Το Τυχερό είναι μια κωμόπολη στον Έβρο, 48 χιλιόμετρα μακριά από την Αλεξανδρούπολη και 4 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού που οριοθετεί τα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, ενώ στον πληθυσμό του οικισμού υπάρχουν και πολλές οικογένειες στρατιωτικών που υπηρετούν στην περιοχή.
Το ένα σημείο αναφοράς του χωριού είναι οι πεντανόστιμες «χρυσές κεφαλές», τα πεπόνια που οφείλουν το όνομα τους στο χρυσό χρώμα τους και τα οποία καλλιεργούνται σε μια έκταση κάτι παραπάνω από 1.000 στρέμματα στον κάμπο Τυχερού- Πέπλου. Το άλλο είναι η μικρή τεχνητή λίμνη του Τυχερού, ένα τοπίο που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του φράγματος της Λύρας, σε έναν παραπόταμο του Έβρου.
Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο οικοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας. Το ένα είναι το Δάσος της Δαδιάς, το οποίο δυστυχώς επλήγη σημαντικά από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ενώ το άλλο είναι το Δέλτα του Έβρου, ένας μεγαλειώδης και κομβικός υγροβιότοπος για όλα τα Βαλκάνια.
Η τεχνητή Λίμνη του Τυχερού δεν έχει το μέγεθος του Δέλτα, όμως σίγουρα αποτελεί μια εξαιρετική μικρογραφία του. Την ημέρα που βρεθήκαμε εδώ, είδαμε πάπιες και κύκνους, από πάνω μας πετούσαν διάφορα άλλα πουλιά -άλλωστε στον Έβρο αναπαράγονται 77 είδη πουλιών, ενώ ζουν περιστασιακά ή μόνιμα πολύ περισσότερα.
Γύρω από τη λίμνη, υπάρχει διαμορφωμένο μονοπάτι το οποίο ακολουθήσαμε, απολαμβάνοντας τη θέα και την ηρεμία του τοπίου που διατάρασσαν μόνο οι ήχοι των πουλιών μέσα στους καλαμιώνες.
Το απολιθωμένο δάσος του Έβρου
Φυσιολατρικού χαρακτήρα ήταν και η επόμενη στάση μας στην περιοχή. Ακολουθώντας μια ήπια περιπατητική διαδρομή, μερικά μέτρα από το χωριό Λευκίμμη, συναντήσαμε ένα πανέμορφο μνημείο της φύσης. Το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμμης, ηλικίας 40 εκ. ετών, είναι το μοναδικό στην Ευρώπη, που τα απολιθώματά του βρίσκονται διάσπαρτα μέσα σε ένα καταπράσινο πυκνό δάσος. Η βόλτα εκεί αποζημιώνει.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι απολιθωμένο δάσος Φυλακτού δημιουργήθηκε εξαιτίας της ηφαιστειακής δράσης της περιοχής ενώ η απολίθωση που παρατηρείται στο απολιθωμένο δάσος Φυλακτού θεωρείται τέλεια, καθώς τα χαρακτηριστικά των κορμών του δέντρου διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.
Το πιο εντυπωσιακό σημείο του δάσους είναι μια απολιθωμένη βελανιδιά με μήκος περίπου 20 μέτρα και διάμετρο 1,5 μέτρο. Υπολογίζεται ηλικίας 35 εκατομμυρίων χρόνων και μπορείτε να την θαυμάσετε στο απολιθωμένο δάσος Φυλακτού, ενώ μικρό εκθετήριο με δείγματα απολιθωμένων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής, λειτουργεί στο Τουριστικό Κέντρο Τυχερού δίπλα στη λίμνη. Η περιοχή έχει υποδομές για όσους ελκύονται από τον οικοτουρισμό.
Αν θέλετε να περάσετε λίγες μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης σε ένα πραγματικά ήρεμο τόπο, τότε σας προτείνουμε το ξενοδοχείο Θράσσα. Βρίσκεται δίπλα στη λίμνη και προσφέρει προσεγμένα δωμάτια και διαμερίσματα με θέα στη λίμνη καθώς και μεγάλο κήπο. Αποτελεί ιδανική βάση για εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής ενώ προσφέρει και δυνατότητα για δραστηριότητες όπως βαρκάδα στη λίμνη.
Μερικά tips και πληροφορίες για μια εκδρομή στην περιοχή
Η Λίμνη Τυχερού απέχει 23 χιλιόμετρα από το Σουφλί, 50 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και 50 χιλιόμετρα από τον Διδυμότειχο.
Αν επισκεφθείτε τη λίμνη τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας κάποιο εντομοαπωθητικό καθώς τα κουνούπια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά.
Mία εκδρομή στην περιοχή «επιβάλλεται» να περιλαμβάνει και μία επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου, έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης.
Το Σουφλί έχει ανακηρυχθεί ως «Best Tourism Village» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Περισσότερα για αυτή την πανέμορφη κωμόπολη με τα περίφημα μετάξια και όχι μόνο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Το βέβαιο είναι ότι μια εκδρομή στον Έβρο, προσφέρεται για όσους αγαπούν τη φύση και την παραδοσιακή γαστρονομία. Περισσότερα για αυτά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Διαβάστε ακόμα:
Στη μυστηριακή Ρούσα στα Πομακοχώρια του Έβρου – Ο τεκές του Κιζίλ Ντελή και οι τάφοι ντολμέν
H «Χρυσή Κεφαλή» από τον Έβρο -Γιατί αυτό το πεπόνι είναι μοναδικό στον κόσμο