Γίνεται να βουτάς σε μια πισίνα και να βγαίνεις στη θάλασσα –ή το αντίστροφο; Παρά τις πισίνες υπερχείλισης που έχουμε φτιάξει όσο πιο κοντά μπορούμε στις ακτές ή τις ωκεάνιες πισίνες με το αλμυρό νερό που έχουν αρχίσει να διαδίδονται σε άλλα σημεία του κόσμου, είναι κάτι που δεν γίνεται.
Αν όμως θέλετε να ζήσετε ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε μια τέτοια εμπειρία, θα πρέπει να βρεθείτε στα Κουφονήσια και να αναζητήσετε τη λεγόμενη «Πισίνα». Σε ένα τοπίο πολύ διαφορετικό από όσα έχουν κάνει διάσημο αυτόν τον προορισμό των Κυκλάδων, αφού εδώ δεν θα βρείτε π.χ. τις «χρυσές» αμμουδιές του Φανού ή του Παριανού. Αντιθέτως, το σκηνικό είναι βραχώδες.
Από την άλλη, βέβαια, είναι χάρη σε αυτά τα βράχια που έγινε εφικτό το μικρό θαύμα της φύσης στην περιοχή, το οποίο θυμίζει όντως ιδιωτική πισίνα. Ήταν δηλαδή η χρόνια διάβρωση των πωρόλιθων της ακτής από την αλμύρα και τα κύματα του Αιγαίου που «έσκαψε» τη φυσική κοιλότητα της Πισίνας –μια σχεδόν οριζόντια τρύπα, με μέγεθος σαν πραγματικής πισίνας.
Μάλιστα υπάρχει και σχετικός θρύλος, ο οποίος θέλει ως δημιουργό της τον θεό Ποσειδώνα, που επιθυμούσε λέει να κάνει ένα δώρο στις αγαπημένες του Νηρηίδες, ώστε να μπορούν να διασκεδάζουν και όταν άφηναν την κατοικία τους στον βυθό. Είναι μια διήγηση που σίγουρα θα ακούσετε από τους Κουφονησιώτες, αν τους ρωτήσετε για την Πισίνα.
Πέρα όμως από το σχήμα και την όλη κατασκευή, το πολύ ιδιαίτερο με την περίπτωση της Πισίνας είναι το γεγονός ότι στον πυθμένα της διατηρεί την απευθείας σύνδεση με τη θάλασσα, χάρη σε ένα πέρασμα που υπάρχει εκεί. Είναι βέβαια στενό, ωστόσο με τη δέουσα προσοχή μπορείτε να το περάσετε, κάνοντας έτσι το πιο ιδιαίτερο μπάνιο στα Κουφονήσια. Άλλωστε τα γύρω νερά φαντάζουν ειδυλλιακά, λόγω των έντονα πρασινωπών τους χρωματισμών.
Συστήνεται να έχετε μαζί σας μάσκα ή γυαλιά θαλάσσης για τις βουτιές στον πυθμένα της Πισίνας, ώστε να αποφύγετε τυχόν επικίνδυνα σημεία των βράχων. Έξω επίσης, είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει τίποτα το οργανωμένο, ούτε χώρος για να στήσετε κάτι, πέρα ίσως από μια ψάθα. Χρειάζεται λοιπόν να έρθετε εξοπλισμένοι με καπέλο, καλό αντηλιακό και κρύο, πόσιμο νερό, για το διάστημα που σκοπεύετε να αράξετε στη μικρή παραλία.
Πώς θα πάτε
Η Πισίνα βρίσκεται στο Άνω Κουφονήσι (το μικρότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων), στην ανατολική πλευρά, μετά από την πιο διάσημη παραλία του –τη λεγόμενη Ιταλίδα (ή, πιο επίσημα, Πλατιά Πούντα). Θα τη δείτε ξεκινώντας από εκεί με κατεύθυνση προς το Πορί, στο σημείο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Μάτι του Διαβόλου», λόγω της μικρής, ομώνυμης σπηλιάς που εντοπίζεται εκεί κοντά. Άλλωστε αν πάτε Ιούλιο ή Αύγουστο θα δείτε αρκετό κόσμο στην Πισίνα, παρότι δεν είναι τόσο διάσημη όσο τα πιο πολυσύχναστα μέρη στα Κουφονήσια.
Αν ξεκινήσετε από τη Χώρα, πάλι, θα χρειαστείτε 45 λεπτά με τα πόδια για να προσεγγίσετε την Πισίνα και ακόμα λιγότερο αν μετακινηθείτε με ποδήλατο. Ως γνωστόν, άλλωστε, τα Κουφονήσια έχουν πολύ βατές διαδρομές και είναι ένα μέρος που δεν ευνοεί τη χρήση αυτοκινήτου: πολλοί από όσους το πήραν πηγαίνοντας εκεί, συνειδητοποίησαν ότι δεν είχε καθόλου νόημα.
Διαβάστε ακόμα:
Άγιος Παύλος: Η απομονωμένη παραλία με τα υπέροχα νερά και το βυζαντινό εκκλησάκι
Γλυκά Νερά: Η κρυμμένη ακτή της νότιας Κρήτης με τη βαθυγάλανη θάλασσα και τις πηγές πόσιμου ύδατος
Δύο παραλίες σε μία -Στα Δώματα, την απομονωμένη παραλία των Σφακίων