Όσοι αγαπούν την Κέα (ή Τζιά, αν προτιμάτε το λιγότερο αρχαιοπρεπές της όνομα, που επικράτησε από την Τουρκοκρατία κι έπειτα) και την επισκέπτονται τακτικά, δεν έχουν και λίγα να προτείνουν σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν για πρώτη φορά εκεί.
Άλλωστε, πρόκειται για ένα νησί που, λόγω και της εγγύτητάς του στα παράλια της Αττικής, είναι ιδανικό για σύντομες εκδρομές, Σαββατοκύριακα ή πλάνα για long weekends. Το οποίο διαθέτει μια πανέμορφη πρωτεύουσα –την Ιουλίδα, στα 8 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κορησσίας (ή Λιβάδι), όπου θα σας αφήσει το πλοίο– στέκια για να γευτείτε την απαράμιλλη αστακομακαρονάδα της ντόπιας κουζίνας, αλλά και θαυμάσιες διαδρομές προς το εσωτερικό και προς το εκτεταμένο δάσος με τις βελανιδιές, για αυτούς που αγαπούν τα πεζοπορικά μονοπάτια.
Στα σίγουρα, όμως, θα σας προταθεί να μη χάσετε την ευκαιρία για μια επίσκεψη στον Κούνδουρο, που απλώνεται στον ομώνυμο όρμο, στον απάνεμο κολπίσκο Καβιά: μία από τις ομορφότερες και καθαρότερες παραλίες της Κέας, η οποία βραβεύεται σταθερά και με Γαλάζια Σημαία, όντας ειδυλλιακά στεφανωμένη από τους ανακαινισμένους, χαρακτηριστικά κυκλαδίτικους ανεμόμυλους του γύρω οικισμού.
Μια παραλία όπου το καλοκαίρι κρατάει ως τον Οκτώβρη
Διαμορφωμένος, όπως είπαμε, στον ομώνυμο όρμο, στα νοτιοδυτικά παράλια της Κέας, σε μια περιοχή γεμάτη με μικρούς κολπίσκους, ο Κούνδουρος δεν έχει –εκ των πραγμάτων– μεγάλο μέγεθος σαν ακτή. Γύρω του, σε υψόμετρο μόλις 1 μέτρου από την επιφάνεια της θάλασσας, υψώνεται ο ομώνυμος οικισμός με τους προαναφερόμενους ανεμόμυλους, με μερικούς από αυτούς να ξαναζούν στις δικές μας ημέρες ως εξοχικές κατοικίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, εδώ διαμένουν 17 μόνιμοι κάτοικοι, αριθμός, όμως, που ενδέχεται να αφορά κυρίως τη θερινή περίοδο, όταν ο πληθυσμός αυξάνεται ούτως ή άλλως κατακόρυφα, λόγω της έλευσης πολλών παραθεριστών. Αναμένονται ασφαλώς και τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την πιο πρόσφατη απογραφή.
Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία, που αγγίζει τα 2.500 χρόνια, καθώς σε αυτήν στεκόταν κάποτε ο Νηρησσός: ένας παραλιακός οικισμός που λειτουργούσε ως επίνειο της Ποιήεσσας, η οποία ήταν μία από τις τέσσερις πόλεις που απαρτίζανε την Τετράπολη της αρχαίας Κέας. Ο σύγχρονος Κούνδουρος, από την άλλη, δεν είχε απολαύσει κάποιας ιδιαίτερης διασημότητας πριν έρθει η δεκαετία του 2000, που τον βρήκε σε έντονα αναπτυξιακή τροχιά. Ως αποτέλεσμα, έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στην Κέα, αποκτώντας αέρα κοσμοπολιτισμού και φήμη ασφαλούς αγκυροβολίου για πολυτελή (και μη) σκάφη.
Σημαντικό ρόλο γι’ αυτό το τελευταίο, βέβαια, παίζει η γεωγραφία των νοτιοδυτικών παραλίων της Κέας, καθώς έχει προικίσει τον όρμο του Κούνδουρου με μια θέση φυσικά προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους. Το τοπίο, κατά τα λοιπά, είναι αυθεντικά κυκλαδίτικο, παρόμοιο με ό,τι βλέπει κανείς και στα υπόλοιπα νησιά της διάσημης συστάδας. Διαφοροποιείται μονάχα στο εσωτερικό, με το δρυόδασος της Κέας, το οποίο θεωρείται απομεινάρι των παλιών δασών που εικάζουμε ότι υπήρχαν κάποτε σε όλα τα νησιά.
