Η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία “Vedema Initiative” εμπνέεται από τον αείμνηστο Γιώργο Χατζηγιαννάκη, από τις πιο επιδραστικές περσόνες της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας και δημιουργό του θρυλικού εστιατορίου «Selene» που σκέφτηκε και υλοποίησε αυτήν τη γιορτή του θηραϊκού αμπελώνα -Vedema σημαίνει Τρύγος.
Στόχος είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και η ανάδειξη κάθε σημαντικής ιστορίας πίσω από τους σαντορινιούς οίνους και τις σαντορινιές γεύσεις θεωρώντας πως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προορισμού της Σαντορίνης.
Για την επίτευξη των παραπάνω ο Όμιλος δημιουργεί αρχικά τέσσερις πυλώνες:
Selene Diaries
Κάτω από ένα ενιαίο online hub που αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς, συγκεντρώνει και προβάλλει με όλες τις φόρμες περιεχομένου (κείμενο, εικόνα, βίντεο, ήχος) όλες τις σημαντικές γαστρονομικές και οινικές ιστορίες παραγωγών, πρώτων υλών, τεχνικών και σημείων αναφοράς στο νησί της Σαντορίνης.
Advisory Βoard
Θα απευθύνει πρόσκληση στα βασικά γαστρονομικά και οινικά media και σε ακαδημαϊκούς του χώρου ώστε να σχηματιστεί ένας κύκλος ανθρώπων που θα βοηθούν στον εντοπισμό και στην ανάδειξη όλων εκείνων των ιστοριών του νησιού που αξίζουν να έρθουν στην επιφάνεια και να διατηρηθούν στο προσκήνιο.
The Volcanic Palette Book
Σε συνεργασία με τους τους δημοσιογράφους του γαστρονομικού και οινικού τύπου, ξεκινά την προετοιμασία ενός βιβλίου για τα μικρά αλλά σπουδαία κομμάτια της γαστρονομίας και του αμπελώνα της Σαντορίνης μέσα από σύντομες ιστορίες, ποικιλία θεμάτων και μια πιο ελεύθερη ματιά σε όλα αυτά που συνθέτουν το “σήμερα” της φιλοξενίας του νησιού.
The Volcanic Voices
Θα δημιουργηθεί μια σειρά από podcasts με αφηγητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές σημαντικών σημείων της ιστορίας της Σαντορίνης.
Η δυναμική και πολυδιάστατη πρωτοβουλία “Vedema Initiative” αποτελεί φυσική συνέχεια των δράσεων που συστηματικά υλοποιεί ο Όμιλος Katikies την τελευταία πενταετία. Ανάμεσά τους η διευρυμένη συνεργασία με τον διάσημο σεφ Έκτορα Μποτρίνι και η αναγέννηση του εμβληματικού εστιατορίου «Selene» του αείμνηστου Γιώργου Χατζηγιαννάκη, η συνεργασία με τον Γιάννη Καρακάση (έναν από τους 380 Masters of Wine στον κόσμο και συγγραφέα ανάμεσα σε άλλα του βιβλίου “The wines of Santorini”) με αποκορύφωμα την αναβίωση της Selene Vedema και πιο πρόσφατα η επαναλειτουργία του ιστορικού εστιατορίου Κουκούμαβλου σε συνεργασία με τον chef patron του εστιατορίου Νίκο Πουλιάση.
Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία “Vedema Initiative” στις 6 Απριλίου, o Βασίλης Κουμπής, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου δήλωσε: «Αποφασίσαμε ως Katikies να αφιερώσουμε μέρος της ενέργειας μας σε δράσεις και πρωτοβουλίες που φέρνουν στο προσκήνιο εντός και εκτός Ελλάδος την οινική κληρονομιά, τη γαστρονομική ιστορία και τον σημερινό πλούτο πρώτων υλών της Σαντορίνης. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τους πόρους μας στην εύρεση, την καταγραφή και την επικοινωνία θεματικών άρρηκτα συνδεδεμένων με τη γαστρονομία και την οινική παράδοση του νησιού, χωρίς απαραίτητα αυτές οι θεματικές να συνδέονται με τα εστιατόρια ή τα ξενοδοχεία του Ομίλου».
Ο Όμιλος Katikies περιλαμβάνει επτά πολυτελείς ελληνικές μονάδες στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Οι τοποθεσίες των ξενοδοχείων συνδυάζουν την ηρεμία με την ιδιωτικότητα και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα χώρο, αναδεικνύοντας το φυσικό τοπίο και στην ιστορικότητα του χώρου.
Διαβάστε ακόμα: