Αν παραθερίζετε στη Λέσβο και θέλετε να δώσετε ραντεβού με φίλους στην παραλία των Βατερών, φροντίστε να γίνει αυτό σε ένα συγκεκριμένο σημείο που θα έχετε συμφωνήσει και να μην αρκεστείτε σε ένα ραντεβού «κάπου στην παραλία». Η αμμώδης ακτή στα Βατερά έχει μήκος 8 χιλιόμετρα, είναι η μεγαλύτερη στη Λέσβο και μία από τις μακρύτερες παραλίες στην Ελλάδα.

16

Το τεράστιο μήκος της παραλίας εξασφαλίζει ότι είτε σε κάποιο τα beach bar είτε απλώνοντας την πετσέτα σας δεν θα έχετε πρόβλημα να βρείτε χώρο στα Βατερά. Είναι το ένα μεγάλο πλεονέκτημα της παραλίας και το άλλο είναι τα πεντακάθαρα -αρκετά κρύα- νερά της. Η είσοδος στο νερό, το οποίο βαθαίνει νωρίς, γίνεται με εξαιρετική ευκολία και σίγουρα θα γίνει αρκετές φορές κατά την παραμονή σας εκεί. Είναι τόσο ελκυστικά τα νερά στα Βατερά που προκαλούν και τον πιο «βαριεστημένο» παραθεριστή να δροσιστεί σε αυτά.

Όσοι από εσάς αγαπάτε την υποβρύχια εξερεύνηση, οπωσδήποτε να φέρετε εδώ μάσκα ή γυαλιά θαλάσσης. Ο βυθός στα Βατερά είναι πραγματικά υπέροχος, θα βρεθείτε να κολυμπάτε ανάμεσα σε ψάρια ενώ θα δείτε και όστρακα σε όμορφους χρωματισμούς.

Τα Βατερά έχουν απασχολήσει στο παρελθόν την -επιστημονική- επικαιρότητα για μη τουριστικούς λόγους. To 1997 ο καθηγητής Παλαιοντολογίας Μιχάλης Δερμιτζάκης επιβεβαίωσε αυτό που οι καλλιεργητές της περιοχής υποπτεύονταν πολύ καιρό: ότι αυτή η πλευρά της Λέσβου είναι ένας παλαιοντολογικός θησαυρός γεμάτος απολιθώματα ηλικίας περίπου 2 εκατομμυρίων ετών, από την Ύστερη Πλειστόκαινο Περίοδο. Στα απολιθώματα που βρέθηκαν, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προϊστορικά άλογα, μαστόδοντα (πρόγονοι του ελέφαντα) και μία γιγαντιαία χελώνα που έφθανε σε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου.

Περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια πριν, η Λέσβος δεν ήταν νησί, αλλά ενωμένη με τα μικρασιατικά παράλια και ο κόλπος των Βατερών μια ρηχή υποτροπική θάλασσα. Το περιβάλλον εκείνη την περίοδο ήταν εν μέρει δασωμένο, με ελικοειδή ποτάμια να διασχίζουν την περιοχή και να χύνονται στη θάλασσα. Τα ζώα, για τα οποία γίνεται λόγος, πέθαναν κάπου κοντά στο ποτάμι και τα κουφάρια τους μεταφέρθηκαν από ρεύμα του ποταμού. Σε κάποιο σημείο κόλλησαν, σκεπάστηκαν από τις χωμάτινες καθιζήσεις και τελικά απολιθώθηκαν. Όταν τα βρήκε ο Δερμιτζάκης με την ομάδα του μεταφέρθηκαν στο γειτονικό χωριό της Βρίσας. Εκεί, το Πανεπιστήμιο Αθηνών ίδρυσε ένα παράρτημα του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής. Σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να το επισκεφθείτε.

Μια ωραία ιδέα για το πώς να περάσετε μία μέρα σε αυτή την πλευρά της Λέσβου είναι -μετά το μπάνιο στα Βατερά- να επισκεφθείτε την Αγιάσο, ένα παραδοσιακό χωριό σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα Βατερά (27 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης). Είναι ένα ορεινό χωριό σε υψόμετρο 460 μέτρων στις πλαγιές του βουνού Όλυμπος και ξεχωρίζει για τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, τα παραδοσιακά καφενεία και τη φιλοξενία των κατοίκων του. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν όμορφες πεζοπορικές διαδρομές. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πώς θα πάτε στα Βατερά

Τα Βατερά απέχουν 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, 40 χιλιόμετρα από την Καλλονή και 8 χιλιόμετρα από το Κεφαλοχώρι του Πολιχνίτου.

Μερικά tips και πληροφορίες για το ταξίδι σας στη Λέσβο

Το νησί είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος και το μεταφορικό μέσο είναι απολύτως απαραίτητο.

Για τον ίδιο λόγο, το μέρος στη Λέσβο που θα επιλέξετε για τη διαμονή σας θα επηρεάσει και τον προγραμματισμό των διακοπών σας. Καλό θα είναι να «γκουπάρετε» βάσει γεωγραφίας τα μέρη που θέλετε επισκεφθείτε.

Το καλοκαίρι η Μυτιλήνη συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα μικρασιατικά παράλια και το Αϊβαλί. Αξίζει να επισκεφθείτε την τουρκική πόλη με το μεγάλο ελληνικό παρελθόν. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η Λέσβος είναι ένα νησί που θα φάτε εξαιρετικό φαγητό και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Μερικές εξαιρετικές επιλογές μπορείτε να δείτε εδώ.

Ειδικά αν ταξιδεύετε μαζί με παιδιά αξίζει να επισκεφθείτε το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι, ένα μοναδικό στο είδος του φαινόμενο στην Ευρώπη και σπανιότατο σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

H Λέσβος των εναλλακτικών ταξιδιωτικών εμπειριών -Πώς προβάλλει το νέο τουριστικό της πρόσωπο

Λέσβος: Ένα ανεξερεύνητο πολύτιμο νησί

Στα βήματα του Αριστοτέλη: Ο υγρότοπος της Καλλονής με τα φλαμίνγκο και τη μεγάλη ιστορία