Η Αργολίδα έχει μερικά από τα γνωστότερα αξιοθέατα της Ελλάδας, αρχαία και νεότερα. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου υποδέχονται κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο τον πλανήτη, το Ναύπλιο είναι διαχρονικά μία από τις ομορφότερες και ιστορικότερες πόλεις της Ελλάδας, ενώ το παράκτιο Πόρτο Χέλι υπήρξε από τα πρώτα σημεία της χώρας που αναπτύχθηκε τουριστικά.

24

Εκτός από αυτά τα πασίγνωστα μέρη, που πιθανότατα έχετε επισκεφθεί, στην Αργολίδα υπάρχουν και άλλα όμορφα σημεία που περνούν κάτω από το τουριστικό «GPS». Ένα τέτοιο βρίσκεται στο Κεφαλάρι, ένα πεδινό χωριό σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πόλη του Άργους. Ο συνδυασμός της φύσης, των πηγών του Ερασίνου και της ατμοσφαιρικής αρχιτεκτονικής δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη, ειδικά την άνοιξη, όταν η φύση βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της.

Η καρδιά του χωριού χτυπά στις πηγές του Ερασίνου, όπου το κρυστάλλινο νερό αναβλύζει μέσα από τα βράχια, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό. Το τοπίο συμπληρώνεται από αιωνόβια πλατάνια που χαρίζουν δροσιά και σκιά στους επισκέπτες, προσκαλώντας τους να κάνουν έναν ήρεμο περίπατο ή να χαλαρώσουν δίπλα στο νερό. Η αντανάκλαση του φωτός στις επιφάνειες του ποταμού και ο ήχος του τρεχούμενου νερού δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας.

Ο Ναός της Παναγίας Κεφαλαριώτισσας

Δίπλα στις πηγές, λαξευμένος στο βράχο, στέκει ο εντυπωσιακός ναός της Παναγίας Κεφαλαριώτισσας, αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή. Το σπήλαιο που φιλοξενεί μέρος του ναού δημιουργεί μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, ενώ το εσωτερικό του, με τις παλιές εικόνες και τις λαξευμένες κόγχες, ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο. Η εκκλησία, αν και καταστράφηκε το 1918 από πυρκαγιά, αναστηλώθηκε το 1928 και στέκει σήμερα ως ένα από τα πιο όμορφα σημεία του χωριού, ειδικά τις βραδινές ώρες, όταν φωτίζεται, δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα.

Την άνοιξη, το Κεφαλάρι μεταμορφώνεται σε έναν μικρό παράδεισο. Τα ανθισμένα δέντρα, οι πολύχρωμες αντανακλάσεις στα νερά του ποταμού και η ευωδία της φύσης δημιουργούν ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Η περιοχή είναι ιδανική για περιπάτους αλλά και στιγμές χαλάρωσης σε μία από τις ταβέρνες δίπλα στις πηγές.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ματιά στην παράδοση και την ιστορία της περιοχής.

Η Πυραμίδα του Ελληνικού

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Κεφαλάρι και τις πηγές του Ερασίνου, βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα μνημεία της Αργολίδας: η περίφημη Πυραμίδα του Ελληνικού. Χτισμένη σε στρατηγικό σημείο, κοντά σε αρχαίο δρόμο που συνέδεε το Άργος με την Τεγέα και την υπόλοιπη Αρκαδία, το μνημείο αυτό έχει απασχολήσει για χρόνια την αρχαιολογική έρευνα.

Αν και το όνομά της παραπέμπει σε αιγυπτιακές πυραμίδες, οι ανασκαφές έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για ένα μικρό φρούριο, κατασκευασμένο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Ο αρχικός του σκοπός ήταν ο έλεγχος των οδικών αξόνων της περιοχής, κάτι που το καθιστά μέρος ενός ευρύτερου αμυντικού συστήματος, το οποίο συναντάται και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας και της Κυνουρίας. Παρ’ όλα αυτά, στο πέρασμα του χρόνου διατυπώθηκαν και κάποιες εναλλακτικές θεωρίες, χωρίς ευρεία επιστημονική αποδοχή, που υποστήριζαν ότι μπορεί να ήταν ταφικό μνημείο ή ακόμα και ότι οι Έλληνες κατασκεύαζαν πυραμιδοειδή οικοδομήματα πριν από τους Αιγυπτίους.

Η Πυραμίδα του Ελληνικού διαθέτει κεκλιμένες εξωτερικές πλευρές, οι οποίες περικλείουν ένα ορθογώνιο οικοδόμημα διαστάσεων 7,03 x 9,07 μέτρων. Οι τοίχοι της είναι κατασκευασμένοι από σκληρό, γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής και αποτελούνται από μεγάλους λαξευμένους λίθους σε τραπεζιόσχημη και πολυγωνική διάταξη. Στην ανατολική πλευρά, που «βλέπει» προς τον Αργολικό Κόλπο, βρίσκεται η κύρια είσοδος, η οποία οδηγεί σε έναν στενό διάδρομο και στη συνέχεια σε έναν κεντρικό θάλαμο.

Παρότι η μορφή της δεν είναι αυστηρά πυραμιδοειδής, το όνομα “Πυραμίδα” καθιερώθηκε λόγω της γενικής γεωμετρίας των πλευρών και της μοναδικότητας του τύπου στην Ελλάδα. Η χρήση του μνημείου έχει πλέον εξηγηθεί, όμως η επιβλητική του παρουσία και η κατασκευή του, που έχει αντέξει σχεδόν 2.400 χρόνια, εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Ταξιδιωτικές σημειώσεις για εκδρομή στην Αργολίδα

-Επισκεφθείτε τις Μυκήνες, τον θρυλικό αρχαιολογικό χώρο με την Πύλη των Λεόντων και τον θολωτό τάφο του Ατρέα.

-Περιηγηθείτε στην Αρχαία Επίδαυρο, θαυμάζοντας το διάσημο αρχαίο θέατρο με την εξαιρετική ακουστική του.

-Εξερευνήστε το Παλαμήδι στο Ναύπλιο, ανεβαίνοντας τα 999 σκαλοπάτια για πανοραμική θέα στην πόλη και τη θάλασσα.

-Κάντε βόλτα στο Ναύπλιο, περπατώντας στα γραφικά σοκάκια, επισκεπτόμενοι το Μπούρτζι και απολαμβάνοντας καφέ στην Πλατεία Συντάγματος.

-Γνωρίστε την Τίρυνθα, έναν εντυπωσιακό μυκηναϊκό αρχαιολογικό χώρο με τα Κυκλώπεια Τείχη.

-Εξερευνήστε το Λιγουριό, ένα όμορφο χωριό κοντά στην Επίδαυρο, γνωστό για την τοπική του γαστρονομία.

-Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους, για να δείτε εκθέματα που αφηγούνται την ιστορία της αρχαιότερης συνεχώς κατοικημένης πόλης της Ελλάδας.

-Ανεβείτε στην Ακρόπολη της Λάρισας στο Άργος, απολαμβάνοντας την ιστορική ατμόσφαιρα και τη θέα στην πεδιάδα της Αργολίδας.

-Εξερευνήστε τη Νέα Κίο, ένα παραθαλάσσιο χωριό με όμορφες διαδρομές για περπάτημα και ψαροταβέρνες

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα του Κρασιού: Κόρινθος-Αργολίδα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Βιβάρι: Το ψαροχώρι της Αργολίδας με τη γοητευτική λιμνοθάλασσα

Ανάβαση Αχλαδόκαμπου: Μία επική διαδρομή χαραγμένη ανεξίτηλα στη σκέψη των ταξιδιωτών