Κύριος πόλος έλξης των παραθεριστών, βέβαια, είναι τα υπέροχα πρασινογάλαζα νερά του Κούνδουρου, που βαθαίνουν σταδιακά και δημιουργούν μια γοητευτική σύνθεση έτσι όπως συνδυάζονται με τις «χρυσαφένιες» λωρίδες της άμμου και με τη γενικότερη αίσθηση ότι κολυμπάς κάτω από τα φτερά των πετρόχτιστων, παραδοσιακών ανεμόμυλων των Κυκλάδων. Επιπλέον, το βραχώδες του γύρω τοπίου δημιουργεί και πολύ ωραίο βυθό, ο οποίος προσφέρεται για εξερεύνηση από τους φίλους των καταδύσεων και του snorkeling. Αν αγαπάτε λοιπόν τα υποθαλάσσια τοπία, φροντίστε να έρθετε φέρνοντας μάσκα και αναπνευστήρα.
Λόγω της γοργής ανάπτυξης των τελευταίων ετών, ο Κούνδουρος θεωρείται πια από τις πολυσύχναστες ακτές της Κέας: τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, ειδικά, η κοσμοσυρροή μπορεί να φανεί ενοχλητική σε όσους προτιμούν τις πιο ήσυχες καταστάσεις, κάνοντάς τους, έτσι, να απομακρυνθούν προς το νότιο του τμήμα. Εκεί, στην τοποθεσία που οι ντόπιοι γνωρίζουν ως «Καμπί», βρίσκονται κάμποσοι κολπίσκοι, ιδανικοί για όσους αναζητούν περισσότερη ιδιωτικότητα. Από την άλλη, με το καλοκαίρι στο νησί να διαρκεί και το φθινόπωρο, ο Κούνδουρος παραμένει ζωντανός μέχρι και τον Οκτώβρη. Για πολλούς, μάλιστα, η καλύτερη εποχή για να τον απολαύσει κανείς όπως του πρέπει είναι το φθινόπωρο.
Πώς θα έρθετε στον Κούνδουρο
Ο Κούνδουρος είναι μια παραλία πολύ εύκολα προσβάσιμη, αφού απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ιουλίδα και γύρω στα 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κορησσίας. Στρεφόμενοι προς τα νοτιοδυτικά και ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Κορησσίας – Ποισσών – Κούνδουρου – Κάτω Μεριάς, υπολογίστε ότι θα φτάσετε μέσα σε 20 λεπτά με μισή ώρα. Κατά τη θερινή σεζόν, μάλιστα, λειτουργεί και δρομολόγιο τοπικού λεωφορείου, εκτελώντας τη διαδρομή Ποίσσες – Κούνδουρος.
Ο Κούνδουρος είναι οργανωμένη ακτή, οπότε, φτάνοντας εδώ, θα βρείτε beach bar με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ό,τι εφόδιο μπορεί να χρειαστείτε, με τα ρηχά νερά να τον καθιστούν ελκυστικό προορισμό και για οικογένειες που παραθερίζουν με μικρά παιδιά. Από την άλλη, εάν προτιμάτε κάτι πιο ανοργάνωτο, υπάρχει και η δυνατότητα να έρθετε με τον δικό σας εξοπλισμό. Σε αυτή την περίπτωση, ένα χρήσιμο tip για τις ημέρες της θερινής πολυκοσμίας είναι να αφιχθείτε νωρίς και να κατευθυνθείτε στο ανατολικό τμήμα της παραλίας, ώστε να πιάσετε κάποια φυσική σκιά κάτω από τα αλμυρίκια που υπάρχουν εκεί.
Διαβάστε ακόμα:
Άργιλος: Στο «φυσικό spa» της Κρήτης, το καλοκαίρι κρατά και τον Σεπτέμβρη
Τζια: 14 μαγευτικές πεζοπορικές διαδρομές μόλις μία ώρα από την Αττική
Κυρά Παναγιά: Ανάμεσα στο βαθύ μπλε του βορείου Αιγαίου και στο γαλάζιο του ουρανού