εσωτερικό θα βρείτε έναν λιτό διάκοσμο, βασισμένο σε λατρευτικές εικόνες. Όπως εξυπακούεται, στην περιοχή δεν υπάρχουν ομπρέλες ή κάτι το οργανωμένο. Σε μικρή απόσταση, όμως, θα δείτε ένα μικρό ταβερνάκι (λέγεται κι αυτό Άγιος Παύλος), όπου μπορείτε να φάτε και να προμηθευτείτε νερό.

Τα νερά στον Άγιο Παύλο βαθαίνουν απότομα και είναι κάπως κρύα, ωστόσο είναι πεντακάθαρα. Πολύ λίγος κόσμος συχνάζει εδώ, ακόμα και στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού –ενδέχεται πάντως να δείτε αρκετά άτομα αν επισκεφθείτε την παραλία στο πρώτο μισό του Αυγούστου. Ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, υπάρχει τρόπος να απομονωθείτε (εάν το επιθυμείτε), κινούμενοι ανατολικά κατά μήκος της ακτής, προς το μονοπάτι που οδηγεί στο γύρω πευκοδάσος.

Πώς θα πάτε

Αν και δεν υπάρχει δρόμος προς τον Άγιο Παύλο ούτε από την Αγία Ρουμέλη, ούτε από το Λουτρό (όπως προαναφέρθηκε), η παραλία είναι προσβάσιμη μέσω του παράκτιου τμήματος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο ενώνει τα δύο χωριά. Συστήνεται η πεζοπορική διαδρομή που ξεκινά από την Αγία Ρουμέλη, καθώς είναι βατή και θα σας πάρει περίπου 1 ώρα. Η διαδρομή από το Λουτρό είναι σαφώς πιο δύσκολη, οπότε απευθύνεται σε έμπειρους πεζοπόρους. Ακόμα κι έτσι, πάντως, μπορεί να σας πάρει και 4 ώρες για να φτάσετε εδώ.

Ο μόνος άλλος τρόπος για να προσεγγίσετε τον απομονωμένο Άγιο Παύλο είναι μέσω θαλάσσης. Εάν έχετε δικό σας σκάφος όλα γίνονται απλά. Διαφορετικά θα πρέπει να βρείτε κάποιον να σας πάει με βάρκα, είτε από την Αγία Ρουμέλη, είτε από τα Λουτρά –φροντίζοντας ασφαλώς να συνεννοηθείτε και για τη μεταφορά σας πίσω στο σημείο εκκίνησης.

Διαβάστε ακόμα:

Δύο παραλίες σε μία -Στα Δώματα, την απομονωμένη παραλία των Σφακίων

Ταίναρο: Τα ρωμαϊκά λουτρά, ο επιβλητικός φάρος και το πιο ενδιαφέρον μονοπάτι της μέσα Μάνης

Χειμαδίτιδα: Η άγνωστη λίμνη της Φλώρινας με τον καταπληκτικό υδροβιότοπο