Η Ελατιά, γνωστή και ως Καράντερε, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δασοσκεπή βουνά της Ελλάδας. Με ύψος που αγγίζει τα 1.800 μέτρα στην κορυφή Τσάκαλος, το καταπράσινο βουνό ξεχωρίζει για τα επιβλητικά τοπία με τα πανύψηλα έλατα, τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί, αλλά και τις ανεπανάληπτες διαδρομές και δραστηριότητες μέσα στη φύση. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιδιαίτερα σημεία του νομού Δράμας.

10

Σε απόσταση σχεδόν 70 χιλιομέτρων από τη Δράμα και μετά από μια ανηφορική πορεία μέσα σε πυκνά δάση, ο δρόμος οδηγεί στο δασικό χωριό της Ελατιάς. Το δασικό χωριό είναι σημαντικό για την περιοχή και ξεχωρίζει για τη θέση «Καλύβια Κούτρα», όπου κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου πραγματοποιείται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ανατολικής Μακεδονίας. Ιστορικά, το χωριό αποτέλεσε οικισμό Σαρακατσάνων που σταδιακά άρχισε να εγκαταλείπεται λόγω της αστυφιλίας.

Στο δάσος της Ελατιάς βρίσκεται το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα δάσος ερυθρελάτης, ενός σπάνιου είδους ελάτου που ευδοκιμεί μόνο στην οροσειρά της Ροδόπης, συνθέτοντας ένα φωτογραφικό πίνακα που θυμίζει περιοχές όπως η Βρετανική Κολομβία στον Καναδά. Δέντρα με ύψος που ξεπερνούν τα 30 μέτρα, ενώ κάποια έχουν φτάσει ακόμα και τα 60 μέτρα, βαριά κρεμαστά κλαδιά και πλούσιο πράσινο των ελάτων δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που χειμώνα-καλοκαίρι δημιουργεί μοναδική αύρα σε κάθε περιπλανώμενο σε αυτήν την όμορφη γωνιά της Ελλάδας.

Εδώ, οι εικόνες που αντικρίζει κανείς μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Βουνίσιος, καθαρός αέρας και άγρια τοπία, που μαζί με την υγρασία δημιουργούν ένα επιβλητικό σκηνικό που όμοιό του σπάνια συναντά κανείς, ακόμα και στην Πίνδο. Χαρακτηρισμένο από πολλούς ως αυθεντικό «Μουσείο της Φύσης», το δάσος της Ελατιάς καλύπτει έως και εβδομήντα χιλιάδες εκτάρια και ορίζεται ανατολικά από τον ποταμό Καραντερέ και δυτικά μέχρι τον ποταμό Δεσπάτη.

Γεωλογικά, το δάσος Ελατιάς, στα σύνορα του νομού Δράμας, θεωρείται ένα από τα σχετικά νέα δάση της Ελλάδας. Μέχρι τα χρόνια του Εμφυλίου, μεγάλο μέρος της περιοχής λειτουργούσε ως εκτεταμένος βοσκότοπος για αιγοπρόβατα. Με την αλλαγή της χρήσης γης και την απομάκρυνση των ζώων, δόθηκε η ευκαιρία στο φυσικό περιβάλλον να ανακάμψει και να αναπτυχθεί σε ένα πυκνό δάσος από έλατα και πεύκα. Σύμφωνα με τους ντόπιους, τα αγριογούρουνα συνέβαλαν στην εξάπλωση της δασικής πεύκης, σκάβοντας το έδαφος και διευκολύνοντας τη διασπορά των σπόρων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα ελατοδάση της Ελλάδας.

Όπως σε κάθε μεγάλο δάσος, έτσι και εδώ η χλωρίδα και η πανίδα είναι πολύ πλούσιες, με περισσότερα από 1.800 είδη χλωρίδας, 40 είδη θηλαστικών και 130 είδη πουλιών που δημιουργούν ένα ζωντανό μωσαϊκό για τη μελέτη της άγριας ζωής. Αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια και αγριόκουρκοι βρίσκουν καταφύγιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στα βάθη του δάσους ανάμεσα στα ψηλά και επιβλητικά έλατα, προσκαλώντας κάθε φυσιοδίφη να εξερευνήσει τον φυσικό θησαυρό αυτής της γωνιάς της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα:

Μια οικογένεια στη Δράμα «απογειώνει» τα μανιτάρια της Ελατιάς

Εξερευνώντας τα αληθινά χρώματα της Φύσης: Μια ξεχωριστή πεζοπορική διαδρομή στο Παρανέστι Δράμας

Αποστολή στη Δράμα: Η πολυσυλλεκτική πόλη της, ένα σταυροδρόμι εμπειριών