Η πρόσβαση στον Χρούσο δεν είναι η πιο εύκολη. Η παραλία, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Λέσβο, απέχει περίπου μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από την πόλη της Μυτιλήνης και περίπου μία ώρα από δημοφιλή σημεία του νησιού, όπως η Καλλονή και ο Μόλυβος. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, το αυτοκίνητο κινείται σε χωματόδρομο για περίπου 4 χιλιόμετρα. Ωστόσο, αυτή η -φαινομενική- δυσκολία προσέγγισης συμβάλλει στη γοητεία της παραλίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για «εναλλακτικούς», φυσιολάτρες, νεανικές παρέες, αλλά και οικογένειες που επισκέπτονται το νησί του Βόρειου Αιγαίου.

16

Ο Χρούσος είναι μια αμμουδερή παραλία με μήκος περίπου ενάμιση χιλιόμετρο. Στα αριστερά και δεξιά της, εκτείνονται δύο μικρά ακρωτήρια που εισχωρούν στη θάλασσα. Στη μέση της παραλίας εκβάλλει ένα μικρό ποτάμι, όπου μπορείτε να δείτε χελώνες. Πίσω από την αμμουδιά υπάρχει ένας μικρός κάμπος. Αυτά τα περιγραφικά στοιχεία μπορεί να μην ακούγονται πρωτότυπα, αλλά η αίσθηση που μας άφησε η πρώτη μας επίσκεψη ήταν μοναδική. Ξέραμε ότι δεν θα θέλαμε να φύγουμε από εδώ.

Η άμμος στον Χρούσο είναι παχιά και το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή που θα την περπατήσει και θα νιώσει το πόδι του να χάνεται μέσα της. Τα νερά της θάλασσας είναι τόσο δροσερά όσο πρέπει, και βαθαίνουν με φυσιολογικό ρυθμό. Είναι επίσης σκουρόχρωμα, όπως σε πολλά σημεία της Λέσβου, πιθανότατα λόγω της σκούρας άμμου. Μην σας ξεγελά το χρώμα τους· είναι πεντακάθαρα. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίσαμε στον Χρούσο είναι το φως, ο τρόπος που ο ήλιος πέφτει πάνω στην παραλία. Σε συνδυασμό με τον κάμπο και τα πολλά αρμυρίκια (όπου συχνά καταφεύγουν και κατασκηνωτές), δημιουργείται μια εξωτική αίσθηση. Όχι «Καραϊβικής», όπως συχνά λέγεται για άλλες «εξωτικές» ελληνικές παραλίες, αλλά μάλλον σαν να βρίσκεσαι σε όαση, σε κάποια χώρα της ερήμου. Μόνο που εδώ, η όαση είναι παραθαλάσσια.

Ακόμα και τη high season -αν και η Λέσβος δεν είναι μαζικός προορισμός- δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε τη θέση σας κάτω από τα αρμυρίκια. Θεωρούμε μάλιστα ότι είναι πιθανό να θελήσετε να διανυκτερεύσετε εκεί ή έστω να μείνετε μέχρι αργά το βράδυ, ακόμα αν δεν το προγραμματίζατε αρχικά.

Ο Χρούσος δεν έχει ξαπλώστρες και beach bar, έχει όμως μια καντίνα που θα βρείτε όλα τα απαραίτητα. Όπως και πεντανόστιμο φαγητό που έρχεται από την κοντινή ταβέρνα που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα μακριά και η οποία προσφέρει και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Δεν υπάρχει τίποτα που να αποθεώνει περισσότερο το ελληνικό καλοκαίρι από το να απολαμβάνεις μεζέδες, όπως ντολμαδάκια και χταπόδι, δίπλα στη θάλασσα, χωρίς καν να βγάλεις το μαγιό σου και με ξυπόλητα πόδια να πατάνε πάνω στην άμμο. Ή ίσως υπάρχει: να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε στην παραλία, κάτω από τα αστέρια. Το συγκεκριμένο κομμάτι της Λέσβου είναι σχετικά απομονωμένο, με λίγα φώτα από σπίτια και επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένας εκπληκτικά καθαρός έναστρος νυχτερινός ουρανός.

Mερικά tips και πληροφορίες για τον Χρουσό και τη Λέσβο.

Ο Χρούσος απέχει 75 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, 40 χιλιόμετρα από την Καλλονή (έδρα του δήμου Δυτικής Λέσβου), 60 χιλιόμετρα από τον πανέμορφο Μόλυβο και 20 χιλιόμετρα από την τουριστικά ανεπτυγμένη Σκάλα Ερεσού, με τη μεγάλη της παραλία.

Για να φτάσετε στον Χρούσο, μετά τον Μεσότοπο ακολουθήστε τον δρόμο προς Ταβάρι. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί χωματόδρομοι που οδηγούν στην παραλία. Προτιμήστε τον παραλιακό που περνάει μέσα από το Ταβάρι.

Εκτός από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της καντίνας/ταβέρνας, υπάρχουν και άλλες επιλογές διαμονής στην περιοχή, είτε στο Ταβάρι, το επίνειο του Μεσοτόπου, είτε στον ίδιο τον Μεσότοπο, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό περίπου 8 χιλιόμετρα από τον Χρούσο.

Εκτός από την καντίνα-ταβέρνα, εξαιρετικές επιλογές για φαγητό θα βρείτε και στο Ταβάρι. Εκεί υπάρχει η ψαροταβέρνα «Παλούκος», που προσφέρει πεντανόστιμα θαλασσινά και ψάρια σε εξαιρετικές τιμές.

Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, οπότε το μεταφορικό μέσο είναι απαραίτητο. Καλό είναι να έχετε προγραμματίσει -έστω και όχι με ακρίβεια- πώς θα περάσετε κάθε μέρα στο νησί, ώστε να «γκρουπάρετε» τις μετακινήσεις σας.

Στη Δυτική Λέσβο υπάρχει ένα μοναδικό στην Ελλάδα δημιούργημα της φύσης με ιστορία 20 εκατομμυρίων χρόνων: το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

Ερεσός Λέσβου: Υπέροχα νερά, ποιοτικό φαγητό, χαλάρωση και πολιτισμός στη γενέτειρα της «10ης Μούσας»

Aγιάσος: Αυθεντική, πολύχρωμη, ζωντανή

Ανοιξιάτικο ταξίδι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο: Αρχαιολογικοί χώροι, μονοπάτια και καταρράκτες