Αφήνουμε πίσω μας το Παράλιο Άστρος και κατευθυνόμαστε προς τον Τυρό. Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, και ενώ είχα βρεθεί ξανά σε εκείνα τα μέρη, θυμάμαι το μπάνιο στην περιοχή του υγροβιότοπου του Μουστού και ειδικότερα, στις πηγές.
Πριν από λίγες ημέρες, μαζί με τον Κωστή Αγγελόπουλο, τον συνεργάτη φωτογράφο, βρεθήκαμε και πάλι στην περιοχή. Κατάγεται από την Αρκαδία και πολλά καλοκαίρια του ως έφηβος αλλά και στη συνέχεια -είναι μόλις 24- τα έχει περάσει στο Άστρος. «Το αγαπημένο μας ήταν να πηγαίνουμε για μπάνιο στις πηγές» μου λέει, και δεν χάνουμε ευκαιρία να κινηθούμε προς τα εκεί. Ως «insider», με καθοδηγεί έξυπνα και αποφεύγουμε ένα τμήμα του δρόμου, στο οποίο μάλιστα εκτελούνταν έργα και υπήρχε μία δυσκολία στην κίνηση. Σε σχεδόν πέντε λεπτά, είμαστε στο πάρκινγκ του υδροβιότοπου. Εκεί, μπορεί κανείς να σταθεί και να παρατηρήσει τα πουλιά στον υδροβιότοπο. Ωστόσο, όλα αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια, καθώς τώρα θα κατευθυνθούμε προς τις πηγές.
Στις πηγές
Μία ανάσα από το parking, σε ένα κατηφορικό τσιμεντένιο δρόμο, λίγων μέτρων, ακριβώς κάτω από τον ασφάλτινο δρόμο. Βλέπεις το νερό να αναβλύζει γάργαρο και, παρόλο που είναι ακόμα Μάρτιος, έχει αρκετή ζέστη και αφρικανική σκόνη που σε κάνουν να θες να βουτήξεις.
Μία πινακίδα σε προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να μπεις στο νερό χωρίς παπούτσια, μάλλον για να αποφύγεις τον κίνδυνο κάποιου τραυματισμού στα κοφτερά βράχια που περιβάλλουν το ημικύκλιο των πηγών. Και μόνο που ακουμπάω το νερό με το χέρι, καταλαβαίνω πόσο κρύο είναι.
«Ακόμη και τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, εδώ υπάρχει πάντα μία δυσκολία με τη θερμοκρασία του νερού. Ωστόσο, είναι κάτι πολύ αναζωογονητικό» θα πει ο Κωστής.
Περπατώντας στον υδροβιότοπο
Περνάει λίγη ώρα και προχωράμε προς τον υδροβιότοπο. Πρόκειται για ένα σημείο ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς και τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας. Η περιοχή, που βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα νότια του Άστρους και κοντά στον Τυρό και το Λεωνίδιο στην Ανατολική Πελοπόννησο, προσφέρει έναν πανέμορφο και πολύτιμο χώρο για τη φύση και τη βιοποικιλότητα.
Η λίμνη του Μουστού, μαζί με το έλος της και τα δύο τεχνητά κανάλια που τη συνδέουν με τη θάλασσα, αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη αποδημητικών πτηνών και είναι σημαντικό για την πανίδα της περιοχής, που περιλαμβάνει υδρόβια πουλιά, ερπετά και ψάρια.
Η προέλευση από τον μούστο
Η ιστορία αναφέρει ότι το όνομά του προέρχεται από τον μούστο, λόγω των αμπελώνων της περιοχής, καθώς και της χρήσης του στο παρελθόν ως λιμάνι φόρτωσης. Η λίμνη, που τροφοδοτείται από πηγή με υφάλμυρο νερό, έχει θεραπευτικές ιδιότητες λόγω των θειούχων αλάτων που περιέχει, γεγονός που την καθιστά πόλο έλξης για επισκέπτες που επιδιώκουν την ανάρρωση και την ευεξία. Το φυσικό τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι ιδανικό για πεζοπορία και εξερεύνηση προσφέροντας εκπληκτικές οπτικές εμπειρίες και μια αίσθηση ενότητας με τη φύση.
Προστατευόμενη περιοχή, Natura 2000
Όλη η περιοχή του Υδροβιότοπου Μουστού, είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό, την περιβαλλοντική του σημασία και τονίζοντας την ανάγκη για προστασία και διατήρηση αυτών των πολύτιμων φυσικών χώρων.
Στο παρατηρητήριο
Προχωράμε μέσα στο χωμάτινο δρόμο και φτάνουμε σε ένα ξύλινο παρατηρητήριο. Κάποια είδη πτηνών πετούν δίπλα μας, ενώ, στη συνέχεια, με τη χρήση του drone και πετώντας ψηλά για να μην ενοχλούμε, ο Κωστής, βρίσκει μερικά ακόμη. Παρατηρώ τις εικόνες από την μικρή οθόνη και νιώθω τεράστια ικανοποίηση για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Βλέποντας ξανά τις εικόνες αναρωτιέμαι για το πόση ομορφιά μπορεί να χωρέσει σε ένα κλικ και την ίδια στιγμή θυμάμαι με νοσταλγία εκείνο το ωραίο πρωινό, στους χωμάτινους δρόμους του υδροβιότοπου.
Η ομορφιά είναι κρυμμένη στην αλήθεια αυτού του τόπου. Χρειάζεται μόνο ησυχία για να την ακούσουμε.
Διαβάστε ακόμα:
Παράλιο Άστρος: Ένα family-friendly «νησί» στην Πελοπόννησο
Γκόγκες: Μάθαμε την τέχνη του χειροποίητου ζυμαρικού στη Λακωνία