Με το λάπτοπ και το τηλέφωνό μας, οι remote workers μπορούμε να εξασφαλίσουμε με low budget ένα ειδυλλιακό και χαλαρωτικό σκηνικό για την δουλειά μας σε απομονωμένα μέρη με χάρες που ούτε έχουμε φανταστεί.
Συχνά, οι remote εργαζόμενοι επιλέγουν ένα ήσυχο καφέ στην γειτονιά τους ή κάπου πιο πέρα από αυτήν, για να αλλάξουν παραστάσεις και να ευκολύνουν την διαδικασία της εργασίας τους. Στο κάτω κάτω, εφόσον δεν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται καθημερινά σε ένα ίδιο γραφείο, γιατί να εργάζονται από τον καναπέ ή το home office τους σε μόνιμη βάση; Είναι ενδιαφέρον το πώς μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή ενός ανθρώπου που δουλεύει από απόσταση, απότοκο της μετά-Covid 19 εποχής, ενισχυτικό της μικροοικονομίας μιας γειτονιάς, ανανεωτικό της σχέσης μας με το σπίτι μας ή τα μέρη που επιλέγουμε να πάμε για να δουλέψουμε.
Ένα ΚΤΕΛ, ένα τρένο ή μερικά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό μας μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για να προσεγγίσουμε νέους τόπους, χωρίς υψηλό κόστος διαβίωσης, και να απολαύσουμε την εμπειρία ενός zoom meeting με φόντο βουνό, πλακόστρωτη πλατεία ή την θεραπευτική σκιά ενός αρχαίου πλατάνου. Φύγαμε, λοιπόν, για τέσσερα λιγότερο γνωστά ελληνικά χωριά (κάποια έχουν και σχετικά απαιτητική πρόσβαση για τους λάτρεις της περιπέτειας!) που θα αλλάξουν κυριολεκτικά τον αέρα μας και θα φέρουν, επιπροσθέτως, και νέα έμπνευση στην δουλειά μας.
Καλαρρύτες στα Ιωάννινα
Για έμπειρους ταξιδιώτες, οι Καλαρρύτες -που ορθογραφούνται κανονικά «Καλαρίτες», από τη βλάχικη λέξη calar, που σημαίνει «ιππέας»- αποτελούν έναν αυθεντικό ορεινό προορισμό. Από την Άρτα, θα χρειαστεί να οδηγήσετε 83 χιλιόμετρα στις πλαγιές των Τζουμέρκων, περνώντας από τα χωριά Άγναντα, Πράμαντα και Μελισσουργούς. Οι Καλαρρύτες είναι σκαρφαλωμένοι σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, ενώ η χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού τους χωρίζει από το γειτονικό χωριό, το Συρράκο.
Το χωριό ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά, πετρόκτιστα αρχοντικά του, τη γραφική κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει μια μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα μελών της Φιλικής Εταιρείας και πρωτεργατών της Επανάστασης, καθώς και για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Μέσα στους Καλαρρύτες, θα βρείτε πολλούς ξενώνες, οι περισσότεροι από τους οποίους στεγάζονται σε παραδοσιακά κτήρια, προσφέροντας μια αυθεντική εμπειρία διαμονής. Μια επίσκεψη στο παραδοσιακό καφενείο «Άκανθος» επιβάλλεται -είτε για καφέ, μεζέδες και μαγειρευτά, είτε ακόμα και για να εργαστείτε στο λάπτοπ σας, απολαμβάνοντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του χωριού.
Άγιος Γερμανός στις Πρέσπες
Ο Άγιος Γερμανός συγκαταλέγεται στα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, και όχι μόνο λόγω της μαγευτικής θέας προς τη λίμνη Πρέσπα. Τα κύρια αξιοθέατά του περιλαμβάνουν την εκκλησία του Αγίου Γερμανού, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, καθώς και τον παλιό νερόμυλο, ο οποίος έχει ανακαινιστεί και αποτελεί ένα ενδιαφέρον σημείο επίσκεψης. Η διαδρομή προς τον νερόμυλο είναι ιδιαίτερα όμορφη, καθώς περνά από ένα πέτρινο καλντερίμι, το οποίο αξίζει να περπατήσετε.
