Μέχρι πρότινος, ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ήταν γνωστές μόνο στους ντόπιους πληθυσμούς που κατοικούσαν εκεί, ακόμα κι αν βρίσκονταν σε μέρη τα οποία βίωναν ταχεία ανάπτυξη σε οργανωμένες υποδομές φιλοξενίας. Αλλά η άνοδος του εναλλακτικού τουρισμού, συνδυαστικά βέβαια με την έκρηξη της πληροφόρησης μέσω ίντερνετ, τους έριξε άπλετο φως, αρχίζοντας να τις μετατρέπει σε προορισμούς ειδικού ενδιαφέροντος.

14

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το σπήλαιο Grande Grotta στην Κάλυμνο των Δωδεκανήσων, που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό. Με αποτέλεσμα να προσελκύει αρκετό κόσμο κάθε καλοκαίρι, προερχόμενο από διάφορες γωνιές του πλανήτη: ειδικά Ιούλιο και Αύγουστο, αν επιχειρήσετε να έρθετε Σαββατοκύριακο, δεν αποκλείεται να δείτε να σχηματίζονται ακόμα και ουρές.

Όπως μαρτυρεί και το όνομά του, το σπήλαιο βαφτίστηκε Grande Grotta (δηλαδή Μεγάλη Σπηλιά) από τους Ιταλούς, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους τα Δωδεκάνησα από το 1911 που τα απέσπασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι το 1946 που αποφασίστηκε να περιέλθουν στην Ελλάδα –ως απότοκο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Προφανής επιρροή, ασφαλώς, είναι η διάσημη Grotta Gigante της βορειοανατολικής Ιταλίας (κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία).

Με περίπου 50 μέτρα ύψος και πλάτος που ανά σημεία αγγίζει ακόμα και τα 200 μέτρα, η Grande Grotta είναι ένα αρκετά επιβλητικό σπήλαιο από κοκκινωπό ασβεστόλιθο, το οποίο χωρίζεται γενικά σε τρεις ξεχωριστούς τομείς: Απόγευμα (στα αριστερά), Grande Grotta (κεντρικά) και Πανόραμα (στα δεξιά).

Αυτοί, βέβαια, έχουν διαμορφωθεί με βάση τις διαδρομές των αναρριχητών, οι οποίες διακρίνονται με τη σειρά τους σε εύκολες και πιο απαιτητικές, προσφέροντας έτσι κάτι για όλους, ανεξαρτήτως climbing εμπειρίας. Το Απόγευμα, ειδικά, οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι κρατά σκιά μέχρι και το μεσημέρι, με τον ήλιο να το βλέπει τελικά καθώς η μέρα οδεύει προς τις απογευματινές ώρες –σημαντικός παράγοντας για ένα μέρος όπου τα καλοκαίρια έχει συνήθως αρκετή ζέστη.

Ωστόσο, για να απολαύσετε τη Grande Grotta δεν είναι απαραίτητο να σας ενδιαφέρει η αναρρίχηση ή να ασχολείστε ενεργά με το climbing. Άλλωστε η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται είναι μία από τις πιο όμορφες στο δυτικό τμήμα της Καλύμνου, οπότε μπορείτε κάλλιστα να έρθετε εδώ για μια βόλτα. Η οποία θα σας δώσει την ευκαιρία να χαζέψετε τους τεράστιους σταλακτίτες του σπηλαίου, κυρίως όμως τη μαγευτική θέα που απολαμβάνει στο γαλάζιο του Αιγαίου και στο απέναντι νησί Τέλενδος.

Μάλιστα, χάρη σε αυτή τη θέση και τη θέα που προσφέρει, η Grande Grotta θεωρείται πως έχει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα σε όλα τα Δωδεκάνησα: ο ήλιος δύει αργά πίσω από τον όγκο της Τελένδου, εκτοξεύοντας εντυπωσιακά πορτοκαλοκόκκινα χρώματα στον τριγύρω ορίζοντα, τα οποία δένουν με τους χρωματισμούς της θάλασσας.

Πώς θα πάτε στη Grande Grotta

Αν και θα δείτε συχνά να γράφεται ότι η Grande Grotta είναι κοντά στα χωριά Μυρτιές και Αρμεός, οι περισσότεροι αναρριχητές και επισκέπτες προτιμούν να ξεκινήσουν από το Μασούρι: ένα από τα πιο οργανωμένα και διάσημα θέρετρα της Καλύμνου, όπου βρίσκεται και η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού.

Το Μασούρι απέχει 8,1 χιλιόμετρα από την Πόθια –την πρωτεύουσα της Καλύμνου. Θα σας πάρει 14 λεπτά προς τα βορειοδυτικά ώστε να φτάσετε εδώ με αυτοκίνητο, το οποίο προτιμήστε να παρκάρετε εκεί όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Filoxenia». Αν δεν έχετε όχημα, υπάρχει η δυνατότητα να έρθετε στο Μασούρι με τη δημοτική συγκοινωνία.

Παραδίπλα από το ξενοδοχείο θα διακρίνετε εύκολα το μονοπάτι που οδηγεί σε έναν ελαιώνα, τον οποίον και θα διασχίσετε ακολουθώντας τις κόκκινες επισημάνσεις που καθοδηγούν προς τη Grande Grotta. Υπολογίστε ότι θα σας πάρει γύρω στα 20 λεπτά περπάτημα για να φτάσετε στο σπήλαιο (και άλλα τόσα για να επιστρέψετε στο αμάξι σας, φυσικά).

Διαβάστε ακόμα:

Άρβη: Το επιβλητικό φαράγγι με τη φυσική πηγή που αρδεύει μια κοιλάδα κατάφυτη με μπανανιές

Καμάρια: Η πιο άγνωστη λίμνη της κεντρικής Ελλάδας

Ταίναρο: Τα ρωμαϊκά λουτρά, ο επιβλητικός φάρος και το πιο ενδιαφέρον μονοπάτι της μέσα Μάνης