Στον Άγιο Γερμανό, εκτός από την ηρεμία και τη μαγευτική θέα, θα απολαύσετε και πολύ καλό φαγητό, όπως τα φρέσκα ψάρια της λίμνης. Αν καταφέρετε να ξεκλέψετε ένα Σαββατοκύριακο χωρίς επαγγελματικές υποχρεώσεις και παραμείνετε λίγο παραπάνω, μπορείτε να κάνετε μια εκδρομή στη Μικρή Πρέσπα ή να επισκεφθείτε το νησί του Αγίου Αχιλλείου. Μια εναλλακτική επιλογή για μίνι απόδραση είναι η Μικρολίμνη, όπου βρίσκεται η εντυπωσιακή αποικία των κορμοράνων, στο νησάκι Βιδρονήσι της Μικρής Πρέσπας. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τα εκατονταετή «ασκηταριά», μικρούς ναούς χτισμένους σε βράχους, με τις εντυπωσιακές βραχογραφίες, που βρίσκονται κοντά στο χωριό Ψαράδες, στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, και προσεγγίζονται με βάρκα.
Σαμαρίνα στα Γρεβενά
Η ένδοξη Σαμαρίνα βρίσκεται στη βόρεια Πίνδο, στις ανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα, σε υψόμετρο 1.450-1.550 μέτρων, αποτελώντας ένα από τα πιο ψηλοχτισμένα χωριά των Βαλκανίων. Στα νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας εκτείνεται η χαράδρα της Βάλια Κίρνα («Καταραμένη Κοιλάδα» ή «Κοιλάδα του Διαβόλου» στη βλάχικη διάλεκτο). Το ρέμα που τη διασχίζει πηγάζει από τον Σμόλικα και εκτείνεται για περίπου 6 χιλιόμετρα.
Στους πρόποδες του Σμόλικα, σε υψόμετρο περίπου 2.150 μέτρων, βρίσκεται η Δρακόλιμνη, μια αλπική λίμνη μοναδικής ομορφιάς. Στο φαράγγι της Βάλια Κίρνα σχηματίζεται ο μεγάλος καταρράκτης του Σμόλικα, ο Άπα Σπιντζουράτα («Κρεμαστό Νερό»), ο οποίος πέφτει από ύψος περίπου 100 μέτρων, καταλήγοντας σε μια απότομη χαράδρα. Πέντε χιλιόμετρα νότια της Σαμαρίνας, μέσα σε δάσος, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Θα έχετε ήδη καταλάβει ότι η Σαμαρίνα δεν προσφέρει μόνο το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, αλλά και μια σειρά από εμπειρίες και δραστηριότητες, που την καθιστούν ιδανική για remote εργαζόμενους που θέλουν να φορτίσουν τις μπαταρίες τους και να ανανεώσουν την έμπνευσή τους.
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος στην Πέλλα
Το αποκαλούμενο στολίδι του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς στη Μακεδονία -όχι τυχαία, αφού πολλοί το αποκαλούν «Αράχωβα της Μακεδονίας».
Ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, ο οποίος εγκαταλείφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν στον Νέο Άγιο Αθανάσιο, άρχισε να αναπαλαιώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έκτοτε, η αρχιτεκτονική του αναδείχθηκε, διατηρώντας τη γραφική γοητεία του, και το χωριό μετατράπηκε σε απόλυτο χειμερινό προορισμό για τους Βορειοελλαδίτες και όχι μόνο. Σκεφτείτε να δουλεύετε με τον υπολογιστή σας δίπλα σε ένα τζάκι κάποιου παραδοσιακού ξενώνα και, την ημέρα του ρεπό σας, να κάνετε χειμερινά σπορ λίγα μόλις λεπτά μακριά. Οι συνάδελφοι θα ζηλέψουν -και με το δίκιο τους- από τα stories που θα ανεβάσετε.
Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας και της ορεινής πεζοπορίας, αξίζει να ανηφορίσετε από το χιονοδρομικό κέντρο προς την ψηλότερη κορυφή του Βόρα (2.524 μ.), που μοιράζεται η Ελλάδα με τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία. Εκεί, δεσπόζει το γραφικό παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε ένα τοπίο που κόβει την ανάσα.
Διαβάστε ακόμα:
Από τη Σαμαρίνα στη Φλώρινα -Ένα ορεινό weekend στη Δυτική Μακεδονία
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Στις πλαγιές του Βόρα και στην «Αράχωβα» της Μακεδονίας